stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » 't Leydse Wapen in de Nes te Amsterdam 1792



Profiel afbeelding

Tobias van Nieuwenhoven huwt in 1792 in Amsterdam 'KERK' met Joanna van Wijtvliet (met consent van hun vaders). Er staat dat ze geref(ormeerd) zijn, maar Tobias is katholiek gedoopt in Den Haag en zijn kinderen worden dat ook. (Ze hebben daar trouwens al een RK gedoopt kind). Johanna is wél van gereformeerde afkomst. Beiden zijn Hagenees. Hierover is al veel uitgezocht. In de ondertrouwakte staat dat ze in de Nes (wonen/verblijven) in 't Leydse Wapen. Ik vermoed een herberg, want ze wonen eigenlijk in Den Haag, maar Tobias zou schipper zijn, dus misschien vaart hij op Amsterdam.

Nou was de Nes omstreeks 1800 een rosse buurt en ik vraag me af of dat ook 't Leydse Wapen betrof. Ik kan echter niets in de Nes met die naam vinden. Wél veel eerder een herberg aan de Overtoom. Misschien is die herberg verhuisd naar de Nes en is de gevelsteen meegenomen? Er was meer buiten de stad ook een molen met die naam.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Nu is mijn vraag: Heeft iemand een idee waar het bruidspaar precies verbleef en kon een katholiek zo maar zeggen dat hij gereformeerd was?

sprangers - 19 nov 2020 - 18:26

Hoe zou men moeten "bewijzen" dat men Hervormd is? Bij gebrek aan ID papieren, doopbewijzen en dergelijke? 

En ach Hervormd of Katholiek, het is allebei Christelijk, dus geen hond die er wakker van lag lijkt me. 

Annemarie57 - 20 nov 2020 - 11:39

Annemarie, ik kan me voorstellen dat als een vreemdeling zich zomaar bij de dominee meldde, dat hij dan met een attestatie o.i.d. moest aantonen dat hij gereformeerd was en niet zo'n "roomse ketter". Volgens mij lag men er in die tijd wel degelijk wakker van; waren katholieken bijvoorbeeld niet uitgesloten van overheidsbaantjes? Maar dat was misschien precies de reden dat Tobias pretendeerde gereformeerd te zijn. Hij had wellicht toen al het idee om bij de Haagse gemeentewerken te solliciteren. Hij werd daar namelijk later stadsopzichter; overigens nadat de patriotten en Fransen de regels hadden aangepast. 

Blijft de vraag of en waarom het bruidspaar in een hoerenbuurt logeerde.

sprangers - 20 nov 2020 - 15:46 (laatst bijgewerkt 20 nov 2020 — 15:48 door auteur)

't Leydsche Wapen was in ieder geval vanaf begin 1700 een zaagmolen op de vesting van Amsterdam link

Misschien lag die molen vlak bij de Nes?

De Nes zelf was eerder juist een buurt met veel kloosters, dus mogelijk nog niet zo ros als later?

A van Egmond (oud) - 20 nov 2020 - 19:44


Bedankt voor het meedenken, maar die molen ligt zo'n 2 km van de Nes vandaan.

En werden die vele kloosters niet allemaal gesloten na de reformatie? Ik lees hier dat er in de zestiende eeuw al veel prostitutie was in de Nes. Na allerlei repressie werd het in 1770 in Amsterdam weer toleranter en kwamen er weer veel bordelen ("in 1820 vooral in de Nes").

Misschien weet iemand ergens een lijst of plattegrond van de Nes uit omstreeks 1800 met woningen, gevelstenen, herbergen e.d. ? (Ik heb al een vraag uitstaan bij de Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen)

 

De naam 't Leydse Wapen lijkt nogal populair: ik vind inmiddels (maar nog steeds niet in de buurt van de Nes):

De eerder genoemde Herberg aan de Overtoom en de Zaagmolen aan de Lijnbaansgracht bij de Haarlemmerpoort

Het Leidse Wapen in de gevel, 1/2 huis en erf, het vierde huis van het hoekhuis Nieuwe Herengracht Locatie in bron: Eerste Weesperstraat (OZ) Locatie: Weesperstraat https://archief.amsterdam/archief/5062/160

Het Leidse Wapen in de gevel, stal, koetshuis en erven, tussen Oude Schans en Krom Boomssloot (Dwarsboomssloot) Locatie in bron: Boomssloot Locatie: Recht Boomssloot https://archief.amsterdam/archief/5062/155

sprangers - 21 nov 2020 - 13:09 (laatst bijgewerkt 21 nov 2020 — 13:37 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu