stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Transgenders op te nemen in de stamboom? opgelostProfiel afbeelding

@Herman, neem me voor niet meer te reageren op je posts en de resultaten van de actie af te wachten. Hopelijk wordt vanzelf duidelijk wat er in de GEDCOM-standaard zou moeten veranderen om meer mogelijk te maken ook voor LHBTI-ers. 

@iedereen die mee wil helpen meer mogelijk te maken voor LHBTI-ers, de oproep om mee te doen aan de actie! 

Dit kun je doen: 

  • A) Bekijk in hoeverre het in jouw stamboomprogramma al mogelijk is om ...
  1. bij Geslacht iets anders dan man of vrouw in te vullen
  2. 'n partner te koppelen van iemand van 'tzelfde geslacht of iemand anders dan geslacht is man of vrouw
  3. kinderen te koppelen aan ouders van 'tzelfde geslacht of mensen waarvan geslacht anders is dan man of vrouw
  4. kinderen te koppelen aan meer dan 2 ouders met vastlegging van de aard van het ouderschap zoals biologisch, adoptie-, pleeg-, stief-, juridisch-, co-ouder

Zoals je ziet zijn de vragen iets aangescherpt n.a.v. de reactie van Pro-Gen.

  • B) Mail de vragen en je bevindingen naar de makers van je stamboomprogramma o.v.v. "Maak Meer Mogelijk voor LHBTI-ers" of zoiets.
  • C) Laat ons weten dat je die makers hebt gemaild. Liefst met je bevindingen, vooral als ze nieuw zijn in deze forumdiscussie, zodat we snel 'n overzicht hebben van wat in welk stamboomprogramma (on)mogelijk is.
  • D) Laat ons weten hoe de makers van je stamboomprogramma reageren. Dan kunnen we de veranderkracht om meer mogelijk te maken inschatten:-)

Zoals je ziet heeft Pro-Gen al gereageerd. Het wachten is op jullie mails, inclusief de reacties van de makers van andere stamboomprogramma's. 

Hier volgt de Engelse versie volgens Google Translate van vraag 4, 'n samenvoeging van de vroegere vragen 4 en 5: 

"4. linking children to more than 2 parents with a record of the nature of parenthood such as biological, adoptive, foster, step, legal, co-parent"

TIP: Vind je het moeilijk de vragen te beantwoorden voor je eigen stamboomprogramma? Maak 'n paar testpersonen aan, die je vervolgens probeert te koppelen aan elkaar als partner, kind of ouder en varieer met veld Geslacht. Loop dan de vragen langs om ze te beantwoorden. Succes!😉

Pauline Berens EBBI - 15 jul 2021 - 10:50 (laatst bijgewerkt 15 jul 2021 — 19:44 door auteur)

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 15 jul 2021 - 22:36 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:13 door auteur)

Laten we het aantal stamboomprogramma's beperken tot de meest gebruikte op GenealogieOnline, aangevuld met Webtrees. Marianne, die het onderwerp transgenders in genealogiesoftware aankaartte gebruikt o.a. Webtrees, vandaar. Ik houd de voortgang van de actie in de tabel bij. De actie stopt als alle open plekken in de tabel gevuld zijn en we 'n volgende stap kunnen zetten, of over pakweg 1 WEEK, om maar 'ns 'n deadline te stellen:-)

Wil je meedoen aan de actie Maak Meer Mogelijk voor LHBTI-ers? Lees wat je kunt doen in m'n post 15-07-2021 10:50.

Wat er gaat veranderen in de nieuwe GEDCOM 7.0.0 versie vind je op https://gedcom.io/changelog/

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

stamboomprogrammavragen en antwoorden gemaild aan de makers reactie van de makers
Aldfaer  
GensData Pro  
Pro-GenPauline Berens post 14 jul 2021 — 15:02Johan Mulderij post 15 jul 2021 — 09:00
Haza Data   
Legacy   
Family Tree Builder   
Brother's Keeper   
Family Tree Maker   
RootsMagic   
Personal Ancestral File (PAF)  
Webtrees  
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Al even in Pro-Gen gecheckt wat het effect is van Geslacht=?, het vraagteken wordt in GEDCOM 'n U van Unknown. Helaas kun je dan geen partner koppelen en 'n kind kan ook geen ouder kiezen met Geslacht=?. Voor LHBTI-ers is Geslacht=? niet echt 'n verbetering dus van de mogelijkheden, want hetzelfde gold al voor Geslacht niet invullen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Twijfel of Geslacht=X in GEDCOM 7 wel de verbetering is waar LHBTI-ers iets mee opschieten. Verwacht hetzelfde effect als van Geslacht=? of niet invullen, dus of beperkingen in relaties en/of ouderschap. Als workaround toch maar weer de kast in (Geslacht=M/V en alleen biologisch ouderschap) als je relatie en/of ouderschap belangrijker vindt dan Geslacht:-( En over 10 jaar nog 'ns proberen:-)

Pauline Berens EBBI - 16 jul 2021 - 15:41 (laatst bijgewerkt 18 jul 2021 — 11:37 door auteur)

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 18 jul 2021 - 12:37 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:13 door auteur)

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 18 jul 2021 - 12:50 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:14 door auteur)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Laatste oproep: Wil je meedoen uit te zoeken wat er zoal (on)mogelijk is voor LHBTI-ers in genealogiesoftware? 

Lees m'n post 15-07-2021 10:50.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 19 jul 2021 - 20:25


Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hiermee rond ik de actie om meer mogelijk te maken voor LHBTI-ers af. Weliswaar is het item inmiddels 714 x bekeken, niemand behalve ikzelf heeft meegedaan aan de actie?! Dat geeft te denken. Weliswaar bestaat het homohuwelijk in Nederland al 20 jaar en bestaan adoptieouders al eeuwen, toch is de actiebereidheid gering. Het idee dat in genealogiesoftware alleen plaats is en hoort te zijn voor biologisch ouderschap wordt kennelijk breed gedragen. Een samenvatting: LHBTI-ers kunnen ingevoerd worden als Man, Vrouw, U van Unknown en vanaf GEDCOM 7.0 als X, maar ’n relatie vastleggen is voor U en X niet mogelijk, tenminste niet in Pro-Gen, en kinderen al helemaal niet. Alleen M-M relaties, M-V en V-V. Een kind koppelen aan 1 ouder kan wel, want biologisch, maar aan 2 ouders niet in ’n M-M of V-V relatie. Workaround voor transgenders is geslacht zo in te voeren dat kinderen koppelen aan beide partners mogelijk is, maar dat is ’n zwaktebod, ethisch onverantwoord/onwenselijk lijkt me. Hoop dat in de toekomst wel meer vormen van ouderschap mogelijk gemaakt worden in genealogiesoftware dan alleen biologisch. Opvoeding is even belangrijk dan genen, (vermeend) biologisch ouderschap wordt nogal overgewaardeerd is deze verder leuke hobby vind ik:-) Het onderwerp is actueel, zie dit artikel in de NRC over meerouderschap van Eke Krijnen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/23/minder-echte-ouders-bestaan-niet-a4052139

@Marianne, als je vindt dat je vraag afdoende beantwoord is wil je ‘m dan als Opgelost markeren? Dan kan de aandacht van dit forum zich weer richten op nieuwe vragen/problemen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 24 jul 2021 - 12:11 (laatst bijgewerkt 24 jul 2021 — 13:05 door auteur)De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu