stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Weet iemand wie de moeder van Elisabeth en de ouders van Gijsbert Jacobus Maes waren?



Profiel afbeelding

Hey Saskia wederom weer erg bedankt voor al je informatie, ik ben alleen wel een beetje brak van het stappe van giester xd bende toevallig bij die boedelscheiding (je link doeget niej) ook toponiemen of plaatsnamen tegengekomen? Want dan weten we misschien ook weer wat meer

Jermaine van der Meer - 25 jun 2017 - 14:21

Die Reinier Michaelsz Pasmans die ik had gevonden in het archief van Breda in 1666..

Zie hier wat ik nog vindt te Diessen

Gijsberdien Rijner Passmans laat op 4-10-1688 te Diessen haar testament opmaken.

Betreft:

inv. nr 2

pag nr 193v

Gijsberdien Rijner Passmans 04-10-1688 testament. 

Ga eens kijken of mijn lappie meewerkt om de betreffende testament in te zien.

Gr

Sas

Saskia Hendriks - 25 jun 2017 - 14:43

Haha... doe rustig aan.. ik ben niet meer van het stappen... (die leeftijd heb ik gehad.. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 )

Nou ik weet iig Hilvarenbeek en Esbeek (dat ligt nabij Hilvarenbeek en nabij de grens van Belgie).. 

Verder nu ook een dochter van Reijnier Michielsz Pasmans, Gijsbertha gevonden. Die laat iig in Diessen een testament opmaken.

Ik kijk even verder.

Gr

Sas

Saskia Hendriks - 25 jun 2017 - 14:46

Via Archief Tilburg ff Passmans invoeren, dan zie je vanzelf 

Gijsberdien Rijner Passmans, dan zie je vanzelf not. archief Diessen, die kan je openen en kan je bladeren, als je nu gelijk naar pas

56 vd 365 gaat en dan de  linker pagina bekijkt, dan is het haar testament.

Gr

Sas

Saskia Hendriks - 25 jun 2017 - 15:22

Haha ik ben alweer n bietje bijgekoome, hoe jong bende dan? Want ik zie nog steeds dames van 30 à 40 jaar lekker op stap gaan hoor, Hilvarenbeek en Esbeek ken ik trauwes erg goed daar ik zelf in Moergestel woon en erg van fietsen hou! of dei verkoop aan verkoop Marten Cornelis van Scherpenberch nog het volgende, wellicht heette zijn vader Cornelis Peters Scherpenberch Want als da zo is dan was hij de oudoom van Petronella Bruers die weer met Hendrick Hendricks Verbanit trouwde

 

M : Peter Willem Bruers =>Codes==LWNr==
Zoon van / Son of : Willem Henrick Jan Bruers & Cornelia Peters Scerpenberch

Relat(ie/ed)

F : Maria Hendrick Peters =>Codes==LWNr==


Kinderen/Children ;
1: Petronella Peter (Pierijntje) Bruers (* ~1634 )

Jermaine van der Meer - 25 jun 2017 - 23:27

Over Hendrick Hendricks Verbanit he'k nog dn volgende leuke anekdote gevonden, hij woonde dus voornij de Dunsebrug op dn Dunsedijk (Daar hedde ongeveer hedde heden ten dage herberg in den Bockenreyer):

 

Schat bij Dunse Bergen in 1679 tevergeefs opgegraven.
Het nu zo rustieke Dun was weleer een gehuchtje van maar liefst meer dan tien boerderijtjes met enkele herbergen. Nu kunnen we met de fiets dwars door de nieuw aangelegde golfbaan over de Dunse Dijk vanuit Esbeek het voormalige leengoed bereiken. Lang voordat die Dunse Dijk werd aangelegd stond er rechts voor de witte Dunse brug de boerderij van Peter Hendrick Verbanith. Deze grote boer had o.a.. liefst 150 schapen die een totale waarde hadden van f 150,-. Tot de boerderij behoorden o.a.. Bussers Bemdeke, Slemans Acker, Sluysacker, Kivits Drieske, Acker achter Jan van Duns stede. Later boerden er nog Hermans en Rombouts.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Notaris Huysmans kocht rond 1900 het geheel en liet de boerderij afbreken. Toen “De Utrecht” het overnam heeft men op die plaats een kampeerterreintje ingericht. Die noemde men 'De Weitjes' gelegen aan de voet van de langgerekte Dunse Bergen. Een zandverstuiving waaraan het gehuchtje Dun zijn naam dankt. Een oude naam voor deze rulle zandrug is overigens ook: Royenbergh, een toponiem dat tevens de grens met de Mierden aanduidt! 'Rooy' of 'rooien' is, behalve het omdoen van bomen, een grensnaam!
In 1679 had genoemde Peter Hendrik Verbanith twee knechten. Dat waren de 27 jarige Jan Adriaens uit Lage Mierde en de 23 jarige Peter Willem Schellekens uit Beek. De boer had vernomen van zijn vader dat eenigh gelt moste gegraven syn van Hendrik Verbanith. De knechten kregen de opdracht om te gaan zoeken. Ze verklaarden later dat ze voor hunnen meester hebben gesocht ende gegraven op een gracht tussen Bussers Beemt ende seecker heyvelt toebehorende Jan Otten tot Dun. Na enig graafwerk vonden ze aan de voet van de Dunse Bergen op den selven gracht (=zandheuvel) een blauwen eerden bierpot staende in de aerde, het onderste boven, alwaer gelt in was. De boer werd ontboden en die telde vier goud stukken en wat zilver geld. Maar precies wisten de knechten het niet! Bovendien: als zij zouden zwijgen dan stond hen loonsverhoging te wachten! Maar toen dat in 1685 nog niet gebeurd was, gingen ze met hun verhaal naar de Beekse schepenen. Niet zo ver verwijderd van de plaats werd in 1984 ook een schat gevonden. Er werd niet naar gezocht, doch de boer ploegde die toevallig boven. Een kruik met 146 zilveren munten. Wellicht werden beide kruiken tijdens de Franse oorlog in het rampjaar 1672 begraven. Het jaar 1683 zou overigens voor de laatste kruik ook kunnen. Toen vond er in Esbeek een enorme inkwartiering van soldaten plaats. Op Dun kreeg Cornelis Peters op de Coevoort zes soldaten. Gijsbrecht van Dun had een capitein met peert, een vendrich en drie man in de kost. Dat was de boerderij/herberg in de bocht net over de witte brug. Genoemde Peter Verbanith tot slot had twee soldaten in huis.
Het perceel waar de geldschat begraven werd, Bussers Beemt genaamd, lag overigens niet ver verwijderd van de aloude Koevoirtbrug. Bron: http://www.vandunstamboom.nl/dunseschat.html

Jermaine van der Meer - 26 jun 2017 - 01:46

Zou met onderstaande Anneke Rijsbosch toevallig Jenneke Rijsbosch (de vrouw van Johannes Michealsz Pasmans) zijn bedoeld?

Plaats: Hilvarenbeek
Soort akte: attestatie
Personen: Verschenen voor Otto Westeninck en Peter van Andel schepenen van Hilvarenbeek, Jan van de Sande en Anneken van Dun zijn huisvrouw en Hendrick van Poppel en Jenneken Perkien zijn huisvrouw inwoners van Goirle
welke verklaren op verzoek van Jacobmijna Rijsbosch, dat de eerste attestant naar Hilvarenbeek is gegaan in 1697 op de derde februari daags naar onze Lieve Vrouw Lichtmis om Marie van Dun welke daar werkte te halen
om bij haar zuster Anneke die ziek in huis lag, van haar attestant om op te passen en te dienen. Zij is bij haar zuster gebleven tot de laatste dag in mei of de eerste juni 1697. de andere 2 attestanten verklaren het zelfde.
Datum: 03 11 1698 Bron: http://www.vandunstamboom.nl/oudezaken1.html

Verder ziedde in voornoemde link ook regelmatig een Peter Bruers als schepen optreden, nu denk ik dus dat Petronella Bruers geen dochter was van de pastoor Peter Bruers maar van de schepen Peter Bruers!

Jermaine van der Meer - 26 jun 2017 - 02:21

Dat klopt trouwens niet want wij zoeken  een Peter Willem Bruers en de schepen was een Peter Cornelis Bruers

Jermaine van der Meer - 26 jun 2017 - 02:26

De ouders van Peter Willem Bruers waren al bekend (dom van me dat waren natuurlijk Willem Hendrick Jan Bruers en Cornelia Peters Scherpenberch, wellicht is de hieronder genoemde Gerrit Hendrick Bruers (zie nogmaals de link: http://www.vandunstamboom.nl/oudezaken1.html) wel de broer van Peter Willem Bruers

Jermaine van der Meer - 26 jun 2017 - 02:40

En hieronder daar bedoel ik natuurlijk de volgende akte mee:

 

Plaats: Esbeek
Soort akte: attestatie
Personen: Verschenen voor Jacobus Glavimans en Christiaen de Vries schepenen van Hilvarenbeek, Anneken van Dun de huisvrouw van Gerrit Hendrick Bruers, welke verklaard op verzoek van de drossaard dat Peter Wijten althans bruidegom van Elisabeth Anthonij Mesmaeckers. Aan haar attestantes man heeft verzocht aan haar huis te laten bierdrinken, om vrienden en het jonge volk te beschenken met verzoek om enig jong volk te nodigen, die verleden zaterdag middag in grote menigte bij haar huis zijn geweest, door bruid en bruidegom zijn voorzien van bier. Wanneer er zeven en een half vaten bier wit bier waren getapt dat er ruzie was ontstaan tussen Jan Laureijs van Loon en Jan Leenderts van Loon. De attestante heeft gezien dat later Jan Laureijs van Loon op een stoel naar huis is gebracht.
Datum: 17 06 1713

Jermaine van der Meer - 26 jun 2017 - 02:41

Ik vraag me trauwes af als we op dn zelfde site kijken of dn Wouter Adriaens Van Gils dezelfde is als de schoonvader van Johannes Nicolaus Van Goerle?

Plaats: Diessen
Soort akte: attestatie
Personen: Verschenen voor Jacobus de Bosson en Jacobus van Andel schepenen van Hilvarenbeek, Wilbort Jansen oud ca 38 jaar jongman en Jan van Dun oud ca 67 jaar beide geboren en inwoners van Diessen. Welke verklaren op verzoek van Anthonij Smits dat de eerste attestant toen hij 8 a 9 jaar oud was heeft gewoond eerst als schaapshoeder en later als labeurknecht bij Jacob en Jenneken Beersmans in Baarschot, waar hij 13 a 14 jaar heeft gewoond. Waar hij heeft gezien in de keuken Nicolaes Cornelis van Diessen en Wouter Adriaens van Gils. betrefd een schuld.
Datum: 07 12 1717

       
   

Wouter Jan Adriaens van Ghilze van Gils
????-

Margriet Antonis Moonen
????-

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Elisabeth Wouter Adriaens van Gils
????-

   
x
Johannes Nicolaus Laurentius van Goirle
????-
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Walterus Johannes Nicolaus van Goirle
1605-± 1667
Bron: https://www.genealogieonline.nl/fr/stamboom-willems-hoogeloon-best/I123960.php

Jermaine van der Meer - 26 jun 2017 - 02:52

Ik ben altijd heeel voorzichtig met kijken wat andere hebben gevonden, ik controleer het altijd of het klopt.

Mijn ervaring is iig....dat men soms er compleet naast zit..en er zijn genoeg mensen die het klakkeloos overnemen.

 

Ik ben nog steeds bezig met Pasmans (de Cuijper)...das toch echt ingewikkeld geheel op zich, maar wel een heel interessant. Ik ben ergens bij een van de dopen een Pasmans tegen gekomen en daar stond ex (plaatsnaam) bij...dus die Pasmans woont dus in die omgeving.. Met me stomme kop niet genoteerd hoe, wat en waar...dus mag ik opnw gaan zoeken...gggrr

 

Mbt Jenneke Rijsbos(ch) das te vergelijken met Johanna en Joanna. Jacobmijna is meer te vergelijken als Jacoba 

Een roepnaam voor Jenneke/Johanna/Joanna is Anna.

Mocht je willen weten hoe en wat dan zou je toch echt...alle fam leden Rijsbosch (Schepen) moeten hebben.

Kijk naar Hendrik Gerardusz Schepen (Rijsbosch), de vermoedelijke broer van...ook daar moet je voorzichtig mee zijn....

Er is ook een Johan Rijsbosch wonende te Hilvarenbeek, maar hoe hij in het plaatje past is me nog een raadsel.

Saskia Hendriks - 26 jun 2017 - 09:04

Kwam dit dus ook nog tegen te Weelde:

 

1652: Lisken Peeter Claessen x Jan Aert Lommen verkoop

(Peter?) Michiel Paesmans x +Jacomijntken Peeter Nicolaesse

Cornelis Barth x + Peerken Peeter Claessen: 2 kinderen

Tieleman Michielse x Jenneken Peeter Claesse

Valentijn Hendricx x Tanneken Peeter Claesse

Jan Mathijs de Bie x Heyltken Peeter Claesse

( x staat voor gehuwd en + staat voor overleden) Schepenakte dd akte te Weelde 8-3-1652

Saskia Hendriks - 26 jun 2017 - 10:27

Iig nog zusters van Jacomijntje (ovl voor 1649, vrouw van Petrus Michielsz Pasmans):

Lisken (Lijsken, Elisabeth enz), Peerken (Petra, Petronella enz), Jenneken (Joanna/Johanna/Janneke), Tanneke en Heijltje (Heijlewig enz)....en hun (voormalige) mannen.

Saskia Hendriks - 26 jun 2017 - 10:30

Paesmans, Passmans, Pasman en Pasmans...en dan ook nog eens andere achternaam Cuijper... 

Tjonge jonge... 

Saskia Hendriks - 26 jun 2017 - 10:31

Huwelijk van Petrus Michaelsz Pasmans gevonden te Weelde:

Petrus Michaelis Cuypers (Becensis) x Jacoba Petri Nicolai (Becensis)

RK tr op 4-3-1620 te Weelde

Getuigen bij het huwelijk zijn Nicolaus Joannis Mathie de Bie Weldius en Joannes Michaelis Cuypers frater  Becensis

Volgens mij is Becensis gelijk aan (Hilvaren)beek. Weldius gelijk aan Weelde.

Joannes Michaelis is de broer (frater) van Petrus.

Saskia Hendriks - 26 jun 2017 - 11:30

En nog veel meer te Weelde

 

Leonardus Joannis Jacobi (Becensis) x Dimpna Michaelis Cuypers (Becensis, coniuguim Becensius

= Schoofs

RK ged te Weelde:

Catharina, ged 14-5-1623, get. Petrus Michaelis Cuypers, Beek en Joanna Vinerius, Beek

Jacobus, ged 12-3-1625, get. Nicolaus Joannis de Bie, Weelde en Dimpna Joannis Matthie Joannis de Bie, Weelde

Joanna, ged 27-6-1627, get. Guilielmus Thielmanni Lemmens, Beek en Joanna Sebastiani, Beek

Margareta, ged 8-3-1629, get. Joannes Anselmi, Weelde en Henrica Martini Cornely, Mierde

Cornelius, ged 16-5-1632, get. Godefridus Michaelis Thielmans, Poppel en Maria Joannes Michaelis Cuypers, Weelde

 

Maria, dochter van Joannes Michaelisdr Pasmans (Cuijpers) woont dus te Weelde en Joanna, dochter van Vinerius woont te Hilvarenbeek net zoals Petrus Michaelis Pasmans.

Saskia Hendriks - 26 jun 2017 - 12:04

Arnoldus Jordani (Becensis) x Adriana Michaelis Cuypers

RK ged te Weelde

Joanna, 9-3-1656, get. Adrianus Leonardi en Dimpna Leonardi Joannis uxor (zus van Adriana?)

Cornelia, 29-1-1661, get. Henricus Petri en Joanna Joannis, Miederde

Saskia Hendriks - 26 jun 2017 - 12:09

Joannes Michaelis x Joanna Michaelis 

(zie Joannes Michaelis Cuypers)

RK ged te Weelde

1. Elisabeth,  ged 14-3-1610, get. Adrianus Buy en Margaretha

Joannes Michaelis Cuypers (Becensis) x Joanna Stephani Conincx (Mierdensis), coniugium Bekensis

Cuenen(3)

2. Maria, ged 20-5-1612, get. Joannes Mathijssen, Beek en Tanneken Sebrechts van Beeck

3. Joannes, ged 1-2-1615, get. Petrus Michaelis en Margaretha Mathia, Beek

4. Adriana, ged 4-4-1617, get. Joannes Arts, Beek en Dingen Jacobs, Beek

5. Anna, ged 23-4-1621, get. Sebastianus Hermanni molitor, Weelde en Angela Michaelis Cuypers, Beek

6. Catharina, ged 20-11-1623, get. Nicolaus Joannis de Bie, Weelde en Jacoba Petri Michaelis, Beek

Saskia Hendriks - 26 jun 2017 - 12:17


Voor Dimpna ziet het er dan ongeveer zo uit, met wat ik tot nu toe heb:

 

2.3 Dimpna Michaelsdr Pasmans x Leonardus Joannesz Jacobusz Schoofs

Dimpna RK ged 28-8-1593 te Hilvarenbeek, get. Viverius? Petri en Margaretha de vrouw van Jois Laberta?

Leonardus Rk ged 29-9-1592 te Hilvarenbeek, zoon van Joannes Jacobus Schoofs en n.n, get. Henricus Joannes en Petra, vrouw van ? Petrus Mathei

Dimpna is overleden na 1650 (Dimpna is doopgetuige bij de RK doop van Joannes op 20-5-1651 te Weelde, zoon van Tielmans Michaelis Tielmans en Joanna Petri Nicoli (Zweens))

 

Huwt voor 1619 met Leonardus Joannesz Jacobusz (Schoofs)

Uit dit huwelijk: RK ged

1. Joannes, ged 1-8-1618 te Hilvarenbeek, get, Joes Adriani en Maria, vrouw van Jacob Schoofs

2. Adrianus, ged 15-3-1620 te Hilvarenbeek, get. Adrianus Michaelis Pasmans en Johanna, vrouw van Petrus Mathijsz

3. Catharina, ged 14-5-1623 te Weelde, get. Petrus Michaelis Cuypers, Beek en Joanna Vinerius, Beek

4. Jacobus, ged 12-3-1625 te Weelde, get. Nicolaus Joannis de Bie, Weelde en Dimpna Joannis Matthie Joannis de Bie, Weelde

5. Joanna, ged 27-6-1627 te Weelde, get. Guilielmus Thielmanni Lemmens, Beek en Joanna Sebastiani, Beek

6. Margareta, ged 8-3-1629 te Weelde, get. Joannes Anselmi, Weelde en Henrica Martini Cornely, Mierde

7. Cornelius, ged 16-5-1632 te Weelde, get. Godefridus Michaelis Thielmans, Poppel en Maria Joannes Michaelis Cuypers, Weelde

 

1625: Mayken Jacobs en Henrick Matheusen, testament, erfgenamen zijn neef Lenarden Jansen Schoofs (x Dimpna Michiel Cuypers), zus Catharina (x Lambrecht Peeter Erven) en zuster man Mayken Jansen. Schepenregister Weelde, dd 28-8-1625

Saskia Hendriks - 26 jun 2017 - 16:01







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu