stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Aldfaer probleem



Profiel afbeelding

Ik sluit mij volledig bij Jacobus aan. Ook ik ben een gebruik(s)ter van GDP (GensDataPro) vanaf het begin. Men moet wel even de kosten van de eerste aanschaf doen en ééns in de zoveel tijd  Euro 10.00 betalen voor een nieuw schijfje. Verder zijn de "upgrade's" gratis.

Men kan ook o.a. personen in het buitenland een uitvoer sturen in resp. engels, frans, duits. Voor mij ook een pluspunt maar misschien heeft aldfaer dit ook.

Zie verder website NGV.

Ik heb geen aandelen in GDP !!!!!!

Groetjes Wil W.

WAT - 31 jul 2008 - 12:05

Dag Ric,

een goede gedachte om je licht op te steken bij de Aldfaergebruikers en -ontwikkelaars zelf. Daar zit de deskundigheid t.a.v. Aldfaer en niet bij mensen die het een waardeloos programma vinden of die een ander programma gebruiken. Die lossen je problemen niet op, dat blijkt. Eerder helpen ze je van de regen in de drup.

Of....je kiest voor een ander programma, maar dan ook helemaal. Van alles door elkaar uitproberen en pogen te vergelijken, kost kolossaal veel tijd en leidt zeer waarschijnlijk tot niets. Dat is meer iets voor "professionals". En ook die zijn het niet met elkaar eens.

Dus laat je de kop niet gek maken. Zoek je heil in het Aldfaerforum en/of zoek een ervaren gebruiker in je eigen omgeving.

Als je in de driehoek Zwolle-Apeldoorn-Deventer woont, kan ik je misschien van dienst zijn.

Nogmaals succes,

Lei Coolen

Lei Coolen - 31 jul 2008 - 12:48

Hallo Allemaal en Lei,

Ik begin mij echt schuldig te voelen, het laatste dat ik wil is dat er mogelijk onenigheid of meningsverschillen ontstaan tussen onze Forum leden, want ik acht jullie allen zeer hoog, laat daar geen misverstand over bestaan en door mijn vragen heb ik klaarblijkelijk die mogelijkheid geschapen, waarvoor mijn excuses !. Het lijkt mij verstandig om dit onderwerp af te sluiten - enig idee hoe je dat doet ? Met vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel - 31 jul 2008 - 13:00

Beste Ric,

Even een snel antwoord. Mijn moeder belde net dat ze het kastje van de digitale TV van Ziggo had gekregen, dus dat ga ik zo even installeren.

Wat Aldfaer betreft: Ik heb het zoals gezegd geprobeerd, en weet dus hoe het werkt, en ondanks dat het niet mijn smaak is, en hier niet goed werkt, wilde ik mijn eigen oordeel eerst niet laten gelden. Dat je zoveel problemen hebt blijft ondanks mijn persoonlijke mening dus toch gewoon jammer.

Om het werk aan je stamboom niet verloren te laten gaan, hoop ik dat je nog wel in staat bent om wat je hebt nog naar een GEDCOM-bestand te exporteren. De Aldfaer-gebruikers hier in het forum moeten je daarmee kunnen helpen.

Dan nog even over die Amerikaanse programma's: De data zijn meestal geen probleem. Ook in PAF gebruik ik namelijk gewoon dag maand jaar, met voor de maand de 3-letterige Engelse afkorting, en dat kan je vaak ook instellen. Een goed programma zal ook automatisch de datum-notatie van Windows over kunnen nemen.

Wat wel lastig is, dat die programma's geen verstand hebben van Jan de Vries. Als je die in je stamboom hebt, komt ie voor je het weet bij de D in plaats van bij de V, of krijg je de als extra voornaam. Een echt Nederlands programma houdt daar rekening mee. Je zet de dan apart als tussenvoegsel of het programma slaat het woord dan automatisch over bij sorteren en dat soort dingen.

Een ander ding is dat een Amerikaans of ander buitenlands programma maar 1 huwelijk kent. Verloven kennen ze allemaal nog wel, maar ondertrouw, of een apart burgerlijk en kerkelijk huwelijk is lastiger. Daarvoor moet je dan naar notities bij het huwelijk uitwijken, en dat is niet altijd handig.

Nummering tot slot, daar moet je je eigenlijk niets van aantrekken. Bij een gewone kaartenbak is dat heel handig, en ook bij het verwijzen naar papieren in je archief, maar een programma geeft de eerste persoon vaak nummer 1, en nummert door in de volgorde waarin je je familie invoert, en dat kan je eigenlijk nooit in 1 keer goed doen, zeker niet als je in bestaande takken ineens nog nieuwe familieleden tegenkomt. Wat je vaak wel kan is een eigen nummer in een apart vak zetten, maar dat moet je dan wel bijhouden.

Als je een stamboom uitdraait, bijvoorbeeld de kwartierstaat van jezelf, geeft het programma daar jou zelf toch nummer 1, dus ook dat gaat goed, zonder zorgen. Dat geldt ook voor andere overzichten, want ook daar wordt de nummering (van generaties) automatisch voor je geregeld.

Red eerst je gegevens, en stuur me als je daar hulp bij nodig hebt eventueel even een persoonlijk bericht. Ik ken Aldfaer door mijn eerdere experimenten wel zo goed, dat ik je echt kan helpen als het nodig is, en ik kan daar hier ook wel even Aldfaer voor op mijn PC zetten. Ik doe dat graag, omdat ik goed weet waar het echt om gaat, en dat zijn jouw gegevens.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede - 31 jul 2008 - 13:05

Hier is nog een uitermate tevreden gebruiker van Aldfaer!

Heb het aangedurfd om de nieuwste versie (4.0.5) te installeren; was daar eerst wat huiverig over omdat in de vorige versie vertaalde rapporten konden worden geproduceerd. Maar dat is nu ook in de nieuwe versie voor elkaar! (rapportversie 4.0.4.1.)

In de praktijk (ik help nogal eens mensen die problemen hebben) blijkt elke keer weer, dat "problemen" worden veroorzaakt door de wijze van instellen van Aldfaer, het onjuiste gebruik ervan of verwachtingen, al of niet gewekt door ervaringen met andere programma's.

Inmiddels ook een database met bijna 30.000 personen met veel materiaal en nog nooit één probleem!

henk van de streek - 31 jul 2008 - 13:41

Hallo Henk,

Bedankt voor je reactie - met vriendelijke groeten van Ric Brijl

Karel - 31 jul 2008 - 19:05

Hallo Enno,

Bedankt voor je reactie en uitleg met betrekking tot het verschil tussen de Engelstalige en Nederlandse programma's, het heeft mijn kennis vergroot. Tevens was ook de overige info interessant. Ik heb ervaren dat jij je goed kan verplaatsen in de wereld van de beginner. Dankzij de uitdraai van Help van Gens Data Pro (heerlijk in de koelte van de tuin zitten leze, LOL !,) ben ik er achter gekomen wat een Kwartierdrager is en het begrip Proband, en nog een hoop andere zaken die voor een beginner belangrijk zijn - ik word dus al een klein beetje wijzer. Heel sympathiek van jou om zo spontaan je persoonlijke hulp aan te bieden, ik houd dat in ere. Ja, ik moet even uitvogelen hoe dat precies gaat met een GedCom bestand, maar eerst moet ik weten wat een GedCom bestand nu precies is. Succes met het plaatsen van het kastje van Ziggo. Met vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel - 31 jul 2008 - 19:25

Hallo Ric,

Je hoeft je echt niet schuldig te voelen hoor.

Zoals je weet ben ik het geweest die je aangeraden heeft een apart onderwerp te maken toen je mij vroeg om een geschikt stamboomprogramma. Ik gaf aan er geen verstand van te hebben en dat smaken verschillen. Zoals ik al verwachtte sprongen de deskundigen erop in.

Ik gaf geen mening over de diverse programma's. Nogmaals ik heb er geen verstand van. Wel gaf ik neutraal weer, welk programma ik gebruik en wat mijn ervaring is.

Ach, het is net zo als bij auto's. De één zweert bij Mercedes terwijl de ander een Amerikaan prefereert.

Over Amerikaan gesproken. Ik zou het wel bij een " Nederlands" programma houden, tenzij er een geschikt Maleis programma bestaat. Een grapje mag toch wel, neem ik aan?

Met vriendelijke groet,

Jacobus van de stamboom Breil (Brijl).

jacobus - 31 jul 2008 - 19:28

Sorry ook ik ben een tevreden Aldfaer gebruiker. Zelfs met Vista. De nieuwste versie is er wel eentje van alles uitproberen, maar ...dan heb je ook wat. Ook ik zet vaak de tekst om in een Worddocument. Kun je er verder nog mee doen wat je wilt. En nog belangrijker er uit halen wat je niet nodig vindt. Succes gewenst van een "leek".

Karel en Marjolijn van Hilten - 31 jul 2008 - 20:15

Beste Ric,

Ik werk niet alleen zelf met volle tevredenheid met Aldfaer, maar maak ook al jaren (sinds 2001) deel uit van het Aldfaer ontwikkelteam. Ik kan je zeggen, dat we in al die jaren nog nooit, maar dan ook nog nooit een gebruiker niet hebben kunnen/willen helpen met zijn of haar ´problemen´. In het Aldfaer forum op de Aldfaer website kun je al je vragen kwijt en er zijn naast de Aldfaer teamleden ook genoeg gebruikers en testers die je verder bij kunnen staan. Dat geldt overigens niet alleen voor Aldfaer. Voor elk genealogisch programma stel ik voor dat je je aansluit op een forum die specifiek voor dat programma is bedoeld.

Om gebruikers verder bij te staan in hun genealogische naspeuringen hebben we in overleg met het Centraal Bureau voor Genealogie een boek geschreven, genaamd 'Je stamboom op de computer'. Ik ga hier verder geen reclame maken voor dit boek, maar kern is dat in het boek niet alleen de systematiek van onderzoek en de begrippen (waaronder kwartierdrager) worden beschreven, maar ook de verwerking van de gegevens in het programma Aldfaer.

We hebben bewust voor deze opzet gekozen om de online Help van Aldfaer niet 'te vervuilen' met algemene genealogische begrippen en deze zo helder mogelijk te houden.

Ze staan er wel in, maar een beetje verborgen. De online Help van Aldfaer is namelijk een zogenaamde context-gevoelige Help, bedoeld om primair online op je computerscherm  te bekijken en je te helpen bij het gebruiken van Aldfaer en is minder geschikt om uit te printen.

We gunnen iedereen het programma van haar en zijn keuze en als je om welke reden niet tevreden bent over Aldfaer kun je op onze website al je wensen en grieven kwijt. Ik kan je zeggen dat we ze allemaal zeer serieus nemen. Want door al die feedback van onze gebruikers is Aldfaer juist geworden wat het nu is. We streven daarbij naar eenvoud, intuitief gebruik en een flexibele uitvoer van rapportages.

Soms slagen we daar niet helemaal in, maar dat geldt in principe voor elk genealogisch programma. Er is geen enkel programma dat voldoet aan de behoeften van alle gebruikers, maar gezien de grootte van onze gebruikersgroep komen we aardig in de juiste richting.

Bezoek dus gerust onze website en schrijf je in in het forum, we kunnen je zeker helpen. En misschien kom je dan toch nog tot de conclusie dat Aldfaer niet het programma is dat je zoekt. Prima, even goede vrienden, dan kies je toch gewoon een ander programma. Er zijn er zat die wellicht beter aansluiten op de ideeen die je zelf van zo'n programma hebt. De GEDCOM module in Aldfaer zorgt er in elk geval voor dat overstappen van en naar een ander programma altijd mogelijk blijft.

Succes met je keuze en met vriendelijke groet,


Ronald Balhan

Aldfaer Team

Ronald Balhan - 31 jul 2008 - 20:25

Dag Ric,

zoals Jacobus al zei: je hoeft je absoluut niet schuldig te voelen. Meningsverschillen over stamboomprogramma's zijn er al sinds het tweede verscheen en dat is al heel lang geleden. Sindsdien zijn het aantal programma's en meningsverschillen almaar gegroeid. En dat geeft ook niks als er maar vanuit deskundigheid met feiten en argumenten wordt gediscussieerd. Daar gaat het helaas wel eens mis.

Ik heb nog steeds het gevoel dat je als beginner met te veel tegelijk bezig bent. Nu heb je het weer over een Gedcom. Die heb je alleen nodig als je overstapt van het ene programma naar een ander of gegevens vanuit een ander programma wil importeren, maar voorzichtig gebruik is geboden.

Zoals ik al eerder opmerkte: maak je keuze en hou je daar (tenminste voorlopig) bij. Dan kun je je het ook goed eigen maken, zonder stoorzenders. En bij problemen: de Help en/of Handleiding en/of het Forum van het betreffende programma.

Nogmaals succes,

Lei Coolen

Lei Coolen - 31 jul 2008 - 20:56

Een uitspraak die ik eens hoorde:

Het beste programma is het programma dat je het beste kent Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

.

Ria

Ria Hendriks - 31 jul 2008 - 21:34

Hallo Allemaal en Jacobus,

Zoals wellict hebt kunnen lezen heeft Enno mij desgevraagd toegelicht wat het verschil is tussen Engelstalige en Nederlandse programma's, waardoor ik zeker geen Engelstalig programma zal aanschaffen met mijn Sjordanese  en mijn Indonesische stamboom, LOL !  Uiteraard kan ik je grapje waarderen over een Indisch Genealogische Programma - alleen er is een gezegde dat luidt - Een olifant vergeet nooit iets - dus, wanneer jij straks in de binnenlanden van Sumatra achterna wordt gezeten door een bende koppensnellers die jou maar al te graag in hun kookpot willen stoppen, ......, vraag dan maar even aan een voorbijlopende Sumatraanse olifant hoe dat komt, Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 !  Och arme Jacobus, nee hoor, ik weet dat jij voor niets en niemand bang bent, maar ik zal voor de zekerheid toch maar even een mail sturen aan mijn Stille Kracht, LOL ! Voor wat betreft de info en vraag  van Lei, Ik heb dus de Aldfaer GedCom bestudeerd en daarna gebruikt om te kijken of ik op deze manier de door mij ingeklopte gegevens in een GedCom ged. bestand wel volledig in een rapport te zien kon krijgen. Dat ging prima, echter ook in dit bestand was slechts 1 persoon te zien, net als bij de rapporten in Aldfaer. Om een lang verhaal kort te houden, inmiddels heb ik Aldfaer verwijderd. Ik wil iedereen nogmaals bedanken voor hun hulpvaardigheid en enthousiaste responses. Mijn vraag op de Service Desk is thans niet meer relevant, maar op welke manier maak ik dit kenbaar ? Met vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel - 31 jul 2008 - 22:32

Beste Ric,

Ik ben bang dat je een fundamentele (denk)fout hebt gemaakt bij het invoeren en uitvoeren van je gegevens en daar (om het even welk programma je gebruikt of zal gebruiken) slechts dat programma 'de schuld van geeft'. Nu is het Aldfaer, maar als je op identieke wijze met elk ander programma voor het opzetten van je stamboom doorgaat kan niemand je (ooit) helpen.

Met vriendelijke groet,

Ronald

Ronald Balhan - 31 jul 2008 - 22:52

Beste Ric,

Ik sluit me op de late avond nog even bij Ronald aan. Als je bij het maken van rapporten maar 1 persoon krijgt, dan komt dat, als het programma technisch goed werkt, omdat je in je ontwetendheid iets achterstevoren doet. Je probeert dan bijvoorbeeld een kwartierstaat met je stamvader als uitgangspunt te maken, of een genealogie van een kleinkind. In beide gevallen krijg je waarschijnlijk inderdaad maar 1 persoon, en dat zal je ook met elk programma overkomen. De beste remedie hiertegen is een gang naar de bibliotheek, en dan met een boek in de tuin gaan zitten als het daar lekker weer voor is.

Als je dat uit hebt pak je je programma weer. Dat kan Aldfaer zijn, GensDataPro, Pro-Gen, maakt mij niet uit, als het op jouw PC maar stabiel werkt, en je er naar je gevoel een beetje lekker mee kan werken, en met werken bedoel ik hier het invoeren van je familie, en het bladeren door het programma om te kijken of je alles goed hebt ingevoerd, en te kijken hoe de familiebanden lopen. Denk nu nog niet aan rapporten, en ook zeker niet aan GEDCOM. Dat komt later wel, als je iets uit wilt delen of hier op de site wilt zetten. Denk ook zeker niet aan nummering. Dat doet de software wel voor je, als het nodig is.

In deze fase komt het op de techniek aan. Als het programma op jouw PC stabiel en lekker werkt ga je daar mee door, en kijk je niet meer om. Pas als je goed op gang bent en anderen ook eens iets moois willen zien ga je eens aan rapporten denken. De genoemde programma's en veel niet genoemde kunnen allemaal uitstekende rapporten maken, en als je echt iets heel geks zoekt, kan je een rapport met een omweg via GEDCOM ook nog door een ander programma laten maken. Wat dat betreft is alles mogelijk.

Het belangrijkste is dat je het simpel houdt, en dat je het gevoel heb dat je de baas bent over je programma en nog meer over je gegevens. Die zijn je investering, en de kosten van een voor jou goed programma vallen daarbij in het niet.

groetjes,

Enno

Enno Borgsteede - 1 aug 2008 - 00:39

Dag, dag Ric,

dat je nu na al die suggesties en aangeboden hulp Aldfaer gewist hebt, het onderwerp niet meer relevant verklaart en ertussenuit knijpt, valt me van je tegen.

Ik verwacht dat het met je stamboom op deze manier helemaal nooit wat wordt. Om succes ging het je kennelijk niet.

Wat een dikke LOL hebben we dan toch allemaal weer gehad.....

Lei Coolen

Lei Coolen - 1 aug 2008 - 07:23

Ook ik heb nu sinds ik met Vista draai een probleem met Aldfaer.

Met systeem XP ging alles PERFECT.

Onder Vista kan ik geen parenteel of kwartierstaat aanmaken, ik krijg de melding dat mijn privecy filter aanstaat. Dit heb ik uitgezet en nog steeds verschijnt deze melding.

Ook krijg ik de melding dat ik de map C:\Users\MyCom\AppData\Local\Temp\ mis.

Uiteraard geprobeerd handmatig aan te maken maar dat gaat weer niet daar ik dan de melding krijg dat deze map al bestaat en of hij overschreven moet worden.

Ik durf dit niet daar mijn systeem Nederlands is en de map die ik mis alles Engels is.

Wie kan mij een tip geven?

Groetjes,

Ron de Wit

ron281160@gmail.com

Ron de Wit - 1 aug 2008 - 09:47

Beste Ron,

Heb je al eens op het Aldfaer forum zelf gekeken, hoe Aldfaer onder Vista 'aan de praat' te krijgen?

Zie bijvoorbeeld http://www.aldfaer.org/sitemap/?q=forum&c=showthread&ThreadID=67

en http://www.aldfaer.org/sitemap/index.php?q=forum&c=showthread&ThreadID=2

of vul in het zoekvenster rechtsboven op de Aldfaer forum pagina Windows Vista in en klik op zoeken.

Met vriendelijke groet,


Ronald Balhan

Aldfaer Team

Ronald Balhan - 1 aug 2008 - 10:07

Hallo Ronald,

Bedankt voor je mailtje. Het is niet ondenkbaar en zelfs heel goed mogelijk dat ik een denkfout heb gemaakt, maar tevens bestaat de mogelijkheid dat bij het downloaden (zie het allereerste contact met Enno) er iets fout is gegaan. Gelukkig besef ik heel goed dat je allereerst de schuld bij jezelf moet zoeken en geen verwijten aan de computer moet maken. Trouwens de reden dat ik Aldfaer gewist heb heeft niet te maken met het feit dat ik Aldfaer een slecht programma zou vinden, integendeel !. Maar ik verkeer nog in de fase waar ik de diverse programma's aan het bekijken ben en uit te proberen - voordat ik mijn definitieve keuze bepaal. Het is zeer wel mogelijk dat ik uiteindelijk kies voor Aldfaer, maar dan wel met een nieuwe installatie. Als zodanig is de hulp van de Forum leden (al hun tijd en al hun moeite) echt niet voor niets geweest, want jullie informatie was heel leerzaam voor mij als beginner. Met vriendelijke groeten van Ric Brijl.  

Karel - 1 aug 2008 - 12:07


Hallo Ric,

Ik denk, dat de deskundigen wel gelijk hebben.

Je bent uiteraard een beginneling en alle begin is moeilijk. Ik spreek uit ervaring.

Verdiep je niet in "Gedcom" enz. enz. Dat kan later altijd nog.

Begin heel eenvoudig! Voer eerst eens een gezin van b.v. 5 personen in en maak dan een uitvoer op je scherm of met de printer om te kijken of het goed is. Stap voor stap kom je verder. Misschien kun je in je directe omgeving iemand vinden, die handig is op de computer en je zo nodig even kan helpen.

Vanwege die olifanten en andere wilde dieren heb ik afgezien van de reis per stoomboot naar onze voormalige kolonie! 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 







Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

jacobus - 1 aug 2008 - 12:32







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu