In een RK huwelijks inschrijving te Zierikzee uit 1806 werd de geboorte plaats van de man omschreven als 'Enstrop uit het Paterbornsche' en in diverse andere akten werd later de plaats als alleen Paterborn geschreven. Ik ga er vanuit dat het tegenwoordige Paderborn in Duitsland toendertijd als Paterborn werd geschreven tenzij dit gewoon een hardnekkige spellingsfout was. Is de omschrijving van 'Enstrop uit het Paterbornsche' een meer specifieke aanduiding van de geboorte plaats, hetgeen dus niet de stad Paterborn zelf hoeft te zijn. Het lijkt meer op een plaatsje Enstrop uit de regio van Paterborn. Heeft iemand hier misschien een idee over en heeft iemand wel eens van Enstrop gehoord, want ik kan het nergens vinden.
Met vriendelijke groet,
Wim
Wim - 22 jan 2013 - 16:35
Wellicht wordt Entrup (tegenwoordig Nieheim-Entrup) bedoeld? Ligt ca. 40 km. van Paderborn....
Annemarie57 - 22 jan 2013 - 17:21
Bedankt Annemarie, het zou een mogelijkheid kunnen zijn. Ik zal in deze richting verder zoeken als optie.
Met vriendelijke groet,
Wim
Wim - 23 jan 2013 - 12:11
Kasper Ludeman - 28 jan 2013 - 12:24
Bedankt voor deze verwijzing Ludeman. Het zou best een en al de zelfde plaats kunnen zijn waar ook Annemarie over spreekt. De verwijzing 'uit het Paterbornsche' kan in de perceptie van de persoon op dat moment wel zo zijn, maar in werkelijkheid kan het dus ook het Lippische zijn. De afstand van Paterborn klopt wel ongeveer. Ik vraag me af of in beide gevallen de RK doop inschrijving dan altijd in Paterborn zou plaats vinden. Als ik daar wat meer zekerheid over had zou ik in de zomer eens naar Paderborn kunnen gaan om verder te zoeken ter plaatse. Anders wordt het een dolhof.
Interessant te lezen dat er arbeiders werden geworven in Paterborn voor Nederland. Maar de moeder van deze persoon die daar geboren is heeft een duidelijke Nederlandse naam Anna Maria Korthuize, dus zoek ik het meer in de richting van het soldaten leven. Daarvoor zou ik moeten weten of het Staatse leger actief was rond Paterborn tussen 1765-1775. Nog vele vraagtekens dus.
Met vriendelijke groet,
Wim
Wim - 28 jan 2013 - 13:07
Kasper Ludeman - 28 jan 2013 - 13:18
Is de naam 'Anna Maria Korthuize' aangetroffen in een Nederlandse akte? Het kan ook best zijn dat dat een 'vertaling' is van de Noordduitse naam 'Korthause(n)'.
Het staatse leger was in die periode overigens niet actief in dat gebied (de laatste landoorlog waarbij het staatse leger betrokken was eindigde in 1748.) D.w.z. niet 'actief' in oorlogshandelingen. Aangeworven soldaten zouden best uit dat gebied afkomstig geweest zijn.
groet,
Kasper Ludeman - 28 jan 2013 - 13:34
Hallo Wim,
das ist sicherlich Entrup bei Lemgo, oder Lemgo-Entrup:
http://de.wikipedia.org/wiki/Entrup_(Lemgo)
Gerty
Gerty - 28 jan 2013 - 14:45
@Gerty
Ich glaube, das stimmt nicht.
Denn:
Entrup (Lemgo) gehörte zur Herrschaft Lippe. (Und hatte damals (fast) keine RK Einwohner.)
Entrup (Nieheim) gehörte zum Fürstbistum Paderborn. (Und die Einwohner gingen zur RK-Kirche in Sommersell).
Kasper Ludeman - 28 jan 2013 - 14:52
Hi Ludeman,
Entrup Kreis Lemgo liegt ca. 38 km Luftlinie von Paderborn: http://wiki-de.genealogy.net/Spezial:Suche?search=Paderborner+Land&go=Titel
Paderborn gehört zur Region Ostwestfalen-Lippe.
Gruß
Gerty
Gerty - 28 jan 2013 - 18:03
Bedankt allemaal voor het meedenken. Het klinkt heel aannemelijk wat Ludeman schrijft over Nieheim-Entrup, temeer door de toevoeging van de RK achtergrond. Annemarie was ook tot die conclusie gekomen.
De namen van de ouders Anna Maria Korthuize en Stefan Hillebrand(t) komen inderdaad uit een latere Nederlandse overlijdensakte van zoon Christoffel. Misschien was het wel een 'klinkt als' schrijfwijze. Van de zoon weet ik al veel vanaf het moment dat zijn eerste kind in Zierikzee geboren werd, maar niet hoe hij daar gekomen is. Van zijn ouders niets meer dan de namen. Ik ben hier al langere tijd mee bezig en probeer telkens vanuit een andere invalshoek achter hun gegevens te komen.
Het is dus niet waarschijnlijk dat hij als soldaat vanuit Nederland met het leger naar Duitsland is getrokken, samen met zijn Nederlandse echtgenote. Ik ben op dat idee gekomen omdat de zoon ook zo'n traject heeft afgelegd en mede door de Nederlanse schrijfwijze van de naam van de moeder. Het lijkt aannemelijker dat Stefan Hillebrand vanuit Duitsland naar Nederland is getrokken als burger op zoek naar werk samen met zijn Duitse echtgenote die heel goed Anna Maria Korthause(n) kan hebben geheten. Dan zou het voor de hand kunnen liggen dat hun kinderen in Sommersell RK gedoopt zijn.
Ik bedenk me nu dat Stefan en Anna Maria misschien wel helemaal niet naar Nederland zijn gekomen, maar alleen zoon Christoffel. Er is tot nu toe niets over ze te vinden in Nederland. Daarvoor moet ik dan naar Duitsland. Waar zouden deze gegevens te vinden zijn. Interessante nieuwe ontwikkeling.
Wim - 28 jan 2013 - 18:17
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.