stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 1274

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Jacob Cornelissen van Oosten
jongeman van ... woonende
tot Oegstgeest

Vraag over deze afbeelding gesteld

Wat staat er tussen "van" en "woonende"?

Vraagsteller

Jan van Oosten





Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 9 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Ik kan er echt niks anders van maken dan "jongeman van Venus". Hebben we hier te maken met een sterk staaltje 17e eeuwse humor?

Jan van Oosten

De plaats lijkt mij met een "W" te beginnen. Met wat fantasie kan ik "Wilnis" lezen. Maar wie een andere mening heeft, laat het horen.

Harry Collignon

De tweede letter lijkt mij toch echt een e als je kijkt naar de e's in Oosten, woonende en Oegstgeest. In de eerste letter kan ik alleen maar een V zien. Misschien staat er Veur? Wel een rare r dan. Wellicht is het een afkorting van Veurschoten/Voorschoten, Veursc. of Veursch.? Heeft iemand anders Voorschoten wel eens op een dergelijke manier afgekort gezien?

Jan van Oosten

Wilmis, dit zou waarsch. een Guielmus of Willem zijn!

Leander Schoormans

Veur lijkt mij een goede optie. De r is geen probleem.---------- Veur is een voormalige gemeente in de provincie Zuid-Holland. Veur hield op te bestaan in 1938 toen het samen met de dorpen Leidschendam en Stompwijk de gemeente Leidschendam ging vormen. Bron: Wikipedia

Pauwel

De r is in zoverre een probleem dat er na de veronderstelde u drie verticale pennestrepen staan, dat lijkt me wat veel voor een r. Hoe dan ook, Veur of Voorschoten is niet wat ik verwachtte. Ik vermoedde dat deze Jacob een broer van mijn voorouder Bouwe Cornelisse van Oosten was (omdat Bouwe getuige was bij de doop van een zoon van Jacob), maar die kwam uit Valkenburg. Dat staat er in ieder geval niet, zoveel is zeker.

Jan van Oosten

Na de u staan inderdaad 3 verticalen. De twee eerste vormen de letter r, weliswaar van een andere vorm dan de r in Cornelissen erboven. De derde verticaal is een komma. Voor de verschillende vormen van de letter r, zie bijv. het boekje van W. Bogtman, Het Nederlandsche handschrift in 1600. (ook on line te raadplegen)

Pauwel

Veur is eigenlijk sowieso de enige plausibele mogelijkheid. Bedankt voor de verwijzing naar dat boekje. Bij twijfel zal ik volgende keer eerst daar mijn licht opsteken. Sommige dingen kunnen de autodidact echt hoofdbrekens bezorgen. Zo heeft het weken geduurd voordat ik doorhad dat iets wat leek op een &-teken in spiegelbeeld stond voor "ver". Namen als &hage kon ik dan niet thuisbrengen. Totdat ik een keer zag staan "Tot hier toe &antwoord", eureka!

Jan van Oosten

Dat teken voor 'ver' of 'voor' is eigenlijk een doorgestreepte letter v. Zo is een doorgestreepte letter d 'der', een doorgestreepte letter p 'per'. Succes!

Pauwel

Heeft u ook een suggestie?