stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » mijn etnische afkomst is totaal anders dan mijn stamboom voorouders doen vermoeden,hoe kan dat??



Profiel afbeelding

Mijn DNA is in kaart gebracht via myheritage: ik bezit 4 etniciteiten:  Engelse 54,5%  Noord- en West-Europees  22,1%  Scandinavische 21,9% en nog een restje verwaarloosbaar India ;-) Ik was best wel verrast, gezien het feit dat ik inmiddels de meeste voorouders (tot 1780,de 6e generatie) gevonden heb en die allen in Nederland geboren en overleden zijn. Tevens heb ik een aantal nog veel oudere generaties terug gevonden (tot 14 generaties) en ook daar ontdek ik geen emigratie overzees. 

Die DNA uitslag blijft dus een vraagteken, daarbij vind ik het lastig voor te stellen hoe mijn DNA blauwdruk moet interpreteren, ik vind het tot nu toe  lastig om te begrijpen. Qua geschiedenis weet ik dat de Europeaanse mens ook al reisde (vanaf het jaar 0 tot op heden)en dat er nog niet zo lang landgrenzen bestaan..dus snap ik dat mijn verre voorouders uit Engeland en Scandinavie afkomstig kunnen zijn, maar hoe kan het dat ik zo'n groot percentage Engels en Scandinavisch in mijn DNA zit, terwijl mijn directe voorouders allen uit Nederland afkomstig zijn?

Ik kan gelukkig heel veel vinden in de Nederlandse archieven, dat is erg fijn, dat zijn de feiten en daar kan ik een beetje op bouwen...

Wie helpt mij op weg? Mijn vraag blijft maar door mijn hoofd spoken;

Hoe kan mijn DNA procentueel zoveel afwijken van mijn directe (in ieder geval tot 6e generatie voorouders) voorouders? hoe moet je je DNA uitslag "lezen/interpreteren" ?  of is het niet meer dan een wereldmap met de  roze, gemarkeerde gebieden die aangeven waar je oorspronkelijk vandaan komt? (omdat het anders te gecompliceerd wordt?)

nicole coppiens - 27 feb 2018 - 15:28

Welkom op dit Forum.

Ik vind de uitslag helemaal niet "totaal anders", wetend dat MyHeritage geen aparte etniciteit "Nederlands" onderscheidt. Maar overigens ben je niet de enige die zich hierover verbaast. Zie bijvoorbeeld https://blog.coret.org/2017/06/waar-komen-mijn-voorouders-volgens-mijn.html 

PS. Blader eens door de eerdere topics via de knop 'index van berichten' rechtsboven, dan leer je meer over dit onderwerp en over het beperkte nut van dit soort DNA tests

PS 3.11.18. De knop 'index van berichten' staat tegenwoordig linksonder.

sprangers - 27 feb 2018 - 15:44 (laatst bijgewerkt 3 nov 2018 — 11:12 door auteur)

Dankjewel Sprangers, ik had gisteren al wat topics omtrent DNA vragen gelezen op het forum, vandaar dat ik het nu ook aandurfde om mijn vraag te stellen ;-) Jouw Verwijzing naar de blog van Coret is verhelderend, en prettig omdat het een vergelijkbaar verhaal is. ook de reacties op zijn blog zijn handig, dank je, ik ga mij verder verdiepen!

nicole coppiens - 27 feb 2018 - 16:40

Hoi Nicole, ook ik heb dezelfde ervaring! Bij mij zitten er tot het jaar 1700 nog best een paar Duitse immigranten en een Belgische in de stamboom maar daar blijft het ook bij. Toch zegt MH over mijn DNA: 68% Scandinavisch en 24% Iers/Schots/Welsh. 

In tegenstelling tot wat Sprangers zegt, maakt MyHeritage wel degelijk onderscheid in de regio waar wij wonen en vandaan komen. Nederland maakt deel uit van de regio Noord-West Europa (NL/België/Duitsland/Frankrijk/Zwitserland) en die geeft "bij mij 0,0% weer.

Na enig speurwerk op de site vanMyHeritage kwam ik het volgende tegen over de regio Scandinavië:
"De percentages vertegenwoordigen het deel van MyHeritage DNA-gebruikers met Scandinavisch etniciteit in dat land":

  • Noorwegen (87,5%)
  • Denemarken (83,6%)
  • Zweden (80,1%)
  • Nederland (46,2%)

Onderstaand kaartje geeft dat weer met hoe roder het land, hoe groter het percentage binnen die regio Scandinavië. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Inge 2 - 1 mar 2018 - 12:01

Beste Inge

Dank voor de aanvulling. Ik heb zelf nog nooit een DNA test laten doen, omdat ik voor mij het nut nog niet zie. Maar misschien wordt ik nog eens overgehaald; daarom volg ik al enige tijd met veel interesse de ervaringen op dit forum. Daaruit had ik dus begrepen dat MyHeritage geen aparte etniciteit "Nederlands" onderscheidt. In feite bevestig jij dat toch door te schrijven "Nederland maakt deel uit van de regio NW-Europa..." Of begrijp ik je verkeerd?

Je tweede MyHeritage citaat "De percentages vertegenwoordigen het deel van MyHeritage DNA-gebruikers met Scandinavisch etniciteit in dat land" kan ik niet anders begrijpen dan dat van de Nederlanders die bij MyHeritage een test hebben laten doen, er 46,2% een (al of niet klein) stukje DNA hebben dat overeenkomsten vertoont met wat MyHeritage "Scandinavisch" noemt. Dat lijkt me weinig opmerkelijk gelet op de invallen van de Noormannen en de handel met de Oostzee. Net zoals het niet opmerkelijk is dat de Angelen en Saxen die via ons land richting Engeland zijn gegaan, ervoor gezorgd hebben dat ons DNA enige overeenkomsten vertoont met het DNA dat aan gene zijde van de Noordzee wordt aangetroffen. Het wil dus niet per se zeggen dat jij en Nicole Britse voorouders hebben.

sprangers - 1 mar 2018 - 15:33

Beste Sprangers,

Ook ik probeer een beetje wegwijs te raken in het DNA-bos hoor. 

MH: "Het afgenomen DNA wordt vergeleken om te achterhalen hoeveel van uw DNA uit elke regio komt. U ziet het percentage van uw DNA dat uit elk van deze regio's stamt. Hoe hoger het percentage, hoe zekerder u kunt zijn over de betrouwbaarheid van de resultaten".

Van alle Nederlanse MH-gebruikers heeft 61,9% een bepaalde mate van NW-Europese etniciteit, 46,2% Scandinavische, 35,5% Engelse, 8,5% Iberische, 6,9% Oost-Europese etc etc. 

Blijft natuurlijk nog steeds vreemd dat ik op NW-Europa 0,0% op scoor terwijl mijn hele stamboom daar zo'n beetje in zit. Zijn er dan allerlei buitenechtelijke escapades geweest? Dat is natuurlijk altijd mogelijk maar het leuke is dat MH ook persoonlijke matches maakt op basis van je DNA en een aantal komen overeen met mijn stamboom dus ik kan al een aantal takken op die manier verifiëren.

Inge 2 - 1 mar 2018 - 16:38

Inderdaad heel vreemd die 0,0% NW-Europees. Opnieuw dus verbazing over MyHeritage resultaten.

PS 31.10.18 -  Ik denk een verklaring te hebben gevonden: Bij MyHeritage is het percentage "Noord-West Europees" geen optelsom van de percentages Engels, Scandinavisch etc, maar wordt NW-Europees als een aparte etniciteit gezien. MyHeritage onderscheidt 42 etniciteiten, waaronder Engels, Scandinavisch, French&German én (gek genoeg) "Noord-West-Europees". Ik zeg 'gek genoeg' want een etniciteit "N.W.Europees" maakt de verzameling onzuiver. D.w.z. tussen hun etniciteiten zouden beter geen overlappingen moeten zitten. Mogelijk dat MyHeritage zich op twee verschillende databases tegelijk baseert, namelijk op   1. hun eigen onderzoek o.b.v. een vergelijking met cliëntensamples waarvan de etniciteit (c.q.stamboom) bekend is;  2. o.b.v. dit extern onderzoek

Hopelijk dat het MyHeritage Founder Populations Project daarin verbetering gaat brengen.

sprangers - 1 mar 2018 - 16:59 (laatst bijgewerkt 31 okt 2018 — 19:00 door auteur)

Mijn Vrouw en ik hebben soortgelijke ervaring met de MyHeritage DNA test

en vinden het nog steeds moeilijk om te leren lezen.

ik vraag me af of het nuttig is om deze results ergens op een nederlands website te plaatsen als er zoiets bestaat. weet iemand waar je dit kunt doen?

Harrie Sengers - 11 mar 2018 - 02:14

Ik ben misschien wat laat met reageren maar de resultaten zijn heel sterk voor Nederlandse voorouders. Er is nog geen uitgebreid onderzoek geweest naar specifiek Nederlandse genetische markers in ons DNA.  Omdat de Nederlandse bevolking oorspronkelijk (ruim voor de Romeinen hier kwamen) zeer verwant was aan de Deense bevolking komen daardoor Scandinavische oorsprong sterk naar voren.  Kortgezegd men kan op dit moment gewoon het verschil nog niet zien.

Omdat er veel Denen en ook Friezen zich in het midden van Engeland hebben gevestigd en in de tijd van Romeinen juist de zuidelijke streken van Engeland bevolkt werden door immigranten uit wat we nu Belgie noemen, is het ook goed mogelijk dat je een heel sterke Engelse verwantschap krijgt. Ook dit komt omdat men op dit moment het onderscheid nog niet kan maken.

We moeten als Nederlanders dus gewoon geduld hebben en zoveel mogelijk mensen overhalen om mee te doen voor autosomale DNA testen. Vergeet niet dat je DNA alleen kunt verklaren door vergelijking met ander DNA. Dus als er niet genoeg te vergelijken is dan zijn de uitkomsten ook minder nauwkeurig.

Harold van Aalderen - 20 jun 2018 - 10:07


@ Harold schreef: We moeten als Nederlanders dus gewoon geduld hebben en zoveel mogelijk mensen overhalen om mee te doen voor autosomale DNA testen. Vergeet niet dat je DNA alleen kunt verklaren door vergelijking met ander DNA.

Het DNA van de huidige gemiddelde Nederlander is snel aan het veranderen door de mondialisering.

Moet ieder dan eerst aan MyHeritage cs  zijn stamboom overleggen waaruit zijn Nederlandse "Blut und Boden" blijken ? Anders begrijp ik niet hoe MyHeritage zou kunnen onderscheiden welke autosomale samples "typisch Nerderlands" zijn. Ik zou zo'n onderzoek niet aan MyHeritage willen toevertrouwen.

sprangers - 27 jun 2018 - 23:13

Als je MyHeritage het onderzoek niet toevertrouwt waarom doe je dan een DNA test bij hen?  Ik ken MyHertigate verder niet ik heb de test bij FTDNA gedaan en bij LivingDNA.  Beide vroegen om mijn grootouders als basis om herkomst te kunnen analyseren. Ik ga er vanuit dat MyHeritage een vergelijkbare methodiek gebruikt als de andere partijen.

Wat je ze naast je DNA aan informatie geeft moet je natuurlijk zelf weten.  Maar zonder vergelijking valt er niets te leren.

Er zitten geen labels aan je DNA vastgeplakt bij de mutaties die aangeven waar deze is ontstaan en wanneer. Alleen via het vergelijken van duizenden en duizenden samples kunnen die raadsel worden ontrafeld. En daarbij hebben ze iets aan informatie nodig over de herkomst van het sample.

Harold van Aalderen - 27 jun 2018 - 23:38

Even afgezien van het toevertrouwen; de hamvraag blijft wat men als "typische Nederlander" gaat definiëren. Gooit men Friezen en Limburgers op één hoop?

En als men de herkomst gaat baseren op de (naar ik aanneem) Nederlandse geboorteplaats van de grootouder, hoe kan men dan onderscheiden of de overgrootouders resp. betovergrootouders enz. al dan niet uit Nederland kwamen? 

sprangers - 28 jun 2018 - 14:18

Voor zover ik de onderzoekswijze begrijp is het alleen maar een statistisch model.  Dat komt grof neer op deze mutatie komt relatief vaker voor bij mensen met een oorsprong in deze regio dus op grond daarvan voorspellen we dat mensen die de mutatie ook hebben een grote kans hebben op voorouders uit die regio. Je kunt dus niet spreken van een typische Nederlander in dit model.

Maar ik kan me ook voorstellen dat er modellen gemaakt worden op basis van een gemiddeld DNA profiel van mensen uit een streek en iedereen die daar weinig van afwijkt heeft dus waarschijnlijk verbondenheid met die regio. Dan wordt er dus geen enkele specifieke mutatie aan een regio verbonden maar wordt er alleen gekeken naar verschillen over het hele DNA profiel en dit wordt vergeleken met samples van mensen waarvan bekend is dat ze meerdere generaties in een gebied verbleven.  Ook in dit model is er geen typische Nederlander want je trekt niet vooraf grensen voor een regio. De regio's komen vanzelf voort uit het model.

Autosomaal DNA is als ik het goed begrijp alleen betrouwbaar over een beperkt aantal generaties. Slechts ~6% van je DNA komt van een betovergrootouder dus veel verder dan dat kom je met autosomaal DNA vergelijken niet echt.  Bizar hieraan is dat de DNA kenmerken die herkent worden voor een gebied veel ouder kunnen zijn. En dat is precies waarom Nederlanders zo sterk Scandinavisch overkomen omdat we ooit genetisch niet te onderscheiden waren van meer noordelijke groepen.

Merkop dat de meeste Europeanen circa 2% DNA gemeen hebben met Neanderthalers en dat blijft zo per generatie omdat elke generatie binnen dat percentage valt. Je erft dus van al je voorouders circa 2% Neaderthaler DNA dus ook van jou DNA is circa 2% van die oorsprong.

Maar goed ik ben geen expert dus ik kan het helemaal fout hebben.

Harold van Aalderen - 28 jun 2018 - 15:08

Ik voorzie wel privacy en ethische problemen, maar ik geef toe dat het interessante denkrichtingen zijn.

Inderdaad erf je gemiddeld ca.6% DNA van een betovergrootouder. Maar zover hoef je volgens mij niet terug te gaan om te zien dat het nut van een genetisch regiokenmerk beperkt zal zijn. Want, stel dat je opa één autosomale DNA mutatie had die kenmerkend zou zijn voor een bepaalde Regio, dan is de kans slechts ca.25%x25% = ca.6%  dat juist dat kenmerkende stukje DNA bij jou is terug te vinden. Terwijl je uit je stamboom toch al met 100% zekerheid wist dat deze grootvader uit die Regio afkomstig was. Voor geïsoleerde populaties liggen de percentages waarschijnlijk hoger, maar dan wordt de herkomst hoogstens genetisch bevestigd.

Wat die 2% Neanderthaler-genen betreft zou ik graag willen toevoegen dat het daarbij kennelijk om specifieke genen gaat die (naar ik van je begrijp) bijna elke Europeaan met zich meedraagt. De blanke huid en o.a. steil haar zouden van de Neanderthaler afkomstig zijn.   Homo Sapiens was genetisch zeer nauw verwant aan de Neanderthaler. Veel meer dan 2% van onze genen zouden dus (volgens een recente documentaire op Arte) ook net zo goed van de Neanderthaler afkomstig kunnen zijn!

sprangers - 29 jun 2018 - 00:04

Ik heb mijn DNA als eerste in 2016 laten testen bij 23andme Europe.

23andme Europe Ancestry Composition (V4 chip; gefaseerd met moeders' resultaten (V5 chip):

  • French & German 33.3% (van vader + moeder)

    Netherlands

  • British & Irish 23.2% (van vader + moeder)

    Ireland

  • Scandinavian 13.0% (van vader + moeder)

    Denmark

  • Ashkenazi Jewish 2.2% (van moeder)

  • Eastern European 0.8% (van moeder)

  • Iberian 0.3% (van moeder)

  • Broadly Northwestern European 25.0% (van vader + moeder)

  • Broadly Southern European 0.1% (van moeder)

  • Broadly European 2.0% (van vader + moeder)

  • West African 0.1% (van vader).

 

Vervolgens heb ik die raw data geupload naar My Heritage, waar ik mijn stamboom heb. Ik kreeg als geschatte ethniciteit:

Noord- en West-Europa 94,4%

Noord- en West-Europees 42,7%

Iers, Schots en Welsh 25,2%

Scandinavisch 20,5%

Fins 6,0%

Zuid-Europa 3,7%

Iberisch 3,7%

Asjkenazisch Joods 1,9%.

 

Daarna heb ik de test bij My Heritage zelf gedaan, begin dit jaar. Geschatte ethniciteit:

Noord- en West-Europa 97,8%

Noord- en West-Europees 49,1%

Scandinavisch 22,5%

Iers, Schots en Welsh 22,0%

Fins 4,2%

Afrika 2,2%

Noord-Afrikaans 1,1%

West-Afrika 1,1%

Nigeriaans 1,1%.

Toen heb ik mijn data van 23andme Europe opnieuw geupload. Referentie populaties, aantal dna samples, algoritmes, methodologie (chips) en databases veranderen dus af en toe wijzigt de ancestry composition/geschatte ethniciteit:

Noord- en West-Europa 98,9%

Noord- en West-Europees 46,0%

Scandinavisch 24,4%

Iers, Schots en Welsh 23,7%

Fins 4,8%

Oost-Europa 1,1%

Oost-Europees 1,1%.

Zoals je ziet, verschillende resultaten. 23andme is wat mij betreft het meest nauwkeurig en in lijn met mij bekende genealogische gegevens (maar ik heb helaas nog steeds veel "brick walls" en ik vermoed dat in ieder geval mijn moeders' Ashkenazi Joodse bet-(bet-)overgrootouder zich daarachter verschuilt; zij heeft 5.1% Ashkenazi DNA. Kan ook heel goed een NPE zijn). Maar de resultaten zullen bij iedere DNA test instantie anders zijn. De tijdsperiode ook: 23andme Europe test ongeveer over de afgelopen 350 jaar; My Heritage over de periode daarvoor. Maar er is altijd sprake van overgeleverd "oud", "sticky" DNA. Vergeet ook niet dat je de resultaten nooit letterlijk moet nemen. Het is slechts een indicatie; bepaald DNA van jou komt overeen met DNA van X. Ook landen, naties, culturen en grenzen zijn veranderd en veranderen nog steeds, er was en is veel back- en crossmigratie en overlap tussen verschillende ethniciteiten/DNA en vergeet de invloed van handel, slavernij en oorlog niet. 

DNA liegt niet; mensen wel. En in de jaren dat ik genealogisch en DNA onderzoek doe heb ik geleerd en meegemaakt dat helaas veel stambomen/lijnen volstrekt verkeerd zijn. Mensen nemen zomaar foutieve gegevens over van anderen en zo komen die foutieve stambomen overal op Internet en worden ze steeds opnieuw overgenomen. Daarnaast kan er altijd sprake zijn van NPE, Non Parental Event, oftewel buitenechtelijke relaties of adopties. Dus bekijk DNA resultaten met een open blik en neem ze niet te letterlijk. Toch kan DNA goed helpen bij genealogisch onderzoek en vice versa. Maar gedegen genealogisch onderzoek ("paper trail") blijft het belangrijkst. Focus ook niet alleen op directe voorouders, neem iedereen mee dus ook broers/zusters, tantes, ooms, neven en nichten en kinderen uit tweede, derde huwelijken. Grote kans dat daar wel emigraties of huwelijken met iemand uit een ander land tussen zitten en zo vermengt jouw DNA zich ook met DNA van hun afstammelingen, geboren in een ander land. Ik heb genoeg voorbeelden in mijn stamboom...

 

  •  

Liesbeth Ninteman - 30 jun 2018 - 15:55

Vergeet niet dat het ook zomaar zou kunnen zijn, dat een voorouder een "scheve schaats" heeft gereden, en dat je mooi uitgezochte stamboom helemaal niet klopt. Er kan zomaar een voorvader zijn die je dus totaal niet weet. Vroeger werd zulke dingen natuurlijk helemaal verzwegen.

G.A. Keijenberg van Kleef - 14 sep 2018 - 18:52

Hallo Nicole,

Jij vraagt je af waarom er zo'n groot percentage Engels en Scandinavisch in je DNA zit terwijl je directe voorouders uit Nederland komen. Dan zou je kunnen zeggen dat jouw voorouders (vrouwelijke lijn) die je niet heb kunnen vinden in Engels gebied (overzees) te traceren kunnen zijn.

Je voorouders in vrouwelijke lijn via DNA zijn tenslotte traceerbaar terug in eeuwen en niet in jaren.

Maar ik ben het helemaal met je eens dat het niet gemakkelijk is je in te lezen in deze materie.

Zelf heb ik ook mijn DNA (bij 23andme) laten testen en heb ik een volle neef (vaderskant) (bij FTDNA) bereid gevonden hetzelfde te doen dus van mijn vader en moeder is het bekend waar we vandaan komen. Ik moet zeggen dat het geheel betrouwbaar is in mijn geval, in ieder geval tot wat ik heb kunnen traceren, 15 generaties in de vrouwelijke lijn en 10 in de mannelijke lijn.

Let wel dat als je meer terug gaat in de tijd en dan ineens niets meer kan vinden zou je kunnen bedenken dat je voorouders vanuit het buitenland (overzees?) zijn?

 Ik zeg wel eens het is alsof ze zo uit de lucht zijn komen vallen.

ien lejeune - 18 sep 2018 - 11:29

Ik wilde mijn geld al terug gaan vragen voor de MyHeritage DNA-kit.
Maar dacht, laat ik eerst maar eens op zoek gaan naar "gelijk zoekenden"  

En ja hoor, op deze pagina vond ik de goed geformuleerde antwoorden op mijn vragen.

Met dank!

Mijn DNA test gaf aan:

  • Engels 51,7%
  • Scandinavisch 39,8% 
  • Grieks 8,5%
  • Noord- en West-Europees 0,0%

Nu ben ik net zoals Inge het meest verbaasd over de 0.0% van Noord- en West-Europees.

Want ik heb mijn stamboom nu klaar tot minimaal 400 geleden.
De meeste kom ik tegen in Graft (NH), Groningen, de Achterhoek met een link naar Duitsland.

Dus ik blijf toch denken "Noord- en West-Europees 0,0%"  moet een fout zijn!

Sjaakie13 - 23 sep 2018 - 17:20

Hoi Jack,

Ik denk dat ze van het Nederlands/Duitse DNA maar eens geen Scandinavisch qua regio moeten maken. Het is gewoon de regio Noord-West Europa en dan klopt het gewoon. In de VS is het misschien allemaal één pot nat deze uithoek van Europa..

Ik heb flink wat DNA matches die allemaal te traceren zijn in mijn stamboom. Zo weet ik dat op grote lijnen er geen 'scheve schaatsen' gereden zijn ;-)

Inge 2 - 23 sep 2018 - 17:28


Ik zit met de. Even en nichten in de tweede en de derde graad, kan hier niet wijs uit worden, mijn broer heeft de beide kanten tot 1600 gevolgd. De namen die gegeven worden zeggen ons niks, ook in het buitenland, zijn dit neven en nichten van gezamelijke voorouders, zo ja dan ligt het veel verder terug, mijn broer heeft ook de zijtakken gedaan.

Atte Houtsma

A Houtsma - 30 sep 2018 - 17:47







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu