stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Peter Mac L?an geboren 24-05-1944 in Bienenb?ttel



Profiel afbeelding

Peter Mac Léan is geboren op woensdag 24-05-1944 in Bienenbüttel, Duitsland, zoon van Louise (Loeki) Mac Léan. Peter is overleden in 1985, 40 of 41 jaar oud. Peter trouwde met C.M. van Vloten.

Wie weet meer gegevens te vinden over de geboorte van Peter Mac Léan?
Wie is de vader van Peter Mac Léan?
Waar zijn dit soort gegevens (online) te vinden in/over Duitsland?

Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
Erik Lapré

Guido Lapré - 14 mar 2016 - 16:44

Zijn moeder noemde zich ook Katja (Telegraaf 1982). Aangezien hij de achternaam van zijn moeder droeg, valt (zoals altijd) domweg niet meer te achterhalen, wie zijn biologische vader was.

Je zou contact op kunnen nemen met het Standesamt, om te vragen of zijn geboorteakte zich daar bevindt (en of die openbaar is, waarschijnlijk echter pas in 2044), maar de naam van zijn vader zul je in die akte beslist niet aantreffen. Contact: http://www.bienenbuettel.de/index.php/37.html

Jan Clavaux - 14 mar 2016 - 21:38

Beste mijnheer Lapré,

1.  Allereerst: u stelt een vraag op het gebied van genealogie, en dan is nauwkeurigheid erg belangrijk. Bent u ab-so-luut zeker van die merkwaardige schrijfwijze Mac Léan, die eerder Frans aandoet (alsof iemand zich bewust belangrijk en interessant wil voordoen, en zelfs zover gaat, daarvoor zijn familienaam te veranderen) ; of moet het gewoon zijn wat men zou verwachten: een Brits (Schots) klinkende naam, gespeld als McLean, MacLean of Mac Lean?   -   Goed. Laten we even uitgaan van Mac Lean.

2. Voor de persoon van Peter geeft u niet veel houvast. Nu het op het Stamboomforum niet de bedoeling is om gegevens van levende personen te noemen, moet u dus zelf aantonen dat sprake is van een overleden persoon; òf dat diens geboortedatum inmiddels minimaal 100 jaar geleden is. U noemt echter alleen maar "1985", geen overlijdensdatum en -plaats (NL? Duitsland?). Heeft u bijvoorbeeld een persoonskaart-uittreksel of overlijdensakte van hem, die u hier kunt tonen?

Ook voor de persoon van Louise geeft u ons weinig aanknopingspunten (geboortegegevens, precieze namen, enz.)  Waar kwam zij zelf vandaan? Hoe is het zo gelopen, dat zij een kind kreeg in Duitsland? Was zij daar in 1944 misschien op de vlucht, of bij familie, of als dwangarbeidster, of als gevangene? Of was ze voor de oorlog uitbrak al gewoon daarheen geemigreerd? - Als we weinig weten van Peter, is natuurlijk ook de achtergrond van Louise vóór 1944 belangrijk om te onderzoeken.

De familienaam komt in die precieze spelling Mac Lean in elk geval weinig voor in Nederland; dat zou een kans voor uw onderzoek kunnen betekenen.

- Wat u in elk geval nu al kunt doen: navraag bij het Waterlands Archief doen, of de woningkaarten van het woningregister (hulpregister bij het oude bevolkingsregister 1939-1994) van de gemeente Purmerend al daarnaar overgebracht & openbaar te raadplegen zijn. Daarop vindt u namelijk een vermelding van (waarschijnlijk) Louise en zoon Peter, onder het in de advertentie van 1982 genoemde adres. - Mocht het woningregister nog niet zijn overgebracht naar het archief, dan kunt u het beste even bij de Gemeente Purmerend (afd. Burgerzaken) informeren naar de raadpleegbaarheid / openbaarheid (Amsterdam heeft een grote collectie tot 1989 online gezet, maar misschien heeft Purmerend een andere privacy-opvatting, en vraagt men u eerst een bewijs van overlijden van die personen te tonen, zodat er geen privacy "gevaar loopt").

3. Interessant voor u is wellicht de collectie indexen bij het Stadsarchief Amsterdamhttps://archief.amsterdam/indexen/index.nl.html Als u hieraan een paar euro uitgeeft, kunt u scans van archiefdocumenten downloaden.

- Bij de collectie Gezinskaarten vindt u ene Mac Lean, Louise van 1914 (*Amsterdam 21-7-1914), wiens privacygegevens dus inmiddels vrijgegeven zijn. Het gaat dan om een vrouw die in elk geval tot in 1939 gewoon in Nederland woonde. Kleine kans misschien, dat het "uw" bedoelde persoon Louise is. - Beeldcitaten vanaf de SAA-website:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Nader bekeken, hoewel moeilijk leesbaar hier en daar:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

en:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- Ook als u zoekt onder de andere collecties bij de indexen, vindt u deze specifieke dame vermeld: bij de collectie Archiefkaarten van persoonskaarten bijvoorbeeld. U ziet hier iets bijzonders: naast ene Louise is hier inderdaad (?) bij de lijst treffers ook ene Peter vermeld - met lang niet zo precieze geboortegegevens, alleen "1944". Deze vaagheid zou erop kunnen wijzen dat onzekerheid over de precieze datum bestond - misschien was het "uw" in oorlogsomstandigheden geboren Peter.

U ziet dan, als u bv. ook de voornaam Peter invult, dat zijn kaart nog niet is vrijgegeven: dat wil zeggen dat een evt. overlijden van P. aan het Stadsarchief niet bekend is, dus dat gewoon, i.v.m. de Wet Bescherming Persoonsgegevens, het Stadsarchief van levende personen zonder hun toestemming geen gegevens mag laten zien. Oftewel, meent u dat er wel sprake is van een overlijden, en kunt u dat ook aan het SAA áántonen (bv. akte), dan zou de kaart "vrij voor vertoning" kunnen worden gesteld.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- tussendoor vindt u bij de collectie Overgenomen Delen nog even die merkwáárdige spelling "op zijn Frans" terug, als Mac Léan...

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

-  en we zoeken verder bij andere collecties: bijvoorbeeld bij Paspoortaanvragen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- ....en bij Persoonskaarten (maar liefst 2 resultaten, twee kaarten)... Dit is de belangrijkste treffer, want dit kan u uitsluitsel geven over het lot van deze Louise, misschien inderdaad een overlijdensdatum of een verhuisdatum-uit-Amsterdam-en-nieuwe-woonplaats; en bovendien, als het om de juiste Louise met een zoon Peter gaat, vindt u aan de achterkant van de PK (Louise was immers waarschijnlijk gezinshoofd) precieze gegevens over Peter.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- ...en bij Politierapporten, bijvoorbeeld. Hier ziet u een uitgebreid verslag, en de politie was in 1940-'45 natuurlijk in NSB- / Duitse handen, dus zo fout als wat... kennelijk had Louise dus in Duitse of NSB-ogen iets fout gedaan. Gaat het inderdaad om "uw" Louise, dan zou hier een aanwijzing in kunnen liggen voor een (gedwongen) verblijf in Duitsland. Allemaal speculatie, dat wel.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- verder bent u als serieuze/fanatieke genealoog Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(wat tenmínste betekent: een nieuwsgierig mens!) natuurlijk erg benieuwd naar de registratie "andersom", nl. wat er bij haar laatste adres genoemd op de gezinskaart over haar bekend was; misschien medebewoners, ouders, broers en zussen, of een verhuizing, of alleen maar de verwijzing naar de nieuwe persoonskaarten (1939-1994). Wie weet, maar hoe dan ook de moeite waard. Als ik het goed zie gaat het om het adres Geleenstraat 49, en de aanduiding eronder betekent misschien etage II, dus misschien het adres Geleenstraat 49-II; maar in elk geval is interessant alles van het pand Geleenstraat 49. Kijkt u bij de collectie Woningkaarten, en zoekt u naar de woningkaart voor dat adres:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

4.  Goed. Korte inhoud van het voorafgaande: als ik u was, zou ik in elk geval zorgen dat ik de basisgegevens compleet maak. Dus in ieder geval via de website van het SAA (Stadsarchief Amsterdam) de persoonskaart en archiefkaart van Louise downloaden. Verder is er volgens u een geboortedatum en sterfjaar van Peter bekend: dus in elk geval ook bij het CBG een uittreksel-persoonskaart van Peter aanvragen. En mocht u bij Peter inderdaad zeker weten dat hij overleden zou zijn: zend uw bewijsstuk hiervoor naar het Stadsarchief, en verzoek om ook zijn kaart openbaar te maken, op de website.

5.  Intussen kan het geen kwaad, ook de achtergrond van Louise een beetje te onderzoeken. Geboren in Amsterdam, 21 juli 1914. Bij ZoekAkten.nl http://zoekakten.nl/plaatsen.php?id=NH|0363|&id=NH|0363|%23gb is haar geboorteakte uit 1914 nog niet digitaal te vinden, het is kennelijk nog te vroeg (akten worden vaak in blokken van 5 of 10 jaar aan archieven overgedragen, ter openbaarmaking, en vóór die overdracht zult u ze niet digitaal bij FamilySearch via ZoekAkten kunnen vinden). Misschien kunt u die even aanvragen (verzoek om een àfschrift, niet een uittreksel!) bij de Gemeente Amsterdam?

Wellicht kunnen ook anderen van haar generatie interessant zijn (nl. mogelijk wijzen naar een gezin van herkomst). Generatiegenoten met die naam zouden bijv. broers en zussen van Louise kunnen zijn. Kijkt u bijvoorbeeld eens bij websites over overledenen : er zijn personen uit 1920 en 1924 http://graftombe.nl/names/search?forename=&surname=mac+lean&birthdate_from=&birthdate_until=2016&deathdate_from=&deathdate_until=2016&province=0&submit=Zoeken&r=names-search ; en uit 1919: http://www.online-begraafplaatsen.nl/graf/1010553/1458958/A-MAC-LEAN-1919-2004

6.  Uiteraard zult u het beste dat bureau burgerzaken van Bienenbüttel moeten aanschrijven voor die geboorteakte van de (volgens u) overleden Peter, en daarbij dit overlijden ook moeten áántonen. En uw verzoek zal beoordeeld worden naar de Duitse BS-wetgeving, het Personenstandsgesetz (PStG). Maar wacht u daarmee wèl tot u dat PK-uittreksel (Peter) en die Amsterdamse downloads van het SAA (Louise) in handen heeft, want die kunt u bij uw verzoek handig gebruiken als bewijs. -

Zoals in Nederland de akten van de burgerlijke stand worden overgedragen van de plaats waar zijn opgemaakt (de gemeenten) naar de eeuwige bewaarplaats (archiefinstellingen), niet eerder dan nà het verloop van een termijn (geboorteakten 100 jaar, huwelijksakten 75 jaar, overlijdensakten 50 jaar; let echter op de gunstige regeling van art. 25 Besluit Burgerlijke Stand 1994), dus 100 / 75 / 50 : zo gelden ook in Duitsland zulke termijnen, namelijk 110 / 80 / 30. Zie het PStG:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Duitse wetgeving bepaalt dan ook dat niet iedereen toegang tot die akten heeft, zolang die termijn nog niet is verlopen; een kring van personen wordt heel precies omschreven. Hoop lijkt dan weer die passage over "30 jaar na het overlijden" te geven (Peter is volgens u in 1985 overleden, en dat is > 30 jaar geleden), maar als "Beteiligt" worden bij een geboorteakte ook de ouders gezien, en misschien is het niet óók 30 jaar geleden dat Louise is overleden. Zie:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

...Maar u kunt het natuurlijk altijd proberen, zo'n verzoek om een afschrift van die Geburtsurkunde. Dat wat u allicht meestuurt, een bewijs van het overlijden, kan misschien privacy-zorgen wegnemen, en zo die raadpleging mogelijk maken. Vraag natuurlijk niet alleen om gegevens over Peter, maar ook om gegevens (misschien uit het Melderegister/Meldekartei uit 1940-1945, het bevolkingsregister) die licht kunnen werpen op het verblijf juist van Louise in die plaats. Ook hier moet u niet vragen om een uittreksel, maar liefst om een volledig afschrift (kopie), tenzij juridisch alleen maar een afschrift toelaatbaar zou zijn.

(Het is overigens ook heel goed mogelijk, dat ook in Nederland uiteindelijk van de geboorte van Peter een geboorteakte is opgemaakt, bijvoorbeeld door tussenkomst van het Rode Kruis dat een bericht naar de woongemeente in NL kan hebben gezonden; die zou u dan op de PK vermeld kunnen zien staan.)

7.  Verder geldt natuurlijk, dat u zich in de genealogie / het stamboomonderzoek niet op de mouw moet laten spelden dat iets "onmogelijk" is. Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden, en een goede genealoog zoekt sowieso naar meerdere bronnen voor hetzelfde gegeven. Net zoals u in het echte leven het gestrooi van allerlei mensen met absolute begrippen als nooit/altijd, iedereen/niemand, nergens/overal ook niet al te serieus moet nemen, maar met een korreltje zout. Uw reflex moet dan zijn: "Dat zullen we nog weleens zien, dat wil ik dan eerst zèlf uitzoeken."

Omdat het gaat om ooit geemigreerde Nederlandse burgers, en u mogelijk niet het verdere verloop van hun leven kent, maar misschien wel hun overlijdens kunt aantonen, kan ook een informatie-aanvraag bij het Vestigingsregister interessant zijn: zie de uitleg onder  https://www.stamboomforum.nl/subfora/52/2/54558/0 . In uw situatie zou ik ook zeker op de website van het CBG www.cbg.nl (digitale studiezaal) zoeken op naam bij de collectie Duitse Akten, en (hoewel Louise ook niet gauw de openbaarheid zal hebben gezocht: het was tot diep in de jaren '70 nog stééds o.a. voor alleenstaande moeders het tijdperk van "schuld, schande, schaamte, stilte, schone schijn") ook zeker de collectie Familie-advertenties.

Mochten Louise en haar zoon Peter na de oorlog zijn geemigreerd/teruggekeerd naar Nederland, dan ging het kennelijk (in elk geval tijdelijk) om een alleenstaande moeder met een zoontje. Men was juridisch kind tot men volwassen was, en tot 1988 was de meerderjarigheidsleeftijd 21 jaar (https://nl.wikipedia.org/wiki/Volwassene), dus zou Peter ook in NL wonen, dan zou hij pas per (1944+21=) de datum 24-05-1965 als meerderjarig worden beschouwd, en tot dan onder gezag staan van de moeder.

Kinderen uit één-ouder-gezinnen stonden niet alleen onder gezag van die ene ouder: er was altijd sprake van óók een (toeziend) voogd - en dùs waren er een rechter en het OM bij betrokken, dùs zijn daar nog steeds sporen van bewaard in archieven.. (Zie de archiefwebsites, onder "rechterlijke archieven", bijvoorbeeld: "kantonrechter", "arrondissementsrechtbank").

8.  Als het ueberhaupt op te lossen is, die vraag naar de biologische vader van Peter, dan is er een grote kans dat juist het Voogdijregister (tegenwoordig: het gezagsregister; zie art. 1:244 Burgerlijk Wetboek) u de oplossing biedt. Hier werden (worden) alle beslissingen en maatregelen van de rechtbank, de kantonrechter, het Openbaar Ministerie e.d. ingeschreven die werden genomen in allerlei "a-typische gezinssituaties" : voogdij-benoeming, ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing, pleegzorg, toevertrouwing, adoptie, naamswijziging, echtscheiding, afwezigheid of overlijden van een ouder, enz. enz.

Naast het feit en de datum van zo'n beslissing, vindt u er ook een aanwijzing om die beslissingen zèlf, mits bewaard gebleven (maatregelen, vonnissen, dossiers van de kinderbescherming e.d.) daadwerkelijk te gaan opzoeken bij een archiefinstelling. Ook kan dit u op het spoor zetten naar honderden andere archiefcollecties van erbij betrokken hulpinstellingen (bv. Gemeentelijke Dienst Maatschappelijk Hulpbetoon / sociale dienst, kruiszorg, maatschappelijk werk, voogdijvereniging, kindertehuizen, internaten e.d.) - een ideále bron voor u. Zie bijvoorbeeld ook de uitleg onder https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/46782/0/alida_hanemaaijer_19111973_rotterdam.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

(model van de kaartenbak-kaarten waaruit het Voogdijregister bestond, de voogdijregisterkaarten oftewel voogdijkaarten, vóór de moderne bijhouding in de computer; bron: http://wetten.overheid.nl/BWBR0002685/2013-01-01 )

...Immers: àls de biologische moeder, of anderen die in haar omgeving woonden of werkten, óóit een verklaring of vermoeden hebben gegeven over de identiteit van de biologische vader (zij had daar ook zelf belang bij: zie de zgn. "vaderschapsactie" om van de biologische vader bij de rechter onderhoudsgeld op te eisen!), dan moet u het in archieven van die "wereld" zoeken - rechters, jeugdpolitie, kinderbescherming, hulpverlening, sociale dienst, maatschappelijk werk.

Verdiept u zich, liefst, eens in die bron, dat fenomeen "voogdijregister" (bijvoorbeeld via Google, archiefwebsites, bijv. door http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/voogdij-zuid-holland!), want in uw situatie kan die héél veel betekenen. Een voogdijregister-kaart werd aangelegd in principe bij het kantongerecht in wiens werkgebed de geboorteplaats van het kind lag; voor in het buitenland geboren kinderen (zoals Peter!) bij het kantongerecht in Amsterdam. De kaarten werden meestal op volgorde van meerderjarigheidsjaar bewaard (hier: 1965), daarbinnen alfabetisch; en die ordening is meestal ook overeind gebleven bij de overbrenging naar archiefinstellingen van zo'n kantonrechter-archief. Dus: eerst naar diens archief op zoek!

Zie bijvoorbeeld op Archieven.nl een paar zoekresultaten ; waarschijnlijk (1965) moet u het onder "1960-1969" zoeken. Het archief wordt bewaard bij het NHA, u zult er dus zelf daadwerkelijk voor naar Haarlem moeten :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Zie bijvoorbeeld: Noord-Hollands Archief, archieftoegang 600: Kantongerecht Amsterdam 1960-1969, inventarisnummers 759-813: Voogdijkaarten.  Beeldcitaat:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

9.  De m.i. beste bronnen voor uw onderzoek in Duitsland (let wel: ook daar gaat het om overleden personen!) zijn :

-  de website GenealogieNetz http://compgen.de/ , de goudmijn/schatkamer die u liefst echt he-le-maal tot in àl zijn onderdelen, bronnen, tips & aanwijzingen, Mailing-Listen, databanken e.d. uitputtend zou moeten doorspitten, liefst in de uitgebreide, Duitstalige versie, niet in de uitgeklede Engelstalige variant ;

- de belangrijkste websites voor zoeken op naam: het wereldwijde FamilySearch  https://familysearch.org/family-trees , het op Europa toegespitste GeneaNet http://nl.geneanet.org/fonds/individus/ , en de voor Duitsland en (ex-)Duitstalig Midden-Europa bedoelde, overkoepelende database MetaSuche http://wiki-de.genealogy.net/Portal:Datenbanken  (die vaak, bij een overstelpend aantal zoekresultaten, weer verder verwijst naar allerlei sub-databanken) ;

- het met 't Stamboomforum vergelijkbare vragenforum Forum Ahnenforschung.Net, http://forum.ahnenforschung.net/ , waar u uitstekend geholpen wordt met algemene of regionaal toegespitste vragen (idem: grondig àlle rubrieken onderzoeken & uitputtend gebruiken).

10.  Heel belangrijke tip voor Duitsland, aangezien hier lokale kennis on-ge-loof-lijk belangrijk is, en er veel plaatsnamen meerdere keren voorkomen : verdiep u altijd in de plaatsen die u in uw onderzoek tegenkomt (ligging, landschap, bestuurlijk toebehoren, geschiedenis, toepasselijke archiefinstellingen), bijvoorbeeld via Wikipedia www.wikipedia.de en GenealogieNetz - Regionale Forschung (zoekvenster linksboven: Suche im GenWiki) http://wiki-de.genealogy.net/Portal:Regionale_Forschung ; en houdt u altijd & continu bij uw genealogische onderzoek een goede online-kaart bij de hand (in een extra-tabblad/venster van uw computer), bijvoorbeeld Google Maps, ViaMichelin, BingMaps.

Noteer dus dan ook bij alle plaatsen die u tegenkomt bij uw onderzoek, in uw genealogische programma/notities, het (historische / huidige) "territoriale toebehoren" (waaronder valt en viel een woonplaats, bestuurlijk gezien?) - want dit is belangrijk voor de vraag, waar u de bronnen (internet/archieven/literatuur) moet gaan zoeken voor uw vragen. - (Bijvoorbeeld: u vindt bij uw onderzoek een voorouder uit het plaatsje Bollendorf, en u noteert in elk geval: woonplaats: Bollendorf, gemeente: Verbandsgemeinde Irrel, district/Kreis: Eifelkreis Bitburg-Pruem, deelstaat: Rheinland-Pfalz. En dan de historische indeling óók.)

En het noteren van "landschappelijke ligging" (niet-bestuurlijk; bv. Achterhoek, Kempen, Veluwe, enz.) is belangrijk, omdat u in Duitsland héél veel kunt hebben aan de hulp van allerlei lokale historische verenigingen, heemschut-stichtingen, erfgoed-clubs e.d., die vaak niet volgens bestuurlijke gebieden zijn georganiseerd, maar per streek of landschap (bv. Harz, Sauerland, Lueneburger Heide, enz. enz.).

_____________________

Veel succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 16 mar 2016 - 01:00


Een kleine toevoeging: in de politierapporten staan ook allerhande mensen die bv. een gestolen fiets komen aangeven.

Op de pagina die ik net bekeek staan bijvoorbeeld vijf aangiftes van gestolen rijwielen, ..en ook nog een gestolen kano. 

Dat gezegd hebbende; in dit geval wel een overtreding (d.d. 3 juli 1943):

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Kasper Ludeman - 16 mar 2016 - 14:15







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu