stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Publicaties uitsluiten van Aanknopingspunten? opgelostProfiel afbeelding

De laatste tijd wordt ik steeds frequenter geconfronteerd met aanknopingspunten in publicaties die
- niet zijn voorzien van bronnen
- vrij duidelijk zijn gekopieerd van een andere publicatie, vaak inclusief vergissingen, meestal zonder naam van de bron-publicatie

Het overzicht met aanknopingspunten probeer ik zoveel mogelijk te controleren en af te vinken, in een aantal gevallen geeft het mij weer een zetje in de goede richting waarna ik de bronnen erbij kan zoeken en de nieuwe vondsten kan opnemen in mijn database.

Met het groeien van die database wordt het echter een steeds omvangrijker klus om de aanknopingspunten bij te houden, meestal doe ik dat voor zulke aanknopingspunten/publicaties ook eenzijdig, van de andere kant komt vrijwel nooit een vinkje.

Ik ben mij bewust van het feit dat iedereen wel eens wat kopieert, een bron vergeet te vermelden o.i.d., mijn vraag hieronder kan daarom wellicht wat aanmatigend overkomen wat ik zeker niet bedoel, maar ik houd het overzicht met aanknopingspunten graag bijgewerkt en schoon van 'waardeloze hits' en daarbij helpen de genoemde publicaties niet.

Mijn vraag: Is het mogelijk/kan het mogelijk worden gemaakt dat bepaalde publicaties zijn uit te sluiten van het Overzicht met Aanknopingspunten? Hiermee blijven de aanknopingspunten verschoond van 'waardeloze hits'.

Peter de Jong - 16 feb 2022 - 19:26 (laatst bijgewerkt 17 feb 2022 — 16:52 door auteur)

Het is al wel mogelijk aanknopingspunten met bepaalde publicaties te kiezen, beetje omslachtig misschien, maar t kan. In het aanknopingspuntenscherm zie je de keuzelijst Publicaties. Vervolgens zoek je per publicatie in die lijst op de statistiekenpagina op of die publicatie betrouwbaar is qua bronvermelding. Zonee, overslaan, zoja kies die publicatie in de keuzelijst en handel de gevonden aanknopingspunten af. Zo werk je de hele publicatielijst af. Als je zelf bijhoudt welke publicaties betrouwbaar zijn, scheelt dat tijd de volgende maand, als er nieuwe aanknopingspunten kunnen zijn.

Zou handig zijn als je bij die keuzelijst kon kiezen tussen alleen betrouwbare publicaties te tonen of alle, zodat je dat niet zelf hoeft op te zoeken en bij te houden.

Kom je hier verder mee?

Pauline Berens EBBI - 16 feb 2022 - 20:48

@Pauline Berens

Van die mogelijkheid ben ik op de hoogte, maar het is daarbij alleen mogelijk een publicatie wel te kiezen en daarbij wordt je keuze niet bewaard.
Het zou heel mooi zijn als er een keuzemogelijkheid komt die publicaties uitsluit en die die keuze dan ook bewaart.

Peter de Jong - 17 feb 2022 - 11:00

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hallo Peter, bedoel je dat je publicaties met onvoldoende bronvermelding niet eens wilt zien in de keuzelijst? Da's dan wel vervelend voor genealogen die bronnen vermelden in veld Notitie en dus uiteindelijk ook voor jou, want zulke publicaties kunnen waardevolle aanknopingspunten voor jou bevatten. En wat te denken van collegagenealogen die 'n dummy invullen in bronvelden om maar beter te scoren op Bronvermelding Teken van Kwaliteit? Tot slot genealogen die onvoldoende scoren, maar die ik toch hoog heb zitten, omdat ik weet hoe grondig ze te werk gaan. In de loop der jaren weet je dat wel van elkaar toch? Het zijn vaak dezelfde publicaties die voorkomen in de keuzelijst. Ik pleit dus voor dat alle publicaties zichtbaar zijn, met bijv. kleuren het kaf van het koren gescheiden wordt, ook al weet je de beperkingen van dat onderscheid. Bijv. groen betekent bronvermelding voldoende of goed en rood is onvoldoende of onbevredigend en dat de gebruiker kan kiezen welke publicaties met aanknopingspunten wel en niet verder te onderzoeken. De kleuren helpen dan met het nemen van 'n beslissing. Voor 1 van m'n publicaties ziet de keuzelijst er dan zo uit: zie schermafdruk. Benieuwd of je dit 'n acceptabel compromis vindt. 

Pauline Berens EBBI - 17 feb 2022 - 11:57 (laatst bijgewerkt 17 feb 2022 — 12:30 door auteur)

Dag Pauline, idd. in eerste instantie wilde ik de aanknopingspunten zonder een enkele bronvermelding niet zien. Nu zeg je dat sommige publicaties een bronvermelding hebben in een veld Notitie, dat kan mijn wens veranderen. Anderzijds is het verwarrend dat een bron er wel is maar bij de Aanknopingspunten niet wordt genoemd. Ik gebruik Aldfaer en zet de bron in het daarvoor bestemde veld en die wordt ook als zodanig getoond. Nu ben ik wel benieuwd naar hoe andere programma's dat dan doen.

Jij noemt nu de collegagenealogen die met een dummy hun score oppoetsen, dat is nou precies een van de redenen van mijn verzoek.

Om een voorbeeld te geven: in het Aanknopingspuntenoverzicht van november 2021 kreeg ik 1097 punten te verwerken uit ca. 275 publicaties. Ik ben inmiddels flink gevorderd met de controle hiervan en kan zeggen dat minimaal 75% komt van personen zonder bronvermelding. Ik denk dat het Aanknopingspuntenoverzicht zijn waarde verliest als 75% van de hits gemakkelijke kopieen zijn zonder enige DTB/BS bron of de publicatie waarvan gekopieerd (de zin Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen leest kennelijk bijna niemand).

Ik vraag me af hoe andere genealogen dit Aanknopingspuntenoverzicht behandelen, als je dit een beetje serieus aanpakt en er wordt veel van je gekopieerd wordt dat een dagtaak.

Je voorstel om de 'kwaliteit' van de publicatie met kleuren aan te geven komt aardig overeen met mijn gedachten maar dan op een andere manier ingevuld.

Peter de Jong - 17 feb 2022 - 16:52 (laatst bijgewerkt 17 feb 2022 — 16:56 door auteur)

Hallo Peter, benieuwd wat jij vindt van m'n voorstel om aanknopingspunten inclusief partners, ouders, kinderen te  kopiëren MET bronvermelding en bron van de bron.

https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/84104/0/

Graag daar reageren en liken als je wilt, niet in dit forum-item:-)

Pauline Berens Wesuwe - 24 feb 2022 - 15:42

Pauline, ik heb je voorstel een like gegeven.

Er zijn meer oplossingen te bedenkingen om kaf van koren te scheiden en de hobby niet te laten verzanden in het accorderen van hits in aanknopingspunten die een ongedocumenteerde kopie van je eigen of andermans wél serieuze werk zijn.

Peter de Jong - 24 feb 2022 - 21:08

Bedankt Peter!

Pauline Berens EBBI - 24 feb 2022 - 22:14

@Peter

Van die mogelijkheid ben ik op de hoogte, maar het is daarbij alleen mogelijk een publicatie wel te kiezen en daarbij wordt je keuze niet bewaard.
Het zou heel mooi zijn als er een keuzemogelijkheid komt die publicaties uitsluit en die die keuze dan ook bewaart.

 

De mogelijkheid om publicatie uit te sluiten is er nu al, rechtsboven bij een aanknopingspunt (het "rode cirkel met schuine streep" ikoontje):

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Als u publicaties verbergt ziet u onder aan de pagina een melding als:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De link brengt u dan naar de overzichtpagina zoals:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bob Coret - 7 mar 2022 - 16:26

Mijn eigen stamboom hier wordt qua bronnen als “onbevredigend“ beoordeeld. Dat is ook volledig terecht. Ik ben heel jong begonnen met stamboomonderzoek en ben toen helemaal niet goed met mijn bronnen omgegaan. Alles in de Notities gegooid en lang niet alles geverifieerd. Dus ik ben waarschijnlijk zo iemand die je niet wilt tegenkomen bij je aanknopingspunten. 
 

Inmiddels ben ik bezig alle gegevens wél van bronnen te voorzien. Dit is best een monnikenwerk. Ook overweeg ik een overstap naar betaalde stamboomsoftware. Aanknopingspunten helpen mij juist om mijn stamboom beter te onderbouwen. Ook omdat ik via die aanknopingspunten nog weleens wordt gemaild door mensen die mij wijzen op fouten of inconsistenties. Ik zou het dus jammer vinden als ik er niet meer in zou opduiken, maar ik zou het zeker ook snappen als mensen wiens eigen stamboom wel tiptop in orde is, mijn publicatie uitsluiten. 

Judith_ - 7 mar 2022 - 16:58

Top die knop, maar zou i.p.v. verkeersbord "Einde alle verboden" 'n simpel x-icoon niet duidelijker zijn? X betekent verwijderen, is bij iedereen bekend en het komt dichter bij de betekenis in de  tooltip "Verberg alle aanknopingspunten met deze specifieke publicatie", al is er 'n subtiel verschil tussen verwijderen en verbergen, wat duidelijk gemaakt wordt in de tooltip.

Pauline Berens EBBI - 8 mar 2022 - 14:28 (laatst bijgewerkt 8 mar 2022 — 16:11 door auteur)

Ik heb het voorgestelde ikoontje gebruikt maar dit voor de titel van de "andere" publicatie geplaatst, om aan te geven dat het over die publicatie gaat en niet heel het aanknopingspunt.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bob Coret - 24 mar 2022 - 14:43

Prachtig, bedankt!

Pauline Berens BC - 24 mar 2022 - 16:23

@Judith en andere reageerders,

Ook voor mij geldt dat de hobby is begonnen 'met vallen en opstaan' en daarmee het veronachtzamen van regels die op Genealogieonline.nl worden aangeraden en gepropageerd, ik heb daarin ook nog wel een inhaalslag te maken. En natuurlijk vindt ik bij Aanknopingspunten ook gouden vondsten waarmee ik weer een stapje verder kom.

Het gaat mij alleen om publicaties die, vaak met fouten en al, gekopieerd zijn en waarvan ik maandelijks een hele rits aanknopingspunten moet accorderen om deze lijst een beetje schoon te houden. In deze publicaties is ook niet de moeite genomen om de tekst "Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen" ter harte te nemen.

Inmiddels zie ik dat ook Bob Coret hiermee aan de slag is gegaan, ik wordt er blij van.

Peter de Jong - 25 mar 2022 - 19:18

@Bob Coret, hartelijk dank!

Ik merk dat wanneer ik een publicatie aanmerk met het kruisje de vooraf gemaakte keuzen (bv. Kwalificatie, Maand etc.) worden gereset, je komt dan weer terug in het beginscherm van Aanknopingspunten.

Peter de Jong - 25 mar 2022 - 19:19 (laatst bijgewerkt 25 mar 2022 — 19:38 door auteur)

Ik heb de "publicatie verbergen" knop nu veranderd waardoor de filters niet worden gereset.

Bob Coret - 15 apr 2022 - 16:49

Is uw probleem opgelost / vraag beantwoord?

Wilt u dan onderaan uw bericht klikken op 'Markeren als opgelost'?

Yolanda Lippens - 6 mei 2022 - 13:48


Dank je Bob, ziet er goed uit.

Peter de Jong - 6 mei 2022 - 18:32De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu