stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 2986

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

De foto is gemaakt in 1939 in Rhenen tijdens de mobilisatie. Deze soldaten horen bij het 8e regiment Infanterie die betrokken was bij de slag om de Grebbeberg. Zij waren ondergebracht in de Openbare Lagere School aan de Veenendaalseweg in Rhenen.

Vraag over deze afbeelding gesteld

Ik wil graag weten wie deze soldaten zijn en bij welke eenheid ze hoorden. Zo hoop ik er achter te komen bij welke sectie mijn vader hoorde en dus ook waar hij precies was tijdens de aanval op de Grebbeberg. Heb al van alles geprobeerd maar bij de officiele instanties is niets bekend hierover.


Mijn vader, Hendrik (Henk) Peeneman staat achterste rij 3e van rechts hij heeft het overleefd en is in 2006 overleden. (Hij heeft hier wat bolle wangen want hij had de bof).2e van rechts is Gerrit Gudden hij is gesneuveld en ligt begraven op het ereveld in Rhenen. Mijn vader heeft hier nooit veel over gesproken.

Steekwoord(en)

Rhenen Grebbeberg mobilisatie Peeneman Gudden 

Vraagsteller

Marian Peeneman





Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 5 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


http://www.grebbeberg.nl/index.php?page=de-slag-om-de-grebbeberg Misschien kunnen de mensen van deze website u verder helpen.

A.Peters

http://www.grebbeberg.nl/index.php?page=belevenissen-van-een-gewonde-oud-strijder-van-2-ii-8-r-i-2 Er staan ook foto's van groepen soldaten op. door Joseph Hubert Huntjens, in mei 1940 als dienstplichtig soldaat ingedeeld bij de 1e sectie van 2-II-8 R.I. Na mijn vervulde diensttijd van zes weken was ik weer terug thuis, alwaar ik allengs weer aan de slag ging met het verkopen van groeten, fruit en aardappelen. Dit deed ik tot 1939. Ik werd opgeroepen voor de Mobilisatie. Ik diende me te melden in Arnhem. Na twee dagen uit het burgerleven te zijn gestapt, vertrok ik met de anderen met volle oorlogsuitrusting naar Rhenen. Via Wageningen gingen wij de Grebbeberg op. Onze eindbestemming was de Lagere School aan de Nieuwe Veenendaalseweg nr. 49.

A.Peters

http://www.grebbeberg.nl/index.php?page=ondersteuningseenheden-8e-regiment-infanterie#o493 Ik denk dat G.J.B. Gudden bij deze groep ingedeeld was: Ondersteuningseenheden 8e Regiment Infanterie Mitrailleurcompagnie (M.C.-I-8 R.I.)

A.Peters

Dienstplichtig Soldaat M.C.-I-8 R.I. Gerardus Johannes Bernardus Voornaam: Gudden Achternaam: 2 juli 1914 Geboortedatum: Zevenaar Geboorteplaats: 13 mei 1940 Overlijdensdatum: - Locatie sneuvelen: Militair Ereveld Grebbeberg Begraafplaats: 3 Rij: 23 Grafnummer: Rooms-Katholiek Religie: Notities Uit het rapport Sellies/Verhoeven (bevat o.m. gegevens omtrent sneuvelen en vindplaats) Op 17 mei 1940 gevonden in de stellingen van 3-II-8 R.I., gelegen noord-west van de roggeakker. MC-I-8.RI (res kapt Dales) bestond uit vier secties (Schwarzlose M.08) en was geheel verdeeld over permanente veldversterkingen in de frontlijn en tussenverdediging. De koepels 2, 3a, 4 t/m 7, 16, (S-) 17, 19 en 26 (met bijbehorende loopgraaf) werden door hen bemand. De soldaten MC-I-8.RI Gudden en MC-II-8.RI (T.G.) Hooijman en Septer waren betrokken bij een tegenstoot op 13 mei onder leiding van de AOOI Van Krimpen (SC bij 1-II-19.RI). Deze tegenstoot voerde langs de Heimersteinse laan, maar liep direct vast op Duits vuur nabij de stelling van 2-I-8.RI. Zeven man die deelnamen sneuvelden. Opvallend is de tegenspraak in de Sellies rapporten. Enerzijds wordt gesproken van een vindplaats bij de stellingen van 3-II-8.RI, anderzijds van de stelling van 2-I-8.RI. De laatste lijkt het meest realistisch. Op die locatie werden de zeven man gevonden die sneuvelden bij die tegenstoot, waaronder de AOOI Van Krimpen zelf. OGS datum van 14 mei is onverklaarbaar, te meer daar betrokkene niet als gewonde is behandeld of geregistreerd, maar op 17 mei gesneuveld werd aangetroffen.

A.Peters

Bedankt, maar zover had ik het ook al gevonden. Heb ook foto's vergeleken, maar dat is toch wel lastig. Heb wel het idee dat Hr Huntjens op de groepsfoto staat,hij lijkt er op.Heb info opgevraagd bij officiële instanties maar van gewone soldaten is niet zoveel bewaard. Hier moet je geluk mee hebben.

Marian Peeneman

Heeft u ook een suggestie?