stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Ontbrekende persoonsgegevens moeder Susada van Thera (Thea) Dumas. Familielijn stopt bij haar.Profiel afbeelding

Beste Rob, 

 

Mag ik allereerst even vragen naar uw interesse naar de stiefmoeder van mijn moeder? Ik kan er misschien wel achterkomen, maar aangezien ik de jongste ben van mijn moeders 5 kinderen en ik mijn moeders stiefmoeder nauwelijks tot niet heb gekend kan ik dit wellicht achterhalen bij mijn 8 jaar oudere zus. Kunt u mij intussen ook zeggen of u de incorrecte informatie omtrent mijn vaders familielijn kan aanpassen? En kan ik dan alle nakomelingen van mijn vader en moeder doorgeven? 

Ik hoor het graag. 

 

Met vriendelijke groet, 

 

Evy Peters

Evy Peters-Senstius van der Meulen - 29 mei 2020 - 12:23

Beste verre bloedverwant van Rob Dumas, 

Hartelijk dank voor uw reactie en tips. Ik weet dat mijn moeders moeder in 1949 is overleden in - als ik mij niet vergis - Bandung. Welke datum weet ik (misschien mijn zus nog wel) niet. Dat zou ik even moeten navragen. En dan kunnen we misschien ook haar overlijdensakte opvragen. 

Wij denken dat wij bij het ziekenhuis in Medan nog wel gegevens over onze oma kunnen achterhalen aangezien mijn moeder in het ziekenhuis in Medan is geboren. Hoe aan die informatie te komen moet ik nog even uitzoeken. 

Vriendelijke groet, 

Evy Peters

Evy Peters-Senstius van der Meulen - 29 mei 2020 - 12:32

Beste Rob, 

Volgens mijn zus is mijn stiefoma "Ietje" Dumas-Pieper (zonder -s-) vermoedelijk in 1950 vannaar Nederland vertrokken (het jaar wat nu als overlijdensdatum wordt aangegeven en heeft tot aan haar overlijden in de 80-er jaren in Den Haag gewoond met een vriendin. "Tante Annie" noemden wij haar vriendin, totdat mijn stiefoma overleed. Ik ben zelf ook nog op haar begrafenis geweest waar ook onze "nichten", Lien (Carolien) en Melanie (Melie) de Rijk bij aanwezig waren, maar ik kan me niet meer de exacte datum herinneren. Ik was in ieder geval al een volwassen vrouw van ergens in de 30 denk ik (ik ben nu 62). Mijn zus wist te vertellen dat toen ons gezin in december 1957 met de boot aankwam Oma Ietje mijn moeder met kinderen op de kade stond op te wachten (mijn vader kwam korte tijd later met een andere boot om familiezaken af te handelen). Mijn zus heeft ook bij Oma Ietje een paar keer gelogeerd als klein meisje van een jaar of 10/11/12. Zij heeft daar nog wel herinneringen aan. Oma Ietje werd Moes genoemd door mijn moeder en zij was volgens verhalen van mijn moeder behoorlijk streng toen mijn moeder eenmaal in het gezin van Emile Dumas en Oma Ietje samen met Laura ging wonen toen ze 13 jaar was. Oma Ietje schijnt van Pruisische afkomst te zijn. Ik heb ook nog wel vage herinneringen aan haar. Zo vaak gingen wij niet op bezoek in Den Haag, maar mijn moeder belde haar regelmatig op. Wij woonden in Nijmegen. 

Ik hoop dat u hier wat aan heeft?

Met vriendelijke groet, 

 

Evy Peters

Evy Peters-Senstius van der Meulen - 29 mei 2020 - 15:55

In mijn bericht Ben Wegman - 26 mei 2020 — 13:44  meldde ik:

Geboorteaktes Medan 1917: filmnummer FS 1208691

In te zien bij elk familycentrum van de Mormonen (na afspraak) zowel binnen als buiten Nederland.

Ik moet daar een kleine correctie op aanbrengen. De hr en mevr Etmans (Roosje Roos) wezen mij erop dat de genoemde film nog niet is gedigitaliseerd en dus niet in elk familycentrum is te bekijken. De fysieke film ligt in Leeuwarden en kan daar worden bekeken (na afspraak). 

Mijn excuses voor de onvolledige informatie en dank aan de mensen van Roosje Roos voor de correctie.

mvg-Ben

Ben Wegman - 7 jun 2020 - 19:21 (laatst bijgewerkt 7 jun 2020 — 19:22 door auteur)

Ik wil graag de afkomst weten van William Edgar Plowell overlede 1949 te Paramaribo, hij is de grootvader van mijn vrouw en is lange tijd in Paramaribo geweest waar hij ook kinderen had. Hij was goudzoeker en de verhalen doen gaan als of hij uit Berdice komt. Ik ga maar eens snuffelen in het nationaal archief in DenHAAg iemand aanknoplingspunten?

Jos van Helvoirt - 7 jun 2020 - 19:25

@ Jos,

Ik heb de indruk dat jouw vraag niet past bij de vraag van Evy. Indien er geen duidelijk familieverband is met de personen in haar berichtenreeks vermeld, kun je het beste een nieuwe vraag voor jouw probleem aanmaken.

Als je de nieuwe vraag plaatst vermeld dan zijn geboortejaar ca 1893. Bedankje bij overlijden

En je kunt ook eens bijde volkstelling 1921 kijken. Zie https://ugc.jayveel.nl/volkstelling-suriname-1921/

mvg-Ben

ps plaats je vraag in het subforum Suriname-Ned. Antillen: https://www.stamboomforum.nl/subfora/202/0/0

Ben Wegman - 7 jun 2020 - 19:42 (laatst bijgewerkt 7 jun 2020 — 20:22 door auteur)

Bedankt voor de feedback ik maak een nieuwe oproep aan!

Jos van Helvoirt - 8 jun 2020 - 13:08

Dag Evy,

 

Ben je al verder gekomen met de speurtocht naar je oma?

Ben terecht gekomen op de stamboom van familie Sibbald. Een van de zonen was getrouwd met Maria Susada ( dochter van Goldman?) geboren in 1897. 

Op de familiekaart van de gemeente Den Haag staat de familie Sibbald, vermeld met drie zonen en Thera Dumas, geboren te Medan in 1917. Klinkt dit bekend?

wolter gerungan - 28 sep 2022 - 11:36

Mooie vondst!

Voor wat betreft de familieverhoudingen op deze familiekaart heb ik het bange vermoeden dat die met meer dan één korrel zout moeten worden genomen. De gegevens zijn van  mei 1930 t/m maart 1931. Aan de handschriften te zien zijn de persoonsgegevens van 1930. En er staat aangetekend dat Thera Dumas, geboren 1917 te Medan de 'Beh/dr' [behuwd dochter = schoondochter] van Leonard Alphonse William zou zijn, dus gehuwd met een van zijn zoons, geboren tussen 1915 en 1920.

In het gunstigste geval gaat dat dan over een 15 jarige man gehuwd met een 13 jarige vrouw. Daar geloof ik geen fluit van.

Hoe zit dit dan wél in elkaar? Zo goed als zeker een samengesteld gezin van 2 samenwonende volwassenen. Kinderen Sibbald zijn duidelijk de zoons van Leonard Alphonse William Sibbald, maar wie de moeder is is niet duidelijk. Hoogstvermoedelijk uit een eerdere relatie; ik heb geen huwelijk van hem gevonden. En wij weten dat Thera Dumas de dochter is van Maria Susada alias Suze.

-Bart- - 28 sep 2022 - 12:25

Het dossier OGS van Leonard Alphonse William. Overleden in 1944 in de gevangenis Soekamiskin te Bandoeng. Doodgemarteld door de Japanners. En let op:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

M.a.w. Samengevat: Susada (Suze) is een inlandse, geboren in 1897 te Poerworedjo. Heeft een relatie met Emile Dumas, waaruit dochter Thera Dumas (*1917). Heeft vervolgens een relatie met Leonard Alphonse William Sibbald [die heeft 3 zoons uit een eerdere relatie met de inlandse vrouw Entjah], huwelijk op 7 september 1921 te Soemedang. Tot in ieder geval 1930 woont Thera bij haar moeder (en de familie Sibbald); daarna blijkbaar bij haar vader / in het gezin van haar vader. Susada is overleden te Bandoeng op 19 februari 1950. [ de familieoverlevering is vrij accuraat: "Ik weet dat mijn moeders moeder in 1949 is overleden in - als ik mij niet vergis - Bandung. Welke datum weet ik (misschien mijn zus nog wel) niet. Dat zou ik even moeten navragen."] Dit is waar ze toen blijkbaar woonde:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Waar de naam 'Gouldman' die ik aantref in het dossier OGS vandaan komt is onderwerp van verder onderzoek.

 

Verder:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En zijn Japanse Interneringskaart

Interneringskaart van Hendrik William is wel geïndexeerd maar scan is niet op te roepen.

-Bart- - 28 sep 2022 - 14:55 (laatst bijgewerkt 28 sep 2022 — 16:15 door auteur)

Hmm, de naam 'Gouldman' komt niet voor in roosjeroos. Maar de naam 'Goldman' wél, met in de 'opmerkingen' 62x een 'hit' op het fragment 'jonk' - dus tientallen keren de opmerking 'jonkheer' of 'jonkvrouw' o.i.d.

Dit draadje begon o.a. met "Suzes vader zou volgens de overlevering een (Nederlandse??) jonkheer zijn en [Suze] is dus geen volbloed Indonesische."

=> Het begint er dus op te lijken dat haar vader ene jonkheer Goldman was, die zijn dochter Susada (bij een Indonesische vrouw) niet erkende. Maar daarmee zijn we d'r nog niet; 38 matches op een jonkheer Goldman (met dubbelingen natuurlijk, maar toch)

Echter, als ik zoek op matches 'Goldman' in Poerworedjo (waar Susada in 1897 is geboren) dan blijft er eigenlijk maar 1 kandidaat over:

(Jonkheer) Christiaan Johan Karel Goldman

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Deze volgorde van gebeurtenissen kan eigenlijk maar één ding betekenen: 

- de eerste vrouw van Christiaan Johan Karel Goldman, Rosalia Catharina Hummelgens is overleden in 1895. 
- Daarna (in 1896?) heeft deze jonkheer een kortstondige relatie met een Inlandse vrouw, waaruit in 1897 een dochter Susada. 
- In dat zelfde jaar trouwt de jonkheer echter met Hendrika Wilhelmina Hummelgens [ ik gok eigenlijk een zuster van zijn eerste vrouw ].

Dat maakt het linksom of rechtsom blijkbaar moeilijk om Susada te erkennen; zij gaat als 'inlandse' door het leven met de naam Susada (Suze) of Maria Susada, maar blijkbaar is haar afkomst nooit echt een geheim geweest. De familieoverlevering geeft daar blijk van, maar ook het dossier OGS waarin de naam 'Gouldman' opduikt op de positie van een 'meisjesnaam':

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Is dit 100% bewezen? Nee. Maar dit begint er toch wél heel erg sterk op te lijken.

-Bart- - 28 sep 2022 - 15:24 (laatst bijgewerkt 28 sep 2022 — 16:08 door auteur)

Uit: 1994INN 7: 25

Uit het eerste huwelijk:
1. Rosalia Catharina Hummelgens, geb. Gombong (Keboemen, Bagelen) 28 mei 1859, overl. Kraksaän (Besoeki) 30 juli 1895, tr. Poerworedjo (Bagelen) 1 juni 1877 Jhr. Christiaan Johan Karel Goldman, geb. Soerabaja 1 juni 1850, ontvanger in- en uitvoerrechten en accijnzen te Semarang, krijgt tractementsverhoging van f 200,- naar f 250,- en wordt overgeplaatst naar Cheribon 1893, verificateur 3e klasse te Keboemen 1895, ontvanger te Rembang 1897, wegens volbrachte diensttijd eervol ontslag 12 maart 1903, pensioen van f 1097,- per jaar, 29 maart 1903’), overl. Poerworedjo (Kedoe) 15 mei 1908, zn. van Jhr. Willem Christiaan Francois en Jkvr. Maria Henrietta Francina Goldman, hij hertr. Poerworedjo 19 mei 1897 zijn schoonzuster Hendrika Wilhelmina Hummelgens.

Het hele artikel: De Indische tak van de uit de Pfalz afkomstige familie Hummelgens door Drs. R.G. de Neve. 23-27.

Een ander artikel uit betreffende Goldman Ned Adelsboek 03, 1905 pag 235-244. Onderstaand het relevante deel van pagina 240

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ben Wegman - 28 sep 2022 - 15:58

Voor wat betreft de familie Goldman en hun oorsprong, zie hier. En hier.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Johan Christiaan Goldman, in 1812(?):

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Verdere afstamming in deze publicatie. Moet uiteraard geverifieerd worden, maar ziet er vooralsnog mijns inziens vrij accuraat uit.

-Bart- - 28 sep 2022 - 16:01 (laatst bijgewerkt 28 sep 2022 — 16:06 door auteur)

Soerabaijasch handelsblad, 29-05-1908:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

-Bart- - 28 sep 2022 - 16:54

Indien gewenst kan ik het artikel uit het Nederlands adelsboek toesturen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 28 sep 2022 - 17:16

Heb vandaag even gekeken in het hoofdregister van geboorten Medan 1917, doch  daarin komt de aangifte van geboorte van Thera Dumas  niet voor. En van 1917 zijn helaas geen bijregisters verfilmd, dus wat dat betreft loopt dit spoor qua mogelijk extra informatie dood.

leo48 - 4 okt 2022 - 16:59

Nouuu, dit is toch wel weer een grote stap verder in het onderzoek! En zoveel details over de familie Goldman tot aan de Goldman toe waar alles mee is begonnen! Heel hartelijk dank voor deze informatie. Ik ben er ontzettend blij mee, omdat ik toch wel vast was gelopen. Zoals u al zei: het was bij ons in de familie geen geheim dat mijn oma Suze een jonkheer als vader had en niet echt was erkend, omdat mijn moeder Thera het wel had verteld, maar echt meer details hierover hadden wij niet. Zoals het meestal gaat in (Indische) families waar dan niet al te veel gesproken werd over het verleden. En als kind sta je er niet bij stil ook omdat er verder er nooit op ingegaan werd of er werd overheen gesproken. Nu ben ik natuurlijk enorm nieuwsgierig wie dan wel de inlandse vrouw is bij wie deze jonkheer Goldman mijn oma Suze heeft verwekt. Ik besef dat dit waarschijnlijk nooit boven zal komen omdat deze inlandse vrouwen nooit werden geregistreerd. Maar deze informatie is al heel wat. Nogmaals hartelijke dank. Mocht u ooit toch nog op informatie stuiten, dan houd ik mij aanbevolen.  

Evy Peters-Senstius van der Meulen - 5 okt 2022 - 19:30

Dank voor uw reactie en uw poging meer informatie te achterhalen. Gelukkig weten wij van onze moeder Thera Dumas dat zij wel in Medan is geboren en ook weten wij dat haar moeder Suze (Susada) heette en een vader had die een Jonkheer was. Nu de naam Goldman eruit is gekomen, komt de herinnering ook boven dat die naam vroeger wel was gevallen zonder dat hierover werd uitgeweid. De zoektocht stokte dus  bij deze jonkheer Goldman. Nu mijnheer Wegman behoorlijk wat gedetailleerde informatie over deze Familie Goldman heeft weten te achterhalen is al veel opgehelderd. .... nu de naald in de hooiberg zoeken: wie was de moeder van mijn oma Suze?

Evy Peters-Senstius van der Meulen - 5 okt 2022 - 19:41

Dag Evy,

Mooi dat we jou een stap verder hebben kunnen helpen. Voor zover ik alle gegevens op m'n netvlies heb, en ook kan beoordelen hoe betrouwbaar het een en ander is wil ik nog wel een nuancerende opmerking maken. Wat we nu gevonden hebben wil ik graag aanduiden als (zeer) vermoedelijk, of (zeer) waarschijnlijk. Het past namelijk zo mooi in elkaar dat de kans dat dit allemaal 'toevallig' is mijns inziens klein is.

Maar 100% hard bewijs dat het zo in elkaar zit hebben we helaas niet. Dus wat dat betreft hou ik een slag om de arm. Niet een 'enorme' slag, maar toch..

Voor wat betreft de moeder van Oma Suze zie ik geen concrete mogelijkheden voor verder onderzoek. Maar misschien heeft iemand anders daar nog een idee voor? Wat mij bevoorbeeld opvalt is dat Wolter in zijn bijdrage (al) zegt: "Een van de zonen was getrouwd met Maria Susada ( dochter van Goldman?)" Dat van die zonen klopt m.i. dus - aantoonbaar - niet, maar ik ben wél benieuwd waar Wolter de link met 'Goldman' vandaan heeft.

-Bart- - 6 okt 2022 - 12:59


Op geni.com is het volgende te vinden (incl. foto's): 

Quote

Susada Goldman 49 jaar ( foto van 23-9-1948 )

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Maria Susada Goldman
Datum van Geboorte 05 augustus 1897
Plaats van geboorte: Purworejo, Purworejo Regency, Central Java, Indonesia (Indonesië)
Overlijden: 19 februari 1950 (52)
Bandung, Bandung City, Jawa Barat, Indonesia (Indonesië)
Naaste familie: Vrouw van Leonard Alphonse William Sibbald

Unquote

Ook:

https://www.geni.com/family-tree/index/326564274440004024

https://www.geni.com/people/Leonard-Sibbald/325475290650007120 

https://www.geni.com/photo/view/326564274440004024?album_type=photos_of_me&end=&photo_id=6000000185423237925&project_id=&start=&tagged_profiles= 

Ik kan niet anders dan concluderen dat daar precies dezelfde conclusies getrokken zijn, en op basis van dezelfde bronnen, als we nu hier doen, met uitzondering van de identificatie van wie deze 'Goldman' exact is. Om achter de auteur/beheerder van deze pagina's te komen moet je volgens mij ingeschreven zijn bij geni.com, en dat ben ik niet (en ben ik ook niet van plan).

-Bart- - 6 okt 2022 - 13:38 (laatst bijgewerkt 6 okt 2022 — 13:41 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu