stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Up to date houden stambomen



Profiel afbeelding

Ik loop al een tijdje aan tegen volgend probleem : ik ben door de jaren heen verschillende pakketten/sites gaan gebruiken om mijn stamboom bij te houden of er onderzoek naar te doen. Het ideale is dat je maar 1 pakket gebruikt om je stamboom bij te houden, maar sommige pakketten hebben grote voordelen zodat ik die ook ben gaan gebruiken. Maar zo wordt het heel moeilijk om alles up to date en overzichtelijk te houden. 

Ik stel mij dus de vraag hoe anderen dat doen. 

Voor mij concreet : 

1. Ik ben destijds begonnen met MacfamilyTree. Ik vind dit grafisch nog altijd een bijzonder sterk en overzichtelijk programma. En ondertussen zitten er al bijna 800 namen in incl. documenten, foto's,...

2. Recentelijk ben in Centurial gaan gebruiken omdat die aanpak vertrekt vanuit bronnenonderzoek en dus zeer accuraat is. Ik mis er nog wel heel wat functies in, maar ik wil het toch blijven gebruiken omwille van de insteek die vertrekt vanuit bronnen. 

3. Familysearch en Myheritage vindt ik dan weer zeer goed om nieuwe bronnen en/of personen te vinden die ik nog niet had gezien. Vooral het automatisch aangeven van mogelijke matches en nieuwe bronnen zijn hier dan weer interessant. Maar hiervoor is het wel nuttig om je stamboom ook daar zo uitgebreid mogelijk bij te houden. 

bart vosters - 16 mei 2021 - 11:45

Hallo Bart,

Is het niet mogelijk om uit één van je programma's een gedcom bestand te genereren en die te importeren in je andere programma's? 

Zelf gebruik ik Aldfear en kan daar voldoende informatie kwijt. 

Gr Berry

Berry en Debby Nieland - 16 mei 2021 - 12:35

dat kan inderdaad maar ik merk dat dat dikwijls niet gebeurt of dat het niet naar de verschillende programma's gebeurt zodat er dan toch hiaten ontstaan...

bart vosters - 16 mei 2021 - 12:37

Het is maar net wat je belangrijk vindt natuurlijk. Je hebt nu nog maar 800 personen maar stel je eens voor als je er 10.000 hebt of 200.000. Dan kan ik je verzekeren dat gebruiksvriendelijkheid, snelheid, betrouwbaarheid en overzichtelijkheid heel belangrijk gaan worden. 

Je kan natuurlijk altijd je gedcom meenemen naar een nieuw softwarepakket maar ik heb gehoord (geen eigen ervaring) dat elk pakket zijn eigen draai geeft aan gedcom zodat het niet zomaar naadloos overal is te importeren. Misschien dat over 10 jaar de software zoveel slimmer is geworden dat dit soort dingen geen belemmering meer vormen.

Ronk - 21 mei 2021 - 08:35

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 23 mei 2021 - 10:17 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:35 door auteur)

@Bart
Ik begrijp je probleem.

Gedcom lijkt het middel om data tussen programma's/databases uit te wisselen, maar helaas leert de praktijk dat dat meestal niet geheel goed gaat (redenen te over, maar dat is nu niet de discussie)   

Alle gegevens bijhouden in meerdere programma's/databases is niet handig.
Tenzij je heel secuur elke verandering in alle programma's doorvoert, creëer je je eigen probleem: "meerdere bronnen, meerdere waarheden"

Mijn werkwijze:
Zelf heb ik na enig testen gekozen voor programma A (met al zijn goede en minder goede eigenschappen)
Als het gaat om grafische afbeeldingen, dan zijn (meestal) alleen de hoofdzaken belangrijk.
Als ik een "wandplaat" van de stamboom wil maken dan schiet programma A tekort.
In dat geval zet ik m.b.v. Gedcom de data (tijdelijk) in programma B.
Daarmee kan ik een wandplaat maken waar ik tevreden mee ben.
Heel soms is er ook nog een programma C voor weer een andere grafische weergave.

Data onderhoud ik uitsluitend in programma A.
De data in programma B en C gooi ik direct na creatie van de gewenste output weg.
"één bron, één waarheid"

Welke programma's wordt gebruikt als programma's A/B/etc. is geheel afhankelijk van de persoonlijk voorkeuren/smaken.


Grtn

Jan K. (genealinks.tk) - 23 mei 2021 - 11:52

@Jan,

Helemaal eens alleen het laatste:

Citaat: Welke programma's wordt gebruikt als programma's A/B/etc. is geheel afhankelijk van de persoonlijk voorkeuren/smaken

Soms moet je concessies doen aan smaken en voorkeuren, omdat de software een eigenschap niet bezit die je voor beheren van gegevens toch echt nodig hebt.

Uitgeschreven lid - 23 mei 2021 - 13:50

Het grote voordeel van de keuze voor 1 pakket vind ik dat je heel handig wordt in de loop der jaren in zo'n pakket, dat scheelt tijd. Als er iets vreemds gebeurt kan ik aardig inschatten of ik iets fout doe of 'n bug ontdekt heb. 

Voor mij is dat Pro-Gen, ouderwets rechttoe rechtaan, niet-muisgestuurd dus weinig rsi-gevoelig. Geen ondersteuning van afbeeldingen, dus die zet ik op gratis homepageruimte en vanuit Pro-Gen link ik naar afbeeldingen op die webserver. Soms gebruik ik HTML om afbeeldingen toch op bijv. Genealogieonline te tonen. Doel is 'n GEDCOM genereren en die publiceren. Als troost voor het ontbreken van ondersteuning van afbeeldingen bedenk ik maar dat ik toch geen afbeeldingen heb van mensen die vroeger geleefd hebben dan 'n paar generaties geleden, laat staan video:-)  

Andere stamboomprogramma's vind ik wel leuk om te installeren en zo mee te kunnen denken over 'n bepaald probleem, maar "never change a winning team":-) Wat ik van andere programma's vind? Sommige sites zoals MyHeritage zijn ronduit vrouwonvriendelijk door van getrouwde vrouwen standaard de naam van de echtgenoot te vermelden en de eigen naam klein tussen haakjes, zelfs anno 2021?!. Dat ontmoedigt het uitzoeken van de voorouders van vrouwen. Terwijl het onderzoeken van de vrouwelijke lijn in stambomen sowieso al moeilijk is door het ontbreken van de achternaam van vrouwen in veel bronnen zoals kerkboeken in vroeger eeuwen. 

Switchen met je GEDCOM van 't ene programma naar 't andere is tricky, zoals anderen al hebben aangegeven, de kans op verlies van data is te groot. Fijn dat 't kan in noodgevallen, maar niet als standaardwerkwijze.

Heb je hier iets aan?

Pauline Berens EBBI - 21 jun 2021 - 12:00 (laatst bijgewerkt 21 jun 2021 — 13:13 door auteur)

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 22 jun 2021 - 14:56 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:36 door auteur)

Hallo Herman, ff gekeken op https://www.pro-gen.nl/nltip23.htm

Bedankt voor de tip, maar niet wat ik zoek, nl. 'n manier om afbeeldingen op te nemen zodanig dat ze getoond worden op Genealogieonline:-) Dat is 'n beetje behelpen als je voor Pro-Gen kiest. Ik link naar afbeeldingen, webpagina's etc., bijv. op

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I5986.php

Mensen moeten dan toch nog 1 x klikken voordat ze de afbeelding zien. Een thumbnail tonen in 'n bronveld is al beter, dat nodigt meer uit door te klikken, bijv.

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I9862.php

Een aanklikbare thumbnail in 'n brontekstveld gaat ook prima, zie

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I644.php

Gaat dit nog wel over "Up to date houden stambomen"? Jazeker, want ik zoek 'n oplossing voor 'n beperking van 'n stamboomprogramma dat verder prima voldoet. Het vereist wel wat handigheid met HTML:-)

Pauline Berens EBBI - 24 jun 2021 - 12:36 (laatst bijgewerkt 24 jun 2021 — 13:22 door auteur)

Sommige sites zoals MyHeritage zijn ronduit vrouwonvriendelijk door van getrouwde vrouwen standaard de naam van de echtgenoot te vermelden en de eigen naam klein tussen haakjes, zelfs anno 2021?!. Dat ontmoedigt het uitzoeken van de voorouders van vrouwen. Terwijl het onderzoeken van de vrouwelijke lijn in stambomen sowieso al moeilijk is door het ontbreken van de achternaam van vrouwen in veel bronnen zoals kerkboeken in vroeger eeuwen. 

MyHeritage's Family Tree Builder geeft je de opties de 'geboortenaam' of 'trouwnaam' te gebruiken. Amerikanen gebruiken meestal de trouwnaam, in Nederland is het gebruikelijk de meisjesnaam van de vrouw aan te houden. Ik vind die Amerikaanse traditie ook niks (en ook lastig voor stamboomonderzoek) maar je kan gewoon zelf kiezen. 

Ronk - 25 jun 2021 - 08:55

Ik geloof graag dat je kunt kiezen tussen geboortenaam of trouwnaam. Waar het mij om gaat is dat als je niet kiest volgens mij trouwnaam gebruikt wordt en dat is wat de meeste mensen zullen laten gebeuren. 

Pauline Berens EBBI - 25 jun 2021 - 14:06

@ Herman Schilder

Zo zie je bv. in Aldaer een foto in het eigen kader met een hele slecht bestuurbare viewer die onvoldoende kan in- en uitzoomen, die je niet kan uitwisselen met iets anders

Hoewel dit niet relevant is aan het onderwerp wil ik toch reageren wegens onjuiste informatie.

Dubbelklik op de foto in het hoofdvenster opent deze in een interne viewer waarvan de vensterafmetingen bepaald worden door de grootte van de foto. Via de knop (links boven) kan de foto geopend worden in de door de gebruiker ingestelde standaard foto-viewer/bewerkingsprogramma. 

Driemaal-klikken? Neen, het laatste kan ook rechtstreeks door Ctrl+klik op de foto in het hoofdvenster. 

joske - 25 jun 2021 - 21:04

Hallo Bart, je mist nog heel wat functies in Centurial. Zou je kunnen aangeven welke?

Jan Middelkoop - 14 jul 2021 - 21:47


Hoi Bart, is je probleem al opgelost? Zoja, wil je het a.j.b. als Opgelost markeren? Dan kan de aandacht van dit forum zich weer richten op nieuwe problemen:-)

Pauline Berens EBBI - 25 aug 2021 - 13:34







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu