25 Mei gaat de AVG in. Op mijn site heb ik veel scans met overlijdensberichten geplaatst. Hierin komen ook de nabestaanden voor. Een deel is overleden een ander deel leeft nog. Het is niet mogelijk de levende nabestaanden allemaal te benaderen om hun toestemming te vragen. Het gevolg is dat ik de overlijdensscans moet weghalen, wat jammer is. Probleem is dat ik ze in GDP wil behouden, maar wanneer ik een gedcom bestand met nieuwe gegevens upload de overlijdensscans automatisch weer terugkomen. Ik zie als enige oplossing dat ik mijn site op Gen. Online weghaal. Ik zou dat heel jammer vinden. Weet iemand misschien een betere oplossing?
Ik zou zeggen: gewoon handhaven en afwachten of een bezwaarde zich meldt. Ik denk dat zorginstellingen het grootste probleem vormen en dat daar de aandacht op zal vallen. De eenvoudige genealoog zal voorlopig en waarschijnlijk niets bemerken.
Het is een groot goed als persoonsgegevens worden beschermd!
Kan je de betreffende namen in je scans niet gewoon afdekken via een fotobewerkingsprogramma?
Over het onderwerp “opnemen van rouwadvertenties” is in 2016 op dit forum een interessante discussie gevoerd waarin de juridische en Morele aspekten worden belicht.
En wat gaat er gebeuren met de website http://www.mensenlinq.nl??
Zij respecteren de privacy: zie https://www.mensenlinq.nl/faq/vragen-over-mensenlinq#a1
"...Mensenlinq.nl doet niets met uw gegevens, tenzij u hiervoor toestemming heeft gegeven….
Indien door nabestaanden aangegeven wordt, dat het overlijdensbericht niet ...geplaatst mag worden op internet, zal dit ook niet gebeuren..."
Naar aanleiding van de nieuwe wet avg heb ik besloten mijn gegevens van de website te stoppen. Wel heb ik mijn kwartierstaat er op laten staan, die is van mij persoonlijk en de personen die genoemd worden daarbij zijn allen overleden.Ik heb een aantekening gegeven dat als iemand iets wil weten over de familie ze mij via e-mail kunnen benaderen want ga wel door met archieveren maar dan zal ik dat thuis moeten houden.
nienke zwart
Het gaat er niet om of mensenlinq iets met de gegevens doet. Mijn vraag is of er zo maar rouwadvertenties geplaatst mogen worden. Vaak is uit de rouwadvertenties op te maken wat de religie is van een persoon, en daar hecht de nieuwe privacywet heel veel waarde aan. In de rouwadvertentie worden nabestaanden van de overledene vermeld, die normaal gesproken dezelfde religie hebben als de overledene.
Iedereen bedankt voor de reacties. Inmiddels heb ik de oplossing gevonden. Deze is eenvoudiger en makkelijker dan ik aanvankelijk had gedacht en ik kan gelukkig mijn site op Genealogie Online behouden.
Op Genealogie Online verwijder ik de scans van de rouwadvertenties waarin nabestaanden staan die (waarschijnlijk) nog leven. In GensDataPro verander ik niets. Via de uploadknop van GDP laad ik zoals altijd de bestanden op. De rouwadvertenties die ik op Genealogie Online heb verwijderd komen dan weer terug, maar ik upload ze niet zodat ze in Genealogie Online niet zichtbaar worden. Er komt dan wel een rijtje "te uploaden bestanden staan" maar dat is geen probleem.
Waar sprake is van overlijdensberichten, neem ik aan dat het gaat om advertenties die door betrokken zélf tegen betaling geplaatst zijn in publieke media. Deze media blijven (mogelijk) bewaard in archieven, leeszalen, bibliotheken en ook op Delpher. Wie een rouwadvertentie plaatst in een krant of weekblad, weet dit of kan in elk geval geacht worden om dit te weten.
Het lijkt mij dan ook wat overdreven om de informatie in deze advertenties vervolgens als vertrouwelijk of privacy-gevoelig te behandelen. Bovendien lijkt mij dat volstrekt niet de bedoeling van de nieuwe wetgeving.
Via de rouwadvertenties kunnen familierelaties achterhaald worden.
Volgens de AVG mag dit niet. Niet iedereen is er happig op wanneer zijn/haar naam op internet komt te staan.
Ik vind het standpunt van Jan Verkade van een gezond realisme getuigen. We moeten oppassen voor koudwatervrees en niet gaan doorslaan.
W.H.Morel van Mourik