stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Complexe events verwerken opgelost



Profiel afbeelding

Ik heb de volgende vraag:

Ik ben momenteel bezig met het uitwerken van het leven van mijn bedovergrootvader. Er is (direct en indirect) veel over hem te vinden,
aangezien hij ongeveer de helft van zijn leven in het gevang heeft gezeten, verdeeld over 25 veroordelingen.

Op een zeker moment is hij ook zijdelings betrokken geweest bij een moordzaak. Daarover is veel geschreven in de kranten van die tijd. En al lijkt het op basis van de data redelijk zeker dat hij geen directe betrokkenheid had, de moord heeft wel een grote impact op zijn leven gehad (zo is hij later getrouwd met de vrouw van een der veroordeelden)

Een mooi verhaal dus.

Nu mijn vraag: Ik ben op zoek naar een goede manier om al deze info te verwerken en te koppelen aan mijn bedovergrootvader. Nu heb ik in de genealogie software tijdelijk een persoon aangemaakt met de naam van de gebeurtenis, zodat ik daar ook het dagverloop van de gebeurtenis en opvolgende rechtszaken op kan nemen, waar nodig met transcripties. 

Naar mijn gevoel is dit suboptimaal en ik ben op zoek naar een goede manier om hiermee om te gaan. 

Ik kan me enkele opties bedenken:

1) wel alle gebeurtenissen koppelen aan de persoon als losse events
2) één event aanmaken en daar alle bronnen onderhangen
3) de genealogie-software links laten liggen en het grotendeels op een andere manier verwerken (wellicht andere software?)

Ik hoor graag hoe jullie met dit soort zaken omgaan!

Mvg,

Nick

Nick 7777 - 7 feb 2021 - 11:39

Nick 7777 - vandaag — 11:39:

Ik ben op zoek naar een goede manier om al deze info te verwerken en te koppelen aan mijn bedovergrootvader. Nu heb ik in de genealogie software tijdelijk een persoon aangemaakt met de naam van de gebeurtenis,

Het is denk ik wel handig om te vermelden welke software u gebruikt, en wat u met de ingevoerde gegevens wilt kunnen doen - wilt u die op een bepaalde wijze kunnen presenteren/publiceren bijvoorbeeld. Zelf maak ik in Aldfaer feiten aan voor veroordelingen (maar ook ziekenhuisopnamen, noem maar op).  Materiaal (scans van inschrijvingen in gevangenisregisters en dergelijke) kan in de huidige versie van Aldfaer gekoppeld worden aan een bepaald feit. Het is aan u hoe u die feiten inricht: maakt u één feit aan voor 'gebeurtenis', veroordeling en detentie, of maakt u daar verschillende feiten van. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet bijzonder thuis ben in de rapporten van Aldfaer, dus over de presentatie kan ik weinig zeggen.

(Betovergrootvader schrijf je overigens met een t in de eerste lettergreep.)

Met vriendelijke groet,

Carl

Carl73 - 7 feb 2021 - 14:28

Beste Nick,

Welke software gebruik je ?

Bindt je niet al te veel aan software; vroeg of laat zal je ook weer overstappen.

De ervaring leert dat weinig Genealogie pakketten naadloos aansluiten.

Begin met al je bestanden een logische naam te geven, waar je al uit op kan maken, wanneer, wat en wie erin vermeld wordt.

Let hierbij op dat het ook goed sorteert (indexeert) in Windows verkenner.

Bestandsnamen zouden zo-bie-zo moeten bevatten:

Maar ook als het om technische dingen gaat is groepering in soort (of tot welke groep het behoort) als eerste, daarin ook erg handig en al helemaal als het ook nog eens ergens ingelezen moet worden.

Hou lengte hiervan kort en eenduidig i.v.m lengte grenzen (beperkingen besturingssysteem); ik hou 133 karakters als max. aan incl. bestands extensie

Ik gebruik dit type bestandsnamen waar ook coderingen in zitten voor m'n software, waarvan ik er al 49513 heb  (begonnen in ca. 1996) :

A99999_(MEES4572)_@16070131A_x_Reijer_Gijsbert_Reijersz_en_Jannichgen_Jan_Lubbertsdr_(CIV_x_boek_Utrecht)

Met vriendelijke groet,

Herman Schilder

Uitgeschreven lid - 7 feb 2021 - 16:19 (laatst bijgewerkt 7 feb 2021 — 16:22 door auteur)

Ik gebruik Rootsmagic. En dat overstappen herken ik wel. Eerder heb ik ook met Gramps en Aldfaer gewerkt. Aldfaer vind ik geen slechte software maar af en toe net iets te 'vrij' van opzet. Gramps had ik het gevoel eindeloos te moeten klikken en koppelen.

Dan terug naar mijn vraag:

Wat ik er mee wil bereiken en in welke vorm is inderdaad wel belangrijk.

Ik zou uiteindelijk graag in boekvorm iets op papier willen zetten, met daarbij mijn betovergrootvader als onderwerp,
als de stamvader voor mijn huidige generatie. 

Bovenstaande gebeurtenis zou goed een hoofdstuk kunnen vullen. Aangezien er veel info is, wil ik dit chronologisch inzichtelijk maken en structureel ordenen, zodat ik dat vanuit daar inzichtelijk verder uit kan werken en samenvatten. Het Genealogieprogramma is dus voor mij geen doel op zich maar een hulpmiddel om tot dat doel te komen.

Losse events koppelen aan de persoon zie ik niet zitten. Als ik dat vervolgens ga doen voor alle misdrijven, kom ik waarschijnlijk op 100-en events uit. Vat ik het samen naar 1 event, dan heb ik het gevoel dat het onvoldoende structuur heeft (dan is het brontechnisch weer een opstapeling van bronnen). 

De vraag voor mij is in hoeverre de gensoftware hierbij kan ondersteunen. Wat heeft jullie voorkeur? Of zijn er andere manieren te bedenken en is het meer ouderwets pen-en-papier?

Nick 7777 - 8 feb 2021 - 09:31

De simpelste manier om tot 'n boek te komen over je betovergrootvader lijkt me eerst 'n Plusabonnement nemen volgens

https://www.genealogieonline.nl/abonnement/

want:

"Het Plus abonnement geeft u de mogelijkheid om verhalen en documenten toe te voegen aan uw publicatie op Genealogie Online. Familie verhalen, oorsprong van de naam, het familiewapen, en ga zo maar verder. Mooie onderwerpen gerelateerd aan de familiegeschiedenis die uw publicatie verrijken."

en dan 'n boek laten maken door Patronomia. Je vindt die optie op Genealogieonline bij je profiel. Je kunt eerst 'n proefversie genereren en kijken of en hoe je toegevoegde verhalen en documenten in het boek er uit zien. 

Misschien kunnen andere forumleden met 'n Plus-abo even checken of verhalen en documenten in zo'n boek opgenomen worden?
Het boek wordt dan sowieso hooguit 'n samenstelling van stamboom, verhalen en documenten, als je 'n verhaal/roman wilt zul je toch zelf in bijv. Word aan de slag moeten:-) 

Pauline Berens EBBI - 1 mei 2021 - 15:04

Nick,

Het beheren en verwerken van data, bestanden, foto's e.d. voor een bepaald doel is OneNote een ideaal proramma. OneNote is een gratis onderdeel van het Microsoft Office packet althans tot en met versie 2013. Indien geen Office voorhanden, is Evernote (gratis) een goed alternatief.

joske - 8 mei 2021 - 16:27

Hoi Nick, is je vraag inmiddels afdoende beantwoord? Zoja, wil je dan dit probleem a.j.b. als Opgelost markeren, zodat de aandacht van dit forum zich kan focussen op niet-opgeloste problemen? 

Pauline Berens EBBI - 9 mei 2021 - 09:08

't is maar net wat je goed vindt; Goed vinden in deze is of je het later ook weer snel kan terugvinden en gebruiken; ook als het om bestanden gaat.

Alleen registreren is volstrekt onvoldoende en anders kom je daar later wel achter

Uitgeschreven lid - 23 mei 2021 - 13:58


@Nick

Interessante man, je betovergrootvader.

Zelf registreer ik (in Aldfaer) elke gebeurtenis (veroordeling, politierapport, onderscheiding, etc.) in een apart feit.
Alle onderliggende documenten/bestanden/foto's/schermafdrukken link in aan de desbetreffende persoon of aan het feit.

Los daarvan krijgen de interessante mensen een eigen hoofdstuk in mijn boek, resp. het nieuwste supplement. Daarin heb ik veel meer vrijheden, en kan ik e.e.a. veel overzichtelijker presenteren. Afbeeldingen kunnen dan in de tekst een mooi plekje krijgen.

Ik heb er ook voor gekozen om dergelijke feiten niet mee te nemen in de gedcom naar GenealogieOnline.

Grtn

Jan K. (genealinks.tk) - 23 mei 2021 - 14:15







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu