stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » L??rssen stamboom



Profiel afbeelding

Hoi

Ik ben bezig met de familie stamboom van mijn vaders kant, nou ben ik al terug in de tijd tot Oltman Lüürssen geboren rond 1845 en die is getrouwd met Elske Harms Rand die rond die zelfde tijd is geboren.
nou is het probleem dat vanaf hier de familie verder gaat in Duitsland en ik niet verder kom, weet iemand mischien hoe ik verder kan zoeken naar mijn familie verder terug in de tijd?

Jordy L??rssen - 5 jan 2014 - 16:19

Deze familie komt uit ditzum voor zover ik weet rond die tijd.

Jordy L??rssen - 5 jan 2014 - 16:21

Hallo, via Gedbas kan je e.e.a. vinden. Daar staat bv een familie Lüürsten uit Hamburg vermeld (1662), maar ook Luurssen

Frans Mirandolle - 5 jan 2014 - 16:32

hoi, ik probeer het via gedbas te vinden maar krijg helemaal niks als ik luurssen dan wel lüürssen invoer.

Jordy L??rssen - 5 jan 2014 - 16:42

ga op achternaam en geef letter na letter aan, dan verschijnen de familienamen, denk aan de Umlaut

Frans Mirandolle - 5 jan 2014 - 16:47

 

Beste Jordy Lüürssen,

U zou in elk geval eens een kijkje moeten nemen op GenealogieNetz www.genealogy.net ,

want dat is echt de meest onmisbare website voor alle genealogisch onderzoek in Duitsland en (ex-) Duitstalig Midden-Europa.  Die wijst u ook de weg naar mogelijkheden voor regionaal onderzoek (Regionale Forschung, bijvoorbeeld in het district Landkreis Leer http://wiki-de.genealogy.net/Kreis_Leer), deelstaats- en regionale archieven (deelstaat Niedersachsen, regio Ostfriesland) en vooral mailinglijsten (Mailing-Listen, Mailinglisten) die belangrijk zijn voor uw onderzoek.

Een welgemeend advies: besteed er veel tijd aan om die website te leren kennen,

het is echt een schatkamer vol tips, bronnen en informatie voor uw genealogie!

De overkoepelende zoekmachine daar,

MetaSuche http://meta.genealogy.net/,

heeft wel een paar zoekresultaten:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

1.   Zoals u ziet als u de zoekresultaten aanklikt : allemaal net over de grens bij Winschoten, in de buurt van de plaats Leer (Ostfriesland).

Denkt u eraan dat u bij uw onderzoek ook moet rekening houden met allerlei varianten op die familienaam die je kunt tegenkomen, andere schrijfwijzen - ofwel omdat die nu eenmaal zijn ontstaan door menselijke onwetendheid, achteloosheid of onverschilligheid (bv. een Nederlandse ambtenaar van de burgerlijke stand, pastoor of dominee noteert iets in een akte of doopboek, puur "op gehoor", terwijl hij alleen maar een interpretatie kan geven van wat hij hoort uit de mond van analfabete aangevers, die niet weten hoe ze eigenlijk hun eigen familienaam moeten spellen!), ofwel omdat honderden jaren later allerlei stamboom-onderzoekers over de hele wereld zelf slordig omgaan met de spelling van de familienamen die ze onderzoeken (bijv. in de communicatie op internet, over archiefbronnen, literatuur, documenten e.d. ; mensen uit taalgebieden waarin geen Umlaut wordt gebruikt, zijn vaak nogal onverschillig of slordig in het gebruik ervan, bijv. Frankrijk, Amerika) - en waarbij dus allerlei varianten,

die je tegenkomt of vindt, nog steeds over één en dezelfde familie kunnen gaan :

- Lüürsen

- Lürsen

- Luursen

- Luurssen

2.   Begrijpt u ook de zin en de betekenis van die schrijfwijze met U-Umlaut (ü)

in een Duitse omgeving?

Een letter U wordt in het Duits standaard niet uitgesproken zoals in het Nederlands ("uu"),

maar heel anders: als de klank "oe".

Het ging hier dus waarschijnlijk om families uit een Friese of anderszins Nederlandse "etnische of cultuurgemeenschap", wonend in Duitsland, dus temidden van een (officieel of overwegend) Duitstalige omgeving, die door de spelling van hun familienaam aan te passen zeker wilden stellen dat hun naam in die Duitse "woonomgeving van alledag" op de juiste manier zou worden uitgesproken.

  Allicht zal er veel grensverkeer zijn geweest (werk, huwelijken) naar het naburige Nederland, waar geen nut of noodzaak meer was voor die (ü-) schrijfwijze, en allicht zullen heel veel familieleden in Nederland die hebben laten vallen ('Luurssen', enz.).  Alweer geldt dus : mensen die verschillende naamsvarianten "dragen" kunnen best van dezelfde familie zijn, en andersom, mensen met dezelfde familienaam kunnen best van verschillende families zijn!

3.   't Is natuurlijk de moeite waard om met andere genealogen in contact proberen te komen,

die zich bezighouden met dezelfde familienaam / naamsvarianten.

Tips hiervoor, dus om te zoeken naar contactgegevens (e-mailadres!) van een andere genealoog die zich met uw genoemde familienaam bezighoudt  vindt u o.a. in deze bijdrage:

http://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/47116/0/

Dus o.a. via de zoekresultaten daarop bij MetaSuche (zie hierboven) of ook

bij de pan-Europese website GeneaNet www.geneanet.org (evt. registratie is gratis) :

zie bijvoorbeeld 

- http://nl.geneanet.org/search/?name=L%FC%FCrssen&ressource=arbre

- http://nl.geneanet.org/search/?name=Lurssen&ressource=arbre

4.   Tip : verdiept u zich altijd in de plaats die u onderzoekt (ligging, geschiedenis) en waarbij die plaats in de geschiedenis zoals heeft gehoord, het "territoriale toebehoren" (gemeente,  district: Landkreis, deelstaat: Land,  provincie: Provinz,  enz. enz. enz.), want dit is heel belangrijk voor de bronnen die u kunnen helpen, en hun vindplaatsen (archieven, literatuur, internet e.d.).

Bijvoorbeeld met Wikipedia.nl (waarbij de Duitse versie, in de linkerkolom, vaak meer informatie geeft).

Wees u er steeds van bewust dat die "hogere niveaus" belangrijk kunnen zijn voor wat er met die plaats is gebeurd in de geschiedenis, dus ook voor de bronnen die belangrijk kunnen zijn voor uw onderzoek (internet, archieven, literatuur) ; bijvoorbeeld: de geschiedenis van Limburg i.h.a. is niet te begrijpen als je niet óók het grotere grondgebied van Nederland+Belgie (1815-1830/'39) erbij betrekt, of de Duitse Bond, of het Franse Keizerrijk, of het huidige Nederland (vanaf 1830/'39), de EU of de NATO.

   Went u zich ook aan om te "schakelen" tussen die niveaus. Bijvoorbeeld : informatie over

mensen en gebeurtenissen in Amsterdam die u niet vindt in bronnen op "het niveau van Amsterdam" (stadsarchief) is misschien ook te vinden één niveau hoger (Noordhollands Archief) of twee niveaus hoger (Nationaal Archief, Den Haag). - In uw geval is het dus belangrijk om bijvoorbeeld naast bronnen uit de plaatsen Ditzum of Jemgum ook steeds te zoeken op hogere niveaus : gemeente Rheiderland, Landkreis Leer, streek Ostfriesland (archief Aurich), deelstaat Niedersachsen, koninkrijk Hannover, land Pruisen (Provinz Hannover), Bondsrepubliek Duitsland, enz. enz.

5.   Aangezien het gebied rond Leer in het koninkrijk Hannover lag (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Koninkrijk_Hannover en http://de.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nigreich_Hannover) is het voor uw genealogisch onderzoek interessant om u (gratis, met eigen nickname/e-mail) aan te melden bij deze mailinglijst : http://list.genealogy.net/mm/listinfo/hannover-l

Een mailinglijst is een soort prikbord via de e-mail, waarop genealogen die zich speciaal met één bepaalde regio / familienaam / periode bezighouden elkaar treffen. U krijgt dus een ideale situatie : alle kennis die mensen over 't thema hebben, stroomt naar elkaar toe en komt er bijelkaar - en u helpt elkaar als genealogen ermee verder. Dit middel heeft al duizenden onderzoekers verder geholpen!

6.  Houdt u steeds een goede online-kaart bij de hand, dan ziet u véél eerder allerlei verbanden en samenhangen, die u anders zou mislopen!

Bijvoorbeeld:

- Google Maps

- Bing Maps

- ViaMichelin.com

Naarmate uw onderzoek zich steeds meer op details richt, tot op bijvoorbeeld dorps-, buurtschaps- , landgoed- of boerderijniveau, wordt vooral de gedetailleerde topografische kaart interessant.

Voor de deelstaat Niedersachsen is dit de Niedersachsen-GeoViewer:

http://geoportal.geodaten.niedersachsen.de/navigator/

Het kaartbeeld hier is bijna oneindig (tot op een groot detailbeeld) in te zoomen, ideaal voor uw genealogisch onderzoek; zie bijvoorbeeld de omgeving van Ditzumerverlaat en Jemgum:

http://geoportal.geodaten.niedersachsen.de/navigator/?MAP_NAME=map_one&BBOX=3383586.9795760876%2C5902145.065288134%2C3392146.716076088

%2C5907613.785829801&SRS=EPSG%3A31467

Veel succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 5 jan 2014 - 18:07

Hartelijk dank voor deze informatie, Ik ga me er snel wat meer in verdiepen en denk dat ik er zeker wat aan heb.

Groeten jordy Lüürssen

Jordy L??rssen - 5 jan 2014 - 18:54


Bij het CBG Den Haag in te zien:

DTB Ditzum: 

http://www.cbg.nl/index.php?registratiecode=MDTBNL001668&status=D&exact=NEE&cat=MICR&zoekterm=ditzum%

bijv. Hinderk Oltmanns Luurssen, */~ 5/10.6.1864 Ditzum

Ortssippenbuch Ditzumerverlaat: 

http://www.cbg.nl/index.php?registratiecode=BD  TP001800&status=D&exact=NEE&cat=BWRD&zoekterm=ditzum%

bijv. Oltman Luurssen, */~ 3/23.3.1856 Ditzumerverlaat/Ditzum

Vader Oltman Lüürssen gehuwd met Elske Harms Rand zal dus eerder rond 1830 dan rond 1845 geboren zijn.

ChrisvD - 5 jan 2014 - 23:05







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu