stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Gezocht biologische moeder "Hulda Klein, Westfalen Duitsland"


Profiel afbeelding

Mijn vader (Rudolf Klein) is geboren in Duitsland (1917, overleden 2006) en op 1,5 jarige leeftijd door een Nederlands gezin (toen woonachtig in Duitsland) als pleegkind aangenomen. In 1933 is het gezin naar Nederland teruggekeerd. De enige gegevens die wij hebben over de biologische ouders zijn de gegevens op de officiële (handgeschreven) akte van aangifte geboorte te Soest (Westfalen). De aangifte zelf (2 dagen na zijn geboorte) is gedaan door een medewerkster van een "tehuis voor ongehuwde moeders" ("evangelischen Versorgungshauses für notgefallene Mädchen"). De vader is onbekend, en als moeder staat vermeld "Hulda Klein", beroep "dienstmeisje" ("dienstmagd"), religie "evangelisch" en woonachtig in Rinkerode regio Münster. Verschillende onderzoeken gedaan: weeshuizen / tehuizen, bisdom Münster, "Heimatverrein" lokale omgeving, genealogische sites... maar niet echt veel verder gekomen. Hebben wel een Hulda Klein in Rinkerode gevonden maar geen contact kunnen leggen met de site-beheerder. Zijn er nog ideeën over alternatieve invalshoeken? Advertentie in plaatselijke krant om naar familie (Klein) te zoeken..... we realiseren ons dat de kans dat er nog iemand is die iets over deze achtergrond weet erg klein is, maar niet geschoten is altijd mis. Met vriendelijke groeten. 

Ronal Rudolf Klein - 16 sep 2020 — 10:57

Wat nog wel eens resultaat heeft, is contact opnemen met de Pfarrer van de Evangelische Kirche van de betreffende gemeente.
Je kunt dat schriftelijk doen, middels een hoffelijke brief in de Duitse taal (want daar is men gevoelig voor).
Je kunt dat ook telefonisch doen, mits je de Duitse taal enigszins machtig bent.
Als een Pfarrer of Pastor je niet kan helpen, weet hij meestal wel iemand uit zijn parochie die je verder kan helpen.
Vaak kennen deze mensen de families in hun woonplaats vrij goed, waardoor zij een bron voor informatie kunnen aanboren. 

henk elsinga - 16 sep 2020 — 19:41

Dank voor de tip. Ga ermee aan de slag. Duitse taal is gelukkig geen probleem. Ron

Ronal Rudolf Klein - 16 sep 2020 — 21:04

Dit is wel een heel ver schot ,maar...; weet u voor welk gezin ze werkte ? Die kinderen zouden zomaar dezelfde trekken kunnen hebben als uw vader..........als u snapt wat ik bedoel.... het is niet de eerste keer dat men zo heeft kunnen achterhalen dat de Heer des huizes ws de vader was. 

Iris Bekkers - 25 sep 2020 — 19:21

Is zeker geen onmogelijkheid..... en houden zeker rekening van deze mogelijkheid. Probleem is dat we (nog) geen enkele link hebben naar de biologische moeder en haar achtergrond, anders dan de gegevens op de aangifte geboorte. Ook de vele verzoeken om informatie bij stadsarchieven, dorpsverenigingen, geloofsgemeenschappen en kinder- en ongehuwde moeder opvangtehuizen in Duitsland heeft niets opgeleverd. We achten de kans uiterst klein dat we ooit iets meer zullen weten...... maar blijven speuren. Dank voor het meedenken. 

Ronal Rudolf Klein - 26 sep 2020 — 11:16

Sommige mensen vinden biologische familie via DNA, wie weet is dat nog een optie om verder te komen. Je eigen DNA in zo'n database laten zetten (Ancestry and MyHeritage worden geloof ik veel gebruikt hiervoor), en wie weet is er ergens een match waar je mee verder kunt.

Marije Essink - 27 sep 2020 — 12:08

Dank voor het meedenken. DNA onderzoek heeft plaatsgevonden en geplaatst op genealogie-site. Tot nu toe geen relevante matches gevonden vanuit Duitsland. Ancestry kende ik nog niet en heeft een "Duitse" site. Ga hier zeker verder naar kijken.

Ronal Rudolf Klein - 27 sep 2020 — 21:33


vervallen (optie is al eerder genoemd)

Jan K. - 28 sep 2020 — 10:44 (laatst bijgewerkt 28 sep 2020 — 10:45 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu