stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Testament Maarten van Heemskerk (1498-1574) en de rechtsgeldigheid anno 2018Profiel afbeelding

En deze index is nu ook in te zien via https://www.ooijevaar.info/indexbestanden.htm 

ooijevaar - 12 jul 2020 - 23:14

Het NHA heeft de briefwisselingen 1870-1871 tussen de burgemeester van Heemskerk met de Regenten van het Gereformeerd Weeshuis te Haarlem, aangaande de uitvoering van het Testament van Maarten van Heemskerk (inv.nr. NHA_1846-430), ingescand.

Ik heb het even vluchtig doorgenomen. De burgemeester van Heemskerk wilde met de regenten in overleg treden om tot een schikking te komen. Dat overleg heeft nooit plaatsgevonden, kortweg omdat de Regenten uit 1870-1871 meenden, dat er geenszins een verplichting op hen kan rusten, uit een voor hen vermeende verjaarde zaak.

Ik denk dat burgemeester Zaalberg van Heemskerk, die toch met steekhoudende argumenten en gewaarmerkte bewijzen op de proppen kwam, de kwestie na 24-01-1871 heeft gelaten voor wat het is.

Het is al met al een zeer boeiend inventarisnummer waarin ook de ongeoorloofde verkopingen van goederen uit het Testament uitgebreid aan de orde komen, met bewijsnummers. Zaalberg vermeldt ook goederen uit het Testament die, na onderzoek bij het Kadaster, in 1870 nog steeds in bezit zijn van het Gereformeerd Weeshuis. Het voortrekken door de Weesmeesters van jonge 'Maagden' uit hun eigen huis, wordt ook aan de kaak gesteld.

Frank Bakkum - 6 aug 2020 - 14:23


Hallo Frans,

Volgens mij is het vermogen van Maerten al lang op. Mijn voorouders (trijntje Claasz de Boer en Jan Kuil) zijn de laatsten die hiervan in Heemskerk geprofiteerd hebben in 1787. Daarna kom je geen huwelijk op het graf van Maerten meer tegen. Of heb jij wat laters gevonden?

Patrick Schelvis - 27 sep 2020 - 12:06Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu