stamboomforum

Forum logoHelpdesk » ‘Loze’ forumberichten, waarin geen vraag gesteld wordt opgelostProfiel afbeelding

Betreft Stamboom Forum (via Anders browser)

Beste lezers,

Met enige regelmaat worden er berichten op het Stamboomforum geplaatst, waarin geen vraag gesteld wordt. Er staat bijvoorbeeld slechts een achternaam in de onderwerpsregel en in het bericht zelf; en meestal in een willekeurig subforum. Hier een recent voorbeeld: https://www.stamboomforum.nl/subfora/313/2/83893/0 Goedbedoelende forummers proberen te raden wat de vraag zou kunnen zijn, steken soms zelfs tijd en energie in het beantwoorden van die hypothetische vraag, en reactie van de plaatser van het bericht komt er doorgaans niet meer op.

Zou het kunnen dat deze ‘vraag’stellers de onderwerpregel voor het plaatsen van een nieuw bericht aanzien voor een zoekvenster? En dus denken dat ze een zoekopdracht invoeren terwijl ze een forumbericht aanmaken? En zo ja, zou dit op een of andere manier te verhelpen zijn door vormgeving, of door bijvoorbeeld een melding terug te geven als er slechts één woord (of een stuk of vier, zie voorbeeld van de link hierboven) in het berichtvak wordt getypt?

Met vriendelijke groet,

Carl

Carl73 - 16 feb 2022 - 13:02

Ik denk ook, - net als Carl -, dat mensen denken, dat ze hun naam invullen in een of ander zoekvenster.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan CIavaux - 16 feb 2022 - 13:39

Een loos bericht is ook wel erg gemakkelijk om te maken. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Als je alle velden verplicht maakt om in te vullen in combinatie met (een deel van) de voorstellen op

https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/83371/0/

wordt het aantal duidelijke berichten vanzelf groter. Vooral het gekozen subforum geeft al 'n aardige indruk van de context hoe 'n onderwerp bedoeld is. Ik pleit niet voor 'n controle op aantal woorden in het onderwerp, soms lijken 2 woorden voldoende. Ik heb even gekeken op de eerste 7 pagina's van subforum Onderzoek in Nederland en vind dat het aantal onduidelijk geformuleerde onderwerpen wel meevalt. Al zeg ik er meteen bij dat ik geen zicht heb op het werk van moderatoren die gebruikers aansporen het onderwerp aan te passen omdat het weinigzeggend is:-)  

Pauline Berens EBBI - 16 feb 2022 - 17:55

Beste forumleden,

Procentueel gezien gebeurt dit zeer weinig, het zijn vaak leden die al jaren ingeschreven staan en regelmatig warrige teksten plaatsen of forumleden die kort geleden zich hebben laten inschrijven.

Soms inderdaad met alleen een familienaam zonder aanvullende/gerichte vraag en/of een titel die niets zegt.

Als voorbeeld:
Ik zoek mijn voorouders, wie is mijn voorvader, help ik zit vast, ik zoek een huwelijk, vermelding van alleen een familienaam enz.
Met een beetje nadenken en kijken naar titels hoe anderen dit doen zou reuze helpen.

Vaak wordt door forumleden dan een hypothese antwoord gegeven en het zou beter zijn om de vraag open te laten staan tot dat de starter van een topic antwoord heeft gegeven tot dat hij/zij z'n tekst/titel heeft aangevuld/aangepast.
Lukraak een bericht plaatsen in een sub forum die niet bij de vraag hoort is een kwestie van goed nadenken.
Een vraag die thuishoort in Onderzoek Duitsland ga je niet plaatsen in sub forum "Onderzoek Frankrijk".

Een leeshulp vraag behoort niet in sub forum helpdesk, gelukkig is er dan nog de moderator die in actie komt, maar let wel ze zitten niet 24 uur op een dag achter de computer.

Vaak worden forumleden benaderd door de moderator met een PB en dan nog wordt er niet gereageerd en wordt de topic voorlopig verplaats naar sub forum "Moderatie", mocht er na minimaal een week nog niet worden gereageerd dan wordt de topic verwijderd.

Ook mede forum leden geven soms in hun bericht aan of de topicstarter zijn titel wil aanpassen met familie/voornaam, tijdvak, plaats, maar gaan doodleuk verder met hun berichten zonder dit aan te passen.

Mocht iemand het niet snappen, dan kan dit ook gecommuniceerd worden in de topic of via een PB en belangrijk is de huisregels goed door te lezen.
 

Met vriendelijke groet,
Everardus Rollema

 


 

Everardus Rollema - 17 feb 2022 - 12:19

Zodra je in een subforum zit en je klikt op Plaats nieuw bericht, dan krijg je een optie om de lijst te kiezen waar de vraag het beste in past. Dit is per subforum al voorgeselecteerd. Dit is overigens al enkele maanden zo.

Toch kan het gebeuren dat mensen hier overheen kijken, en zou een 'verplichte' en daardoor bewuste keuze misschien beter zijn. 

Alhoewel er altijd mensen zullen zijn die dit niet begrijpen en alles in de Helpdesk zetten om zo 'Help' te krijgen.... 

Ik ga het overleggen. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Yolanda Lippens - 2 mar 2022 - 14:25 (laatst bijgewerkt 2 mar 2022 — 14:26 door auteur)

Bedankt voor de reacties! Het is uiteraard aan het team van Stamboomforum of zij willen kijken of er actie te ondernemen is en zo ja, op welke wijze.

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 3 mar 2022 - 00:29

Een deel van de loze berichten komt doordat men iets bij het onderwerp invult maar niets bij het bericht. Bij het plaatsen wordt er nu gecontroleerd of het onderwerp én het bericht inhoud bevatten (deze laatste controle is nieuw), zo niet, dan verschijnt er een melding.

Bob Coret - 7 mar 2022 - 18:49

Bob Coret - gisteren — 18:49:

Bij het plaatsen wordt er nu gecontroleerd of het onderwerp én het bericht inhoud bevatten

Mooi, hopelijk helpt dit nieuwe gebruikers de functies van het forum beter te begrijpen en bespaart het behulpzame mensen de tijd die ze voor niks in dit soort berichten steken!

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 8 mar 2022 - 09:45


misschien een goed idee om de eerste 3 vragen van nieuwe gebruikers eerst door moderatoren te laten verifiëren vóór ze überhaupt gepubliceerd worden. Dan kunnen de moderatoren de nieuwe gebruikers aanspreken op hun "beginnersfouten" voordat iedereen zich hieraan ergert

Peter B - 8 mar 2022 - 10:53De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu