stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Stamboomonderzoek: tips m.b.t. documentatie van het onderzoek



Profiel afbeelding

Vrienden,

Ik loop tegen een probleem aan waar waarschijnlijk velen al tegenaan gelopen zijn; hoe documenteren we onze hobby. Een kort uitleg;

Het vinden van veel informatie over onze voorouders is niet zo moeilijk, het vastlaggen van de gegevens zelf is ook niet moeilijk, daar gebruik ik, net als velen met mij, een softwarepakket voor dat me in staat stelt om alle gegevens, foto's en documenten op te nemen.

Het pad er naartoe is echter veel lastiger;

Ik heb al vele documenten gevonden; aktes van geboorte, huwelijk (met en zonder bijlagen), overlijden, DTB documenten enz.

Veel van die spullen moeten nog verwerkt worden; (soms) kwaliteit verbeteren, transcribreren, samenstellen in een document, dan er een pdf van maken en die opnemen in de stamboomsoftware.

Zoals vandaag: ik heb onderzoek gedaan in het Nationaal Archief. Daarbij allerlei documenten te gekopieerd en op de hardeschijf opgeslagen. De belangrijkte gegevens (gebeurtenissen en data) zijn reeds in de stamboom opgenomen, maar op een later tijdstip wil ik de foto's van de documenten in een net document plaaten, transcriberen en publiceren. Tot dat moment is eenduidige opslag noodzakelijk, maar wel zodanig dat het snel terug te vinden is.

Maar wat is nu een handige manier om al die losse onderdelen zodanig te organiseren zodat die toch enigszins te raadplegen blijft.

Daar moet vast al wel eens door iemand wat over geschreven zijn, maar ik kan het niet vinden.

Heeft iemand een tip?

Alvast dank,

Fred

Fred Janssen - 29 mei 2013 - 12:59

In de meeste genealogische pakketten is het mogelijk om bij elk feit (bv een naam) en bij elke gebeurtenis  (geboorte, huwelijk, etc) een bron te koppelen, en ook foto's en scans plus transcripties en deel-citaten kunnen zowel direct als indirect (via een bron) worden gekoppeld. Ook het "notitie" veld kan hiervoor worden gebruikt. Tenminste, zo is de structuur volgens de GEDCOM specificaties die vrijwel alle pakketten ondersteunen.

BertKoor - 29 mei 2013 - 15:40

Bert,

Klopt, in mijn stamboom software kan ik. Daar wil ik ook de uiteindelijke PDF documenten publiceren, maar ook de bron bestanden wil ik bewaren zodat het later gemakkelijk is zaken na te kijken of te corrigeren.

Laat ik een voorbeeld geven;

Een Rotterdamse gezinskaart (waarvan ik er een paar honderd heb) is dubbelzijdig. Dat zijn dus al 2 bestanden (scans).

Die scan laat ik transcribreren door mijn ouders (gepensioeneerd, dus veel tijd over) in Excel (3e bestand).

In een Word doc voeg ik de scans en de Excel info tezamen (4e bestand) waarvan ik weer een PDF maak die ik in de stamboom software plaats (5e bestand).

Uit ervaring weet ik dat er in de loop der tijd door nieuwe inzichten correcties gemaakt moeten worden op de getranscribreerde data, of dat ik de hoge resolutie scans nog eens wil nakijken omdat er vragen rijzen. Weggooien is dus geen optie.

Als met al dus 5 bestanden voor 1 gezinskaart. Van sommige voorouders heb ik 4 of 5 gezinskaarten. Dat loopt dus aardig op. Het is wat onzinnig om die allemaal op te nemen in de stamboomsoftware.

Ik heb het geprobeerd met ZIP-bestandjes, maar dat werkt toch niet zo handig (lees traag).

Een tijdje terug heb ergens gelezen dat in het oude papieren tijdwerk gewerkt werd met papieren (karton?) mappen; 1 map per gezin, met alle documenten van de ouders beginnende met het huwelijk en de geboorte aktes van de kinderen. Ik vraag me af of dat in het digitale tijdperk nog wel handig is, vandaar mijn vraag; ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen.

Of doen maar weinig mensen wat met 'originele' scans en word alles 'zo maar' in de software gehangen?

Fred

Fred Janssen - 29 mei 2013 - 16:05

Tsja, de Rotterdamse gezinskaarten staan al online. Dus daarvoor volstaat het om de URL op te nemen, dan kun je 'm altijd nog eens bekijken. Wat al goed online staat ga ik niet zelf nog eens opslaan.

Maar zo'n gezinskaart is inderdaad één bron (hopelijk is die ook gekoppeld aan Repository of Bewaarplaats "Rotterdams archief") en daaraan kun je best meerdere scans en ook tekst of Excel bestanden koppelen. Dat laatste is niet zo efficient, want een leeg Excel bestand is al tamelijk fors qua omvang.

Je voorstel klinkt trouwens niet gek, al zou ik zelf snel in verwarring raken wat bij welke familie moet worden opgeborgen, want als kind word je in een gezin geboren en je sticht er later zelf ook misschien weer één of meerdere. En wat is het "ouderlijk gezin" van je stamvader Dirk Hindriks waarvan je nooit bijbehorende vader Hindrik hebt kunnen opsporen?

BertKoor - 29 mei 2013 - 17:26

Bert,

> Tsja, de Rotterdamse gezinskaarten staan al online.

Klopt, maar als ze DeDigitaleStamboom website gaan opheffen, niet ondenkbaar, zie GenLias (ik ben nog steeds bezig met het opbouwen van alle Genlias links naar WieIsWie links - staat wel op een laag pitje), ben je al die info kwijt. En juist de gezinskaarten zijn een belangrijke bron van informatie. Ik heb voorouders gevonden die in een tehuis hebben gezeten, de gevangenis, een jongens internaat (er apart voor een vrouw van 35 voor de 1e wereldoorlog), een gesticht Maaasoord (nu Delta) enz.. Die info zou ik niet graag kwijt raken.

> Maar zo'n gezinskaart is inderdaad één bron (hopelijk is die ook gekoppeld aan Repository of Bewaarplaats "Rotterdams archief") en daaraan kun je best meerdere scans en ook tekst of Excel bestanden koppelen.

Dat doe ik dan ook, onder de bron Rotterdams Archief hangen nu een paar honderd aktes en gezinskaarten.

Verder koppel ik aan de PDF van 1 getranscribreerde gezinskaart, ook alle personen en gebeurtenissen.

> Je voorstel klinkt trouwens niet gek, al zou ik zelf snel in verwarring raken wat bij welke familie moet worden opgeborgen, want als kind word je in een gezin geboren en je sticht er later zelf ook misschien weer één of meerdere.

Dát is ondervangen in de definitie. Mijn geboorte aktie zou je bij m'n ouders vinden, mijn huwelijks- en overlijdensaktes bij mijn gezin.Maar ja, wat nu als ik zou scheiden en hertrouwen, nu ja, dat zou te herleiden moeten zijn.

> En wat is het "ouderlijk gezin" van je stamvader Dirk Hindriks waarvan je nooit bijbehorende vader Hindrik hebt kunnen opsporen?

Precies mijn 'bezwaar', maar ook: personen die ongehuwd blijven, ga je die een eigen map geven voor de overlijdensakte? Want die zou je nooit bij de ouders zoeken... Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Al met al redenen genoeg om mijn vragen hier te stellen.

Fred Janssen - 29 mei 2013 - 21:04

Hoi allemaal, beste Bert,

het gebruik van Excel is je al bekend begrijp ik ...

Excel 2010 heeft de mogelijkheid om direct "schermafbeeldingen" in te voegen,

documenten, foto's en dergelijke.

met "goede" bijschriften zijn deze snel terug te vinden met de zoekfunctie ...

Groet, Dick

Dick Krijnders - 3 jun 2013 - 11:59

Beste Fred,

Ik heb daarvoor een kwartierensysteem opgezet, waarbij elk kwartier een eigen map krijgt in een directory 'bronmateriaal'. Bijvoorbeeld: de oudste stamvader krijgt AAA I 1 zijn dochters en hun gezinnen krijgen deze code ook. Zijn zonen zijn een volgende generatie en krijgen AAA II 1, AAA II 2, etc. AAA staat voor de eerste drie letters van de familienaam. De middelste code voor de generatie is in romeinse cijfers, zodat het verschil goed duidelijk wordt.

De geboortes en dopen vind je inderdaad bij de ouders. Ongehuwde mannen krijgen toch een eigen code.

De codes neem ik op bij de betreffende personen in het computerprogramma. Zo heb ik altijd een snelle ingang naar het bijbehorende bronmateriaal. En de codes geven meteen ook aan om welke generatie het gaat. Het is even werk. Vooral het logisch doornummeren van de kwartieren per generatie. Maar daarna is het erg handig.

Met vriendelijke groet,

Jeannette

J. van den Beuken-Beelen - 3 jun 2013 - 19:04

> Het is even werk. Vooral het logisch doornummeren van de kwartieren per generatie

De programma's GenJ (en een kloon daarvan ancestris) hebben een speciale functie om nummers toe te voegen in speciale tags. De nummers volgen standaard methodes. Andere programma's hebben misschien ook zoiets.

Jo Pol - 3 jun 2013 - 19:35

Ik heb ook heel veel akten, gezinskaarten en persoonskaarten vanaf internet gedownload en in een aparte map ogeslagen (bijvoorbeeld: geboorten IJmker, overlijden IJmker, gezinskaarten ijmker etc.). Kost wel ruimte op je schijf, maar je kunt ze ook extern opslaan. Hetzelfde kun je doen met andere bescheiden..

Jochem IJmker

Jochem IJmker - 4 jun 2013 - 14:34

Jeetje, Fred wat een werk voor één brondocument.

Waarom zou je die gezinskaarten 'transcribreren, en daarna weer van Excel, naar Word en dan weer naar PDF. 

Je moet die gegevens die je nodig hebt voor je genealogie-programma daar in verwerken en de bron als koppeling in dat genealogie-programma laten gelden voor die personen, waarvoor het relevant is.

Eén brondocument koppelen aan meerdere personen moet kunnen als het een geavanceerd programma is.

Maar begrijp ik nu dat ik te laat ben met deze methode-advies, omdat je al die handelingen al gedaan hebt?

Zo geldt het ook voor BS-documenten; koppelen aan de relevante persoon/personen en 'klaar is Kees'. De brondocumenten wel goed archieveren en als back-up dezelfde structuur houden.

Leonard van Kessel

docent genealogie/paleografie

secretaris HCC!genealogie

Leonard van Kessel - 4 jun 2013 - 21:34

Ik wil even reageren op Jeanette . . .

waarom nummer je zo? Wat geberut er als er een parentatie*) bij komt die je (nog) niet voorzien hebt? Bijvoorbeeld een kleinkind als proband? Wat doe je dan?

Of als je een parentatie méér vindt dan de oudste stamvader?

Waarom laat je die nummering niet (automatisch) over aan de outputprocedure van je genealogieprogramma?

 

*) bij een kwartierstaat schrijft men niet over genearatie maar parentatie. 

Leonard van Kessel


docent genealogie/paleografie
secretaris HCC!genealogie

Leonard van Kessel - 4 jun 2013 - 21:40

Hallo Leonard,

Als ik overzichten maak, gebruik ik inderdaad gewoon de nummering van het stamboomprogramma. Die nummering ook voor het bronmateriaal gebruiken, geeft ook weer dezelfde 'knelpunten' die jij benoemd in je reactie.

Nou is de kans op een gegeven moment klein dat je nog een eerdere stamvader vindt. Dat risico neem ik dan ook maar. Wel heb je af en toe een aanvulling (extra zonen in een gezin gevonden). Dan gebruik ik a of b er nog achter. Nieuwe kleinkinderen krijgen al vast een familienaam en een generatienummer en nog geen volgnummer. Voordat die een gezin stichten zijn we toch gauw 20 jaar verder, en dan kan ik de parentatie (ook weer wat geleerd vandaagAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

) in een keer helemaal nummeren. 

Ja, als ik het zo opschrijf lijkt het wel ingewikkeld, maar voor mij werkt het prima.

J. van den Beuken-Beelen - 4 jun 2013 - 22:35

Beste Mensen met gensdatapro gaat het heel goed je maar er bronnen van de aktes  en die zijn gemaakt in JPG en kan zo naar elk bestand mee gegevoert woren met een gedcom ik heb het zelf ook ik betaal niet maar er moeten 500 akten bij mijn stam boom staan zukses theo

Theo Moelker - 5 jun 2013 - 16:24

Bert,

Ongetwijfeld hebben de gezinnen in je stamboomprogramma een familienummer en/of gezinsnummer.
Bij de digitale opslag van beeldmateriaal, documenten, enz kan het volgende worden gedaan.

Start met een hoofdmap en geef die het familienummer.
Direct daaronder kan een submap (of zoveel submappen als je wilt) komen voor nog onopgeloste zaken (of hoe dit noemen wilt) betreffende de familie.
Direct onder de map familienummer wordt een map per gezin gemaakt.
Onder elke gezinsmap worden mappen aangemaakt voor beeldmateriaal, documenten (Word, Excel, PDF, enz.).
Alle titels van die bestanden starten met het gezinsnummer.
Geef de bestanden duidelijke titels, de lengte maakt tegenwoordig niet zoveel meer uit.

Als je het overzicht kwijt bent van welke mappen er nu allemaal zijn, is dit een aardig programma om dit in "kaart" te brengen.
Het programma maakt een tekstbestand aan met gegevens van de hoofdmap tot en met de laatste submap.
Het is al een ouder programma en heet JR Directory Printer (en zo simpel als het maar kan) van Spadix software uit 2001 [http://www.spadixbd.com/freetools/jdirprint.htm].

Een ander ding is het volgende. Je werkt met Excel. Dan begrijp ik niet waarom er vanuit Excel nog eerst een bestand wordt gegenereerd in Word (samenvoegen info met afbeelding).
Waarom niet in Excel een link gemaakt naar het betreffende afbeeldingbestand? Dat bestand kan dan direct vanuit Excel worden geopend en bekeken.
Bovendien is het net zo gemakkelijk om van de Excelinformatie een PDF te maken waarin de links behouden worden (met o.a. JAWS PDF Creator).

Mocht je meer info willen, neem dan via profiel contact op.

P.J. de Bree - 5 jun 2013 - 19:34

hier ziet u het wat gensdatapro doet alleen da aktes krijk ik hier niet in ik kan u een docoment sturen als u mij een mail stuurt naar thmoelker{A}home.nl

Persoonskaart van Geerard Goetheer

 

Geerard Goetheer [17512] [GDPmaxpic22] , zn. van Petrus Jacobus Goetheer [17513] (Timmermansknecht) en Neeltje Jacoba Goetheer [17514] (Werkvrouw) (relatie 6312), geb. te Heinkenszand op zondag 25.7.1897, Vrachtrijder, ovl. (69 jaar oud) te 's‑Heer Arendskerke1 op zaterdag 7.1.19671,1, begr. te 's‑Heer Arendskerke Naam: Algemene Begraafplaats

Adres: Kasteelweg Nieuwdorp

Zerk id-nummer 231054

Begraafplaatsnr.492

(Plaats)aanduiding NDPALG233,

2 documenten in dossier aanwezig.

tr. (resp. 24 en 22 jaar oud) [6311] te Wolphaartsdijk2,3,4 op donderdag 2.3.19222,3,4 (aktenum: 6 Toegangnum: 25.144 )2,3,4

met Pieternella van de Kreeke [17511] [GDPmaxpic22] , dr. van Francois van de Kreeke [17497],

Één document in dossier aanwezig

 en Jacoba Janse [17498],

Één document in dossier aanwezig

(relatie 6304), geb. te Wolphaartsdijk6 op donderdag 27.7.18996,6, ovl. (91 jaar oud) te Goes5 op dinsdag 9.10.19905,5, begr. te Nieuwdorp,

Één document in dossier aanwezig.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 

1.              Pieter Goetheer [61862] [GDPmaxpic22] , geb. te Wolphaartsdijk op woensdag 8.10.1919, ovl. (52 jaar oud) te 's‑Heer Arendskerke op donderdag 24.2.1972, begr. te Nieuwdorp Naam: Algemene Begraafplaats
Adres: Kasteelweg Nieuwdorp
Zerk id-nummer 231071
Begraafplaatsnr. 492
(Plaats)aanduiding NDPALG250
,
Één document in dossier aanwezig,
relatie [23675] met Jannetje de Boot [61872], geb. op dinsdag 2.3.1920, ovl. (85 jaar oud) te 's‑Gravenpolder op maandag 24.10.2005, begr. te Nieuwdorp op vrijdag 28.10.2005. Uit deze relatie 5 kinderen.

2.              Neeltje Jacoba Goetheer [61870] [GDPmaxpic22] , geb. te 's‑Heer Arendskerke op maandag 5.2.1923, ovl. (75 jaar oud) te 's‑Heer Arendskerke op woensdag 1.4.1998,
Één document in dossier aanwezig,
tr. (resp. 21 en 24 jaar oud) [23713] (Nederlands Hervormd) te Wolphaartsdijk op donderdag 11.1.1945 verlooft op 18.10.1941, kerk.huw. (Ned.Herv.) met Cornelis van de Ketterij [61904] [GDPmaxpic22] , zn. van Lieven van de Ketterij [61946] en Jacoba Meerman [61947] (relatie 23724), geb. te 's‑Heer Arendskerke7 op zaterdag 18.12.19207,7, ovl. (84 jaar oud) te Vlissingen op dinsdag 21.6.2005,
2 documenten in dossier aanwezig.
 Uit dit huwelijk 5 kinderen.

3.              Françios Goetheer [61871], geb. te 's‑Heer Arendskerke op dinsdag 21.10.1924, tr. (beiden 24 jaar oud) [23714] op donderdag 4.11.1948 met L (Fina) van Eenenaam [61905], geb. op dinsdag 15.1.1924. Uit dit huwelijk geen kinderen.


Bronnen

 

 

 

1.              Overlbrief van geerard goetheer 17512 (Overlbrie000002), Type: Overlijdens brief, overl: 07011967, partner: van de kreeke, datum: 14052013 GDPscale[100]

2.              BS Huwelijks register geerard goetheer 17512 en 17511 (BSH000226), Type: BS Huwelijks register, Archiefnaam: Wolphaartsdijk, Archief: genver, Akteplaats: Wolphaartsdijk, periode: donderdag 2.3.1922 GDPscale[100]

 GDPscale[100]

 

3.              Trouwboekje van geerard goetheer 17512 en 17511 (T000001), Type: trouwboek, Archiefnaam: Wolphaartsdijk, Archief: van de familie moerdijke, trouwplaats: Wolphaartsdijk, periode: donderdag 2.3.1922 GDPscale[100]

4.              Huwelijkbijlagen geerard goetheer 17512 en 17511 (bijlagen000054), Type: Huwelijkbijlagen, Archiefnaam: Wolphaartsdijk, gevonden: genver, Akteplaats: Wolphaartsdijk, periode: donderdag 2.3.1922 GDPscale[100]

 GDPscale[100]

 GDPscale[100]

 GDPscale[100]

 GDPscale[100]

 GDPscale[100]

 GDPscale[100]

 GDPscale[100]

 

6.              BS Geboorte register pieternella van de kreeke 17511 (BSG000481), Type: BS Geboorte register, Archiefnaam: Wolphaartsdijk, Archief: genver, Akteplaats: Wolphaartsdijk, periode: donderdag 27.7.1899 GDPscale[100]

 

Theo Moelker - 5 jun 2013 - 21:06

ik werk zelf met adfear en daar kan ik zonder poespas de scans van dokumenten bij voegen als ik een akte gevonden heb in het archief scan ik hem in en dan ga ik naar de desbetrefende persoon in adfear dan kan ik de scan bijvoegen super makkelijk

gr ingetje

ingetje van niedek - 6 jun 2013 - 11:20

Allen,

Halverwege deze discussie ben ik op vakantie gegaan, daarna heb ik 'm een tijdje laten rusten (de discussie, niet de stamboom).
Maar aangezien ik de dicussie zelf gestart heb ik het ook wel netjes om nog eens uitgebreid te reageren;

Allereerst lijkt nogal eens onduidelijk te zijn wat ik nu precies doe; waarom Excel en dan naar Word en dan PDF.
Daarom een voorbeeld van het eindresultaat, kun je hier downloaden.
Erg gemakkelijk leesbaar, ook voor de ouderen in onze familie.

Dan het systeem waar ik voor gekozen heb. Niets wereldschokkends, gewoon een map per gezin beginnend met de huwelijkse documenten, de geboortes van de kinderen en overige documenten.
Sticht een kind een eigen gezin, dan gaan alle documenten vanaf het huwelijk (als dat er ie) naar een eigen gezinsmaps.
Iemand overlijden na een huwelijk zit dus in de gezinsmap, bij overlijden voor een huwelijk in de gezinsmap van de ouders. Daarmee blijven de documenten van het gezin bij elkaar.

Ik heb de gezinsmappen (in principe) niet verder onderverdeeld in submappen; al het nog uit te zoeken / te verwerken spul zit in 1 centrale map; lekker overzichtlijk en voorkomt dat ik op zoek moet naar mappen met nog uit te zoeken spullen.

De mappen beginnen altijd met het gezinsnummer uit de software, bv:
    0072 Adrianus Janssen x Catharina Schenk
    0105 Adrianus Johannes van de Veerdonk x Petronella Josepha van der Heijden

Alle bestanden die betrekking hebben op personen beginnen met het persoonsnummer uit de software, bevatten de geboorteatum van de persoon en een korte omschrijving.
Documenten met betrekking tot huwelijken beginnen uiteraard ook met het gezinsnummer uit de software, bv:
    0177 Arnoldus Janssen - 20-05-1840 - Geboorte Akte  BS Rijswijk - BSRijswijk1840G_021.jpg
    0072 Adrianus Janssen x Catharina Schenk - Huwelijk Hof van Delft 15-08-1821 - blad 8.jpg
    0052 Pieter Wilhelmus Janssen x Wilhelmina Christina Verschoor - Huwelijk 04-02-1914 - BS Rotterdam.pdf
    0342 Lukas Stedehouder - 13-2-1888 - Gezinskaart Rotterdam.pdf

Dit systeem lijkt nu, voor mij, na een week of 4 intensief gebruik, heel behoorlijk te werken:
 
Hieronder nog wat individuele reacties op bijdragen aan de discussie.
Een ieder bedankt voor zijn of haar bijdrage(n) en veel (lees) plezier toegewenst.

Fred
=====================

Dick Krijnders schreef op 3 jun 2013 11:59
Excel 2010 heeft de mogelijkheid om direct "schermafbeeldingen" in te voegen, documenten, foto's en dergelijke.

Klopt maar met honderden afbeeldingen worden dat enorme files. En als er dan wat stuk gaat ben je ver van huis, vandaar dat ik het per document doe.

=====================

J. van den Beuken-Beelen schreef op 3 jun 2013  19:04
de oudste stamvader krijgt AAA I 1 zijn dochters en hun gezinnen krijgen deze code ook. Zijn zonen zijn een volgende generatie en krijgen AAA II 1, AAA II 2, etc. AAA staat voor de eerste drie letters van de familienaam (enz. enz)

Dit systeem lijkt me wel erg complex, of ik "zie" het systeem gewoon niet.

=====================

Jochem IJmker schreef op 4 jun 2013 14:34
Ik heb ook heel veel akten, gezinskaarten en persoonskaarten vanaf internet gedownload en in een aparte map ogeslagen (bijvoorbeeld: geboorten IJmker, overlijden IJmker, gezinskaarten ijmker etc.). Kost wel ruimte op je schijf, maar je kunt ze ook extern opslaan.

Schijfruimte is tegenwoordig gelukkig goedkoop. Bovendien bewaar ik het liever op disk dan op papier. Sterker nog, alle papier die ik krijg scan ik in en gaat de papierbak in, behalve uiteraard originale foto's en documenten (die gaan altijd terug naar de eigenaar) maar dat zijn er niet veel.
Uiteraard heb ik een goede back-up (intern en extern).

=====================

Leonard van Kessel schreef op 4 jun 2013 21:34:
Waarom zou je die gezinskaarten 'transcribreren, en daarna weer van Excel, naar Word en dan weer naar PDF.

Om het goed en gemakkelijk leesbaar te maken voor derden. Zie het voobeeld bovenaan. Wordt zeer gewaarderd, blijkt uit te reacties.

Je moet die gegevens die je nodig hebt voor je genealogie-programma daar in verwerken

Dat doe ik uiteraard ook

en de bron als koppeling in dat genealogie-programma laten gelden voor die personen, waarvoor het relevant is.
Eén brondocument koppelen aan meerdere personen moet kunnen als het een geavanceerd programma is.

Dat doet ik, een gezinskaart koppel ik primair aan het hoofd van het gezin en koppel dan de andere genoemden er bij. Maar dat is slechts en deel van de info.
De achterzijde van gezinskaarten bevat vaak allerlei interessant info die ik op deze manier netjes en eenvoudig (voor de lezer), inzichtelijk maak.

Er is nog wel een reden dat ik het netjes in een PDF stop. Scans van gezinskaarten en veel BS-documenten beslaan vaak meer dan 1 afbeelding;
denk aan gezinskaarten, maar ook huwelijksaktes, huwelijkse bijlagen enz. In plaats van die als losse afbeeldingen toe tevoegen wordt het nu 1 PDF.

docent genealogie/paleografie

Geef je les? Waar/hoe?

=====================

P.J. de Bree schreef op 5 jun 2013  19:34
Je werkt met Excel. Dan begrijp ik niet waarom er vanuit Excel nog eerst een bestand wordt gegenereerd in Word (samenvoegen info met afbeelding).
Waarom niet in Excel een link gemaakt naar het betreffende afbeeldingbestand? Dat bestand kan dan direct vanuit Excel worden geopend en bekeken.

Klopt, lokaal op mijn PC, maar niet via het web. Ik publiceer mijn stamboom middels de software op het web en dan is 1 PDF veel eenvoudig voor de lezer.
Zie het voorbeeld bovenaan.

=====================

ingetje van niedek schreef op 6 jun 2013 11:20
ik werk zelf met <vul ieen willekerug prouct in> en daar kan ik zonder poespas de scans van dokumenten bij voegen als
ik een akte gevonden heb in het archief scan ik hem in en dan ga ik naar de desbetrefende persoon in adfear dan kan ik de scan bijvoegen super makkelijk

Mee eens, echter: Scans van gezinskaarten en veel BS-documenten beslaan vaak meer dan 1 afbeelding;
denk aan gezinskaarten, maar ook huwelijksaktes, huwelijkse bijlagen enz (soms meer dan 10 pagina's). In plaats van die als losse afbeeldingen toe tevoegen wordt het nu 1 PDF. Ik publiceer mijn stamboom middels de software op het web en dan is 1 PDF veel eenvoudig voor de lezer.

Fred Janssen - 30 jul 2013 - 17:34

Ik wil mijn aktens hier in zetten maar omdat ik niet kan betalen mag ik niet meer de 250 stuks er in ik vind dit niet goed er zijn mensen die dat niet kunnen betalen om dat ze een uitkering hebben en dan word het gewijgert om de aketen te laten zien  kik heb er nu al 1500 geboortens 600 huw 250 bijlagens en 800 overl  en genen die dat kan zien en dan word er wel gezegt dat je moet kontroleren maar ik doe dat maar ik wil het ook laten zien

Theo Moelker - 22 jul 2015 - 21:21

beste Fred,

wb. genealogiecursus: ik geef 10 avonden genealogie voor diegenen die al een tijdje bezig zijn, ofschoon beginners zeer welkom zijn; ik neem nagenoeg alle primaire en secundaire documenten door, tevens 2 avonden 'begin-paleografie'.

daarnaast geef ik paleografie voor beginners en enige ervaring met genealogie (ook 10 avonden)

ik presenteer 'zoeken op Internet tbv genealogie'; presentaties zijn altijd regio/provincie gebonden.

ik geef workshops 'paleografie'

Tevens er zijn 2 programma's die voldoen aan jouw documenten-vraag: GensdataPro en Haza 21; lees hun websites. Niets geen 'geknoei' met MS-Word en MS-Excel, met respect voor MS-Office, maar die zijn daar niet voor. Genoemde genealogieprogramma's voldoen daar goed in; Haza 21 is (iets) uitgebreider.

Leonard van Kessel

sec. HCC!genealogie

Mookhoek

Leonard van Kessel - 22 jul 2015 - 22:13


Op lokale PC zoeken gaat uiteraard ook prima met een desktopzoekmachine als Docfetcher,

url:   http://docfetcher.sourceforge.net/en/index.html

Succes!

Jan

Jan Strous - 29 jul 2015 - 13:05







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu