stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Op zoek via Ancestry



Profiel afbeelding

Sinds ik mij kan heugen ben ik ermee bekend dat ik van een donorvader ben.
Ik ben geboren in 1990, in de keurige tijd dat het allemaal nog anoniem mocht.
Mijn moeder is in de Pieter Pauw ziekenhuis geholpen, met giften van verschillende donoren, om het netjes te houden. 
Hierdoor kan ik via Stichting DKB, niet verder geholpen worden.

Nu weer onlangs in het nieuws is geweest dat er artsen/medewerkers zijn geweest die hun eigen 'goedje' hebben gebruikt, 
heb ik de stap gezet en een Ancestry test aangevraagd.

Ik kreeg via een podcast over donorkinderen en hun zoektocht de tip iemand van mijn moederskant van de familie mee te laten testen, 
zodat ik die kant niet op hoef te zoeken. Dit word al aangevraagd.

Heeft iemand hier eerdere ervaring mee?
Voor mij is het hele stamboom gebeuren nogal ingewikkeld.

Note: ik ben niet zo zeer direct op zoek naar de donor en heb hier ook weinig verwachtingen in.
Hij doneerde anoniem en ik zal dit ook respecteren.
Maar meer de hele zoektocht zelf, het documenteren rondom de stamboom en het vinden van mogelijke halfbroers en -zussen. 

Ilona van Haren - 29 jan 2024 - 11:54 (laatst bijgewerkt 29 jan 2024 — 11:58 door auteur)

Beste Ilona, welkom op het stamboomforum. 

Als je je stamboom wilt uitzoeken dan ben je hier op het juiste adres. Een stamboom krijg je in principe niet door je DNA te laten testen, maar door in de archieven te duiken met de familiegegevens die je al kent of kan navragen. Lees hiervoor bijvoorbeeld https://cbg.nl/kennis/stappenplan/.  Het is mij echter niet duidelijk hoezo, door ook iemand van je moeders kant mee te laten testen, je die kant niet meer zou hoeven uitzoeken?

Als je ook de voorouders van je vaderskant in kaart wil brengen, dan zal je hem toch moeten zien op te sporen! Dat kan waarschijnlijk via DNA onderzoek; als je geluk hebt vind je een halfbroer of -zus. Misschien hebben zij je vader al opgespoord, dan ben je spekloper. Gaat het jou daar niet om (zoals je schrijft) en wil je alleen hen leren kennen, dan is dat natuurlijk prima, maar let wel dat jij niet verwant bent met hun moederskant; in zoverre past die tak dus eigenlijk niet in jouw stamboom cq jouw "kwartierstaat".

Al met al is mij dus niet duidelijk wat je vraag is. Wil je dit nog eens toelichten?

sprangers - 29 jan 2024 - 19:29

Om mijn vaders kant op te sporen is mij aangeraden DNA onderzoek te doen.

Maar, mochten daar resultaten uitkomen, is het goed om uit te kammen welke richting je van de boom op zou moeten zoeken. 

Vandaar dat mij is aangeraden iemand van mijn moederskant mee te laten testen. 

Zodat ik weet welke kant ik op zou moeten zoeken. 

Het is een wat lastig verhaal, ik vind het ook moeilijk om het goed uit te leggen. 

--

Inmiddels heb ik via Ancestry al een hele kant kunnen belichten van mijn opa, aan mijn moederskant. Ik heb alleen geen abonnement hierop, dus de zoekresultaten blijven ook minimaal zeg maar.

Het gaat mij er meer om, of er mensen zijn, die deze zoektocht ook aangegaan zijn en wat zij hebben kunnen uitpluizen. 

Of het makkelijk was of nog een grotere puzzel werd.

Ilona van Haren - 29 jan 2024 - 19:57

Ilona, dank voor je toelichting.

Wat je vader betreft zou ik niet zo maar "iemand" van je moederskant mee laten testen, maar eventueel je oom of tante of zo mogelijk een tweede kind van je moeder of in ieder geval iemand die zo nauw mogelijk verwant aan haar is. Maar denk niet dat je daarmee heel je moederskant uit jouw eigen testresultaat kan wegstrepen. Dat geldt zelfs niet als je jouw moeder zelf (of haar beide ouders) zou kunnen laten meetesten. Zie deze eerdere discussie hierover: https://www.stamboomforum.nl/subfora/31/2/64551/0/533_matches_onbestemd_bij_vergelijking_dnamatches_vadermoederikzelf_myheritage

Verder is het zo dat bijvoorbeeld een broer of zus (dus een in de tweede graad verwante meetester) toch maar ca. een kwart DNA van hun moeder met jou gemeen heeft. Ik zou daarom beginnen met een test van alleen jezelf en zien of je al een match krijgt met een onbekende halfbroer of -zus. Wellicht heeft die inderdaad al veel uitgeplozen. Heb je niet het geluk meteen een onbekende halfbroer of -zus te vinden, dan kan een tweede (of beter: derde, vierde...) tester helpen gemeenschappelijke matches weg te strepen om zo de voorouders van jouw vader proberen te vinden. Meervoudig meetesten kan natuurlijk wel duur worden! Je kan ook overwegen volgende tests bij het goedkopere Myheritage te doen en je gegevens van Ancestry daar te oploaden. Vergelijk hier :  https://www.dnaweekly.com/blog/myheritage-vs-ancestrydna/ Hoewel het de Amerikaanse aanbiedingen beschrijft, geeft dit verslag toch een mooie objectieve beschrijving wat allemaal mogelijk is.

Wat je moederskant betreft: Via Ancestry kan je betaald de stamboom van iemand anders vinden, maar op genealogieonline.nl kost het niets! En zo zijn er wel meer gratis stamboomsites. Door andermans stamboom te kopiëren ben je gauw klaar, maar het is de vraag of die gegevens kloppen. Je zou dat moeten controleren in de originele actes, bijvoorbeeld op openarchieven.nl. Het stamboomforum kan je daarin de weg wijzen. Ook als je niet van andermans stamboom kan uitgaan; bijvoorbeeld i.g.v. je oma van moederskant wier stamboom je (naar ik begrijp) nog niet gevonden hebt.

Misschien heb je daar allemaal geen zin in? Want je vraagt je af of het gemakkelijk is. Maar het gaat er bij genealogie niet om of het makkelijk is; hoe groter de puzzel hoe leuker! Als je erdoor gegrepen wordt, kan je er jaren plezier mee beleven en meer over je voorouders vinden dan alleen geboorte-, trouw- en overlijdensdata. Maar is dat je bedoeling?

sprangers - 30 jan 2024 - 00:12 (laatst bijgewerkt 2 feb 2024 — 16:22 door auteur)

Als je op zoek bent naar personen die DNA gemeen hebben met je vader, denk ik dat je meer kans maakt bij My Heritage, omdat daar denk ik veel meer Nederlandse stambomen staan dan bij Ancestry. Je kan daar, als ik het goed zie, ook een deel van de DNA-gegevens van Ancestry uploaden, en je zou ook daar nog een DNA test kunnen doen. Die tests zijn nu in de aanbieding voor € 39 plus verzendkosten.

Je kan bij My Heritage gratis een stamboom maken tot 250 personen, maar je moet voor een groot deel van de matches wel betalen. Je krijgt er bij de test ook 14 dagen toegang, als ik het goed begrijp, maar ik weet niet wanneer die 14 dagen ingaan. My Heritage is per maand goedkoper dan Ancestry, maar je kan er alleen een jaarabonnement afsluiten, waardoor je toch duurder uit kan zijn.

Je kunt bij Ancestry en My Heritage ook matches vinden met stambomen op Genealogie Online, en bij Ancestry ook met stambomen op Geneanet, dat nu in bezit is van Ancestry. En die matches zijn bij Ancestry gratis, en bij My Heritage niet. En bij Ancestry hoef je ook niet te betalen als je stamboom groter wordt dan 250 personen.

Enno Borgsteede - 31 jan 2024 - 21:17

Hallo Ilona

Kan je een beetje uit de voeten met de antwoorden die Enno Borgsteede en ik je hierboven hebben gegeven? Ik hoop dat je gezien hebt dat ik mijn reactie van 30 januari nog diverse keren heb gecorrigeerd en aangevuld, want deze materie blijft me bezighouden. Het zou daarom handig zijn als je even iets van je laat horen of je vraag als "opgelost" markeert.

sprangers - 2 feb 2024 - 15:48 (laatst bijgewerkt 2 feb 2024 — 15:48 door auteur)

Zeker, heel erg bedankt voor de reacties. Ik had de eerste na mijn laatste al gelezen, tussen mijn werk door.

Ik heb inmiddels de test aangevraagd (diezelfde avond) bij MyHeritage en zojuist afgenomen en opgestuurd.
Ik ga nog even uitzoeken wat op termijn de goedkopere optie is, rondom het aantal matches inderdaad.

Het bouwen van mijn stamboom lukt aardig, ik wil niet al te ver terug gaan voor nu, met het oog op het aantal leden in de stamboom.

Onwijs bedankt in elk geval voor de duwtjes de juiste richting in!
Helemaal opgelost vind ik het nog niet maar dat komt omdat ik er nog niet veel tijd voor heb gehad om alles uit zoeken. 

 

Ilona van Haren - 2 feb 2024 - 17:46


Nog 1 tip: Als je op 2 sites werkt, kan het heel lastig worden om een beetje in de gaten te houden wat je hebt, en waar. Je krijgt als je te snel matches toevoegt ook gauw dubbele personen, en die zijn lastig te vinden.

Een remedie daarvoor is om een programma als RootsMagic te gebruiken. Dat is alleen Engelstalig, maar het is het beste dat ik ken om dubbele personen te vinden en ook samen te voegen. Het Windows-programma van My Heritage kan ze wel vinden, maar het samenvoegen is daarin een ramp, omdat je dat met de hand moet doen. RootsMagic kan ook je stamboom van Ancestry downloaden, met plaatjes, en je laten zien of je daar matches hebt, en ook bij FamilySearch, en My Heritage, en zelfs Find-My-Past. En die combinatie is uniek.

Het eigen programma van My Heritage levert op dit moment juist veel problemen op, dus daar kan je beter voorzichtig mee zijn.

Enno Borgsteede - 2 feb 2024 - 21:16







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu