stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht: geboorte/doop datum van Leendert Jacobsz Bos rond 1625 te Nieuwerkerk a/d IJssel.Profiel afbeelding

Bijgaande akte zou over het overlijden van Jacobs Pieters Bos gaan.

Het gaat over een stuk land. Gecompareerd zijn Jan en Isbrant Pieters, erfgenamen van Jacob Pieters Bos, mede voor de verdere erfgenamen. Genoemd wordt nog Jan Leenderts Bos [een zoon van Leendert Pieters Bos?], aan hem wordt het stuk land overgedragen. Datum: 11-6-1672

Deze akte zal dus het gevolg zijn van de machtiging van 15-4-1672 (toen was Jacob Pieters Bos nog in leven, zijn overlijden is dus vast te stellen tussen 15 april en 11 juni 1672).

Zoals JP Ouweltjes al opmerkte is het niet waarschijnlijk dat Leendert Jacobsz Visser/Bos een zoon is van Jacob Pietersz Bos. In de stamboom die u bij het CBG hebt gevonden wordt de vader-zoon relatie van Jacob en Leendert ook niet als vaststaand beschouwd, maar als mogelijkheid.

Een mogelijkheid die het uitzoeken waard is, is de stamboom die Gomersbach in haar bericht vermeldt.

Anneke 12 - 21 mei 2024 - 10:16

JP Ouweltjes - 21 mei 2024 - 10:41

Zoals JP Ouweltjes al opmerkte is het niet waarschijnlijk dat Leendert Jacobsz Visser/Bos een zoon is van Jacob Pietersz Bos. In de stamboom die u bij het CBG hebt gevonden wordt de vader-zoon relatie van Jacob en Leendert ook niet als vaststaand beschouwd, maar als mogelijkheid.

 

Inderdaad. Door het systematisch doorzoeken van de registers kan nog wel eens wat naar boven komen. Er is al het nodige onderzoek gedaan dus er bestaat een kans dat ik ook niet verder kom. Tot nu toe richt ik me hoofdzakelijk op de transportregisters maar ik zal ook nog een kijkje nemen in de andere rechterlijke bronnen (o.a. de vierschaarregisters). Kans is dat dit in voorgaand onderzoek niet is doorzocht. Dat doe ik niet alleen voor u maar ook voor mijn kwartierstaat; beginpunten voor Nieuwerkerk daarin zijn Adriana Kooij (kwartier 465) en Lijntje Dirks Olshoorn (kwartier 807). 

JP Ouweltjes - 21 mei 2024 - 10:52 (laatst bijgewerkt 21 mei 2024 — 10:55 door auteur)


Hartelijk dank weer voor alle hulp en suggestie.

Met de link naar Waddinxveen kom ik op akte die ik niet kan lezen. Ik heb echt heel veel moeite met het lezen van dit oude schrift. De link naar de mogelijkheid om oud schrift om te zetten naar een leesbaar geheel is verrassend en ga ik zeker wat mee doen. Het biedt echt een uitkomst voor mij!

Dank voor de vertaling van de akte Anneke maar ik begin ook steeds meer vraagtekens te zetten bij de lijn die ik aan het volgen ben.

Anneke en JP Ouweltjes, jullie suggestie om Waddinxveen verder te onderzoeken, neem ik ter harte. De door Gomersbach aangeleverde gegevens ga ik zeker mee verder.

JP Ouweltjes, ik ben echt heel erg blij met alle hulp die u mij geeft. Transportregister ed heb ik verder (nog) niet bekeken. Ik loop toch iedere keer weer tegen de onleesbaarheid aan. Maar met behulp van de eerdere link moet het me een keer gaan lukken, hoop ik.

JP Ouweltjes, Uw kwartierstaat heb ik bekeken...indrukwekkend!!! Heb alleen geen aanknopingspunt gevonden, helaas.

Zelf ben ik bezig met de kwartierstaat van mijn partner Johannes Bos, geboren te Vlaardingen. Het interessante hiervan is, dat zijn ouders alle twee de achternaam Bos hebben: Willem Bos en Alida Maria Bos, maar geen familie van elkaar, ook niet in de eeuwen terug. De tak van Willem, waar ik nu mee bezig ben, komt dan uit Nieuwerkerk a/d IJssel of misschien wel uit Waddinxveen. De tak van Alida Maria komt uit Medemblik en daar ben ik vastgelopen begin 1600. Het blijft lastig om vóór die tijd gegevens boven water te krijgen.

Nogmaals dank allen en alle suggesties en aanvullingen blijven zeker welkom. Vriendelijke groeten Marianne

Marianne van Beek - 21 mei 2024 - 20:12Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu