De groei zit er goed in, het Stamboom Forum
heeft een groeiende gebruikersgroep, Genealogie Online
publiceert elke dag meer gegevens en afbeeldingen, de Stamboom Gids
krijgt steeds meer bezoekers en de Genlias Monitor
draait maar door. De voor deze services gebruikte (persoonlijke) server begint echter 'hick-ups' te vertonen. De server, die al weer wat jaartjes mee gaat, vertoont de laatste tijd (hitte)problemen waardoor deze zichzelf uitschakeld (helaas: niet alle 'outages' waren onderhoud). Ik krijg hier een SMS-bericht van zodat ik snel kan ingrijpen, maar het beeld is duidelijk: ik dien uit te kijken naar een nieuwe server. Om de ingezette groei (en dus ook de groeiend netwerkverkeer en backup behoefte) te kunnen behappen dient er een dedicated server bij een provider als bijvoorbeeld XS4ALL
afgenomen te worden, echter, je hebt het dan al gauw over bedragen tussen de 300 en 400 euro per maand
!
Ik wil de genealogische services gratis houden en blijven uitbreiden!
Donaties dekken dergelijk structurele kosten niet en geschikte subsidiepotjes ken ik niet. Ter herinnering: er zit geen organisatie achter deze diensten, 'slechts' één gedreven particulier. Om deze reden ben ik op zoek naar een sponsor!
Deze sponsor (die sponsort in geld of dienst) krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid via websites en e-mail een boodschap bij een grote groep stamboomonderzoekers te krijgen, bijvoorbeeld voor de positionering van een merk, image verbetering of naambekendheid. Aan mij de uitdaging om hier een vorm in te vinden die gebruikers en bezoekers niet afschrikt, dus liever sponsering dan zo maar (niet relevante) reclame.
Heeft u ideeën betreffende een mogelijke sponsor, kent u geïnteresseerden in uw kennissenkring of profesionele netwerk? Ik hoop dat u me hiermee kunt helpen! En o ja: tips over aanpak hoor ik ook graag (ik ben nu bezig een pakkend verhaal te schrijven voor de potentiële sponsor).
mvg,
Bob Coret
Bob Coret - 11 aug 2008 - 21:42
Zeer veel sociaal-culturele en wetenschappelijke instellingen worden van overheidswege gesubsidieerd.
O.a. het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag.
De beoefening van genealogie is van grote sociaal-culturele betekenis en wordt door veel landgenoten beoefend. Het is een tak van wetenschap, die historische verbanden blootlegt en tevens voor de medische wetenschap (erfelijkheidsonderzoek) van belang is.
Het is dus alleszins redelijk een particulier initiatief als het onderhavige, dat zo succesvol is en in een grote behoefte voorziet financieel te steunen door middel van een landelijke subsidie.
Ik zou niet schromen een subsidie aan te vragen voor de jaarlijkse vaste lasten.
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) OCW Ministeriejacobus - 11 aug 2008 - 22:16
Dag Bob,
Misschien moet je eens in contact zien te komen met Senter Novem, een onderdeel van het ministerie van Economische zaken.
Het Leids Archief heeft een grote subsidie van hen gekregen.
Lees hier het artikel:
http://www.cultuurnet.nl/berichten/inhoud.asp?show=8508&page=1
Het adres van Senter Novem is:
http://www.senternovem.nl/senternovem/
Want ik denk niet dat jouw oproep hier gelezen zal worden door de ministeries OCW en EZ.
Je zult aan de bak moeten, als je het alleen niet meer redt Bob !
Groetjes,
Evelien
Evelien van Ruitenbeek - 11 aug 2008 - 23:19
Hoi Bob e.a.,
>Ik wil de genealogische services gratis houden en blijven uitbreiden! Donaties dekken dergelijk structurele kosten niet en geschikte subsidiepotjes ken ik niet. Ter herinnering: er zit geen organisatie achter deze diensten, 'slechts' één gedreven particulier. Om deze reden ben ik op zoek naar een sponsor! <
Om subsidies te krijgen is het vaak van belang een goede organisatiestructuur te hebben, de explosieve groei vraagt daar ook om.
Het ontstaan van een moderatorenteam is al een ondersteunig van die ene gedreven particulier, een team voor de fondswerving zou een volgende stap kunnen zijn.
Maar de essentiele vraag is wat mij betreft of het particulier initiatief niet omgezet zou moeten worden in een stichting, vereniging of wat dan ook. En het antwoord lijkt er maar één te kunnen zijn: voor de continuiteit van het onstuimig groeiend bedrijf is een omzetting noodzakelijk.
Kiezen voor klein blijven is ook nog mogelijk hoewel velen van ons die kunst niet meer verstaan in een tijd van al maar meer en groter.
Groetjes, Maikel
Maikel Galama - 12 aug 2008 - 11:16
Bob,
Ik bedenk me nu ook, dat als je in aanmerking voor een subsidie wilt komen, een rechtspersoon moet zijn. En voor sponsors geldt dat helaas vaak ook
De suggestie van Maikel is dus geen gek idee, wil je blijven groeien.
Maar dan moet je ook kiezen tussen een vereniging en een stichting.
Een stichtingsvorm voor dit platform is natuurlijk de beste optie, want een vereniging kent leden en die zullen dan contributie moeten gaan betalen. En dat werkt niet.
Ik wens je veel wijsheid!
Groetjes,
Evelien
Evelien van Ruitenbeek - 12 aug 2008 - 11:37
Maikel, Evelien,
Het oprichten van een stichting lijkt mij inderdaad handig. Ik heb er al eerder naar gekeken maar ben toen afgehaakt (vond de tijd- en geldinvestering het niet waar). Gisteravond heb ik me heel de avond zitten te verdiepen in de materie. Even een notaris zoeken is er niet bij. Van de gisteravond aangevraagde offertes heb ik er vandaag 9 in mijn mailbox, dat valt mee. Maar de inhoud ervan valt tegen, qua diversiteit en qua kosten:
Maar ja, dus als ik zo'n 400-600 euro investeer in een stuk papier, dan kan
ik wellicht in aanmerking komen voor een subsidie en/of sponsor... moet
nog even aan het idee wennen...
Bob
Bob Coret - 13 aug 2008 - 20:39
Ook het proberen waard is het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Maar inderdaad is voor het verkrijgen van een subsidie een niet winstbeogend rechtspersoon in de vorm van een Stichting de aangewezen weg.
Notarissen werken ook met " model-akten ", die simpel aan te passen zijn.
Op Internet is vast wel een standaard-model "Stichtingsakte" te vinden. Als je zelf een kant en klaar concept aanlevert bespaar je arbeidsloon.
jacobus - 13 aug 2008 - 20:55
Hoi Bob,
misschien een nieuw onderwerp maken ?
I.p.v. sponsor gezocht wordt de titel:
Notaris gezocht
Er moeten op dit forum toch wel notarissen langskomen ?
Belangrijkste is misschien inderdaad die knop die je even moet omdraaien.
Besef echter dat het een eenmalig iets is en dat het vroeg of laat toch een keer moet gebeuren.
Lijkt mij......
Groetjes, Maikel
Maikel Galama - 13 aug 2008 - 21:05
Dag Bob,
Dat wordt shoppen
Kijk even hier: http://www.notaristarieven.nl/
In januari 2006 heb ik samen met mijn man een stichting opgericht. We waren aan notariskosten toen 348,67 kwijt. Maar met een paar man zijn we wel bezig geweest standaardstatuten zodanig aan te passen, dat ze geschikt waren voor onze stichting (beatlesfanclub.nl).
Je moet ze zo eenvoudig mogelijk houden, maar zo dat je overal ingedekt bent. In principe zijn de standaardstatuten dat al..
Wel is belangrijk dat je bij de eventuele oprichting een paar mensen om je heen hebt, die hart voor de zaak hebben en inzicht wat het toch met zich meebrengt.
Wij hadden iemand die wilde graag in het bestuur, nam de functie van secretaris op zich en wij dachten: we zitten gebeiteld. Want de werkzaamheden konden verdeeld worden. Nou mooi niet, drie weken laten moest die "meneer" aan de bak en deed maar niets, waardoor veel vertraging.
Toen mijn man vroeg wanneer hij nu eens deed wat hij had beloofd, zei hij: niemand stelt eisen aan wat ik vrijwillig doe. We hebben hem er dus uitgeschopt
Want veel mensen denken: dat doe ik wel even............ Maar als het er op an komt...ho maar!
Wil je meer weten, of een kopie van onze statuten...mail me maar.
Groetjes,
Evelien
Evelien van Ruitenbeek - 13 aug 2008 - 21:12
Hoi Bob,
ik heb in ieder geval een bevriend notaris (in ruste) met zeer veel genealogische interesse en een hart van goud in kennis gesteld van dit bericht.
Groetjes, Maikel
Maikel Galama - 13 aug 2008 - 21:13
Maikel, dat bedoel ik!
Zo een iemand kan dan eventueel "voorwerk" doen!
Wij hadden destijds een advocaat, broer van de beste "Beatlevriend" van mijn man, die onze wensen in de statutren heeft verwerkt.
Kleine wijzigingen in concept-statuten zitten in de notariskosten verwerkt, maar als de boel omgegooid moet worden, dan gaat het uurtarief gelden.........en dat telt behoorlijk aan!
Groetjes,
Evelien
Evelien van Ruitenbeek - 13 aug 2008 - 21:26
Hoi Bob,
van de bevriend notaris (in ruste) met zeer veel genealogische interesse en een hart van goud heb ik een telefoontje gehad. Hij is bereid je gratis te adviseren en ook te begeleiden.
Ik heb begrepen dat de eenmalige kosten voor het oprichten van een stichting tussen de 300 en 400 euro zullen liggen, sommige dingen kun je zelf heel makkelijk doen. De jaarlijkse bijdrage aan de Kamer van Koophandel ligt rond de 20 euro.
Waar ik van op keek was dat het ook mogelijk was een stichting op te richten met maar één bestuurslid.
Maar goed, je mag hem bellen, liever dan mailen. De begeleiding bij het oprichten van stichtingen was altijd één van zijn favoriete werkzaamheden !
Als je van het aanbod gebruik wilt maken dan kun je zijn naam en telefoonnummer van mij krijgen door via mijn onderstreepte naam linksonder dit bericht, kontakt met mij op te nemen.
Groetjes, Maikel
Maikel Galama - 13 aug 2008 - 23:01
Ik heb gesproken met de bevriende notaris in ruste en ben weer wat wijzer!
Belangrijke vervolgstap is het bedenken van naam, doel & middelen en bestuur. Voor het doel & middelen heb ik nu het volgende bedacht:
1. De stichting heeft ten doel het voor een breed publiek (doen) bevorderen van genealogische hulpmiddelen op Internet.
Bob
Bob Coret - 15 aug 2008 - 00:18
Hi Bob,
Je zou ook bijvoorbeeld een webwinkeltje aan de site kunnen koppelen, waar computerspullen, relevante software, boeken, CD's en DVD's, van mijn part ook mokken en muismatten bedrukt met familiewapens besteld kunnen worden. Dat soort dingen kom je, soms ook heel storend, maar soms netjes in z'n eigen hoekje, regelmatig op internationale sites tegen.
Ik ben geen voetbalfan maar ik neem aan dat supportersverenigingen ook het hoofd boven water houden met verkoop van biertjes, shirtjes, jaarboeken? (en liefst ook sapjes
)
Als je 't juiste soort "affiliate program" kiest, hoef ja aan een commerciele verkoper alleen de webruimte ter beschikking te stellen, lay out en type producten af te spreken en de centjes te ontvangen. Per verkocht product lijkt de winstmarge misschien mager, maar bedenk dat je verder niets te maken hebt met inkoop, voorraadbeheer, verkoopafhandeling, verzending, administratie, belasting, garantie of onderhoud van de winkel-site. Het is dan aan jou om te bepalen of die centjes naar een vereniging of stichting gaan of dat je 't in eigen beheer houdt.
Subsidiekranen kunnen ineens dichtgedraaid worden, ik ben zelf in het verleden al een aantal malen wegbezuinigd. Handel gaat altijd door. En een steeds groter percentage van wat we kopen gaat via Internet.
Overigens stik het Internet ook van aanbieders van gratis en goedkope server-ruimte. Okee, het lijkt me niet geslaagd als je er zoeen zou kiezen die overal tussendoor banners van sex-sites en gok-sites tussendoor zet, maar er zijn ook betere. Je kunt ook meerdere gebruiken, verschillende delen van wat je nu op 1 server hebt via interne naar externe links doorlinken, je bezoekers blijven in de adresbalk gewoon jouw adressen zien.
succes
Maggy
Maggy - 15 aug 2008 - 08:24
Hoi allemaal,
>Per verkocht product lijkt de winstmarge misschien mager<
Maggy, heb je al een marge afgesproken ?
Ik zie heel veel bruikbare ideeën in je verhaal en wat dat betreft is het goed dat je je verhaal geplaatst hebt. Er kan naar mijn mening goed op voortgeborduurd worden en als basis dienen om verder over te brainstormen.
>De stichting heeft ten doel het voor een breed publiek (doen) bevorderen van genealogische hulpmiddelen op Internet.<
Bob, het onderstreepte zou ik vervangen door: genealogie in de ruimste zin van het woord of iets van soortgelijke strekking omdat je dat minder beperkingen oplegt.
Voor het overige laat ik teksten in een akte graag aan anderen over, er zijn mensen die er hun beroep van hebben gemaakt.
Groetjes, Maikel
P.S. ik ben wel blij dat het knopje -naar het schijnt- vrij snel is omgeschakeld.
Maikel Galama - 15 aug 2008 - 10:31
@Maggy,
Bedankt voor je tips. Ik heb ervaring met reclame en affiliate netwerken, maar ben er niet echt van gecharmeerd. Enerzijds doordat de reclame en producten vaak niet relevant zijn (dus storend) en anderzijds omdat ik bij mezelf merkte dat ik ging optimaliseren om de inkomsten te verhogen (meer aandacht voor de inkomsten dan gebruikers & functionaliteit). Om deze reden ben ik helemaal reclame vrij gegaan. Ik hoop op een of enkele grote sponsors in combinatie met wellicht subsidie...
De gratis webruimte is mij bekend maar echt geen optie! Mijn websites trekken veel gebruikers en netwerk verkeer (tegen de 100 GB per maand), erg veel content (5 miljoen pagina's, 15 duizend afbeelden, alles bijelkaar gezipt past nog geeneens op een DVD) en specieke eisen voor bijv. de Genlias Monitor.
@Maikel,
Het knopje is zo nu en dan om... moet er nog aan wennen en nog wat vertrouwen krijgen in het nut.
Over het doel: aan de ene kant ben je met een breder doel waarschijnlijk wat flexibeler, maar naar mijn smaak maakt het het doel (en dus de stichting) ook minder uniek.
mvg,
Bob
Bob Coret - 15 aug 2008 - 22:20
Dag Bob,
Ik denk dat je veel mensen gelukkig maakt door het stamboomforum reklame-vrij te houden.
Vind het een verschrikking.
Toen wij zaten te dubben hoe we nu wat vaste inkomsten konden genereren, hebben wij voor een heel beperkte mogelijkheid gekozen: boven de menu-kolom en de nieuws-kolom staan twee kleine bannertjes van 187x50 pixels. Dat liet de website-indeling toe en stoort niet.
Dat is alles.... We worden er niet rijk van, maar deze kleintje bannertjes dekken de jaarlijkse rekening van het hostingbedrijf.........
Verder zou ik naast het idee om een stichting te worden, toch naar buiten toe speuren naar een sponsor/subsidie.
Je hebt de genlias monitor...... Heb je Genlias al eens aangeschreven??? Of de deelnemende archieven?
Groetjes,
Evelien
Evelien van Ruitenbeek - 15 aug 2008 - 23:02
Een eenmansstichting is juridisch mogelijk maar zal potentiele subsidiegevers/ sponsors wellicht afschrikken; het kan ook tot problemen leiden als de ene bestuurder overlijden zou.
Wellicht is het te overwegen eenlichte koppeling te maken naar een gerenommeerde instelling, bv CBG, KNGGWK, NGV en die een extra bestuurslid aan te alten wijzen.
De stichting moet zich als openbaar nut organisatie laten erkennen door het Ministerie van Financien, zodat giften en donaties fiscaal aftrekbaar worden.
Mgr Dirk van Leeuwen - 23 aug 2008 - 23:14
Ferrie Moubis - 29 aug 2008 - 17:48
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.