stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Aldfaer probleem

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste Ric,

Je zult je misschien wel hebben afgevraagd waarom ik je nog geen concrete Aldfaer-tips gegeven heb, terwijl ik het wel noemde. De reden daarvoor is simpel. Ik vind Aldfaer waardeloos. De bediening bevalt me niet, en bij vrijwel alle pogingen om mijn eigen GEDCOM's te importeren crashte het. Op mijn PC werkt het blijkbaar gewoon niet, terwijl ik mijn systeem goed schoonhoud, en alle nodige updates installeer.

Dat ik het toch mede noemde was omdat ik weet dat het heel populair is. Ik weet echter ook dat dat niet helpt als het bij jou of mij niet werkt, en aan opmerkingen van anderen dat het heel goed is heb je dan ook niet veel, want zij kennen jouw systeem niet, en het mijne ook niet.

Over veel updates kan je positief doen, maar je kan er ook uit concluderen dat het zo veel fouten bevat, dat die updates keihard nodig zijn, en dat kan een teken zijn dat de programmeurs te veel hooi op hun vork genomen hebben. Voorbeelden genoeg daarvan, kijk maar naar Windows zelf, en vele andere systemen die ik ken (de belastingen).

Wat moet je dan? Pro-Gen werkt nog steeds in DOS, en ik vraag me af of de Windows-versie ooit nog komt, maar het is heel stabiel, en heel recht-toe-recht-aan in het gebruik. Echt Nederlands, maar helaas heeft het de beperking dat je per persoon maar 1 ouderpaar in kan voeren. Dat is lastig als iemand geadopteerd is, of als je weet dat de biologische vader een ander is dan de wettige.

GensDataPro kan ook. Dat werkt wel in Windows, is zeer uitgebreid, en volgens mij ook goed stabiel. Je wordt in het begin misschien wel gek van alle vensters, maar als je kijkt naar de mogelijkheden met bronnen, kaarten, enzovoort, dan staat het voor mij wel aan de top.

HazaData, als laatste van de Nederlandse grote commerciële 3, is nogal eigenzinnig in gebruik, en in mijn ogen veel te duur. Ik kon er toen ik het probeerde niet aan wennen.

Over de andere Nederlandse programma's wil ik weinig zeggen, omdat ik die niet ver genoeg uit heb geprobeerd, of omdat ze naar mijn mening bijna dood zijn. Daar heb je dan ook niets aan. Waar ik wel leuke ervaringen mee heb is een Israëlisch programma van de site My Heritage . Dit programma werkt ook in de Nederlandse taal, en je kan je stamboom direct uploaden naar de bijbehorende site, waar die ook direct kan worden vergeleken met de stambomen van anderen. Mijn eigen stamboom staat er ook.

Toch is ook dat niet het programma dat ik dagelijks gebruik. Dat is PAF, Amerikaans, van de Mormonen. Ik ben er ooit vanaf Brother's Keeper op overgestapt, en het doet precies wat ik wil, niets meer, niets minder. De grote kracht voor mij is dat het (net als Legacy) goed dubbelen kan zoeken, en dat heb ik in mijn onderzoek nu nodig.

Maar ja, wat moet jij nu? Trek je niets aan van de mensen die zeggen dat Aldfaer een superprogramma is. Daar heb je niet aan als het bij jou niet werkt. Kijk als je het nog wil proberen op het Aldfaer-forum, en zorg er in elk geval voor dat je wat je er nu in hebt zitten exporteert naar GEDCOM, zodat je investering niet weg is. Printen zou niet nodig moeten zijn, en je gegevens zijn dan in elk geval veilig, zeker als je ze ook hier bij Bob op Genealogie Online neerzet.

Dat is mijn mening tot zover. Zorg dat je je veilig voelt.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede

Hallo allemaal,

Bedankt voor jullie reactie.

Ik heb dus niet 3 regenachtige dagen, maar 3 volle dagen tot 's nachts 3 uur pogingen gedaan om de door mij ingetypte familienamen etc. in een volledig rapport te krijgen - het geduld en de wil zijn duidelijk aanwezig, Leie.

Ook heb ik het Helpprogramma volledig uitgeprint en vervolgens stap-voor stap nagelopen. Maar goed, het schijnt overduidelijk dat niemand binnen het Forum met dezelfde problemen te maken heeft gehad, met betrekking tot de 4 vragen die ik in aanvang heb gesteld, jammer voor mij, maar gelukkig voor jullie, geloof mij. Aangezien ik een doorzetter ben ga ik jullie welgemeend advies opvolgen en dus naar het Aldgfaer Forum om het daar eens te proberen. Ik dacht dat mijn reactie helder is en dat ik Aldfear zeer zeker geen flutprogramma vind, anders had ik al die moeite niet gedaan. Het feit dat het gratis is, is niet relevant, want mijn familie heeft mij toegezegd dat ik een Genealogie programma naar keuze uit kan zoeken als verjaardagscadeau, ik ben dus een boffert, LOL ! Met vriendelijke groeten allemaal van Ric Brijl.

Karel

Hallo Enno,

Dezelfde Enno die mij in het eerste uur zo goed heeft geholpen met de tip om Hotfix te installeren in dezelde map ? Ik dacht dat jij, gelet op je kennis van Aldfaer ook een Aldfaer gebruiker was Verrast ! Dus door jou zit ik nu in de problemen doordat ik dankzij jouw tip Aldfaer kon gaan gebruiken  Huilen, LOL  Nou, je wordt bedankt hoor  Lachen , LOL ! Ik ga die Mormonen site ook eens bekijken. Voor wat betreft My Heritage, dat programma is voor mij ook redelijk te doen, alleen heb ik gemerkt dat je de volgnummers van de personen niet meer kan wijzigen, bijvoorbeeld, je begint eerst in het jaar 1800 met opa X en die wordt dan als nummer 1 aangemerkt. Wanneer je jaren later er achter komt dat er ook een bet-opa x is in het jaar 1700 en je voert die in, dan krijgt die bet-opa x het nummer 250. Heeft dat op enigerlei wijze gevolgen ? Even een andere (domme) vraag - in prinvipe ligt het verschil tussen een Nederlands programma en een Engels programma toch alleen in de schrijfwijze van de geboortedatums ? Ik wacht je antwoord af, nogmaals heel hartelijk bedankt voor je hulpvaardigheid. Met vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel

Ik heb altijd met programma's van de Nederlandse Genealogische Vereniging gewerkt. Niet gratis maar ik ben er erg tevreden over.

Nu al geruime tijd met Gensdatapro (Windows). Ik heb sinds kort de laatste versie (Windows/Vista)

Ik heb gelezen, dat het een heel populair programma is met een hoge waardering.

http://gensdatapro.ngv.nl/

jacobus

Hallo Jacobus,

Bedankt voor je reactie. Is Gensdatapro een programma van de Nederlandse Genealogische Vereniging, of staat dat Programma er los van ? Fijn om te horen dat het een goed Programma is - en,...... mocht mijn keuze uiteindelijk op Gensdatapro vallen, dan kan ik met vragen over mijn problemen dus altijd bij mijn grote steun en toeverlaat aankloppen, LOL, Lachen ? ! Je haalt je dan wel wat op de hals hoor, je hebt ruimschoots ervaring met die Brijl opgedaan ! Met vriendelijke groeten van Ric.

Karel

Ik sluit mij volledig bij Jacobus aan. Ook ik ben een gebruik(s)ter van GDP (GensDataPro) vanaf het begin. Men moet wel even de kosten van de eerste aanschaf doen en ééns in de zoveel tijd  Euro 10.00 betalen voor een nieuw schijfje. Verder zijn de "upgrade's" gratis.

Men kan ook o.a. personen in het buitenland een uitvoer sturen in resp. engels, frans, duits. Voor mij ook een pluspunt maar misschien heeft aldfaer dit ook.

Zie verder website NGV.

Ik heb geen aandelen in GDP !!!!!!

Groetjes Wil W.

WAT

Dag Ric,

een goede gedachte om je licht op te steken bij de Aldfaergebruikers en -ontwikkelaars zelf. Daar zit de deskundigheid t.a.v. Aldfaer en niet bij mensen die het een waardeloos programma vinden of die een ander programma gebruiken. Die lossen je problemen niet op, dat blijkt. Eerder helpen ze je van de regen in de drup.

Of....je kiest voor een ander programma, maar dan ook helemaal. Van alles door elkaar uitproberen en pogen te vergelijken, kost kolossaal veel tijd en leidt zeer waarschijnlijk tot niets. Dat is meer iets voor "professionals". En ook die zijn het niet met elkaar eens.

Dus laat je de kop niet gek maken. Zoek je heil in het Aldfaerforum en/of zoek een ervaren gebruiker in je eigen omgeving.

Als je in de driehoek Zwolle-Apeldoorn-Deventer woont, kan ik je misschien van dienst zijn.

Nogmaals succes,

Lei Coolen

Lei Coolen

Hallo Allemaal en Lei,

Ik begin mij echt schuldig te voelen, het laatste dat ik wil is dat er mogelijk onenigheid of meningsverschillen ontstaan tussen onze Forum leden, want ik acht jullie allen zeer hoog, laat daar geen misverstand over bestaan en door mijn vragen heb ik klaarblijkelijk die mogelijkheid geschapen, waarvoor mijn excuses !. Het lijkt mij verstandig om dit onderwerp af te sluiten - enig idee hoe je dat doet ? Met vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel

Beste Ric,

Even een snel antwoord. Mijn moeder belde net dat ze het kastje van de digitale TV van Ziggo had gekregen, dus dat ga ik zo even installeren.

Wat Aldfaer betreft: Ik heb het zoals gezegd geprobeerd, en weet dus hoe het werkt, en ondanks dat het niet mijn smaak is, en hier niet goed werkt, wilde ik mijn eigen oordeel eerst niet laten gelden. Dat je zoveel problemen hebt blijft ondanks mijn persoonlijke mening dus toch gewoon jammer.

Om het werk aan je stamboom niet verloren te laten gaan, hoop ik dat je nog wel in staat bent om wat je hebt nog naar een GEDCOM-bestand te exporteren. De Aldfaer-gebruikers hier in het forum moeten je daarmee kunnen helpen.

Dan nog even over die Amerikaanse programma's: De data zijn meestal geen probleem. Ook in PAF gebruik ik namelijk gewoon dag maand jaar, met voor de maand de 3-letterige Engelse afkorting, en dat kan je vaak ook instellen. Een goed programma zal ook automatisch de datum-notatie van Windows over kunnen nemen.

Wat wel lastig is, dat die programma's geen verstand hebben van Jan de Vries. Als je die in je stamboom hebt, komt ie voor je het weet bij de D in plaats van bij de V, of krijg je de als extra voornaam. Een echt Nederlands programma houdt daar rekening mee. Je zet de dan apart als tussenvoegsel of het programma slaat het woord dan automatisch over bij sorteren en dat soort dingen.

Een ander ding is dat een Amerikaans of ander buitenlands programma maar 1 huwelijk kent. Verloven kennen ze allemaal nog wel, maar ondertrouw, of een apart burgerlijk en kerkelijk huwelijk is lastiger. Daarvoor moet je dan naar notities bij het huwelijk uitwijken, en dat is niet altijd handig.

Nummering tot slot, daar moet je je eigenlijk niets van aantrekken. Bij een gewone kaartenbak is dat heel handig, en ook bij het verwijzen naar papieren in je archief, maar een programma geeft de eerste persoon vaak nummer 1, en nummert door in de volgorde waarin je je familie invoert, en dat kan je eigenlijk nooit in 1 keer goed doen, zeker niet als je in bestaande takken ineens nog nieuwe familieleden tegenkomt. Wat je vaak wel kan is een eigen nummer in een apart vak zetten, maar dat moet je dan wel bijhouden.

Als je een stamboom uitdraait, bijvoorbeeld de kwartierstaat van jezelf, geeft het programma daar jou zelf toch nummer 1, dus ook dat gaat goed, zonder zorgen. Dat geldt ook voor andere overzichten, want ook daar wordt de nummering (van generaties) automatisch voor je geregeld.

Red eerst je gegevens, en stuur me als je daar hulp bij nodig hebt eventueel even een persoonlijk bericht. Ik ken Aldfaer door mijn eerdere experimenten wel zo goed, dat ik je echt kan helpen als het nodig is, en ik kan daar hier ook wel even Aldfaer voor op mijn PC zetten. Ik doe dat graag, omdat ik goed weet waar het echt om gaat, en dat zijn jouw gegevens.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede

Hier is nog een uitermate tevreden gebruiker van Aldfaer!

Heb het aangedurfd om de nieuwste versie (4.0.5) te installeren; was daar eerst wat huiverig over omdat in de vorige versie vertaalde rapporten konden worden geproduceerd. Maar dat is nu ook in de nieuwe versie voor elkaar! (rapportversie 4.0.4.1.)

In de praktijk (ik help nogal eens mensen die problemen hebben) blijkt elke keer weer, dat "problemen" worden veroorzaakt door de wijze van instellen van Aldfaer, het onjuiste gebruik ervan of verwachtingen, al of niet gewekt door ervaringen met andere programma's.

Inmiddels ook een database met bijna 30.000 personen met veel materiaal en nog nooit één probleem!

henk van de streek

Hallo Henk,

Bedankt voor je reactie - met vriendelijke groeten van Ric Brijl

Karel

Hallo Enno,

Bedankt voor je reactie en uitleg met betrekking tot het verschil tussen de Engelstalige en Nederlandse programma's, het heeft mijn kennis vergroot. Tevens was ook de overige info interessant. Ik heb ervaren dat jij je goed kan verplaatsen in de wereld van de beginner. Dankzij de uitdraai van Help van Gens Data Pro (heerlijk in de koelte van de tuin zitten leze, LOL !,) ben ik er achter gekomen wat een Kwartierdrager is en het begrip Proband, en nog een hoop andere zaken die voor een beginner belangrijk zijn - ik word dus al een klein beetje wijzer. Heel sympathiek van jou om zo spontaan je persoonlijke hulp aan te bieden, ik houd dat in ere. Ja, ik moet even uitvogelen hoe dat precies gaat met een GedCom bestand, maar eerst moet ik weten wat een GedCom bestand nu precies is. Succes met het plaatsen van het kastje van Ziggo. Met vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel

Hallo Ric,

Je hoeft je echt niet schuldig te voelen hoor.

Zoals je weet ben ik het geweest die je aangeraden heeft een apart onderwerp te maken toen je mij vroeg om een geschikt stamboomprogramma. Ik gaf aan er geen verstand van te hebben en dat smaken verschillen. Zoals ik al verwachtte sprongen de deskundigen erop in.

Ik gaf geen mening over de diverse programma's. Nogmaals ik heb er geen verstand van. Wel gaf ik neutraal weer, welk programma ik gebruik en wat mijn ervaring is.

Ach, het is net zo als bij auto's. De één zweert bij Mercedes terwijl de ander een Amerikaan prefereert.

Over Amerikaan gesproken. Ik zou het wel bij een " Nederlands" programma houden, tenzij er een geschikt Maleis programma bestaat. Een grapje mag toch wel, neem ik aan?

Met vriendelijke groet,

Jacobus van de stamboom Breil (Brijl).

jacobus

Sorry ook ik ben een tevreden Aldfaer gebruiker. Zelfs met Vista. De nieuwste versie is er wel eentje van alles uitproberen, maar ...dan heb je ook wat. Ook ik zet vaak de tekst om in een Worddocument. Kun je er verder nog mee doen wat je wilt. En nog belangrijker er uit halen wat je niet nodig vindt. Succes gewenst van een "leek".

Karel en Marjolijn van Hilten


Beste Ric,

Ik werk niet alleen zelf met volle tevredenheid met Aldfaer, maar maak ook al jaren (sinds 2001) deel uit van het Aldfaer ontwikkelteam. Ik kan je zeggen, dat we in al die jaren nog nooit, maar dan ook nog nooit een gebruiker niet hebben kunnen/willen helpen met zijn of haar ´problemen´. In het Aldfaer forum op de Aldfaer website kun je al je vragen kwijt en er zijn naast de Aldfaer teamleden ook genoeg gebruikers en testers die je verder bij kunnen staan. Dat geldt overigens niet alleen voor Aldfaer. Voor elk genealogisch programma stel ik voor dat je je aansluit op een forum die specifiek voor dat programma is bedoeld.

Om gebruikers verder bij te staan in hun genealogische naspeuringen hebben we in overleg met het Centraal Bureau voor Genealogie een boek geschreven, genaamd 'Je stamboom op de computer'. Ik ga hier verder geen reclame maken voor dit boek, maar kern is dat in het boek niet alleen de systematiek van onderzoek en de begrippen (waaronder kwartierdrager) worden beschreven, maar ook de verwerking van de gegevens in het programma Aldfaer.

We hebben bewust voor deze opzet gekozen om de online Help van Aldfaer niet 'te vervuilen' met algemene genealogische begrippen en deze zo helder mogelijk te houden.

Ze staan er wel in, maar een beetje verborgen. De online Help van Aldfaer is namelijk een zogenaamde context-gevoelige Help, bedoeld om primair online op je computerscherm  te bekijken en je te helpen bij het gebruiken van Aldfaer en is minder geschikt om uit te printen.

We gunnen iedereen het programma van haar en zijn keuze en als je om welke reden niet tevreden bent over Aldfaer kun je op onze website al je wensen en grieven kwijt. Ik kan je zeggen dat we ze allemaal zeer serieus nemen. Want door al die feedback van onze gebruikers is Aldfaer juist geworden wat het nu is. We streven daarbij naar eenvoud, intuitief gebruik en een flexibele uitvoer van rapportages.

Soms slagen we daar niet helemaal in, maar dat geldt in principe voor elk genealogisch programma. Er is geen enkel programma dat voldoet aan de behoeften van alle gebruikers, maar gezien de grootte van onze gebruikersgroep komen we aardig in de juiste richting.

Bezoek dus gerust onze website en schrijf je in in het forum, we kunnen je zeker helpen. En misschien kom je dan toch nog tot de conclusie dat Aldfaer niet het programma is dat je zoekt. Prima, even goede vrienden, dan kies je toch gewoon een ander programma. Er zijn er zat die wellicht beter aansluiten op de ideeen die je zelf van zo'n programma hebt. De GEDCOM module in Aldfaer zorgt er in elk geval voor dat overstappen van en naar een ander programma altijd mogelijk blijft.

Succes met je keuze en met vriendelijke groet,


Ronald Balhan

Aldfaer Team

Ronald BalhanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!