stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Gesloten berichten opgelostProfiel afbeelding

Betreft Stamboom Forum (via Chrome browser)

Beste beheerders,

Misschien dat dit onderwerp al eens voorbij is gekomen, maar ik vroeg me af waarom oude discussies automatisch worden gesloten na 8 maand. Dit was vroeger niet zo en ik (als forumlid dat de site soms vaak dan weer zelden bezoek) vond het juist fijn om op oude berichten te kunnen reageren. Ik gebruik regelmatig de zoekfunctie om te kijken of er eerder al een discussie is gevoerd over een bepaald onderwerp en zo ja, dan haak ik daar graag op aan. Ook is de drempel lager om een (kleine) aanvulling op een oude discussie te posten als dat in de bestaande thread kan in plaats van daar speciaal een nieuw onderwerp voor aan te maken. Ik heb zelf best een aantal onopgeloste onderwerpen op stamboomforum en helaas kan niemand daar nu meer op reageren. Eerder gebeurde dat soms nog wel een paar jaar later. Stamboomonderzoek is immers nooit af en zodra er bijvoorbeeld nieuwe bronnen online komen kunnen er doorbraken komen in eerder vastgelopen onderzoek. Als iemand hier een oplossing voor heeft hoor ik het graag.

Vriendelijke groet,

Dorian Swarts

Dorian Swarts - 11 mei 2022 - 11:37

Dag Dorian, ik begrijp dat deze manier van werken niet zo handig is voor jou. Weet dat 't voor anderen juist weer wel handiger is om te scrollen alleen door nog niet opgeloste of afgesloten problemen, vooral mensen die (bijna) dagelijks even checken of er nog openstaande problemen/vragen zijn. Aan items die afgesloten of opgelost zijn hoef je dan geen energie meer te verspillen door ze te lezen. Wil je toch verder met 'n bepaald onderwerp, start 'n nieuw forum-item en verwijs naar vorige items over hetzelfde onderwerp door te linken, dan kan iedereen gemakkelijk meedenken. De zoekfunctie helpt bij het vinden van vroegere items over hetzelfde onderwerp. Helpt dit?

Pauline Berens EBBI - 11 mei 2022 - 14:54

Beste Pauline,

Als ik check of er nog openstaande problemen/vragen zijn doe ik dat door te sorteren op "nieuwe antwoorden" of "nieuwe onderwerpen". Discussies waar al maanden niets nieuws is gepost kom ik op deze manier echt niet tegen!

Ik ben het helemaal met Dorian eens dat het niet handig is dat discussies na 8 maanden inactiviteit gesloten worden, het is m.i. nergens voor nodig. De oude items zitten niemand in de weg (de nu gesloten items staan op bijvoorbeeld het subforum "onderzoek in Nederland" pas vanaf pagina 60). Als ik nu op een oud item wil reageren kan dat niet meer. Kort geleden heb ik een aanvullinkje van zo'n gesloten item dan ook maar naar de persoon die het item was gestart gestuurd, maar anderen die het mogelijk ook interesseert kunnen dat nu niet lezen. En een nieuw item aanmaken om een klein aanvullinkje te melden en dan verwijzen? Daar wordt het volgens mij niet duidelijker van. Bovendien als iemand die niet (of niet zo goed) thuis is op dit forum, gaat zoeken en bij een gesloten item uitkomt, kan ik mij zo voorstellen dat diegene het er dan maar bij laat zitten.

Anneke 2 - 11 mei 2022 - 15:40 (laatst bijgewerkt 11 mei 2022 — 16:19 door auteur)

Dag Anneke 2, ik heb Samen, Meest recente Onderwerpen en Samen, Meest Recente Nieuwe Antwoorden even geprobeerd en die opties tonen allebei allerhande fora door elkaar, terwijl ik alleen forum Helpdesk en  Genealogiesoftware/GEDCOM's bijhoud. Volg jij allerhande andere fora? Je noemt "Onderzoek in Nederland". Of bedoel je andere opties? Bij forum Helpdesk verdwijnen opgeloste problemen naar pagina 2, waar door de sortering (nu) de opgeloste items beginnen. Bij forum "Onderzoek in Nederland" werkt dit niet zo, opgeloste problemen blijven in de standaardsortering staan.

Dorian, welk forum bedoel je?

Pauline Berens EBBI - 11 mei 2022 - 16:54 (laatst bijgewerkt 11 mei 2022 — 17:05 door auteur)

Het automatisch afsluiten van topics na een paar maanden
dient geen enkel doel, heeft geen enkel nut, mist iedere logica,
en past daardoor perfect in het alsmaar groeiende rijtje van

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan CIavaux - 11 mei 2022 - 17:02

Dag Jan, we zijn het niet eens, ik vind het markeren als Opgelost en het verdwijnen van opgeloste problemen naar pakweg pagina 2 in forum Helpdesk juist heel handig, zodat de focus gaat naar nog niet opgeloste problemen:-) En als je iets wilt opzoeken dan kan dat. Misschien gebruiken we het forum met 'n verschillend achterliggend doel, waardoor wat handig is ook verschilt?

Pauline Berens EBBI - 11 mei 2022 - 17:10

Beste Pauline, de optie 'opgelost' vind ik zeker wél nuttig, laat daar geen verwarring over zijn. Ik denk ook niet dat dit het overzicht zou bemoeilijken - de topics komen immers alleen bovenaan te staan als er nieuwe posts zijn.

Ik heb deze post geplaatst onder 'helpdesk', maar mijn post gaat eigenlijk over het gehele forum.

Ik ben een sporadische poster en scroll dus niet op dagelijkse basis door de nieuwe forumberichten. Via de optie 'Zoeken' kijk ik soms of er al discussies zijn geweest over bijvoorbeeld een specifieke plaats of familienaam waar ik op dat moment mee bezig ben. Als ik zelf een vraag stel vink ik altijd de optie 'Hou me op de hoogte via e-mail' aan, ik krijg dan een mailtje als er een reactie heb (erg handig als je niet dagelijks op de site kijkt). Soms kreeg ik enkele jaren later nog een reactie op een eerder gestelde vraag, vaak erg interessant. Ook heb ik in het verleden verschillende malen nieuw leven in oude discussies gebracht omdat ik een aanvulling had. Als de oorspronkelijke poster ook een alert had aanstaan dan zou diegene denk ik ook blij zijn geweest met mijn bijdrage. Zoals Anneke schrijft is een workaround een direct berichtje, maar de bedoeling van een openbaar forum is juist dat iedereen het kan lezen.

Eigenlijk kan ik net als Jan geen goede reden bedenken voor wat het nut is voor het sluiten van deze topics. Ik ben een tijdje niet op het forum geweest dus weet niet sinds wanneer dit automatisch sluiten is ingesteld, maar het zou fijn zijn als het ongedaan gemaakt zou kunnen worden of dat er in ieder geval een optie is om een verzoek in te dienen tot heropening van een bepaalde discussie. Dat laatste heeft natuurlijk niet de voorkeur gezien dat extra werk voor moderators zou zijn.

Dorian Swarts - 11 mei 2022 - 17:16 (laatst bijgewerkt 11 mei 2022 — 17:17 door auteur)

Hoi Dorian, ik ben het met je eens dat 'n optie voor het heropenen van 'n afgesloten discussie heel fijn zou zijn. Heb even  gebladerd en zie dat ook verbetervoorstellen van mij door inactiviteit Afgesloten zijn, terwijl de laatste reactie was "We gaan er naar kijken". In zo'n geval verwacht ik toch 'n eindoordeel over de bruikbaarheid van m'n voorstel:-) Zie bijv.

https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/82440/0/spreiding_van_genealogische_gebeurtenissen_marker_clustering

Pauline Berens EBBI - 11 mei 2022 - 17:24

Ik gebruik, zoals vrijwel alle bezoekers, het stamboomforum met dit doel:

https://www.stamboomforum.nl/subfora/319/2/84737/0/kan_doopakte_niet_vinden_van_carolus_carel_philippus_marchiant_marchand_berques_1764_
of
https://www.stamboomforum.nl/subfora/317/2/84729/0/waar_ligt_de_plaats_finalemont_prov_luik_opgelost

Wanneer ik de behoefte gevoel, om met Jan en Alleman over van alles en nog wat in discussie te gaan, wend ik me tot Twitter.

Jan CIavaux - 11 mei 2022 - 17:52

Dankjewel Jan, jij gebruikt het forum dus vooral voor genealogievragen inclusief plaatsnamen, voor mij is voornamelijk de Helpdesk interessant, ter afwisseling van m'n stamboomonderzoek in Duitse online kerkboeken. Wat zou je er van vinden als er 'n mogelijkheid komt om 'n afgesloten forum-item te heropenen? Dit dus in plaats van het idee items helemaal niet af te sluiten. Dat lijkt me 'n redelijk compromis. 

Allemaal, de procedure stel ik me zo voor; stel je hebt 'n aanvulling op 'n reeds gesloten forum-item, je mailt degene die het item heeft aangemaakt met 'n verzoek het item te heropenen. Die ziet:

Dit onderwerp is gesloten, omdat er 3 maanden geen activiteit was in dit onderwerp.Heropen onderwerp
Omdat u dit onderwerp bent begonnen, kunt u dit onderwerp heropenen zodat u en anderen weer reacties kunnen plaatsen.

Kortom, op deze manier kan het al wat je wilt, 'n item heopenen om 'n aanvulling te geven. Je hebt alleen wel de medewerking nodig van degene die het item startte, en daar is ook wel iets voor te zeggen.

Pauline Berens EBBI - 11 mei 2022 - 18:05 (laatst bijgewerkt 11 mei 2022 — 20:01 door auteur)

ik heb Samen, Meest recente Onderwerpen en Samen, Meest Recente Nieuwe Antwoorden even geprobeerd

Ik sorteer gewoon via de pagina "start". Ook dan staan inderdaad de verschillende subfora door elkaar, maar aan de plaatjes ervoor (kaartje van Nederland, vlag van Frankrijk, telefoonhoorn, boompje etc.) is direct te zien bij welk subforum een vraag vandaan komt. Zoeken via een van de subfora doe ik ook wel eens, ook daar nooit "last" van oude berichten, die staan tenslotte niet bovenaan, maar pas op latere pagina's. Opgeloste problemen zijn direct te herkennen aan het woord "opgelost" in een groen kader, dus die kun je dan toch gewoon overslaan lijkt mij. 

Ik heb even op het subforum "Helpdesk" gekeken, daar zijn de meer dan 8 maanden inactieve vragen pas te vinden vanaf pagina 11, dus het lijkt me niet zo waarschijnlijk dat je die "problemen" tegenkomt bij het kijken of er nog nieuwe vragen zijn.

Met andere woorden: het sluiten van berichten alleen omdat ze 8 maanden inactief zijn dient geen enkel doel!

Allemaal, de procedure stel ik me zo voor; stel je hebt 'n aanvulling op 'n reeds gesloten forum-item, je mailt degene die het item heeft aangemaakt met 'n verzoek het item te heropenen

Dit is nogal omslachtig en niet nodig! Gewoon niet sluiten!

Het forum gebruik ik met hetzelfde doel als Jan Clavaux (en de meeste andere bezoekers neem ik aan).

Anneke 2 - 11 mei 2022 - 22:24 (laatst bijgewerkt 11 mei 2022 — 22:30 door auteur)

Misschien is dit te regelen per forum, dus bijv. voor Helpdesk wel sluiten na n paar maanden, voor de rest niet. Iedereen blij😃

Pauline Berens EBBI - 11 mei 2022 - 23:02

Lijkt me een heel goed idee!!!

Anneke 2 - 11 mei 2022 - 23:09

Als meer mensen dit een goed idee vinden wordt mijn volgende (meer praktische) vraag: bij wie kunnen we ons melden om dit verzoek in te dienen? Ik weet niet of de webmasters meelezen op dit forum, of dat ze direct via bv. e-mail benaderbaar zijn?

Dorian Swarts - 15 mei 2022 - 13:17


Ik weet niet of de optie onlangs is toegevoegd, maar het is (was?) al mogelijk om door jezelf gestarte onderwerpen , die door inactiviteit zijn afgesloten, te heropenen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik zie (ook) geen enkele toegevoegde waarde in het afsluiten van onderwerpen wegens inactiviteit.
Onderwerpen verschuiven vanzelf op basis van datum van laatste reactie naar achteren.

Ik sluit me aan bij Dorian Swarts, Anneke 2 en Jan CIavaux.  Gewoon niet sluiten!

Karen - 15 mei 2022 - 13:42De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu