stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » mijn etnische afkomst is totaal anders dan mijn stamboom voorouders doen vermoeden,hoe kan dat??



Profiel afbeelding

Beste Atte, welkom op het stamboomforum

Volgens https://blog.myheritage.nl/2016/09/bloedverwanten-aanverwanten-en-verwantschapsgraad/ is je volle neef al de derde graad. Dus een neef in de tweede graad zou niet kunnen bestaan. Maar Amerikanen bedoelen met 2nd en 3rd cousin: gezamenlijke overgrootouders respectievelijk betovergrootouders.  De gevonden matches zouden, zoals je veronderstelt, ook verder terug kunnen liggen. Maar ik begreep uit eerdere discussies op dit DNA-forum dat het meestal om schijnmatches of "false positives" gaat waarbij de overeenkomsten in DNA op toeval berusten en niet op verwantschap. Toch zijn er forumleden die via de matches verre neven hebben gevonden die ze nog niet kenden uit hun stamboom(parenteel). Ik zou zeggen: begin eens contact op te nemen met de meest belovende matches, dus die met het hoogste percentage gedeeld DNA. Misschien herkennen ze voorouders uit jouw kwartierstaat.

PS het valt me op dat er de laatste tijd zoveel vragen over MyHeritage gesteld worden door nieuwe forumleden. De testresulaten van MyHeritage mogen dan vaak teleurstellend zijn, ze leveren het Stamboomforum in elk geval nieuwe leden op Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

.  Welkom bij de club!

sprangers - 1 okt 2018 - 00:23

Het komt wel in grote lijnen overeen met iGENE, hier was mijn afstammeling in de mannelijke lijn terug te voeren tot R1a1a Haplogroep, terug te voeren tot het onstaan van de Noordse en Germaanse stammen rond 600 BC. Mijn voorouders zouden van de west kunst van Noorwegen komen, middeleeuwen Noord West Europa. Dit komt overeen met Heritage.com. Hierbij was het 49 Noors, 1% Fins. 17% Engels en de rest West europees, deze laatste zouden de vrouwelijke lijn kunnen zijn. Maar ik heb ook gelezen na dacht ik 7 generaties, dat er weining meer van het dna over is, hoe kom je dan zover terug? Als de markers overeenkomen met die tijd gaan ze er dan vanuit dat dit je voorouders zijn?

A Houtsma - 1 okt 2018 - 17:20

Wat ik via google over iGENE lees heeft weinig te maken MyHeritage. En over die Haplogroep R1a1a lees ik ook iets anders dan Noorse en Germaanse stammen.

Maar wat die 7 generaties betreft: dat slaat op autosomale DNA tests (MyHeritage c.s.). Daarentegen wordt de afstammeling in de zuiver mannelijke lijn (via een Y-DNA test) of in de zuiver vrouwelijke lijn (via een mitochondriale DNA test) bepaald aan de hand van de gevonden haplogroep. R1a gaat duizenden jaren terug. R1a1a is een latere mutatie cq afscheiding. De oerdrager is inderdaad je voorouder, maar hij of zij is slechts één van je tienduizenden of zelfs honderdduizenden voorouders!

MyHeritage kijkt naar je autosomale DNA (dus niet naar Y- noch mitochondriaal DNA), puzzelstukjes die je van honderden voorouders hebt geërfd. Na zeven generaties heb je al 126 voorouders in je kwartierstaat en van de meeste draag je een willekeurig aantal stukjes DNA met je mee. Als MyHeritage in je DNA een segmentje vindt dat overeenkomt met het segmentje (marker) van een van hun andere cliënten, noemen ze dat een match. Maar je moet controleren of dit inderdaad familie is of dat het slechts een schijnmatch is. Heb je al contact opgenomen met een van hen?  MyHeritage beweert dat zij de matches onlangs veel betrouwbaarder hebben gemaakt.

sprangers - 2 okt 2018 - 15:23

ja en mijn broer die de stamboom heeft uitgezogd t/m 1600 kent er ook niemand van. maar jullie doen alle stukjes, nu weet ik zeker dat er voor 1600 niemand uit Noorwegen of Engeland kwam, het moet dus veel verder terug liggen, maar dan kun je het toch niet meer na gaan, behalve via de Xen Y chromosoon.

A Houtsma - 3 okt 2018 - 12:52

Atte, je schrijft « jullie doen alle stukjes ». Ik weet niet wat je bedoelt, maar ik, noch het stamboomforum hebben iets te maken met MyHeritage c.s. !

Het kan mij verder niet schelen, maar uit vele eerdere discussies op het stamboomforum (bijvoorbeeld deze) kan je leren dat “49% Noors”, niet betekent dat je per se Noorse voorouders hebt. En dat jij en je broer niemand kennen uit de lijst met matches, wil weinig zeggen. Het gaat er om dat je d.m.v. de matches juist onbekende familieleden leert kennen. Ik weet niet hoeveel matches je hebt ontvangen, maar heb je werkelijk met alle achterliggende personen persoonlijk contact opgenomen en jullie kwartierstaten vergeleken?

PS. voor de goede orde: mithochondriaal DNA (om verder terug te gaan) ligt niet op het X-chromosoom

sprangers - 3 okt 2018 - 16:38

Hoi Jack,

Hieronder mijn interpretatie van je resultaten. MyHeritage gebruikt op referentie populaties die weer anders zijn dan de andere bureau's, maar mij wat betreft de resultaten wel wat inzicht geven. Het sluit aan bij kennis die ik al heb van verschuiving en migraties binnen Noord West Europa. 

NH en GR zal voor een groot deel het Scandinavische deel van je test verklaren. Dit is DNA van de friezen (=Anglo-Saxon) en komt in NL veel voor in GR, FR, NH, ZH en UT dus het oude Friese Koningkrijk. Rond de grote volksverhuizing zijn die naar de kust/rivieren van NL Belgie, Kust noord Frankrijk en de UK verhuisd vanuit Denemarken en Kust Noord Duitsland (maar eerder uit Denemarken afkomstig). 

Engels in mijn interpretatie Brits DNA (geen Anglo-Saxon). Kerngebied van Engeland is volgens de moderne inzichten 30% Fries=Anglo-Saxon en 70% Brits. Let wel de Brits DNA zal niet alleen geperkt zijn tot Engeland maar zich ook op het vaste land van het continent doorzetten. Er hoeven dus geen Engelse in jouw stamboom voor te komen. 

Ik hoop dat je dit meer inzicht geeft. 

AJ Bosma - 26 jan 2019 - 15:09

Uit mijn test bij My Heritage kwam het volgende

  • Engels 63,2%
  • Scandinavisch 33,0%
  • Noord- en West-Europees 2,9%

Dat hoge Engelse percentage kwam mij vreemd voor. Tot ik bedacht dat alle DNA testen in de afgelopen jaren zijn verzameld.

My Heritage (en ik vermoed alle andere aanbieders) vergelijken mijn DNA-profiel met dat van andere geteste personen in hun database. Dat leidt tot 2 constateringen: a. ik moet alle nakomelingen, vanaf zeg 7 generaties terug, in beeld brengen; b. Er zijn in de database van My Heritage veel meer Engelsen (cq van Engelse) afkomst, getest dan Nederlanders. Geen wonder dat ik veel matches met Engelsen en Amerikanen (allemaal 3e-5e graad neven en nichten) gepresenteerd krijg.

Ik nam de proef op de som met een Engelse match en vond als snel een leuk resultaat. Een Engelse jongeman die als soldaat in WO 1 (Royal Naval Devision) met zijn bataljon moest vluchten vanuit Belgie naar Zeeland en in het neutrale Nederland werd geinterneerd in Groningen (HMS Timbertown genoemd naar de houten barrakken van het "Engels Kamp" in Groningen)). Aldaar ontmoette hij een nichtje van mijn betovergrootvader en ze trouwden in Groningen in 1917. Na de oorlog vertrokken ze naar Engeland en kregen daar ook kinderen en één van hun nakomelingen liet ook zijn DNA testen en dook op bij mijn matches. E.e.a. werd nog bevestigd toen ik mijn DNA-profiel ook ter vergelijking stuurde naar "findmypast / livingDNA" die zich voornamelijk op Engeland en Ierland richt, en dezelfde matches (en meer) vond.

Mijn conclusie: staar je niet dood op de vermelde etniciteiten, maar onderzoek eens hoeveel Nederlands bloed in vele generaties naar (in mijn geval) Engeland is gestroomd.

Peter de Wit - 18 mar 2019 - 21:04


Dag iedereen,

De onderstaande koppeling leidt naar het artikel 'Genetische test-aankoop' in Vlaamse Stam. Daarin wordt verslag gedaan van een onderzoek door prof. dr. Maarten Larmuseau (KU Leuven, Histories, Familiekunde Vlaanderen) in verband met de zogenaamde etnische afkomsten in ons DNA volgens verschillende laboratoria. Jullie opmerkingen daaromtrent worden daarin bevestigd.

https://familiekunde-vlaanderen.be/system/files/Een%20genetische%20test-aankoop.pdf#overlay-context=projecten/genealogie-en-DNA-onderzoek

Ludo Proost - 25 nov 2019 - 13:47







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu