stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Begraafplaatsen in gemeente Groningen als genealogische bron



Profiel afbeelding

Hoi allemaal,

ik was vanmiddag op de begraafplaats Selwerderhof in Groningen en heb daar het volgende gehoord, het leek me waardevol genoeg om het aan jullie door te geven:

Iedereen die op een gemeentelijke begraafplaats in de gemeente Groningen begraven ligt zit in een centraal computerbestand. Onder de gemeente Groningen vallen ook de begraafplaatsen van bijv. Hoogkerk en Noorddijk, de enige begraafplaats die niet onder de gemeentelijke begraafplaatsen valt is de rooms katholieke begraafplaats aan de Hereweg. Al met al gaat het om heel veel gegevens, honderdduizenden ? In mijn ogen een prachtige aanvulling op bijv. de Graftombe site.

De gegevens staan niet op internet maar zijn mbv de medewerkers in te zien in de computers die op 3 verschillende begraafplaatsen in Groningen staan:

1) De Zuiderbegraafplaats aan de Hereweg

2) Esserveld aan de Esserweg

3) Selwerderhof aan de Iepenlaan

Het verstrekken van de gegevens is vooralsnog als service bedoeld.

Op de Selwerderhof staat zelfs een informatiezuil met de gegevens van alle personen die op deze zeer grote begraafplaats begraven zijn, je hoeft slechts een familienaam in te typen en de resultaten komen te voorschijn, compleet met de gegevens en de route naar het graf en indien gewenst, in kleur afgedrukt op papier.

En dit alles is geheel gratis......

Groetjes, Maikel

Maikel Galama - 25 jul 2008 - 19:43

Hallo Maikel

Dank voor de informatie.

Ik kom zo nu een dan daar weleens op een van de kerkhoven.

Met vriendelijke groet;

Harm

poelman 1234 - 25 jul 2008 - 20:06

Hallo Maikel, bedankt voor je aanvullende informatie over de begraafplaatsen in de stad Groningen.          Cor D.

C.J. Dorsman - 25 jul 2008 - 21:11

Hartelijk dank voor de informatie. Er is ook nog de mogelijkheid om via Graftombe.nl genealogisch onderzoek te doen. Men kan zelfs foto's opvragen van de grafmonumenten. Geldt voor heel Nederland, voor zover de begraafplaatsen door vrijwilligers in beeld zijn gebracht.

Geert van Zaaijen - 1 aug 2008 - 22:07

Dat begraafplaatsen veel informatie kunnen verschaffen over mensen die men zoekt bij stamboomonderzoek daar heb ik zelf ervaring mee. Ik kreeg oude notarisakten na het opverlijden van een familielid. Toen ik deze door nam ontdekte ik dat wij een familiegraf hadden op de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Het graf uit 1883 bestond nog en als wij het zelf wilden gebruiken dan was dat mogelijk.

Maar door het vinden van dat familiegraf vond ik gelijk 4 mensen uit onze stamboom waarvan 1 persoon mij niet bekent was. Een verre voorvader ging in Zwolle in een buitenplaats wonen, Huize De Helmhorst.

Navraag leerde mij dat het huis nog bestond en dat mijn verre voorvader in een grafkelder op de algemene begraafplaats was bijgezet met nog 14 andere mensen. Zodat voor mij zijn begraafplaatsen ook goede informatiebronnen, Miakel jij bedankt voor jou tip en voor ik het vergeet de grafkelder in Zwolle is in 1829 in opdracht van dhr Kettwich gemetseld en deze familie Kettwich is een heel oude van oorsprong Duitse familie rond het jaar 1200 heb ik de eerste vermelding gevonden, maar hoe de band van de Kettwichs en

de familie Baggerman is is nog niet duidelijk groetjes Eduard Baggerman.

Eveline Johanna Baggerman - 5 aug 2008 - 23:19

Keren mijn ervaring is dat als je een begraafplaats opbeld of  met de gemeente afdeling beheer begraafplaatsen contact zoekt je meestal heel veel informatie krijgt,groetjes Eduard. 

Eveline Johanna Baggerman - 5 aug 2008 - 23:24

Hoi Geert, Eduard en anderen,

het is bekend dat er heel veel ''genealogische'' gegevens op begraafplaatsen te vinden zijn. En de site van Graftombe is een prima bron maar is verre van volledig vergeleken met het bestand dat ik noemde.

Wat ik bedoelde was echter iets anders. In Groningen kun je op 3 locaties de hele gemeente in één keer doorzoeken. Wat dit project zoveel meerwaarde geeft is het feit dat de begraafplaatsen alfabetisch te doorzoeken zijn, niet per begraafplaats maar in één keer de hele gemeente ! (Op de r.k. begraafplaats na)

En geloof me, bij de gemeente Groningen spreek je dan over een gigantisch bestand. En je krijgt ook meteen de locatie van het graf erbij.

Met alle respect voor Graftombe, ik wilde over deze meerwaarde vertellen.

Groetjes, Maikel

Maikel Galama - 7 aug 2008 - 13:40

Hallo iedereen,

Allereerst een vruchtbaar 2011 Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

,

Maar even op het onderzoeken in Groningen terug te komen.

De administratie van de Rooms Katholieke begraafplaats langs de Hereweg in Groningen is,

dat weet ik uit ervaring, heel bereidwillig om gegevens na te zien en de eventuele documenten te kopieëren en af te staan.

Hier wordt gewerkt met vrijwilliger, die uiterst bekwaam zijn, zij helpen dan ook de geinteresseerde, zij kunnen soms ook nog best aanvullingen gebruiken tav begraven personen aldaar.

Ook wil ik hun dan ook op deze site bedanken voor alle moeite gedaan in mijn stamboom onderzoek! 

Herman Wessels - 5 jan 2011 - 20:53

Hoi Herman,

ik ben het helemaal met je eens, ze zijn altijd bereid je te helpen.

En geloof het of niet, juist op dit moment ben ik foto's van de grafstenen van deze begraafplaats aan het indexeren, foto's die ik in 2005 heb gemaakt.

Heel bijzonder zijn de foto's die ik mocht maken van de gedenkstenen in de crypte onder de ''Cuyperskapel'', normaal niet toegankelijk voor bezoekers.

Ook heel bijzonder is natuurlijk dat je hier nog ''eeuwige grafrechten'' kunt kopen, dit in tegenstelling tot de andere begraafplaatsen in de gemeente Groningen.

En tot slot, er zijn ook nog oude graven van katholieke families op de ongeveer 100 meter noordelijker gelegen Zuiderbegraafplaats, aan de andere kant van de A7 gelegen.

Groetjes, Maikel

Maikel Galama - 5 jan 2011 - 21:16

Hallo Maikel,

Dan ben je op een goed moment,

Er staan binnen kort ruimingen gepland als ik het wel heb.

Sterkte en tot de volgende aanvulling.

Herman Wessels - 5 jan 2011 - 21:26

Het blijkt dat ook familieleden van mij op de RK begraafplaats aan de Hereweg in Groningen begraven liggen. Ik zou natuurlijk deze graven wel eens willen zien en foto's maken voor bij mijn stamboomoverzicht.

Heel fijn natuurlijk dat de administratie van deze begraafplaats zo bereidwillig is om te helpen, maar hoe kan ik contact met hen opnemen? Kan dat via mail of moet ik toch zelf langs gaan?

Marije Essink - 1 feb 2011 - 13:40

Hallo Marije,

Dat is geen probleem zij hebben een e-mail adres.

Nou weet ik niet of het verstandig is om die hier te vermelden ?

Maar in de telefoongids of op internet is hun telefoonnummer vermeld.

Wanneer je op de ochtenden belt zijn ze meestal aanwezig en staan ze je te woord.

Foto's van de graven dat zal een probleem worden maar als je alle gegevens tav de graf nummers hebt dan valt er misschien wel wat te regelen wanneer ik daar weer kom.

Dat is regelmatig !

Maar dan moet ik wel weten liefst namen en grafnummers!

Let op er gaat dit jaar geruimd worden!!!!

Wacht niet te lang.

MvG Herman

Herman Wessels - 1 feb 2011 - 17:07

Hallo Herman,

je zou mij het email adres kunnen sturen via privé-bericht (zie mijn profiel). Maar ik heb geloof ik inderdaad een telefoonnummer gezien op internet, anders moet ik dat maar proberen.

Hopelijk kunnen ze mij vertellen of de graven (vanaf 1968) er nog zijn, en wat dan de nummers zijn. Ik kan waarschijnlijk zelf wel een keer naar het kerkhof gaan, maar ik heb nog geen idee wanneer, dus mocht het zo uitkomen dat jij een keer voor mij kunt kijken, dan zou dat mooi zijn. Bedankt voor je aanbod.

Ik denk dat ik morgenochtend maar even ga bellen dan. Heb je trouwens enig idee of er een lijst is van graven die geruimd gaan worden?

groetjes,

Marije

Marije Essink - 3 feb 2011 - 12:55

Heb net al even gebeld, en kreeg een vriendelijke dame aan de lijn. Zij verwees me naar vrijwilliger Ton Bouman en heeft me direct het email adres gegeven. Ik kan dus nu even een mail sturen met de betreffende namen en data, en hopelijk kom ik erachter of de graven er nog zijn, en zo ja, op welke plaats/nummer.

Marije Essink - 3 feb 2011 - 13:00

Hallo Marije,

Ben natuurlijk best wel nieuwsgierig hoe het verder afloopt.

Wanneer ik iets voor je kan doen hoor ik het wel.

Ook in mijn profiel staat een e-mail adres stuur daar maar de info naar toe.

Groetjes Herman

Herman Wessels - 3 feb 2011 - 13:07

Hallo Herman,

ik heb net een mail verstuurd. Nu is het even afwachten tot de reactie van meneer Bouman. Als ik wat hoor, dan laat ik het wel even weten. Ben benieuwd!

groetjes,

Marije

Marije Essink - 3 feb 2011 - 13:17

Hoi Marije,

ook nog even een berichtje van mij.

Omdat ik de begraafplaats in 2000 en 2005 volledig heb gefotografeerd kan het zijn dat ik foto's van geruimde stenen in mijn bezit heb.

Mocht je van bepaalde stenen geen foto kunnen krijgen -om welke reden dan ook- dan mag je me tzt een berichtje sturen.

De maand februari en maart heb ik i.v.m. met een verhuizing vrijwel geen tijd om foto's op te zoeken resp. in te scannen.

Groetjes, Maikel

Maikel Galama - 3 feb 2011 - 13:50

Hallo Maikel,

hartelijk dank voor je aanbod. Ik wacht eerst even de reactie af van de vrijwilliger van de begraafplaats of de graven er nog zijn. Het gaat om 4 mensen die overleden zijn in de periode 1968-1990, dus hopelijk wel. Mochten ze toch geruimd zijn, dan zal ik contact opnemen. Succes met je verhuizing!

groetjes,

Marije

Marije Essink - 3 feb 2011 - 14:19

Had al wel gemaild met Herman, maar nog niet hier gepost. Een van de gezochte graven was al geruimd, in 1992 al, maar er was nog wel een foto. Deze foto en nog wat aanvullende gegevens heb ik inmiddels gekregen van de heer Bouman van de RK begraafplaats. Herman heeft voor mij andere graven van de betreffende familie gefotografeerd. Dus ik ben weer een stukje verder :-)

Marije Essink - 3 mar 2011 - 11:45


Hallo Maikel Galama,

Ik lees hier in een bericht dat u de Rooms Katholieke Begraafplaats hebt gefotografeerd.Nu ben ik op zoek naar 1 of 2 graven van familieleden die bij mij in de stamboom horen.Als u deze foto's van deze graven heeft zou ik deze dan van u kunnen krijgen???

Het gaat om het graf van Theodorus Jozephus Henricus Cramer (1902-1972) en Derkiena Fenna de Wit (1905-vermoedelijk 1974)



Bij voorbaat mijn hartelijke dank,

Met vriendelijke groet Christy Kok

C.Kok - 13 mar 2013 - 10:01







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu