stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Weet iemand wie de moeder van Elisabeth en de ouders van Gijsbert Jacobus Maes waren?



Profiel afbeelding

Dank je wel.

Nee. kids hebben hun eigen dingen te doen en vriend is aan het werk..

Gr

Sas

Saskia Hendriks - 7 jul 2017 - 12:57

Dat andere ga ik ff naar kijken...

En wat betreft dit

Verder zijn er inmiddels zoveel berichten dageg toch nog n keer mn geheugen moet opfrissen Sas, hoe kwam jij er ook alweer bij dat Joannes Theodorusz (Dirksz) Pasmans de vader van Micheal en Viverius was?

 

42. 1582 december 14 824.Mgt,N.4817,29v ter instantie van Jan Wouter Panis tot Hilwarenbeeck wnd versocht Jannen de Witte Janss Niclasen Peeter Aert Sterts schepenen Peeteren Aert Jan Huyben ende Peeter Cornelis Adriaenss borgemrs binnen der heerlijcheyt ende den dorpe van Goorlle ook voor andere reputerende der gemeente van Goorlle hen vragende oft zij onder cautie sufficiante die voors. Panis puteerden te stellen begeerden te restiteren alzulcken peert ende xxvij of xxvi ka gld van hen gelt - alles volgens vonnis bij schepenen der stad sBosch tussen voors. Panis impetrant ter eenre en de voors. schepenen en de borgemrs ter andere zijde van 5 juli 1582 waarop de Witte en de borgemrs antwoordden [29-II(31)] dat ze wel gende? het beschaedt bij den prince van Parma der meyerien van sHertogenbossche verleent van meyninghe waren mette begonste executie voort te procederen nyet van meyninge sijnde het voors. affgepant peert ende 27 of 26 ka gld te restitueren zonder dat de voors. Panis die gesette contributien gelijck andere inne gegoeden prorata zal betaelt hebben etc. Panis protesteert - in presentie van Vijfver Jan Dierck Pasmans Peeter Gelder? Eelkens Dionys Jan Back ende meer anderen als getuigen hiertoe geroepen 

 

201. 1597 augustus 20 824.Mgt,N.4817, 121v-1 Adriaen Jacobs Schuermans man van Henircxken zijn hvr d.w. Adriaen Jan Lambrechtss tot Hilwarenbeeck wonende heeft getransporteert mr Cornelis van Aelst notaris res. in Hilwarenbeeck 1/3 als voorn. Henrixken hvr Adriaen voorn. aengecoemen en aenverstorven is van w. Jan Lambrechtss en Heylwich d.w. Wijtman Raess haar grootvader en moeye resp. in eender van 12 ka gld sjaers op de wede w. Cornelis Jan Schillders nog 1/3 in rente van 6 ka gld tot Hoogemierde nog 1/3 in 5 ka gld 11 st 2 p sjaers op de wede en krn Andries Adriaen Symons tot Esbeecke nog 1/3 in 5 ka gld 10 st op Cornelis Anthonis Loeyen ook tot Esbeecke noch 1/3 in 5 gld 10 st op Michiel Jan Pasmans tot Esbeecke noch het 1/3 in 9 ka gld sjaers op Aerdt Havermans tot Dun en noch 1/3 in [122r] rente van 3 ka gld sjaers op Jacob Aertss op Roevert onder Beecke tesamen met alle achterstelle waartegen mr Cornelis voors. zal betalen aan Adrianen voors. 125 ka gld waarvan Adriaen bekende 82 ka gld 7 st ontvangen te hebben van mr Cornelis nog 1/3 in 200 gld eens aan erfgen. Gerart Philipss tot Diessen nog 1/3 in 30 ka gld aen Marye Bloemendaells tot Diessen noch 1/3 van de verteerdec costen onbetaelt staende ten huyse van Jan Mijss? van Arendonck en nog 45 of 46 ka gld aan jannen ende Goyaert Panis - testes Corstiaen Willemss ende Jan Goiaert van Ham ingesetenen van Gestell bij Otw 

Saskia Hendriks - 7 jul 2017 - 13:00

Viverius (Vijver) is nl nogal zeldzaam op zich en komt in de omgeving van Hilvarenbeek en Esbeek niet of nauwelijks voor.

Saskia Hendriks - 7 jul 2017 - 13:02

Ow nou da klinkt ook romantisch zeg, nu mar hopen op een groot cadeau vanavond! xd

Jermaine van der Meer - 7 jul 2017 - 13:03

Jah het klopt helemaal! Nu weet ik het weer met die Pasmannen, Wel vreemd trauwes da we nerges dn vrouw van onze Micheal teege koome? Hadde gij toevallig ook nog informatie waar die Jan Dierck Pasmans zn standplaats/ bezittingen had? Zou onze Micheal anders ook in Hulsel zijn getrouwd net als zn broer?

Jermaine van der Meer - 7 jul 2017 - 13:04

Hadde gij wellicht ook nog aanknopingspunten bij de families Hendrickx, Hendrix en Verheyden?

Jermaine van der Meer - 7 jul 2017 - 13:05

Dus om deze rede icm Pasmans kan het bijna niet anders dan dat ivm Theodorus (Dirk), Pasmans, Vijver....dat Viverius en Michael, beide Jansz waren (ivm Michael die voogd was) de kans erg erg erg erg erg erg (eigenlijk enorm groot) dat het broers zijn... Ook omdat Michael een zoon Viverius laat dopen

Mvg

Sas

Saskia Hendriks - 7 jul 2017 - 13:05

Ik ben nog niet klaar met alles verzamelen.

Nou dat heeft er mee te maken dat dtb vanaf bepaald jaar pas begint en daarbij is de dtb van Hilvarenbeek hier en daar aardig beschadigd..waardoor dopen en huwelijken niet te vinden zijn.

Iig loop ik de RK dtb te Hilvarenbeek en Diessen door...eens kijken wat ik vind qua doopgetuigen....

Dus zodra er nog wat nieuws is...dan hoor je het...

Gr

Sas

Saskia Hendriks - 7 jul 2017 - 13:08

Viverius is de Verlatijnste naam voor Vivere heb ik nu ontdekt (zie ook de link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_van_de_Vivere)

 

Jacob van de Vivere

Jacob van de Vivere (Gent, 1572 - Amsterdam, 1640), ook genaamd Viverius was een arts en auteur van didactisch en vermakelijk werk.

Inhoud

Levensloop

Van de Vivere was de zoon van de Gentse graveur-tekenaar, kunst- en glasschilder Jacobus Van de Vivere sr. die als protestant de wijk nam met zijn gezin, eerst naar Middelburg, vervolgens naar Leiden, waar hij zijn beroep verder uitoefende.

Jacob van de Vivere junior ging geneeskunde studeren in Leuven en Leiden, en vervolgde met studies in Parijs en Londen. Hij vestigde zich als arts in Vlissingen. Daar moest hij op last van de baljuw een vrouw bijstaan in haar laatste ogenblikken, omdat er geen bedienaar van de eredienst beschikbaar was. Het ging om een vrouw die haar kind vermoord had en terechtgesteld zou worden. Na zijn huwelijk in 1602 met een 'juffrouw Adriani' verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij zich als apotheker vestigde.

Onder zijn Latijnse naam Viverius publiceerde hij vooral didactische en godsdienstige geschriften, maar ook Bijbelstudies, lofzangen, atlassen, alsook een verhaal in rijmen over pestepidemies. In 1612 maakte hij een Latijns grafdicht op de in Amsterdam gestorven Vlaamse cartograaf Jodocus Hondius.

Onder het pseudoniem Philologus Philiatros a Ganda schreef hij Wintersche avonden. Het ging om een zeshonderdtal korte of lange vrolijke verhalen, met een moraliserende bedoeling, over vrijen en trouwen, meest in Zeeland gesitueerd.

J.C.K. schreef over hem: Zijn dicht- of liever rijmtrant is doorgaans hard, stroef en onbeschaafd, en bezit nog veel van het rhetorische zuurdeeg, gelijk, met weinig uitzondering, bij de meeste zijner tijdgenooten. Het verwondert ons niet, dat hij als dichter onopgemerkt is gebleven. Over de Wintersche vertellingen zegde dezelfde auteur dat ze interessant bleven, niet omwille van de dichtkunst, maar voor de vele en belangrijke geschiedkundige bijzonderheden die de auteur er in gaf.

Publicaties

  • Onder het pseudoniem Viverius:
    • De uytspraecke van Anna Uyt Den Hove, die te Brussel om de Sujvere Leere moorddadich is gedolven geweest (...), 1598
    • Verhaal van Godes goedigheyt en barmhertigheyt, in dicht beschreven, 1600
    • Hand-boeck of cort begryp der caerten ende beschryvinghen van alle landen ..., Amsterdam, 1604
    • Vertaling uit het Latijn van Viaticum of Reysgelt van Nathan Chrytraeus, ca. 1605
    • Lusthof van de christelicke ziele, Leiden 1609.
    • Spiegel van de Spaensche tyrannie ende vieringe over het veroveren van de stede Rynberch, 1621
    • Alphonsus d’Este, toneelstuk
  • Onder het pseudoniem Philologus Philiatros a Ganda
    • Wintersche Avonden of Nederlandsche Vertellingen: Waar in verscheide vreemdigheden, wonderlikke geschiedenissen, en zeltzame deugden en on-deugden, in deze leste Eeuw voorgevallen, zeer leerzaam en vermaakelik worden verhaald (Amsterdam, Dirck Pietersz Pers, 1615, meermaals herdrukt)

Literatuur

  • Pieter DE LA RUE Geletterd Zeeland, Middelburg, 1741
  • Viverius of Van de Vivere (Jacob), in: Gentsch museum, jrg. 1(1895-1896), nr. 28, p. 438-440
  • J.C.K.: Viverius (Jacobus), in: Abraham Jacob van der Aa, Nieuw biographisch, anthologisch en critisch woordenboek van Nederlandsche dichters, dl. 3 (1846), p. 296-297
  • Philip BLOMMAERT, De Nederduitsche schryvers van Gent (1861), p. 163-176
  • Rudolf Cordes, Jan Zoet, Amsterdammer 1609-1674, Uitg. Verloren, Hilversum, 2008.

Externe link

Zie ook

Jermaine van der Meer - 7 jul 2017 - 17:47

Jacob Viver en Susanneke Viver laten op 19.9.1604 in Amsterdam hun dochter Lijsbet dopen. In de Nieuwe Kerk.

G.Karssenberg - 7 jul 2017 - 20:58

Jah het is ook niet vanwege die Jacobus maar om aan te tonen dat Viverius dus eigenlijk een verlatijnsing betreft van de naam Vivere, al heette de vader van Jacobus wel Jan dus als we zouden aan kunnen tonen dat het patroniem van deze Jan Dirck of Dierck was dan zou het wel kunnen maar dan moeten we weer aan kunnen tonen dat ze vanuit Gent naar de kempen zijn vertrokken zie ook de link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_de_Vivere

Jermaine van der Meer - 7 jul 2017 - 21:12

Hey Sas ik hoe was je weekend? Die van mij super maar da zag je denk ik al wel op dn foto's hihi. heej ik heb nog ekkes gekeeke of ik op het BHIC of Delpher iets kon vinden op[ de schrijfwijze Vijvere of Vivere maar helaas in het Brabantse tot op heden zonder resultaat....

Jermaine van der Meer - 10 jul 2017 - 12:21

He Jermaine,,

Was aan het zoeken naar mijn voorouders in Hilvarenbeek. Hoe ver ben je met de Maes en Tuerlings ?

Hoor het graag van je :) 

 

Gr

Sas (Ps die foto hier klopt ook niet helemaal meer haha) 

Saskia Hendriks - 23 jul 2023 - 17:38 (laatst bijgewerkt 23 jul 2023 — 17:39 door auteur)


 

Dag Saskia!!

Dank voor je reactie, interessant in dat licht is ook de link: https://www.genealogieonline.nl/genealogische-data-golse-genen/I403798.php waarin we de achternaam Maas voorbij zien komen in combinatie met Jacobus, Elisabeth, en Gijsbert waarbij bij de doop van Agnes Jacobs op 19 maart 1645 in Lage Mierde ook een Joannes/Waltherus Vijvers als doopgetuige voorkomt!! voorkomt

 

BINGO!!! 

 

In de link: https://www.genealogieonline.nl/genealogische-data-golse-genen/I90480.php ziedde namelijk de volgende tekst:

 

Bij trouw/1755, J:D:, 22 jaar, geboren te Hilvarenbeek en wonende sinds 3 jaar te Goirle, geassist. met haar broeder Hendrik Maas die instaat voor bruids vader consent.

Pagina 56v
Plaats doop Hilvarenbeek
Datum doop 30-09-1734
Kind Elisabetha Maes
Vader Gisbertus Jacobus Maes
Moeder Antonia Michael Pasmans

 

Als we die 22 jaar van het jaar 1755 aftrekken dan zitten we inderdaad zitten we inderdaad goed, daar de boeren in die tijd niet goed konden lezen en vaak ook geen benul van een kalender of geboortebewijs hadden, alleen de parochie zelf had benul van dit soort dingen. De feitelijke leeftijd van Elisabeth in 1755 moet dan ook 21 zijn geweest en geen 22, of is het wellicht dat de pastoor zich heeft vergist bij het huwelijk en per abuis 22 heeft genoteerd terwijl men vanuit het echtpaar Hendriks-Maas duidelijk had aangegeven dat Elisabeth 21 was??

 

Ik ben het met je eens Saskia het was allemaal al 100% zeker, doch we hebben nu het definitieve bewijs!!

 

En aansluitend staat in de link: https://gw.geneanet.org/domepalm3?lang=nl&pz=martinus+marinus+leonardus&nz=domenie&ocz=1&p=gijsbertus+antonius&n=maes inderdaad de rest van de waarheid

 

Nou hedde gij al eerder in jouw reactie 20 jun 2017 - 13:42 al eerder het huwelijk van het echtpaar Maas-Pasmans gedeeld waaruit bleek dat zij uit Hilvarenbeek kwamen:

 

Wettelijk huwelijk van Gijsbert en Antonia

Otr op 21-2-1734, tr op 6-2-1734 te Hilvarenbeek

Geijsbert Jacobus Maes, jm 

en 

Anthonet Machiel Pasmans, jd 

bijde geboortigh van H:beecq en woonende alhier.

 

Verder denk ik de oudste stamvader Joannes Theodorusz (Dirksz) Pasmans te hebben gevonden (zie ook de link: https://zoeken.erfgoedshertogenbosch.nl/zoeken/groep=Bosch%27%20Protocol/groep=Personen%20en%20locaties/Vrij_zoeken=Pasmans/aantalpp=14/?nav_id=9-0):

 

ToegangBosch ProtocolInventarisnummer1362Folionummer155 - RectoDatum3/1553Jaar in Paasstijl1552BeschrijvingJan Pasmans promisit 2:0:0 jaarl Poppel, losbaar met 33:0:0
 

ToegangBosch ProtocolInventarisnummer1362Folionummer154 - VersoDatum3/1553Jaar in Paasstijl1552BeschrijvingJan Pasmans promisit 2:0:0 jaarl Poppel, losbaar met 40:0:0
 

ToegangBosch ProtocolInventarisnummer1365Folionummer85 - VersoDatum12/1553BeschrijvingJan Pasmans, promisit 5:6:8 jaarlijks, Poppel, losbaar met 90:0:0
 

We hadden het al eerder over Bergeijk m.b.t. de familie Pasmans, wellicht is onderstaande Adriaan Pasmans te Reusel wel de 'missing link' tussen de Poppelse en Bergeijkse Pasmannen:

 

ToegangBosch ProtocolInventarisnummer1430Folionummer88 - RectoDatum8/1590BeschrijvingAdriaan Pasmans alle zijne goederen tot Reusel
 

ToegangBosch ProtocolInventarisnummer1457Folionummer267 - RectoDatum9/1611BeschrijvingGerrit Gerrits land tot Hilvarenbeek
Adriaan Pasmans promisit 125 gl
 

ToegangBosch Protocol
Inventarisnummer1590
Folionummer152 - Recto
Datum10/1658
BeschrijvingWijver Michiel Pasmans cum suis 22 gulden jaerlijks uijt onderpand tot Hilvarenbeek

 

En als men bij het echtpaar Hendrickx-Maes gaat zoeken dan blijkt ook deze tak weer terug te herleiden te zijn naar de plaats Poppel:

 

Genealogische data Golse Genen » Jacobus Hendrickx (1729-????)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bekijk de
gevonden scans

Persoonlijke gegevens Jacobus Hendrickx 


 

Aanknopingspunten in andere publicaties

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bekijk alle
aanknopingspuntenDeze persoon komt ook voor in de publicatie:


 

Voorouders (en nakomelingen) van Jacobus Hendrickx

    
Joannes Hendricks
± 1700-????
Theresia Govaert Hendrix
± 1700-????

 

Jacobus Hendrickx
1729-????
1755

Elizabeth Maria Maas
1733-1793

Elisabeth Hendriks
????-1826

Theresia Hendrickx
1757-1846

Antonius Hendrickx
1760-????


 

Gezin van Jacobus Hendrickx

Hij is getrouwd met Elizabeth Maria Maas.

 

Toestemming voor het huwelijk is 25 oktober 1755 verkregen te Goirle.Bron 1

Zij zijn getrouwd op 11 november 1755 te Tilburg.Bron 1

 

Getuige: Elisabetha/Smits Devota
Getuige: Petronilla/van Houtum
ROLE bruidegom
DATE 11 NOV 1755
PAGE Pg.113r
ROLE bruid
DATE 11 NOV 1755
PAGE Pg.113r

Ze zijn in de kerk getrouwd op 11 november 1755 te Goirle.Bron 2

 


 

Kind(eren):

Elisabeth Hendriks  ????-1826

Theresia Hendrickx  1757-1846 

Antonius Hendrickx  1760-????



 

Notities over Jacobus Hendrickx

ook: Jacobus Hendriks.
Bij trouw/1755, J:M:, 27 jaar, geboren en wonende te Poppel, geen ouders, geassist. met sijn broeder Jan Baptist Hendriks.


Bron: https://www.genealogieonline.nl/genealogische-data-golse-genen/I58254.php 

 

Godefridus Jan Hendrickx, 1656 - 1731

Godefridus Jan Hendrickx is geboren op dag maand 1656, in geboorteplaats, aan Joannes Henrici Hendrickx en Maria Godefridi Hendrickx (geboren Govaerts van Rethy).

Joannes is geboren op 17 november 1632, in Poppel, Antwerpen, Belgium.

Maria is geboren op 12 juni 1633, in Poppel, Antwerpen, Belgium.

Godefridus is gedoopt op dag maand 1656, in doopplaats.

Godefridus had 2 broers of zussen: Henricus Joanni Hendrickx en een ander broer of zus.

Godefridus trouwde met Petronella Jan Hendrickx (geboren Verheyden) op dag maand 1679, op 23 jarige leeftijd in trouwplaats.

Petronella is geboren ongeveer 1655, in Poppel, Antwerpen, Belgium.

Zij hadden 7 kinderen: Maria Godefridi Hendrickx, Joanna Godefridi Hendrickx en 5 andere kinderen.

Godefridus overleed op dag maand 1731, op 75 jarige leeftijd in plaats van overlijden.

Hij is begraven in begraafplaats.

 

Stamboom Eykens » Jan Hendrik Adriaan Hendrickx (1632-1696)

Persoonlijke gegevens Jan Hendrik Adriaan Hendrickx 

Visualiseer een
andere verwantschap


 

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Hendrik Adriaan Hendrickx

    
Adriaan Hendrik Pauwels
????-1629
Angela Joost Bockx
????-1638
Aart Van Eyck
1580-1634
Barbara Van Erven
1580-1650

 

Henrik Adriaan Hendrickx (Pauwels)
1611-1691
Elisabeth Aart Van Eyck
1607-1648

 

Jan Hendrik Adriaan Hendrickx
1632-1696
(1) 1655

Maria Govert Van Rethy
1633-1662

Govert Jan (Godefridus) Hendrickx
1656-1731

Hendrik Hendrickx
1657-1661

Elisabeth Hendrickx
1659-1733

(2) 1662
Jacoba Peter Laurens Van den Eynde
1626-1704

 

Bron: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-eykens/I5076.php 

 

Terugkerend op de link:  https://www.genealogieonline.nl/genealogische-data-golse-genen/I403798.php denk ik dat niet alleen Joannes Maas (getrouwd met Elisabeth Hendricks Staps) een kind van Jacobus Maas en Catharina Gijsbertus Huijsmans moet zijn maar dat onze Gijsbertus Jacobus Maes wellicht ook een zoon van hun moet zijn geweest, maar ho hij net als Joannes een buitenechtelijk kind was weet ik niet?

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 3 aug 2023 - 08:28







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu