stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Registratie emigranten 1800 Antoon Albertus De(e)kens



Profiel afbeelding

Goedenavond, Mijn voorvader is rond 1800 vanuit Duitsland naar Nederland geëmigreerd. Ik vroeg mij af of dat in die tijd werd geregistreerd en waar zou ik dat kunnen vinden? Ik loop namelijk vast met mijn zoektocht naar mijn voorvader. Wie kan mij verder helpen? Vriendelijke groet Tamara Dijk

Tamara 2 - 15 mei 2016 - 23:41

We willen u best helpen, maar dan moet u wel hier vermelden wat u al wél weet van uw voorouder(s).

Marian Kalb - 16 mei 2016 - 08:57

Goedemorgen Marian Ik ben op zoek naar mijn voorvader Antoon Albertus Deekens/Dekens. Ik heb hem vanaf zijn huwelijk in Veendam met Catharina Harms Lijst op 28-01-1809 gevonden maar voor de tijd is er niks bekend. Hij zou rond 1779 in Hannover (kan ook het Koninkrijk Hannover zijn) Ik heb hier eerder vragen over gesteld op deze site, dus alles wat u vind over deze voorvader komt van mij. Ik ben hier op deze site niet verder gekomen dus vandaar dat ik met deze vraag een stapje verder hoop te komen. Alvast bedankt voor het meedenken. Vriendelijke groet Tamara Dijk

Tamara 2 - 16 mei 2016 - 09:15


Beste Nanda,

Er is geen registratie van emigranten rond 1800.

Na de inlijving van het Koninkrijk Holland bij het keizerrijk van Napoleon Bonaparte in 1811 is in Nederland een centrale overheid opgelegd.

Vóór 1811 registreerden de kerkelijke gemeenten wie hun leden waren en in sommige steden kon je daarnaast nog groot of klein burgerschap van de stad verkrijgen.

Trouwde iemand van buiten de kerkelijke gemeente, dan moest hij of zij een attestatie (verklaring) van geloof kunnen overleggen.

In het ledenregister is dan meestal vermeld met attestatie gekomen ....... De verklaring zelve is meestal niet bewaard gebleven.

Het is belangrijk te weten tot welke geloofsrichting de desbetreffende persoon behoorde. Dan zoeken in het bij behorende kerkelijke archief.

Verder zoeken in stukken betreffende in documenten van bezit en verdeling van erfenissen etc.

Na 1811 moet je de huwelijkse bijlagen van de huwelijken van alle kinderen nakijken.

Waren de ouders reeds vreog overleden, dan moesten de grotouders dat doen. Was dat ook niet mogelijke, dan moesten er extracten van overlijden van de ouders en grootouders toergevoegd worden aan de ingeleverde papieren (huwelijkse Bijlagen) alvorens de Ambtenaar van de  Burgerlijke Stand kon beginnen met het schrijven van de hwuelijks akte.

Op Google zoeken of een ander genealoog gegevens gepubliceerd heeft. Heeft deze genealoog een kwartier gemaakt of heeft om een andere reden alle naamsdrager verzameld?

Succes met verder onderzoek.

Groeten van Terkos 

Terkos - 16 mei 2016 - 09:57







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu