vraag : stel: heb een kind gekregen vroeger en vader = NN en naam van moeder gekregen (logisch) Hertrouwd 2 jaar later. Kan dus. Dan wordt kind geecht met naam van die man. Kind wordt dan ook met die naam opgezadeld terwijl dat eigenlijk niet zo is. Waar onder moet je dit kind dan invullen op stamboom? (hij trouwt dus ook en krijgt zelf kinderen) Genetisch heeft hij dan toch moeders genen en niet die van "stief vader"? Uiteraard niet echte naam vermeld, bij deze. Dus zou je zeggen blijft onder naam van moeder wordt ingevuld toch?
moeilijk dus graag mening. marian
m.oorbeek - 27 mei 2024 - 14:03
[..] vader = NN en naam van moeder gekregen (logisch) Hertrouwd [a] 2 jaar later. [..] Dan wordt kind geecht [b] met naam van die man. [..] Genetisch heeft hij dan toch moeders genen en niet die van "stief vader"? [c]
[a] Het kind is kennelijk geboren tussen twee huwelijken.
[b] De man zal het kind erkend hebben en daarom krijgt het kind de naam van deze man. Het is nu dan ook bijvoorbeeld (een van de) erfgenaam (erfgenamen).
[c] Hier is geen sprake van stiefvader; een stiefvader is een echtgenoot van iemands moeder op grond van een later huwelijk van haar.
In de genealogie wordt een erkend kind weergegeven met de naam van de man die het erkend heeft (met bijvoorbeeld de notitie van de oorspronkelijke achternaam die vermeld is in de geboorteakte).
W. van der Kooij - 27 mei 2024 - 15:11
Dus zou je zeggen blijft onder naam van moeder wordt ingevuld toch?
Het kind heeft de naam van de wettige vader (niet de biologische in dit geval), dus in een genealogie zou ik het kind met de achternaam van die wettige vader vermelden (die naam geeft het kind tenslotte eventueel later weer door aan zijn/haar kinderen), met de aantekening dat de vader niet de biologische vader is en het kind bij de geboorte de achternaam van de moeder had.
(verzonnen) voorbeeld:
Neeltje Jansen, geboren 1840, trouwt 1870 Dirk de Vries.
Kind van Neeltje met onbekende man:
Pieter de Vries, geboren 1868 (Bij geboorte: Pieter Jansen. De Vries vanaf het huwelijk in 1870, waarbij Dirk hem heeft erkend.)
Anneke 12 - 27 mei 2024 - 17:35 (laatst bijgewerkt 27 mei 2024 — 17:44 door auteur)
Hoi Marian,
welke achternaam je ingeeft lijkt me eigenlijk net wat minder belangrijk (achternaam bij geboorte, achternaam na erkenning of beide, meest gebruikelijk is wel optie 2 zoals hiervoor al gezegd), dan onder welke ouders je deze personen in de stamboom plaatst, om een verkeerde voorstelling van zaken te voorkomen.
Om even het voorbeeld van Anneke te gebruiken. In de stamboom zou je dan twee relaties moeten maken bij Neeltje Jansen: een relatie met een onbekende man (N.N.) én een huwelijk in 1870 met Dirk de Vries. Het kind Pieter (even ongeacht achternaam) plaats je dan onder de relatie van Neeltje Jansen met de onbekende man (N.N.).
Het uitgangspunt van stamboomonderzoek is immers - meestal - in hoofdzaak de afstamming, dus waar je genen vandaan komen. Ruimte voor juridische, sociale en biologische-maar-niet-genetische relaties is er in veel stamboomprogramma's (nog niet), hoewel die uiteraard in het kader van een familiegeschiedenis wél belangrijk (kunnen) zijn.
Groet,
Indie
PS. Er zijn ook mogelijkheden om deze onbekende man te achterhalen, lees ook eens: https://www.yory.nl/wie-was-de-vader-van-het-illegitieme-kind/.
Indie van Lieshout - 27 mei 2024 - 18:01
dank voor reactie. Dus: kind valt onder geechtheid van "een vader"met andere naam. De echte vader blijft NN omdat zij niet trouwde met deze man. Voor zover bekend. Kind draagt wel de naam van öpa", . helaas niet te achterhalen dus. Misschien wist de moeder wel wie maar maakte hier geen gebruik van en bleef dus alleen met kind achter. Nou kan ik ook doen zowel onder de naam van moeder dit kind zetten en bij de vader die hem heeft geecht, of gaat dit te ver? Lijkt een redelijke oplossing toch?
In ieder geval dit kind en deze moeder zal niet de 1e en laatste kind/moeder zijn die dit overkomt.
Dank voor jullie reactie en moeite. Ga dit afsluiten als zijnde opgelost. gr. marian
m.oorbeek - 28 mei 2024 - 12:06
Nou kan ik ook doen zowel onder de naam van moeder dit kind zetten en bij de vader die hem heeft geecht, of gaat dit te ver? Lijkt een redelijke oplossing toch?
Er nog eens over nagedacht en zou het zelf denk ik als volgt doen (zelfde verzonnen personen als in mijn eerdere reactie):
Neeltje Jansen, geboren 1840, heeft ca. 1868 relatie met N.N.
Uit deze relatie:
1 Pieter de Vries, geboren 1868 (Bij zijn geboorte: Pieter Jansen. De Vries vanaf het huwelijk van zijn moeder in 1870, waarbij haar man Dirk de Vries Pieter heeft erkend.)
Neeltje trouwt 1870 met Dirk de Vries, geboren 1840.
Uit dit huwelijk:
2 Jan de Vries, geboren 1871
3 Maria de Vries, geboren 1873
Anneke 12 - 28 mei 2024 - 14:27
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.