stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Huipen, Huijpen, Huipe, Huijpe



Profiel afbeelding

Het is een nogal bijzondere naam met 4 verschillende schrijfwijzen (die zelfs al eens alle 4 binnen 1 gezin voorkwamen). Het is me echter nog steeds niet helder, waar deze naam (namen) vandaan komt (komen) en wat die betekent. Een (oud, vergeten) beroep, of een bepaalde sociale classificering, of een bepaald buurtschap / gebiedje, of ??? Wie weet daar meer over en wat dan?

Grt. Dick Huipen

Dick Huipen - 3 dec 2024 - 15:21

Om de betekenis van deze familienaam te kunnen achterhalen zult u de familie uit moeten zoeken, zo ver mogelijk terug,  liefst tot het moment dat die naam ontstond. 

Hoe ver bent u terug gekomen, en zeker zo belangrijk: in welke regio speelt dit zich af.

Wat filosoferend (zonder te willen zeggen dat dit ook zo zou zijn), kan het heel goed een patroniem zijn (vele familienamen zijn dat). Dus genoemd naar een verre voorouder. Misschien wel een Hubert / Huib. Maar zoals gezegd moet dat wel aangetoond kunnen worden. En als dat niet lukt dan bljft het gissen.

karel honings - 3 dec 2024 - 16:23 (laatst bijgewerkt 3 dec 2024 — 16:24 door auteur)

-

Liesbeth Niepoort - 4 dec 2024 - 09:17 (laatst bijgewerkt 4 dec 2024 — 09:25 door auteur)

Volgens cbg familienamen zou het van oorsprong een patroniem zijn. Dus afgeleid van Huibert/Hubertus.

Liesbeth Niepoort - 4 dec 2024 - 09:24

Karel, Liesbeth,
Hartelijk dank. Klopt, er zijn argumenten die wijze op een relatie met Huib, Huibert (Hubertus), maar dan ook Huijbert(s)/Huybert(s), Huiben en Huijben/Huyben. Met die families heb ik ook incidenteel contact gehad en dan blijkt de koppeling met Huipen of Huijpen/Huypen (Huipe en Huijpe zijn gewoon verschrijvingen uit de 19e eeuw) (nog) niet aantoonbaar. De naam Huipen gaat nu (voorlopig) terug tot 1590, dus bij gebrek aan meer geregistreerde schriftelijke informatie van rond en voor die tijd zal het moeilijk worden. 

Alle Huipen, Huijpen/Huypen, Huipe en Huijpe families zijn grotendeels bekend, familie van elkaar en wonen in en rond de kern Kennemerland, te weten Assendelft, Heemskerk/Beverwijk en Castricum en omgeving, maar ook met verhuizingen naar Amsterdam (20e eeuws en ook al 18e eeuws) en naar Heerenveen en omgeving (20e eeuws). 

De naam Huijbert(s) vind ik meer door het hele land en ook in Monnickendam, Katwoude en omgeving. Familiebanden zijn nog onbekend. De naam Huijben/Huyben tref ik eigenlijk alleen in het Brabantse aan en ook daar zijn familiebanden nog onbekend. 

Voorts ken ik ook nog bij verrassing de naam "De Huipen", een woonwijkje in Waalre (Brabant) en dat bleek de naam van een vroeger buurtschapje te zijn, waar die woonwijk naar vernoemd is. Uit die hoek komt ook een suggestie, dat het een oud vergeten Nederlands woord zou zijn voor 'armoedzaaiers'. 

Hoe dat zich verhoudt tot de Huipen's in Kennemerland, blijft intrigerend. 

Dick Huipen - 4 dec 2024 - 13:27

Voor oude vergeten Nederlandsen woorden zie https://gtb.ivdnt.org/search/

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Al met al houd ik het - met meer dan tienduizend hits - toch gewoon op een patroniem

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan CIavaux - 4 dec 2024 - 13:59

Bedankt Jan, Liesbeth,

Het gaat bij jou, Jan, echter over Huiben = uil, ook overdrachtelijk als dom persoon. Is verhelderend, ook de suggestie (Liesbeth) dat het een patroniem zou zijn (van de persoons-/voornaam) Huib. Of ik dit één op één door kan trekken naar Huipen, betwijfel ik toch. Dus ideeën blijven welkom. bB via de schrijfwijze Hupken, Hupjes?

Dick Huipen - 4 dec 2024 - 14:53

Het was geen suggestie, maar wat het Meertens Instituut zegt. Tja, dat zijn deskundigen dunkt me. 

Al die Huipen etc. hoeven geen familie te zijn van dragers van de naam Huijbrechts of varianten. Hu(ij)brecht was een regelmatig voorkomende voornaam en verscheen dus met even grote regelmaat als patroniem. Ik zou me maar focussen op de naamdragers in Noord-Holland. 

Je schrijft dat de naam Huipen teruggaat tot 1590. Was het toen een patroniem of heette de eerstvolgende generatie ook Huipen? Patroniemen wisselden immers per generatie totdat er vaste achternamen gebruikt gingen worden. 

Liesbeth Niepoort - 4 dec 2024 - 15:24

Dag Liesbeth,
Tja, nogmaals bedankt. Dat patroniem gebruik van Huib of Huibrecht naar een achternaam klopt natuurlijk, maar of dat ook leidt tot Huipen, Huijpen/Huypen, Huipe en/of Huijpe/Huype vind ik nog een stap te snel. In 1590 begint onze stamboom/stamreeks met Jan Huijpen, geboren te Assendelft, gevolgd door een kind en kleinkind genaamd Cornelis Jansz. Het patroniem Jansz wordt echter geen achternaam, want vanaf ca. 1660 heet het achterkleinkind Gijsbert Cornelis Huipe en vanaf die tijd wisselen de namen Huijpe, Huijpen, Huipe en Huipen elkaar af tot in onze tijd bij mij en onze directe familie. 
In de stap van Huiben/Huijben naar uil en/of dom persoon kan ik meekomen, maar van Huipe(n)/Huij(y)pe(n) naar armoedzaaier gaat me wat te snel. Dat De Huipen als buurtschapje bij Waalre in Brabant blijft verrassend in relatie tot het bewezen kerngebied van Assendelft en wijde omgeving (t/m Heerenveen) en dat armoedzaaier komt uit die toch wel vage Brabantse bron, maar zo blijft de oorsprong en vooral de betekenis van Huipe(n)/Huij(y)pe(n) dus nog ongewis.
We zoeken verder.
 

Dick Huipen - 4 dec 2024 - 16:13

Het lijkt me nuttig, om die akte uit 1590 hier even te publiceren met exacte datum, inventaris- en folionummer.
Daar kunnen forumleden iets mee.
Of desnoods de akte uit "circa 1660"
Nu tasten wij in het duister.

Jan CIavaux - 4 dec 2024 - 17:19

Ik sluit me aan bij Lijsbeth en Jan, Huijbert/Huijbrecht was een veel voorkomende naam, en werd afgekort tot Huijb. En of je dat nou met een b of een p schrijft maakte toen niemand wat uit. Als je oudste voorvader een Jan Huijpen (ook hier: niet in 1590 laten afleiden door I of IJ) dan zal zijn vader een Huijbert geweest zijn. Een heleboel familienamen moesten toen nog ontstaan.
Zelf heb ik mensen met de naam Groenewegen onder mijn voorouders. Die woonden aan de Groeneweg in Zoetermeer, en stammen af van een Pieter Huijbrechtsz (v.1533-62). Zij zoon komt voor als Claes Pieter Huijbrechtszz en Claes Pier Huijpen. Twee zonen zie je dan als Jacob en Pieter Claes Pier Huijpen, en pas aan het einde van hun leven of postuum wordt het Groenewegen.
En de eerste vermeiding: 1580 Claes Pier Huijpen in Zegwaart, Dan zal zijn vader ook als Pier Huijpen bekend zijn geweest. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 4 dec 2024 - 17:43

Dag Frans,

Dus in jouw stamboom van Groenewegen's duikt in eind 16e eeuw een Claes Pieter Huijbrechtszz = Claes Pier Huijpen op met 2 zonen die Jacob en Pieter Claes Pier Huijpen worden genoemd en pas aan het einde van hun leven of postuum de naam Groenewegen gaan dragen. Die 1e vermelding: 1580 Claes Pier Huijpen in Zegwaart. Dan zal zijn vader ook als Pier Huijpen bekend zijn geweest. Uit Zegwaart in 1580? Zou onze Assendelftse tak van Jan Huijpen daaraan gerelateerd zijn? Verhuizingen i.v.m. werk? Dit wordt interessant. Nog veel archiefwerk in het oud Nederlands te doen, dus. Bedankt. Overigens, waar ligt Zegwaart?

Dick Huipen - 4 dec 2024 - 18:17

Jan CIavaux - 4 dec 2024 - 18:37


Dag Frans en Jan,

Zo, weer wat verder. Hartelijk bedankt. 

Zegwaart of Segwaert was een buurtschapje bij Zoetermeer, dat inmiddels door Zoetermeer is geannexeerd en nu is de nieuwbouwwijk Segwaert ernaar genoemd. Het zal leuk zijn als we onze Jan Huijpen uit 1590 in Assendelft kunnen koppelen aan Claes Pieter (Pier) Huijpen uit 1580 in Zeewaart (Segwaert) en dan wellicht naar een nog oudere Pier Huijpen uit ?? in ??

Dick Huipen - 4 dec 2024 - 19:27







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu