stamboomforum

Forum logoMilitairen » Wel of niet omgekomen tijdens een duel in 1816 [opgelost]


Profiel afbeelding

Opgelost.

Een broer van een voorvader, Abraham Jacob Heshusius (1786-1816), was tussen 1801 en 1816 militair en diende bij verschillende onderdelen in binnen- en buitenland (deze legerplaatsen zijn mij bekend). Ik ben echter heel erg nieuwsgierig naar een verhaal dat over hem de rondte doet. Hij zou op 14 maart 1816, bij een duel in Roermond, zodanig gewond zijn geraakt, dat hij aan de verwondingen overleed. Ik vraag me af of dit waar is, want ik kan het bewijs niet vinden noch ontkrachten. In de huwelijksakten van zijn zoon in 1839 en van zijn dochter in 1839 wordt verklaard dat hun vader het laatst gediend heeft als 2e luitenant bij het bataljon Infanterie Nationale Militie nr. 46, en op 14 maart 1816 te Roermond is overleden. Bij zijn zoon werd ook genoteerd ‘dat er niet aan een behoorlijk bewijs te komen was’ en bij zijn dochter werd een ‘akte van bekendheid’ afgegeven.

In het overlijdensregister van Roermond komt hij niet voor. Ik heb tot ongeveer drie maanden na 14 maart 1816 het register doorgenomen omdat ik hoopte dat het misschien een verlate aangifte betrof. Ook ben ik naar het Nationaal Archief geweest en heb daar dagen in allerlei Stamboeken/archiefmappen gezocht en documenten doorgelezen, maar ook hier niets gevonden. Omdat de naam van de mogelijke opponent bekend is, ene Grothe, heb ik ook het NIMH en ook het CBG benaderd. De medewerkers konden mij helaas ook niet verder helpen.

Als het werkelijk een duel betrof, dan moet er een rechtszaak bij de krijgsraad hebben plaatsgevonden. Ook daarover kan ik helaas niets vinden. Abraham is overleden maar hoe en wanneer precies kan ik (nog) niet achterhalen. Dat de sterfdatum in de huwelijkse bijlagen van de kinderen staat, wil voor mij nog niet zeggen dat hij werkelijk op die datum stierf. Hoe werd trouwens zo’n bericht aan de familie doorgegeven? Vandaar mijn vraag aan u is: waar kan ik nog meer zoeken.

Joy Vialle

Een soortgelijk geval in mijn familie vond ik terug in een krantenbericht. Speelde wel iets later (1834 in Brasschaat Belgie)

Annemarie57

Dit al bekend?

0857 Rechterlijk Archief Nijmegen 1809-1838

Inventaris2. Rechtbank van eerste aanleg te Nijmegen2.1. Correctionele rechtspraak


Stukken betreffende verschillende strafgedingen, aanhangig gemaakt bij de rechter van instructie bij de rechtbank van eerste aanleg te Nijmegen, 1811-1814.

   
36 Mishandeling te Batenburg.
H. Coerman, Abraham Jacob Heshusius, 1811 november 9 - 1813 februari 2 1 omslag

Annemarie57

Bedankt voor de tip. Via Delpher vond ik ook niets en dat vergat ik te vermelden. Ik heb in Roermond gezocht, in Batenburg (waar hij vandaan kwam) en in Den Haag waar volgens mij toen ook al het Ministerie van Defensie stond. Hoe stond het trouwens bij u in de krant vermeld? Als duel, als ongeval, etc. als overlijdensbericht?

Joy Vialle

Dit bericht ken ik en ik heb de bijbehorende stukken. Dit akkefietje vond jaren voor zijn dood plaats en geeft wel aan dat hij geen lieverdje was.

Joy Vialle

In het geval van mijn verre familielid stond het als duel vermeld in de krant. Bovendien vond ik later ook nog:

450 Dekenaat Venlo en Parochie Sint Martinus Venlo 1298 - 1989
2 BESCHRIJVING VAN DE ARCHIVALIA
2.3 Archief van de pastoor(s), 1299 - 1975
2.3.10 (Oud-)Parochianen

1475 Brief van de vicaris-generaal van het bisdom Luik aan deken Schrijnen 
over het onthouden van kerkelijke diensten aan kapitein Dungelhoeff, die 
bij een duel
is omgekomen
Datering:
1834 september 26

 

Dus in mijn geval bevestiging genoeg. Ik hoop dat je het in jouw geval ook ooit zult vinden. (ik heb er ongeveer 25 jaar over gedaan dus bereid je maar voor)

Annemarie57

Oeff, ik ben al 5 jaar bezig dit uit te zoeken dus nog heel veel jaren te gaan...Verdrietig Maar je bericht geeft me goede moed om dit vol te houden. Je weet het tenslotte maar nooit.

Joy Vialle

Moed houden en af en toe weer eens iets proberen. Wie weet!

Annemarie57

Dank je, zal ik zeker doen.

Joy Vialle

Opvallend

De dochter trouwt 23-1-1839 en kan niets overleggen
​De zoon trouwt 12-8-1839 en kan het stamboek overleggen

Aangezien het onderdeel in Luik lag, moet er wellicht in België worden gezocht.

Frank Fransz

Goedemorgen Frank, Dank voor je reactie. In het extract van het stamboek, van 20 april 1816 dat je waarschijnlijk bedoeld, staat inderdaad dat hij op 14 maart 1816 overleed. Ik zou er niets achter gezocht hebben, als het verhaal over het duel niet verschillende keren en in diverse takken van de familie telkens opduikt. Ook de tegenstelling dochter geen bewijs, zoon wel extract, bevreemde mij maar dat weet ik aan de tijd waarin het zich afspeelde. Je toen helaas nog geen computers/internet.

Voor hetzelfde geld is het duel een geromantiseerd verhaal. Ik wil echter de 'waarheid' weten en dat had de medewerker van het NA ook. Hij vond de dood door een duel namelijk ook interessant omdat het in Nederland niet zo vaak voorkwam in vergelijking met bijvoorbeeld Frankrijk en Engeland. Omdat er heel lang niemand op hem wachtte (hij zat die dag achter de infobalie) zocht hij met me mee. Op zijn advies zocht ik ook op de naam Grothe, maar met hetzelfde resultaat: niets!

Ik zoek rustig verder. Misschien dat er, net als bij Annemarie 57, op een dag een bericht opduikt dat het verhaal bevestigd of ontkracht.

Joy Vialle

Aan de achterkant te zien dat de zoon dit al heel lang op zak had.

Frank Fransz

Hoi Frank, Achterkant?? je maakt me wel heel erg nieuwsgierig. Ik ben geen achterkant tegengekomen. Waar vond je het?

Joy Vialle

Mijn link en dan pagina 463 van 496

Frank Fransz


Via jouw link (ik snapte net iets later wat je bedoelde) kom ik op de huwelijkse bijlagen van zoon Guillaume. Op pagina 462 staat het door mij bedoelde extract. Op 463 staat het certificaat van de Nationale Militie. Op de volgende pagina's zie ik verder niets staan wat jij zou kunnen bedoelen of ik begrijp niet wat je bedoeld. Het zou geweldig zijn als jij degene bent die dit raadsel voor me oplost.Juichend

Joy ViallePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu