stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Mr. Albert (van) Nierop (* Alkmaar ca1600-1676), wie waren zijn ouders?



Profiel afbeelding

Opnieuw: speculatief. 1591, Alkmaar. Cornelis Jansz X Griet Jacobs (in de index als Jans)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

"Den 14 ap. Corneles Jansz naegelaten sone van Jan Fransoon Bloockenmacker(?) ende G(r)iet Jacobs dr. van Amsterdam"

Amsterdam zagen we nog niet eerder, maar Mattheus Pieters die in 1640 trouwt te Leiden kwam van Haarlem en die link volgen we ook nog niet. Mijn gedachte is hier dat als de ouders van Albert in Alkmaar getrouwd zijn, dat dan - omdat Albert ca 1603 geboren is - hun huwelijk wellicht terug te vinden moet zijn omdat trouwen Alkmaar vanaf 1590 (NDG) bewaard is gebleven, en ook geïndexeerd lijkt te zijn, voornamelijk op patroniem van de huwelijkspartners.

-Bart- - 25 okt 2021 - 16:51

1668, deze hadden we nog niet. Testament van Maghdalena Mattheusdr Lili, Weduwe Hendrik Copsma scan 196.

[edit:]

D'r compareert ook ene Wijbrandt(?) van der Stoffel, schout van Zegwaart. Wat de relatie van Magdalena met deze van der Stoffel is, is mij niet duidelijk. Hij legateert ene Pieter Wits. "Gemelde Pieter Wits haer conseles(?) ????? za: (liger) mans broeder (??)

zij legateert: "op haer neeff Mattheus Pieters Verschuer". En de huisvrouw van Mattheus Pieters en de huisvrouw van Laurens Borremans krijgen kleding, 'gout en siluer' zo te zien.

En dan over en weer een langstlevende verklaring.

-Bart- - 25 okt 2021 - 18:20 (laatst bijgewerkt 25 okt 2021 — 18:39 door auteur)

N.a.v. Bart/Bas vandaag drie redenen waarom Mahieu van Lille etc x Jannetge van Staveren etc niet hetzelfde echtpaar is als Matheus Adriaensz x Jannetgen Jacobsdr

1. Mahieu van Lelle werd poorter op 25-05-1616 en was afkomstig uit Cassel. Matheus Adriaensz werd poorter op 29-04-1613 en was (bij zijn ondertrouw) afkomstig van Delft.

2. Het testament van Mahieu van Lille en Jannetgen van Stevele uit 1639. Langstlevende-testament, wat op zich kan inhouden dat ze tig niet genoemde kinderen hadden. Maar de langstlevende moet hun jongste, ongetrouwde dochter Jannetgen hetzelfde uitkeren als wat hun getrouwde dr Josijntgen al gekregen heeft. Over de (toen ook nog ongetrouwde) Magdaleentgen geen woord. Bovendien krijgen de beide dochters bij het overlijden van de eerststervende hun legitieme portie als vaderlijk of moederlijk bewijs. No way dat er ook een dochter Magdalena was.

3. Testament van Magdalena uit 1660. Alles nalaten aan de kinderen van neef Aelbert terwijl ze (zie hiervoor) twee zussen zou hebben lijkt me uitgesloten. Dat druist in tegen het erfrecht. Ze had nmm geen broers of zussen. 

Een reactie op Barts verzuchting 'waarom is Borremans verdwenen?' : de beweegreden van testateurs/trices zijn vaak niet te doorgronden. Je kan testamenten tegenkomen die na een week alweer worden herroepen en vervangen door een lichtelijk of compleet gewijzigde.
Maar een relevantere insteek zou zijn: ze had in 1660 blijkbaar nogal een voorkeur voor neef Aelbert en benoemde zijn kinderen tot universele erfgenamen. In 1669 (testament dat Jan vond) gaat dat testament van 1660 van tafel en is er geen bijzondere aandacht meer voor Aelbert of zijn kinderen. Terwijl ze nog wel beloofde altijd aan hem te blijven denken.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 25 okt 2021 - 18:22

mooie boel met die Magdalena. Overlijdt haar man, Hendrick Copsma schout van Zegwaard, gaat ze samenwonen met zijn opvolger, Wijbrant van der Stoppel en maakt ze met een hem een langstlevende testament. En een half jaar later trouwt ze met de chrirurgijn Thomas Staffaert (terwijl Wijbrant nog tot 1673 doorleeft....). 

Hij legateert aan Pieter Wits zijn oom, en zij aan de genoemde Pieter Wits, haar overleden zaliger mans broer. 
Dat moet inhouden dat Wijbrant een neefje van wijlen haar man was....

Frans Angevaare - 25 okt 2021 - 18:50

Bruidegom Willem Pietersz Verschuyre (tafelakenwerker) geboren te Haerlem, wonende te Uytterstegraft

Bruid Ariaentgen Cornelis  wonende te Hoygraft

Eerdere man Dirck Cornsz van der Brunt

Bijzonderheden:
Getuigen bruidegom: Jan Jacobsz Verschuyre oom Uytterstegraft - Getuigen bruid: Ariaentgen Pieters schoonzuster Hoygraft -
Datum ondertrouw: 14-11-1637 Leiden

Willem is geboren in Haarlem en heeft Jan Jacobs Verschuyre als oom. Ik denk dat deze Willem een broer is van de meergenoemde Matthijs Pieters Verschuyre, die immers ook uit Haarlem kwam en Jan Jacobs Verschuyre volgens mij als oom had. 

De vader van Matthijs en Willem Pieters Verschuyre was wellicht een Pieter Jacobs Verschuijre (of mis ik iets met een halve oom?). Die zal zich ws in Haarlem hebben opgehouden en die past dan in het rijtje als broer van Jan Jacobsz Verschuyre, Grietge Jacobsdr Verschuyre en Jannetgen Jacobs Verschuyre? Wel vreemd dat laatstgenoemde klaarblijkelijk uit Weert kwam. 

Bas - 25 okt 2021 - 19:28 (laatst bijgewerkt 25 okt 2021 — 20:08 door auteur)

@ Frans, heldere analyse v.w.b. Magdalena, dank. Magdalena was blijkbaar nogal een apparaat. Ze zou het (juridisch of anderszins wijs) advies van haar neef wellicht vaker echt hebben kunnen gebruiken denk ik :-) Ik zag het hier even niet meer, mede omdat het patroniem van Hendrik Copsma 'Wybrants" is zoals hierboven langsgekomen (Bas) is: "Henrick Wybrantsz Copsma". En dan is daar plotseling ene Wybrandt die ook Schout is daar. Rara politiepet, maar ook dat klopt helemaal met "dat Wijbrant een neefje van wijlen haar man was".

Je uitleg over beide Mahieu/Mattheus-en-Janneke koppels is ook duidelijk. Mahieu/Matthhieu X Stavels is NIET het ouderpaar van Magdalena, want zij hebben 2 dochters.

-Bart- - 25 okt 2021 - 19:38 (laatst bijgewerkt 25 okt 2021 — 19:40 door auteur)

D'r zijn veel (meer) aktes m.b.t. Jan Jacobs Verschuur te vinden in de index van Wiewaswie. Hier de eerste 2:

d.d. 17 januari 1634 (scan 21) Trijntje Jans zijn dochter is Weduwe Laurens Borman in sijn leven Mathematicus (!). Een lening.
d.d. 19 maart 1634 (scan 49) Jan Jacobs is hier 'out omtrent XL(?) jaren' (dus * ca. 1594?), samen met Willem Everts Hoedemaker, lang verhaal [edit] ten behoeve van de vrouw van een Willem Jansz ?????, cramer, (?????), gediend hebbende ten oorlog op zee etc. Ze doen volgens mij uit de doeken wie Willem Jansz was, wie zijn ouders waren, met wie hij getrouwd was en hoe hij aan zijn einde gekomen is - buijten boord gevallen en verdronken.

Maar d'r zijn zeker nog een stuk of 7 andere akten. Hopelijk komen zijn zusters ten tonele ergens.

[Edit:] Jan Jacobs was in 1634 een stuk ouder denk ik; en dat moet ook haast wel met een dochter die weduwe is. Bij nader inzien staat er LXV denk ik, 65. De kleine krul voor de X een L, en de zwier na de X een V. Dus * ca. 1569, wat ook in andere opzichten beter past vermoedelijk.

-Bart- - 25 okt 2021 - 20:17 (laatst bijgewerkt 26 okt 2021 — 00:15 door auteur)

d.d. 22 (of 25?) maart 1634 (scan 74) Jan Jacobs is schuldig aan Jacob Pieters Bohermi(?), backer honderd ???tig gulden, voor geleverd brood volgens afspraak.
d.d. 5 maart 1634 (scan 57) Jan Jacobs (inderdaad) oud omtrent LXV jaren samen met Govert Janssen van Lanvano(?), verklaren ten behoeve van Jacques Nikase(?), iets over zijn huijsvrouw? [Edit:] vergelijk poorterboek 1640
d.d. 22 augustus 1635 (scan 146) - het bekende testament
d.d. ?? september 1636 (scan 153) Heyltgen Joosten, huijsvrouw van Jan Jacobs Verschuur, out omtrent LXVjaren, en Maritge ????elsdr, huijsvrouw van Jan Lourisz(?) out omtrent 61 jaren, beide wonende te Leiden. Dan is genoemd Jan Pieters van Buijtevest, warmoesman, en dan 'erfgenamen van Marijtge Jansdr huijsvrouw was van de selve Jan Pieters. Gaat over de erfenis die Maritje wel/niet gehad heeft; haar zusters zouden het hebben opgemaakt?? Lastig leesbaar handschrift. Interessant: Heijltje Joosten tekent met haar naam. In de vorige akten steeds het huismerk van Jan Jacobs - die kon dus niet schrijven.

[Edit]

d.d. 16 januari 1640 (scan 7) Jan Jacobs Verschuijr, heer van gebuijrte genaemt oostervelue [er was in Leiden inderdaad een 'gebuurte' genaamd 'wilde ooster veluwe'. Buurtnummer 109, bij het noordeinde van de Uiterstegracht], out omtrent LXX jaeren, samen met 2 oud vaders van hetzelfde gebuijrte.

De rest van de akten was al eens langs gekomen

PS:

We weten nu zeker dat het patroniem van Albert 'Cornelis' is. In dat verband interessant:

In augustus 1635 is te Beverwijk ene Jan Cornelisz Nierop man en voogd van Aafje Michiels, weduwe van Evert Maerts. Scan 377. Zou vwb de tijdlijn en plaats een broer kunnen zijn.

-Bart- - 26 okt 2021 - 00:14 (laatst bijgewerkt 26 okt 2021 — 16:33 door auteur)

Er moet in het Haagse gemeentearchief beslist nog wel het een en ander over Aelbrecht te vinden zijn, wat niet online staat, en ik weet ook wel in welke bronnen je dan moet zijn. Vooral de periode vóór 1633 is natuurlijk interessant. De studiezaal is inmiddels open, maar nog niet op zo'n manier, dat je er optimaal kan werken. Deo volente kan ik daar over een paar maanden eens rustig mijn gang gaan.
Mijn hypothese is, dat Aelbrecht eerst in Haarlem als advocaat aan de slag ging, daar de burgemeestersdochter Cornelia van der Meer leerde kennen, maar wegens zijn afkomst en (on)vermogen geen partij voor haar was. Dat de situatie echter veranderde toen hij eenmaal bij het Hof van Holland in DH aan de slag kon. Dat verklaart hun beider woonplaats in '33. Je zou dan overigens huwelijkse voorwaarden in Haarlem verwachten, maar het Haarlemse notarieel archief van '33 staat maar beperkt online. Dat ze in DH nooit een mutueel testament hebben gemaakt verbaast me trouwens nog steeds.

Jan CIavaux - 26 okt 2021 - 14:22

Deze vond ik ook nog. Er wordt - met enige vraagtekens - gedacht dat dit het echtpaar Albert van Nierop en Cornelia van der Meer zou zijn.

https://www.deutsche-digitale-bibliothek.de/item/CTDLJUB45FRTYLMGKCUZEPSRNOU3OWG3

Hij lijkt wel veel op het plaatje bij de allereerst "post" in dit topic (maar dan zonder baard, waarschijnlijk ook wat eerder ca 1640).

Bas - 29 okt 2021 - 16:35 (laatst bijgewerkt 29 okt 2021 — 16:36 door auteur)

Jan CIavaux - 29 okt 2021 - 18:58 (laatst bijgewerkt 31 okt 2021 — 10:34 door auteur)

Magdalena Mattheusdr van Lille noemt Aelbert Cornelisz van Nierop haar neef. Dit is volgens mij wat we nu weten over die mogelijke neef-nicht-connectie:

Vaderskant Magdalena (uit Delft):

  1. Mattheus Adriaensz van Lille ca 1590 huwt 1613 in Leiden met Jannetgen Jacobsdr Verschuyre (uit Weert Brabant).
  2. Cornelis Adriaensz van Lille ca. 1580* x Grietgen IJsbrants
  3. Claes Adriaensz van Lille x (1) Maria van Dries en (2) Barbara Cryns van Bylevelt 
  4. N.N. Adriaensdr Van Lille?                  

Moederskant Magdalena (uit Weert & Haarlem):

    5. Jannetgen Jacobsdr Verschuyre ca. 1590 (uit Weert, Brabant)
    6. Pieter Jacobsz Verschuyre (ws uit Haarlem) x N.N.  (waaruit neef Mattheus en Willem)
    7. Grietgen Jacobsdr Verschuyre (leeft nog in 1655).
    8. N.N. Jacobsdr Verschuyre?

    9. Jan Jacobsz Verschuyre ca. 1594 
        (uit ander ws 2e huwelijk van vader Jacob Verschuyre, want halve oom) x  Heijltgen Joostendr

*ik vond een akte in Leiden uit 1637 waarin hij 57 jaar wordt genoemd.

Opties:

A. als de neef-nicht-relatie komt van vaderskant, dan is er waarschijnlijk een (nog niet gevonden) tante Van Lille (zie boven nummer 4) die met Cornelis van Nierop was gehuwd en met hem in Alkmaar zoon Aalbert kregen. Deze tante zou dan ws. vroeg overleden zijn, want wordt nadien niet meer genoemd in aktes.

B. als de neef-nicht-relatie van moederskant komt, dan is wellicht nummer 7 (Grietgen Jacobsdr Verschuyre) de man van Cornelis van Nierop en de moeder van Aalbert. Grietgen wordt in 1655 in de notariële akte nog genoemd als tante, maar niet in relatie tot neef Aalbert.

C. er is een nog niet gevonden tante van moederskant (nr 8), die de vrouw was van Cornelis van Nierop.

Schiet er gerust op als ik iets mis qua opties of samenvatting.

Bas - 30 okt 2021 - 18:55

Nog even over het huwelijk van 14 april 1591 in Alkmaar van een Cornelis Jansz x Grietge Jacobs die Bart noemde in zijn post van 25 okt, 16.51. Hij van Alkmaar, zij van Amsterdam.

Er is van hen ook een ondertrouw in Amsterdam te vinden in op 6 april 1591. Hij komt inderdaad van Alkmaar, droogscheerder, volgens mij is hij 27 jaar, met consent van zijn moeder en wonende op de Zijts(?) en zij 30 jaar, is met haar moeder Duijff(?) Jans en ze woont in … (staat daar Harlemer?). 

https://www.openarch.nl/saa:c93baccb-7cd8-4d3d-ba92-f82fe4a5df5d

Bas - 31 okt 2021 - 08:10 (laatst bijgewerkt 31 okt 2021 — 08:24 door auteur)

Zij: "woonende aende Haerlemmer Sluijs"

Hij: "inde Oude Zijts Aerm" => vandaag bestaan nog de Oudezijds Armsteeg en - Armbrug.

[Edit:] 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

'jaeren', 'aerm', 'jaeren', 'haerlemmer'

Zie https://velehanden.nl/Inhoud/bestanden/index/name/Historische+Straatnamen+Amsterdam.pdf pg. 27

-Bart- - 31 okt 2021 - 08:30 (laatst bijgewerkt 31 okt 2021 — 08:53 door auteur)

En inderdaad 'geassisteert met Duijf Jansdr haere moeder ter andere zijde'.

-Bart- - 31 okt 2021 - 08:55 (laatst bijgewerkt 31 okt 2021 — 09:31 door auteur)

Net als Jan (Clavaux) denk ik dat de digitale bronnen wel zijn uitgeput. Een bezoek aan het archief zou wellicht uitkomst kunnen bieden (Den Haag, Alkmaar, Haarlem).

Jan verwees in een eerder bericht naar een artikel in het blad “Mensen van Vroeger” jaargang 1977.

Stamreeks Nierop te AlkmaarJ.H. Rombach en 
A.A. Elout
32-3

Die uitgave is onder meer in te zien in het CBG in Den Haag en in het Streekmuseum Hoeksche Waard in Heinenoord.

https://home.hccnet.nl/p.molema/mensen77.htm

Bas - 31 okt 2021 - 11:39

Nog even terug naar de kinderen van Aelbrecht en Cornelia van der Meer. Dit was de 'stand':

Dus voorlopig:

1633 Cornelia => volwassen
1635 Naamloos =>?
1636 Cornelis => begraven 1638
1639 Cornelis => volwassen

  • Zoon Willem volwassen geworden
  • Nicolaas? verwacht maar nog niet aangetroffen [inmiddels wel als volwassene gevonden]

Cornelis 1636 zou óók in 1637 kunnen zijn begraven. Ik kom namelijk het volgende fragment tegen in een transcriptie van 'De registers der graven in de Kloosterkerk te 's Gravenhage', van de hand van ene J. C. van der Muelen, gepubliceerd in Algemeen Nederlandsch familieblad. v. 3 (1886). Na te slaan op hathitrust.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Idem, 'De oudste grafboeken der Grote of St Jacobskerk te 's Gravenhage' van de hand van M. G. Wildeman, gepubliceerd in Genealogische en heraldische bladen. Maandblad' ... v.11 1894. Hathitrust.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En dan nog deze, weer uit 'De registers der graven in de Kloosterkerk te 's Gravenhage', hathitrust. Deze hoeft niet persé van Aelbrecht en Cornelia te zijn geweest.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De voorzichtige conclusie die ik trek is dat de familie Nierop - ze waren 'welgesteld' - blijkbaar een 'min' in dienst hadden. En die zou 'iets onder de leden' hebben kunnen gehad.

-Bart- - 1 nov 2021 - 15:19

Zie post Bart 23 okt 2021 over de Cornelis Jansz Nierop, schepen en vroedschap van Alkmaar x 1622 Marritgen Jacobs. Hier nog wat meer info over deze Cornelis Jansz Nierop:

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bas - 2 dec 2023 - 12:30

Mijn eerdere post van 31 okt 2021: 

Nog even over het huwelijk van 14 april 1591 in Alkmaar van een Cornelis Jansz x Grietge Jacobs die Bart noemde in zijn post van 25 okt, 16.51. Hij van Alkmaar, zij van Amsterdam.

Er is van hen ook een ondertrouw in Amsterdam te vinden in op 6 april 1591. Hij komt inderdaad van Alkmaar, droogscheerder, volgens mij is hij 27 jaar, met consent van zijn moeder en zij 30 jaar, is met haar moeder Duijffje Jans.

Ik vond nog een ws. doop van dit echtpaar in Amsterdam op 15 feb 1598 (Nieuwe Kerk):
Duijf (vader Cornelis Jansz - moeder Griet Jacobs). Jannetge Elberts (?) als peet

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bas - 2 dec 2023 - 12:42 (laatst bijgewerkt 2 dec 2023 — 12:44 door auteur)


In de post van Bart van 25 okt 2021 wordt een huwelijk in Alkmaar vermeld op 14 april 1591 van Cornelis Jansz x Griet Jacobs: “Den 14 ap. Corneles Jansz naegelaten sone van Jan Fransoon Bloockenmacker ende G(r)iet Jacobs dr. van Amsterdam"

Ik vond deze notariële akte in het archief van Amsterdam van 26 juni 1659:

https://www.openarchieven.nl/saa:9d6d21e1-8058-666d-e053-b784100a1840

Hierin worden genoemd “onze” Aelbert Nierop en een Frans Bloockmaecker. Toeval?
Er is volgens mij geen familierelatie uit de akte af te leiden, er worden twee huizen genoemd (een eertijds van Frans Bloockmaeker, de andere van Aelbert Nierop).

 

Bas - 2 dec 2023 - 21:43 (laatst bijgewerkt 2 dec 2023 — 21:49 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu