stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Inconsistentiemelding Let op: Er is zowel een datum van crematie (23 november 1990) als begraven (??Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/ofb-barger-compascuum/I19074.php

Gewoonlijk zijn de inconsistentiemeldingen heel waardevol, maar wat te denken van "Let op: Er is zowel een datum van crematie (23 november 1990) als begraven (??". Hier volgen de GEDCOM-regels, 'n schermafdruk van de melding en van Pro-Gen. Er is niets ingevuld bij Begrafenis, dus de melding lijkt me niet terecht. Of zie ik iets over het hoofd?

0 @I19074@ INDI
1 NAME Maria Catharina /Harms/
1 SEX F
1 RFN 19074
1 CHAN
2 DATE 28 SEP 2022
1 BIRT
2 DATE 17 NOV 1901
2 PLAC Barger-Compascuum, Emmen, Drenthe, Nederland
2 SOUR Johan Bernard (Broer) Berens CBB134 https://fjmblom.home.xs4all.nl/
3 TEXT Pauline Berens: Genealogienetwerk zus Greetje Berens voorheen EemslandBoekweitBoerenImmigratie
https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I19074.php 

1 CREM
2 DATE 23 NOV 1990
2 PLAC Zwanenburg, Haarlemmermeer, North Holland, Nederland
2 SOUR J.B. (Broer) Berens CBB134
1 FAMC @F7134@
1 FAMS @F7826@

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Nadat dezelfde inconsistentiemelding ook 4x in 'n andere publicatie opdook bleek pas dat ik in alle gevallen per ongeluk de overlijdensdatum in veld crematiedatum ingevuld had?! Maar dan nog is de melding niet terecht, omdat begrafenisdatum en -plaats leeg zijn.

Pauline Berens BC - 1 apr 2023 - 10:34 (laatst bijgewerkt 1 apr 2023 — 13:33 door auteur)

Lijkt op: https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/87343/0

Kennelijk nog niet goed opgelost.

Gerrit Scholl - 1 apr 2023 - 14:32

Als je in Pro-Gen zoekt op velden Plaats Crematie EN Plaats Begrafenis allebei niet leeg vind je niet letterlijk dat zoekresultaat, maar alleen veld Plaats Crematie is leeg. In 't zoekalgoritme worden geboorte en doop samengetrokken, idem bij overlijden en begrafenis. In veel situaties is dat ook prima, maar nu met de inconsistentiecontrole op GO niet. In oude kerkboeken staat gewoonlijk alleen doopdatum bij geboortes en begrafenisdatum bij overlijdens. Daar komt 't door volgens mij. Ik verwachtte eigenlijk eerder 'n probleem met de inconsistentiecontrole met mensen die overleden zijn EN gecremeerd EN (waarvan de urn is bijgezet op 'n begraafplaats OF de as verstrooid op 'n begraafplaats OF de urn begraven). Maar dat gaat goed, misschien wel omdat er in zo'n geval Datum Begrafenis ontbreekt? Voorbeeld

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I16266.php

Pauline Berens EBBI - 2 apr 2023 - 11:19 (laatst bijgewerkt 2 apr 2023 — 11:20 door auteur)

De inconsistentiemeldingen inzake crematiedatum en begraafdatum weg.

Dat iemand die is gecremeerd toch wel een "begraafplaats" heeft (als in de plaats van de urn) vind ik nog even een moeilijke. Mijn eerste gedachte is met begraafplaats wordt bedoeld waar de persoon is begraven, en niet waar de urn staat. Maar als je de definitie oprekt van persoon naar de "restanten van het lichaam van de persoon", dan kan het wel weer.

Bob Coret - 19 apr 2023 - 15:51

In publicatie Bevolkingsreconstructie Barger-Compascuum is de optie Bekijk ... Inconsistentiemeldingen ten aanzien van uw Publicatie nu helemaal verdwenen?! Dat is niet de bedoeling:-) Er zijn altijd waarschuwingen, ook als de fouten gecorrigeerd zijn.

Op online-begraafplaatsen is het gebruikelijk "Gecremeerd en elders bijgezet of uitgestrooid" te vermelden als zowel overlijden, crematie en begraven ingevuld zijn, zij het zonder datum begrafenis, bijv.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Soms is door 'n rouwadvertentie wel de crematiedatum bekend. De as is verstrooid op 'n strooiveld van 'n begraafplaats of de urn is daar bijgezet. Die combinatie moet GO dus wel ondersteunen. 

Pauline Berens BC - 21 apr 2023 - 10:46

Ik heb moeite met het invullen van een begraafdatum als op die datum een urn bijgezet wordt in een graf. Dat kan jaren na het overlijden plaatsvinden.

Nu wordt aangenomen dat diegene kort voor de begrafenis overleden is.

Ik zou het bijzetten in een graf als een activiteit aangeven, evenals trouwens b.v. een herbegrafenis, die soms plaatsvind, ook mogelijk vele jaren na het overlijden.

Gerrit Scholl - 28 apr 2023 - 22:11

Even terug naar de 2 problemen dat ik aankaartte:

- de Inconsistentiemelding "Er is zowel een datum van crematie (23 november 1990) als begraven (??" is onterecht, bij Begrafenis is geen datum of plaats ingevuld, alleen bij Crematie. Ik pleit wel voor het mogelijk maken van het invullen van zowel Plaats Crematie als Plaats Begrafenis, omdat soms urnen worden bijgezet op 'n begraafplaats of as uitgestrooid. De datum van de bijzetten of uitstrooien zie ik niet in openbare bronnen, ook nog niet gezien in publicaties. Omdat het weinig voorkomt wil ik daar ook geen probleem van maken. Opnemen in 'n veld Activiteit zoals Gerrit voorstelt lijkt me prima, in Pro-Gen zou dat 'n Brontekst-veld zijn. Controles zoals begraven of gecremeerd voor overlijden moeten vooral blijven. 

- de optie Inconsistentiemeldingen is verdwenen in publicatie Bevolkingsreconstructie Barger-Compascuum, niet in andere publicaties. Ik ga proberen of het probleem verdwijnt als ik 'n nieuwe GEDCOM ga uploaden..... Uurtje later: opgelost, de optie Inconsistentiemeldingen is terug:-)

Pauline Berens BC - 29 apr 2023 - 10:31 (laatst bijgewerkt 29 apr 2023 — 11:29 door auteur)

Pauline,

Ik heb dit punt ook nog even "in de groep" gegooid op de plek waar wordt nagedacht over de GEDCOM specificatie: https://github.com/FamilySearch/GEDCOM/issues/309 

Bob Coret - 8 mei 2023 - 15:47

Ik zou nog even willen wijzen op wat ik bij wiki lees over lijkbezorging. Het omgekeerde is blijkbaar ook mogelijk, n.l. dat begraven restanten opgegraven worden en alsnog gecremeerd.

Ik zou graag zien dat er duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen enerzijds de eerste lijkbezorging die plaatsvind korte tijd na het overlijden of na het vinden van de overblijfselen en aan de andere kant een lijkbezorging die je zou kunnen zien als herbezorgen/begraven/cremeren, etc. dat eventueel vele jaren later kan gebeuren als b.v. iemand herbegraven wordt.

Voor de 1e categorie graag de standaard tags hiervoor in de Gedcom gebruiken, en categorie 2 als events/activiteiten beschrijven.

Dit vanwege de tijdsaanduiding die er tot nu toe aan gegeven wordt. Als je van iemand een begraafdatum vind, maar geen overlijdensdatum, ga je er nu van uit dat diegene kort voor de begraafdatum overleden is.

Als je dat oprekt, komen er veel conclusies uit oude kerkboeken op losse schroeven te staan.

Gerrit Scholl - 8 mei 2023 - 16:23

> Het omgekeerde is blijkbaar ook mogelijk, n.l. dat begraven restanten opgegraven worden en alsnog gecremeerd.

Whoah!

> Ik zou graag zien dat er duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen enerzijds de eerste lijkbezorging die plaatsvind korte tijd na het overlijden of na het vinden van de overblijfselen en aan de andere kant een lijkbezorging die je zou kunnen zien als herbezorgen/begraven/cremeren, etc. dat eventueel vele jaren later kan gebeuren als b.v. iemand herbegraven wordt.

> Voor de 1e categorie graag de standaard tags hiervoor in de Gedcom gebruiken, en categorie 2 als events/activiteiten beschrijven.

Op zich mee eens. Het is alleen dan hoe maken "we" (als in het internationale genealogieveld) hier afspraken over? En hoe gaan we de gegevens vastleggen voor uitwisseling? En dan ook weer, hoe gaan de stamboomprogramma's en online platforms hier dan weer mee om?

Bob Coret - 8 mei 2023 - 17:18

Bob, ik vind je vragen heel interessant, maar te groot, ze leiden af van het volgens mij veel kleinere probleem waarmee ik begon, nl. de inconsistentiemelding: "Let op: Er is zowel een datum van crematie (23 november 1990) als begraven (??" terwijl dat niet zo is. Indien alleen 'n crematiedatum is ingevuld hoeft er wat mij betreft geen inconsistentiemelding getoond. Kun je dat implementeren a.j.b.?

Pauline Berens EBBI - 30 mei 2023 - 17:56

Ik mis DEAT Y in de Gedcom.

 

Erik Cramer - 9 jun 2023 - 19:21 (laatst bijgewerkt 9 jun 2023 — 19:42 door auteur)

Dag Erik, het vinkje waarmee je in 'n stamboomprogramma aangeeft dat iemand overleden is, DEAT Y in de Gedcom, wordt sinds 'n poosje genegeerd door GO omdat het te gemakkelijk aangevinkt zou worden om data gepubliceerd te krijgen. Vanwaar je opmerking "Ik mis DEAT Y in de Gedcom" in het kader van dit probleem inconsistentiemelding: "Let op: Er is zowel een datum van crematie (23 november 1990) als begraven (??"?

Pauline Berens EBBI - 10 jun 2023 - 09:58

Dat wist ik niet.
Ik vergeleek het alleen met de bronbestanden, van mijzelf.
Ook al genereert GO het vinkje zelf, zou in de Gedcom geen CREM moeten staan zonder DEAT
Wellicht staat er een verkeerde response bij de bevinding, als iemand levend gecremeerd is.
Je zou het nog even op een andere taal kunnen zetten, om te zien of het een fout in het taal bestand is.

 

Erik Cramer - 10 jun 2023 - 12:51

@Erik Cramer: Los van de verdere discussie even dit:

DEAT Y wordt volgens mij alleen gebruikt als je zeker weet dat iemand in het heden niet meer in leven is, maar de ovl datum en plaats onbekend zijn. Je weet dat dan uit betrouwbare bron, b.v. van een naast familielid of doordat je weet dat die persoon b.v. rond 1700 wel in leven was.

DEAT Y in combinatie met een ovl datum of plaats is zelfs verboden in de GEDCOM.

Ook een crematie/begraaf datum of plaats is voldoende om te weten dat iemand nu niet meer in leven is. In dat geval is DEAT Y dus ook overbodig.

Het toevoegen van DEAT Y in de GEDCOM, samen met b.v. een cremate/begraaf datum en/of plaats zegt nog helemaal niets over de volgorde waarin deze gebeurtenissen plaatsgevonden hebben. Iemand kan dan dus met DEAT Y, nog steeds levend gecremeerd zijn, alhoewel dat niet erg waarschijnlijk is :).

Dat DEAT Y door GO niet gehonoreerd wordt doet er niet toe, dat heeft geen invloed op de geldende GEDCOM regels. Het negeren van alleen DEAT Y door GO is het gevolg van kennelijk misbruik door GO gebruikers die een bepaalde persoon gepubliceerd willen zien, terwijl ze geen zekerheid hebben of die persoon nog in leven is of niet. GO is bang voor eventuele boetes vanwege de privacy regels, terwijl de verantwoordelijkheid eigenlijk bij die gebruikers ligt en de andere gebruikers hieronder lijden doordat hun correcte gebruik van DEAT Y genegeerd wordt. Misschien zijn de eventuele boetes voor GO ook zodanig hoog dat deze maatregel van GO te begrijpen is.

Gerrit Scholl - 10 jun 2023 - 13:04 (laatst bijgewerkt 10 jun 2023 — 13:11 door auteur)

@Pauline,

Bob, ik vind je vragen heel interessant, maar te groot, ze leiden af van het volgens mij veel kleinere probleem waarmee ik begon, nl. de inconsistentiemelding: "Let op: Er is zowel een datum van crematie (23 november 1990) als begraven (??" terwijl dat niet zo is. Indien alleen 'n crematiedatum is ingevuld hoeft er wat mij betreft geen inconsistentiemelding getoond. Kun je dat implementeren a.j.b.?

 

Op 19 apr 2023 - 15:51 schreef ik:

De inconsistentiemeldingen inzake crematiedatum en begraafdatum weg.

 

Hier bedoelde ik, dat ik deze meldingen weg heb gehaald (dus is geïmplementeerd).

Bob Coret - 21 jul 2023 - 15:19


Idd ontbreekt 'n foutmelding in de publicatie, zie https://www.genealogieonline.nl/ofb-wesuwe/I78084.php

maar hij duikt wel op in het beheerscherm. Rechtsonder op de statusbalk zie je de huidige datum. Het betreft 'n urnbijzetting, zie

https://traueranzeigen.noz.de/traueranzeige/rudolf-doornbos

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens BC - 25 feb 2024 - 12:17 (laatst bijgewerkt 25 feb 2024 — 12:19 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu