stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Duitsland » Fam. Gunther

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste Anne,

- Waarom laat u zich in vredesnaam zo snel "ompraten" v.w.b. Gunthers herkomst, van de Elzas naar Saksen? Het is toch niet zo dat u geen eigen mening heeft, of zelf niets kunt onderzoeken?

- Hoezo gaat men hier niet in op de kwestie van de naamsvarianten: dat de Elzas vroeger Duits taalgebied is geweest, dat uw gezochte familienaam oorspronkelijk dus waarschijnlijk Günther was, die ook gespeld kan zijn als Guenther, of (in alledaagse Franse slordigheid of afkeer van Duitsland) als Gunther - zodat u op internet toch ècht (om geen goede resultaten mis te lopen) op alledrie de naamsvarianten onderzoek zult moeten doen? Zoals u ook in het geval van Maria Barbara bedacht moet zijn op allerlei verbasteringen en naamsvarianten, aangezien zij ook genoemd wordt onder de naam Scheuer?

- Valt u niets op?  Hierboven staat in een reactie: "De naam Gunther komt in heel Duitsland voor, niet alleen in de Elzas. Jouw George komt toch echt vrijwel zeker uit Saksen", met om die "logica" te ondersteunen, een kaartje van Duitsland anno 2017. Maar de Elzas ligt niet in Duitsland anno 2017, maar in Frankrijk, dus wat bewijst dat kaartje? (voor het laatst in 1940-1945 ingelijfd geweest bij Duitsland). Die redenering "in heel Duitsland, niet alleen in de Elzas" raakt dus kant noch wal. Zo'n zelfde kaartje met verspreiding van familienamen vindt u ook gemakkelijk voor Frankrijk, bijvoorbeeld hier: http://www.nomdefamille.eu/index.php?sur=GUNTHER&s=Rechercher . Ook zou u bij uw genealogisch onderzoek (net als in het echte leven) zulke stellige, absolute beweringen als "nooit, altijd, iedereen, niemand, nergens, overal, alles, niets" enz. enz. enz. (als in: "die vindt u beslist nooit terug") met een flinke korrel zout moeten nemen. Dus: vooral vragen blijven stellen, maar u niet teveel aantrekken van anderen, kritisch blijven en ook zèlf onderzoek blijven doen, in zoveel mogelijk bronnen!

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Kwestie van lezen!!! Né en Saxe.

Chris van Dijkum

Plus dat hij deel uitmaakte van het contingent subsidietroepen van de hertog van Saksen-Gotha, dat tradioneel bestond uit aldaar geronselde boerenjongens.

[reactie deels vervallen]

Jan Clavaux

Beste Chris,

Bedankt voor de bijlage van de overlijdensakte van George Gunther. Ik ken niet de Franse taal en heb dit opgezocht, Né= geboren en Saxe?

Anne

Beste Dimitri,

Ik kan dit niet zelf onderzoeken omdat ik helemaal geen ervaring heb. Ben al heel blij dat ik informatie via dit forum krijg.

Ik moet dus met deze stamboom verder staken.

Anne

Né en Saxe betekent geboren in Saksen. Het beroep van George bij overlijden was garçon tisserand wat weversknecht betekent.

Chris van Dijkum

Beste Chris,

Bedankt. In de huwelijksakte van een van zijn zonen staat dat hij in 1810 wever was.

Anne

Volgens de doopakte van Jeremias (*/~ 5/8.3.1789, Maastricht) https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9C4-ZF3Dis vader Georg Ernst Günther geboren in Sonneborn en moeder Maria Barbara Scheuer in Elberfeld. Elberfeld is nu deel van Wuppertal. Sonneborn is helaas niet eenduidig, er zijn er twee van in Duitsland en beide niet in het huidige Saksen, maar Sonneborn bij Gotha in Thüringen en Sonneborn in Lippe (Nordrhein-Westfalen). Ik denk dat gelet op de krijgsdienst in het regiment Saxen-Gotha het Sonneborn bij Gotha is. Dit wordt bevestigd bij de doop van Anna Maria (*/~ 6/6.10.1791, Maastricht) waar bij de geboorteplaats van de vader staat: Sonneborn im Gothaischen, https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89C4-ZFVQ en bij de doop van Johann Christian (*,~ 21/23.2.1794, Maastricht) waar bij de geboorteplaats van de vader staat: Sonneborn bey Gotha, https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89C4-ZFLF.

Chris van Dijkum

Ik heb eeb andere akte gevonden van Jeremias Gunther. Wilt u mij doorgeven hoe ik deze akte in deze tekst kan plaatsen? Ik heb geprobeerd maar lukt niet.

De akte heb ik opgeslagen.

Anne

Sonneborn gehörte nach dem Erwerb durch die Herren von Wangenheim im Jahr 1370 bis zur Aufhebung der Patrimonialgerichte Mitte des 19. Jahrhunderts zum Wangenheimschen Gericht im späteren Herzogtum Sachsen-Gotha-Altenburg bzw. Sachsen-Coburg und Gotha. Die Burg im Ort wurde Sitz des Wangenheimschen Gerichts zu Sonneborn. Ab 1920 lag der Ort im Land Thüringen.

https://de.wikipedia.org/wiki/Sonneborn_(Th%C3%BCringen)#Weitere_Geschichte

De DTB is verfilmd: https://familysearch.org/search/catalog/48272?availability=Family%20History%20Library
(Die films staan niet online. Om ze te kunnen bekijken moeten ze besteld worden in Amerika, zie onderaan die bladzijde)

N.B. Naar aanleiding van de neuro-linguistische suggesties van Vlas, wil ik toch even benadrukken, dat ik heb geschreven:
"Zonder de naam van zijn geboorteplaats vind je die gegarandeerd niet terug."

Jan Clavaux

Hier is een lijstje met de geboortedata van de 6 bekende kinderen:
Marie Elisabeth 10.3.1781 Namen
Jeremias 5.3.1789 Maastricht
Anna Maria 6.10.1791 Maastricht
Johann Christian 21.2.1794 Maastricht
Pieter 27.1.1797 Maastricht
Gertrudis 2.8.1799 Maastricht

Het is te verwachten dat tussen 1781 en 1789 ook kinderen zijn geboren.

Chris van Dijkum

Anne,

als je Duits spreekt, zou je dit stamboomforum eens kunnen proberen: http://forum.ahnenforschung.net/showthread.php?t=26152&page=14

Daar zit zo te zien iemand, die toegang heeft tot de Kirchenbücher van Sonneborn (Gotha). Zie met name het laatste bericht op die pagina.

Jan Clavaux

 Beste Chris,

Deze 6 kinderen met hun parnters heb ik ook. Ik ga nog op zoek of er in deze tijd nog kinderen zijn geboren.

Anne

@Jan,

De term neuro-linguïstisch klinkt wel heel duur. De vereniging tegen de kwakzalverij gebruikt hiervoor de simpele en begrijpbare term: prietpraat. http://www.kwakzalverij.nl/encyclopedie/n/encyclopedie-neurolinguistisch-programmeren/

Chris van Dijkum


Kan mij iemand doorgeven hoe ik een akte in deze tekst moet plaatsen. Ik heb van alles geprobeerd maar het lukt mij niet.

AnnePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!