stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Vanaf 2024 mag je je kind een dubbele achternaam geven



Profiel afbeelding

Vandaag gelezen in de nieuwsapp van AD (bron: https://www.ad.nl/gezin/vanaf-2024-mag-je-je-kind-een-dubbele-achternaam-geven-zo-werkt-dat~a4bd9630/)

Of dit er voor onze hobby gemakkelijker wordt is zeer te betwijfelen, helemaal als je even doorleest en bij de 2e generatie kinderen komt die een dubbele achternaam kunnen krijgen.

 

Noah Pieters De Jong of Noah De Jong Pieters. Goed nieuws voor ouders: vanaf 1 januari 2024 kun je er als ouders voor kiezen om je (adoptie)kinderen een dubbele achternaam te geven, zónder streepje ertussen. Hoe werkt het aanvragen van een dubbele achternaam? En wat kost het eigenlijk?  Een familierechtadvocaat legt het uit.

,, In situaties waarin beide ouders een verschillende achternaam dragen, verwijst de dubbele achternaam van het kind zowel naar de vader als naar de moeder’’, vertelt Leanne Kirpestein-Spierings, advocaat Familierecht bij BVD advocaten. ,,Het kan zijn dat beide ouders het belangrijk vinden om hun eigen naam aan het nageslacht door te geven, om zo de familiegeschiedenis in leven te houden.’’

Maximaal twee namen
Een dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en is vanaf het 2024 voor pasgeboren baby’s gratis. De volgorde hiervan maakt niet uit, dat bepalen de ouders zelf. Kirpestein-Spierings geeft een voorbeeld: ,,Wanneer meneer Pieters en mevrouw De Jong een kind krijgen, kunnen zij kiezen uit de volgende achternamen voor hun kind: ‘Pieters’, ‘De Jong’, ‘Pieters De Jong’ of ‘De Jong Pieters’.’’

Gelijkheid tussen ouders kan ook een belangrijke motivatie zijn wanneer er wordt gekozen voor een dubbele achternaam. Kirpestein-Spierings: ,,Geen van de ouders hoeft meer afstand te doen van de wens om de eigen naam door te geven.’’

Kan ook met terugwerkende kracht

Niet alleen baby’s die in 2024 geboren of geadopteerd worden, kunnen een tweede achternaam krijgen.  Via een zogeheten overgangsregeling kunnen ouders met kinderen geboren op of na 1 januari 2016 ervoor kiezen om hun kroost alsnog te voorzien van een dubbele achternaam. Zij hebben hier tot 1 januari 2025 de tijd voor.

Wanneer je gebruik wilt maken van de overgangsregeling zijn er wel kosten aan verbonden. Voor het eerste kind leg je namelijk 75 euro neer en een dubbele achternaam voor elk volgende kind kost 50 euro. 

De naam van het oudste kind is leidend voor andere kinderen. Met andere woorden: alle kinderen krijgen dezelfde achternaam. Kirpestein-Spierings: ,,En het is van belang dat beide ouders hiermee instemmen: wanneer zij het niet met elkaar eens zijn, dan houden de kinderen de achternaam die zij al hebben.’’ De overgangsregeling geldt ook voor  adoptiekinderen. Voor hen kan worden gekozen voor een combinatie van de achternaam van de biologische ouders en de achternaam van de adoptieouders. 

Tot slot kan een dubbele achternaam in sommige situaties praktisch zijn, bijvoorbeeld wanneer ouders verschillende nationaliteiten hebben. ,,Nu kunnen ouders van een Nederlands kind met één of meerdere nationaliteiten slechts kiezen voor één achternaam. Dit kan leiden tot verschillende namen in verschillende landen. Vanaf 1 januari komt hier verandering in, vanaf dan kan ook de achternaam worden gekozen die het kind volgens het recht van een andere nationaliteit van het kind zou kunnen krijgen’’, aldus Kirpestein-Spierings.

Volgende generatie

Wanneer de volgende generatie, mét een dubbele achternaam, kinderen krijgt hebben zij de mogelijkheid om uit maar liefst tien (!) verschillende achternamen te kiezen voor hun kind. Maar ook voor hen geldt: een combinatie van maximaal twee achternamen.

De tien combinaties zien er voor de denkbeeldige baby Max van mevrouw Adriaanse Den Boer en meneer Pieters de Jong zo uit:  Max Adriaanse Den Boer, Max Adriaanse Pieters, Max Adriaanse De Jong, Max Den Boer Pieters, Max Den Boer de Jong, Max De Jong Adriaanse, Max De Jong Den Boer, Max Pieters Adriaanse, Max Pieters Den Boer en Max Pieters de Jong.

Als ouders geen beslissing nemen of zoals de wet voorschrijft ‘geen gezamenlijke verklaring naamkeuze’  kunnen afleggen wordt de achternaam van het kind vastgesteld volgens de zogeheten ‘vangnetnorm’. Kirpestein-Spierings: ,,Wanneer de ouders bij de geboorte van hun kind niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, dan krijgt hun kind de achternaam van de moeder. Wanneer zij wel getrouwd zijn of geregistreerd partners zijn, krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader.’’
 

Peter de Jong - 25 dec 2023 - 13:50 (laatst bijgewerkt 26 dec 2023 — 17:00 door auteur)

Een dubbele achternaam, zoals in Spanje: (1e deel) achternaam vader en dan (1e deel) moeder, is nog overzichtelijk. Ook in volgende generaties. Maar dat ze bij ons daarna 10 verschillende achternamen kunnen geven vind ik persoonlijk heel erg overdreven.

Ellen van Ravenswaaij - 26 dec 2023 - 14:03

♪ Ik weet wel, het is hun goeie recht, de nieuwe tijd, net wat u zegt, maar het maakt me wat melancholiek. ♪

Mark de Vries - 26 dec 2023 - 15:41

Waarom dat koppelteken er voor de wet nou niet tussen mag is onduidelijk alhoewel als ik mij niet vergis mag dat ook niet bij een dubbele voornaam. Zal voor de ambtenaar misschien teveel zijn? Grapje.

Bij mevr. Kirpestein-Spierings staat dat streepje er wel. 

Het is duidelijk een wettelijk iets dat koppelteken. Lijkt me onwijs onduidelijk en ingewikkeld over 1 paar 100 jaar.

ien lejeune - 26 dec 2023 - 19:05

Waarom dat koppelteken er voor de wet nou niet tussen mag is onduidelijk [..]. Bij mevr. Kirpestein-Spierings staat dat streepje er wel.

Het grote verschil is dat bij mevrouw Kirpestein-Spierings een koppelteken (of verbindingsstreepje, zonder spaties) haar achternaam verbindt met de achternaam van haar partner.

W. van der Kooij - 26 dec 2023 - 21:34

Wie dit bedacht heeft moeten onmiddelijk opgesloten worden.

Frank Schotting - 27 dec 2023 - 12:32

---

Jan K. (genealinks.tk) - 27 dec 2023 - 12:49 (laatst bijgewerkt 14 jan 2024 — 18:52 door auteur)

Het verschil zit hem in hoe iemand heet of genoemd wil worden. In de nieuwe regels heet je Pieters de Jong. Bij Kirpestein-Pieters heet hij/zij Kirpestein of Pieters (dat kun je hier niet uit afleiden), maar laat zich in officieel stukken aanspreken (noemen) met Kirpestein-Pieters. (Had ook Pieters-Kirpestein of Kirpestein of Pieters mogen zijn.)

Harry van de Kerkhof - 27 dec 2023 - 21:09

We zijn het pad helemaal kwijt in dit land. Wie verzint zoiets?

Dick Waalboer - 27 dec 2023 - 22:56

De manier om een genealogie in de zin van https://nl.wikipedia.org/wiki/Genealogie_(beperkte_betekenis) samen te stellen is hierdoor (en door eerdere veranderingen) behoorlijk achterhaald geraakt. 'De' familienaam kan juist in de vrouwelijke lijn voortleven, al dan niet in een samenstelling. Op de langere termijn wordt het behoorlijk onoverzichtelijk. 

Wim de Koning Gans - 30 dec 2023 - 15:17

De vergissing die in deze en andere discussies wordt gemaakt, is dat wetgeveing er zou moeten zijn om genealogie gemakkelijker te maken.
Dat is uiteraard onzin. Wetgeving bestaat er om er om wat mensen willen mogelijk te maken. Dat genealogen niet kunnen omgaan met de keuzes die mensen in hun eigen leven maken zegt meer iets over deze genealogen, dan dat over de wetgeving zegt.
Kortom: indien de wetgeving wijzigt, dan past de genealoog zich aan. Zonder te sputteren.

Michaël

Boers 2 - 30 dec 2023 - 17:58

Niemand heeft hier beweerd dat wetgeving genealogie makkelijker zou moeten maken. 

Wim de Koning Gans - 30 dec 2023 - 22:30

Dat Genealogen zich moeten aanpassen is duidelijk; de wetgever bepaalt. Dat laat m.i. onverlet dat de wet de bedoeling, n.l. meer keuzevrijheid voor de ouders en hun nazaten, inclusief de eigen kinderen, onnodig ingewikkeld maakt. Volstaan zou kunnen worden met de vermelding van de achternamen van zowel de vader als de moeder in een volgorde naar keuze. Dan blijft het voor alle partijen overzichtelijk en verzanden we niet in toekomstige onoverzichtelijkheid. Om te eindigen met de eerste zin.

R. van ROSSUM - 4 jan 2024 - 14:22

R. van ROSSUM - gisteren - 14:22:

Volstaan zou kunnen worden met de vermelding van de achternamen van zowel de vader als de moeder in een volgorde naar keuze. Dan blijft het voor alle partijen overzichtelijk

Behalve dat het kind van mevrouw Adriaanse Den Boer en meneer Pieters de Jong dan dus Max Adriaanse Den Boer Pieters de Jong kan gaan heten, en als die dan een kind krijgt met Minnie Jansen Janssens Joziasse Willeboordse…

Hee. Dat maakt het voor de genealoog juist een stuk makkelijker! Alle te onderzoeken vooroudernamen op een rij. Behalve dan dat je de achternamen van generatie III nooit meer in het invoervak van je genealogieprogramma krijgt. :)

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 5 jan 2024 - 11:24

Hee. Dat maakt het voor de genealoog juist een stuk makkelijker! Alle te onderzoeken vooroudernamen op een rij. Behalve dan dat je de achternamen van generatie III nooit meer in het invoervak van je genealogieprogramma krijgt. :)

 

Er mogen maar twee namen gecombineerd worden. Dus als iemand met een gecombineerde naam kinderen krijgt, geeft hij/zij of beide namen door aan het kind of kiest een van zijn/haar beide achternamen icm achternaam (of een van de) van de partner. Dat staat uitgelegd in een document op de website van de rijksoverheid.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-en-naamskeuze-kind/documenten/publicaties/2023/11/14/uitbreiding-naamkeuze-gecombineerde-achternaam

Joyce Brainich von Brainich Felth - 12 jan 2024 - 08:44 (laatst bijgewerkt 12 jan 2024 — 08:49 door auteur)

Wie dit bedacht heeft moeten onmiddelijk opgesloten worden.

 

We zijn het pad helemaal kwijt in dit land. Wie verzint zoiets?

 

Ooit is ook bedacht dat kinderen de naam van hun vader krijgen en buitenechtelijke kinderen de naam van hun moeder. Zo dragen volgens mij heel veel mensen een naam terwijl ze genetisch niets te maken hebben met die naam en mensen die juist wel genetisch verwant zijn aan de naam juist niet. 

 

Ik ben persoonlijk blij dat tegenwoordig mijn kind (ook) mijn naam kan dragen. Ik snap dat deze wet genealogisch onderzoek ingewikkelder kan maken. Maar als alles goed geregistreerd wordt kan het eea wel sneller duidelijker worden misschien? 

Joyce Brainich von Brainich Felth - 12 jan 2024 - 09:27

Ooit is ook bedacht dat kinderen de naam van hun vader krijgen en buitenechtelijke kinderen de naam van hun moeder. Zo dragen volgens mij heel veel mensen een naam terwijl ze genetisch niets te maken hebben met die naam en mensen die juist wel genetisch verwant zijn aan de naam juist niet.

 

Welkom op dit forum.
Naamgeving moet wel gezien worden in historisch perspectief; De man was het hoofd van het gezin en daarmee was het logisch dat binnen het huwelijk de kinderen van het echtpaar de achternaam van de man kregen. In geval van ongetrouwde moeders kregen deze kinderen de achternaam van de moeder omdat de (biologische) vader toentertijd niet met zekerheid vast te stellen was (en het moederschap natuurlijk buiten twijfel bleef).

W. van der Kooij - 12 jan 2024 - 12:28

Dit was voor 1800 toch ook mogelijk? In mijn stamboom komen diverse combinaties van vader- en moedernaam voor. Soms werd daarna zelfs de vadernaam verwijderd, kwam er zo een knik in  de opvolging van namen. Niets nieuws onder de zon.

hennie koenen - 15 jan 2024 - 15:18

Geweldig idee! Als je tenminste wilt dat je kinderen, kleinkinderen etc. voorgoed in de vergetelheid raken... Ik denk namelijk dat in de toekomst zelfs de meest ervaren genealoog na een aantal generaties het spoor bijster raakt en het verder laat voor wat het is. Heel erg jammer.

Lieke Bowi - 15 jan 2024 - 20:14


Ik lees met verbazing dat het voor genealogen in de toekomst erg ingewikkeld kan worden. Maar je kijkt toch niet alleen naar de achternamen, je kijkt toch wat er geregistreerd staat in de officiële akten van de Burgerlijke Stand? Hierin moet je duidelijk kunnen zien wie de ouders zijn en hoe het met de achternamen zit. En vóór de invoering van de officiële achternamen werd er ook nog wel eens gewisseld van achternamen, en dat werd nergens geregistreerd. Dus dat is nog een grotere puzzel. Maar dat vind ik net juist mooi aan genealogie, het uitzoeken, het puzzelen. 

Ik zie dit als een mooie kans om achternamen door te geven en de keuzevrijheid die gegeven wordt. En voor genealogen een mooie extra uitdaging om het plaatje compleet te krijgen. Meer variatie, meer kleur, dat maakt het leven vrolijker. 

Sjors Beverwijk-Koekoek - 16 jan 2024 - 15:15







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu