stamboomforum

Forum logoMilitairen » Spaanse Successieoorlog (1701-1713)



Profiel afbeelding

Ik ben bezig met een studie naar militairen aan geallieerde zijde in de periode 1700-1710 (gedeeltelijk overlap met de Spaanse Successieoorlog 1701-1713). Ik breng daarbij de nederlandse, waalse, britse, deense en duitse regimenten en compagnieën gedetailleerd in kaart: wie was waar wanneer? Ik post dit bericht omdat ik mogelijk anderen aan aanknopingspunten kan helpen.

René 2 - 22 aug 2018 - 09:37

Beste René

Als je een regiment tegenkomt dat in de laatste maanden van 1711 uit Duitsland kwam en in Leeuwarden neerstreek dan hoor ik het bijzonder graag. Mijn stamvader Johan Wendel Krips/Crebz werd op 16-12-1711 ingeschreven als lidmaat in Leeuwarden. Bij hem en een tiental collega's staat mbt herkomst alleen vermeld "alle uit het Nassausche." 

Maarten Krips - 22 aug 2018 - 13:33

Maarten,

je schreef eerder op dit forum

Mijn voorvader Johan Wendel Krips diende in "de Lijfscompagnie in het Regiment van zijne Hoogheit de Heer Prins van Orange en Nassau", (--) In 1716 zat dit regiment in Venlo, daarna weer in Leeuwarden, en in 1719 in Zwolle.

Dit ter verduidelijking. Mijn voorzichtige inschatting is, dat dit OF het infanterieregiment 639a OF het cavalerieregiment 668a betreft. Klopt dat?

Uitgeschreven lid - 22 aug 2018 - 14:06

Hallo Jan. De vermelding van het "Regiment van zijne Hoogheit de Heer Prins van Orange en Nassaudateert uit 1719, bij Hans Wendels tweede huwelijk te Zwolle. Ik kan er dus niet mijn hand voor in het vuur steken dat hij acht jaar eerder in hetzelfde regiment zat, vandaar mijn open vraag. 

Wat je vraag over het regimentnummer betreft, Infanterie Regiment 639a (Regiment Oranje-Friesland) komt redelijk overeen met Hans' gangen (zat inderdaad in 1719 in Zwolle). Maar: hij laat 20.2.1716 zoon Klaas dopen in Venlo. En dan ben ik de aansluiting met dit regiment weer kwijt... 

Onder de te 's-Hertogenbosch ingekwartierde militairen 1667-1744 kom ik in het reg. Oranje-Nassau, Compagnie majoor J. van Grovestins, in 1712 en 1713 een Hans Wendel tegen, maar vermeld zonder achternaam. Dus of dit dezelfde persoon betreft?...

p.s. Was er maar een Duitse WieWasWie. Je moest eens weten hoeveel vergeefse uren ik al gestoken heb in de zoektocht naar mijn stamvader...

Maarten Krips - 22 aug 2018 - 15:53

Bij mijn weten kwam het nooit voor, dat een soldaat in die tijd van het ene regiment naar het andere overging.
Soldaten lieten zich inlijven, werden letterlijk eigendom van een regiment, tot hun dood op het slagveld of hun pensioen.

Uitgeschreven lid - 22 aug 2018 - 16:17

Dank voor deze melding Jan, dat wist ik totaal niet. Ik ga dan voorlopig maar uit van infanterieregiment 639a. Maar als ik zie waar Cavalerie Regiment 668a zat kan ik dat niet uitsluiten. (Bij het woord lijfscompagnie heb ik altijd gedacht aan infanterie, maar ik kan me vergissen natuurlijk.)

Maarten Krips - 22 aug 2018 - 16:30

Bij hem en een tiental collega's staat mbt herkomst alleen vermeld "alle uit het Nassausche."

Is het al geprobeerd om de anderen terug te vinden, vooral een huwelijk ? Hier het lijstje (link):
Johannes Petrus Flich
Johannes Paulus Paul
Johannes Jacobus Thiel
Johannes Jodocus Junius
Johannes Christianus Muller
Johannes Smith
Johannes Nicolaus Koffer
Johannes Antonius Plech
Johannes Georgius Paul
Johannes Christianus Flickius
[en natuurlijk Johan Wendel Crebz]
Misschien handig: Wolters' transcriptie voor huwelijken van militairen te Leeuwarden. En de NG huwelijken van 1716 te Venlo.
[Edit 22:22 - Voornamelijk gesuggereerd met als doel om te bevestigen in welk regiment ze dienden omdat ik niet wist wie er met de Prins bedoeld wordt.]

Peter S2 - 22 aug 2018 - 17:19

Dank voor de hulp Peter, ik had daar inderdaad al eens naar gekeken. Het probleem met die soldatenhuwelijken is dat er zelden een plaats van herkomst bij staat. Toen Hans Wendel in 1712, een jaar na zijn komst uit het Nassausche, voor de eerste keer trouwde was hij volgens de koster afkomstig uit Leeuwarden, kennelijk snel geintegreerd. ;-) Ik zal zeker nogmaals die rij van collega's nalopen, en ben erg benieuwd wat het onderzoek van René op zal leveren. 

Maarten Krips - 22 aug 2018 - 20:38

Hallo Maarten, Ik ben het met Jan Clavaux eens dat het waarschijnlijk om het het infanterieregiment 639a (Oranje-Friesland) als hij soldaat is of het cavalerieregiment  668a (Nassau-Friesland) als hij ruiter is. Een lijfcompagnie is de eigen compagnie van de kolonel van een regiment (zowel infanterie als cavalerie dus). Dat de soldaten uit het Nassausche kwamen wijst erop dat voor de Friese Nassau's ook rekruteerden uit het gebied waar ze zelf vandaan kwamen. Ik acht het onwaarschijnlijk dat een Duits subsidieregiment naar Leeuwarden gaat. De subsidieregimenten (de ingehuurde regimenten) waren toch vooral voor het slagveld in België bedoeld en Leeuwarden ligt niet op de route naar het slagveld. De mening dat er geen wisselingen tussen regimenten plaatsvinden deel ik niet helemaal. Individuele militairen zullen niet snel van regiment wisselen, maar ik heb wel voorbeelden van complete compagnieën die overgaan naar een ander regiment. En ook (onder)officieren zullen in verband met hun promotie tot bijvoorbeeld kapitein, majoor, luitenant-kolonel of kolonel gemakkelijk de overstap maken (al dan niet met hun compagnie).

Ik zie een paar tegenstrijdigheden: In 1712 (hij trouwt 11 december) is hij soldaat in de lijfcompagnie van de prins (dan: Willem IV Karel Hendrik Friso Prins van Oranje-Nassau), dus IR 639a. De Hans Wendel in Den Bosch bevindt zich in de comp. van maj. Johannes van Grovestins, dat is CR 668a. Dan gaat het om de periode vanaf 2-11-1712 (vermoedelijk als winterkwartier) en vanaf 10-5-1713. Maar in 1719 weer in de lijfcomp. van de prins (als soldaat)? Voorlopige conclusie: Hans Wendel in Den Bosch is niet dezelfde als Johan Wendel Krips/Crebz.

René 2 - 22 aug 2018 - 21:45

Dank je wel voor je uitvoerige uitleg, @René.

Ik zie nu pas, dat je je vandaag hebt aangemeld op dit forum,
en ik zou je dan ook welkom willen heten, omdat het er naar uitziet,
dat je veel voor dit forum zou kunnen betekenen.

Misschien wil je bij gelegenheid iets meer over je studie vertellen.
Je weet maar nooit, of er forumleden zijn, die daar een steentje aan kunnen bijdragen.

Jan

Uitgeschreven lid - 22 aug 2018 - 22:15

René, bij die woorden van dank sluit ik mij van harte aan. Gezien het aantal militairen in mijn voorgeslacht zijn mensen met verstand van deze materie meer dan welkom in dit forum. Ik hoop dat je onderzoek veel interessants zal opleveren.

Maarten Krips - 23 aug 2018 - 20:24

Jan en Maarten, bedankt voor jullie welkom en vriendelijke woorden. Ik hoop dat ik iets van de verwachtingen kan waarmaken. In mijn onderzoek richt ik me op het plaatsen van de militairen in de boeken van Wolters (huwelijken) met hun compagnie/kapitein en/of regiment/kolonel met hun verblijfplaats bij de juiste regimenten. Om kapiteins te plaatsen in het juiste regiment val ik weer terug op de Staten van Oorlog (waarvan de zeven provinciën een exemplaar in hun archief hebben, gefotografeerd). Wel lopen de de Staten van oorlog voor wat betreft de kapiteinsnamen vaak enkele jaren achter. Daarnaast maak ik dankbaar gebruik van de inkwartiering in Den Bosch (Ton Wetzer), de Generale Index resoluties van de Staten van Holland (Aert van der Goes, via Google books), de index op de resoluties van de Raad van State (orig. gefotografeerd), de commissieboeken (Gahetna.nl, zeeuwengezocht.nl etc.), de Politieke Almanak (in Groningen, met dank aan Joop van Campen, hebben andere provincies deze ook?). Het idee kwam na het zien van Dutch Regiments, waarmee Rian Dirksen de basis legde voor een eenduidige naamgeving van de NL-regimenten. Voor de buitenlandse regimenten zijn ook boeken op Google books op te halen (bijv. Danske Haers of Brandenburgisch-Preusische Heeres-Verfassung etc.), dan is in ieder geval het beeld op Regimentsniveau helder. Dat kan ook deels via Wikipedia: Liste der Stehenden Heere der Frühen Neuzeit,  NEC PLURIBUS IMPAR, http://www.spanishsuccession.nl/, http://www.kronoskaf.com. Verblijfplaatsen van regimenten en deelname aan veldslagen (battle-orders) in de Nafziger Collection. Er ligt genoeg om door te werken. Ik zoek nog naar een manier om mijn informatie voor ieder toegankelijk te maken.

René 2 - 23 aug 2018 - 21:36

René

Goed idee dit op te pakken. Veel leden beseffen niet dat militaire bronnen het stamboomonderzoek een nieuwe impuls kan geven.

Wellicht al bekend, maar ik doe vaak een beroep op de officiersboekjes.

Frank Fransz - 24 aug 2018 - 07:13

Frank, goed dat je die nog eens noemt. Ze zijn er helaas niet vóór 1725, dus waren ze voor mij buiten beeld. Ik ben daarom op zoek naar de equivalent elders van de Politieke Almanak zoals die voor Groningen bestaat: een jaarlijkse boekje met opsomming van kapiteins/ritmeesters, luitenants, vaandrigs/cornets en solliciteurs (met dank aan Joop van Campen).

René 2 - 24 aug 2018 - 08:14

Maarten, ken je de vermelding op familysearch.org van Johannes Wendel, gedoopt Heilbronn 22-4-1686, z.v. Johannes Kreb en Maria Barbara? Weliswaar niet in het Nassausche, maar enigszins in de buurt.

René 2 - 24 aug 2018 - 08:26

@René,

zeer waarschijnlijk al bekend, maar ik kan je beslist de publicaties van Han Leune
over de Scheldeforten aanraden http://www.hanleune.nl

Uitgeschreven lid - 24 aug 2018 - 09:26

Rene. Het regiment Belcastel/Montese heeft 1710 in Spanje gevochten. Weet jij waar ze daarna naar toe zijn gegaan?

Frank Fransz - 24 aug 2018 - 09:46

Frans, via https://www.alternatewars.com/CARL/Nafgizer_CARL.htm kunnen regimenten gevolgd worden naar de slagvelden (battle orders) en kampementen. Voor Belcastel blijkt dat dit regiment (IR 701e) op 10 december 1710 nog deelneemt aan de Slag bij Villaviciosa in Spanje (ook genoemd in Staatse Leger), waarbij de luit.gen. Belcastel sneuvelt. De Montese, die hem 16-2-1711 opvolgt, vind ik bij Nafziger niet terug. Ik zie in de Generaale Index op de Resolutiën van Holland (Aart van der Goes, via Google-books gratis te downloaden) dat gen.maj. Montese aanstellingen in Spanje doet die op 9 maart, 14 mei en 8 juni 1712 worden goedgekeurd (p. 529-530 in het pdf-document). Als bevelhebber van de geallieerde troepen in Spanje zal hij vermoedelijk tot het eind van de oorlog (1713) in Spanje gebleven zijn. Op 30 augustus 1712 in ieder geval nog wel (Briefwisseling Heinsius, http://resources.huygens.knaw.nl/retroboeken/heinsius). Vanaf 1720 vinden in Axel en Sas van Gent, vanaf 1721 in Vlissingen huwelijken van militairen onder Montese (een Zeeuws regiment) plaats. De Montese wordt 8-1-1723 aangesteld als commandeur van Doornik (Resoluties SG en RvS op gahetna.nl), maar dan zitten we al ruim na de Successie-oorlog.

René 2 - 24 aug 2018 - 19:24

Bedankt Jan. Ik ken de website.

René 2 - 24 aug 2018 - 19:25


Bedankt. Vanaf Zeeland is mij alles bekend. Dan zullen we het maar bij Vlissingen houden.

Ik heb het hier vandaan http://www.11setembre1714.org/Unitats/s-holandes-infa-29-belcastel-frame.html

Frank Fransz - 24 aug 2018 - 21:01







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu