stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Voorvaders in Duitsland (Lineger, Essen)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben eigenlijk benieuwd of er aktes uit de archieven van Duitsland ook online te raadplegen zijn? Het zou gaan om de gemeente Essen, en de gemeente Lingen (Lineger, linneger) 

Ik zit muurvast in de stamboom van mijn moeders kant. 

Hendrik Visser, geboren ca 1718 zou geboren zijn in Lineger volgens zijn huwelijksaankondiging op de Pui. Maar zijn ouders zijn beide in NL Amsterdam geboren. Hij is ook aldaar getrouwd met Elisabeth Ashof. Maar ik kan niets vinden over zijn moeder, of over zijn geboortedatum. In het arhief van amsterdam staat erbij dat hij VAN Linneger is. 

Zijn Oma schijnt ook van DL te zijn, Essen. Elsebe Duijtser, oftewel Deuts of Duijts..Ontzettend veel varianten van naam dus. ZIj is getrouwd met Harmen Visser in Amsterdam. Beide zijn ca 1650 geboren. Tevens allemaal Evangelisch-Luthers. 

Is er iemand die mij verder op weg zou kunnen/willen helpen?

Groetjes,

Patricia

Patricia Boekhout

Een goed punt om genealogisch onderzoek in Duitsland te starten is de website:

http://wiki-de.genealogy.net/Hauptseite

Site is, uiteraard, geheel in het Duits, maar bied een schat aan informatie.

Harry

Harry van der Voort

Enige achtergrond: Harmen Visser, van Dan, schoenmaker, 32 jaar, ondertrouwt in Amsterdam op 17.4.1682 met Elsebet Duijtser, van Essen, Reguliersmarct (zus: Lysbet Duijtser).

G.Karssenberg

Volgens "Simon Hart" zou Dan kunnen zijn: Dahn in Hessen.

G.Karssenberg

Ik mis iets:

Hoe weet je wie zijn ouders en grootouders zijn? In zijn trouwakte staat 'ouders doot' 

Waarom ligt de onbekende plaats Linneger in Duitsland?

Frank Fransz

Zou er wellicht Linnepe of Linnepen kunnen staan? Dat is een plaatsje in het Sauerland.

niepoort

Ik sluit me aan bij bovenstaand verzoek voor meer informatie. Ook zou ik graag willen weten of de communicantenregisters zijn doorzocht. Ter aanvulling op de vraag is hier wel een link naar de EL trouwinschrijving (de andere inschrijving is van de ondertrouw), getrouwd te Amsterdam op 30.6.1743, en een link naar dopen van kinderen met doopgetuigen mocht iemand daar wat mee kunnen. Ongetwijfeld reeds bekend, maar de vraag blijft incompleet. In de trouwinschrijving staat overigens m.i. van Lingere.

Peter S2

-

niepoort

De plaats had ik uit de akte, welke ik gevonden had in het archief van Amsterdam. (Ik geloof de huwelijkse aankondiging op de Pui) 

https://archief.amsterdam/indexen/ondertrouwregisters_1565-1811/zoek/query.nl.pl?i1=1&v1=hendrik&a1=visser&x=20&z=a#OTR00227000207

 

Via het zoeken in archieven, aktes, ondertrouw en doopboeken heb ik de naam van zijn vader, en ook daar weer de ouders weten te achterhalen. (Alleen zijn moeders naam is mij nog onbekend)

Ik zoek ook veel in Familysearch, en de Amsterdamse archieven.

Volgens mijn gegevens zou zijn vader Hendrick of Hendrik Visser zijn, geboren 23 mrt 1688 te Amsterdam. Daar de ouders van zijn Harmen Visser en Elsebe Deuts of Duijtsers.

 

Communicantenregisters heb ik nog niet doorzocht, ben nog niet heel lang met deze tak bezig. (Eerst die van mijn vaders kant uitgespit) De kinderen had ik inderdaad ook gevonden. 

Dank je wel ook allemaal voor het meekijken!

Patricia Boekhout

De plaatsnaam Linneger heb ik opgezocht in het register waarin oude plaatsnamen vermeld staan.

Patricia Boekhout

Volgens mijn gegevens zou zijn vader Hendrick of Hendrik Visser zijn, geboren 23 mrt 1688 te Amsterdam..

Waar blijkt dit nou precies uit? Met "mijn gegevens" kan ik zelf niets.

Peter S2

Normaliter bewaar ik altijd een link bij de informatie van de software die ik gebruik waar ik iemand gevonden heb. Maar bij Hendrick, kan ik deze link niet vinden. Wellicht, in de archieven van Amsterdam zelf want daar zit ik samen met Familysearch het meest. Ik heb hem pas 2 weken geleden toegevoegd, dus zal nog eens zoeken of ik hier iets nog over kan terug vinden. Ik weet nog wel dat het op een akte erbij vermeld stond en dat moeder onbekend was wel haar geboortejaar met ca ervoor. 

Patricia Boekhout

Ik heb nog tot in de nacht doorgezocht, en kan echt niet meer vinden waar ik deze koppeling 2 weken terug gevonden/gemaakt heb. Ik ga deze ouders even loskoppelen in de software, totdat ik deze weer zou kunnen plaatsen. Waarschijnlijk zal ik dan in Duitse registers verder moeten gaan zoeken (ben k bang). Vreemdelingen werden pas ergens in 1849 geregistreerd dus ook daar heb ik nu nog niets aan. Wellicht dat er toch nog ergens lijsten zijn van Immigranten...

Patricia Boekhout

|Kijk eens bij de dopen op *bet* Ashof*. Ze komt zowel als moeder als als doopgetuige voor. Interessant kunnen de andere betrokken personen zijn, zoals Fredrik Wilhelm Fisser, Cardel Fisser, Anna Ashoff. Dat zullen naaste familieleden van het echtpaar zijn. Als je vervolgens kijkt of deze personen in Amsterdam getrouwd zijn, dan levert dat mogelijk nog interessante informatie op.

niepoort


Anna Ashoff trouwt in 1745, 20 jaar oud, van Amsterdam. Haar moeder heet Clara R......

Bij het eerste huwelijk van Elisabeth is haar vader Harmen getuige.

Voor familieleden van Visser zou je ook naar andere spellingen moeten kijken: Fisser, Visscher, Fischer etc.

niepoortPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!