stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Europa » Gezocht doop en voorouders Thomas Hensleij (? Londen ca 1695) [opgelost]


Profiel afbeelding

Altijd handig om te weten. Vaak komt die melding door een oplettende medeforummer hier wel voorbij schuiven in een bericht. Even in de gaten houden dan maar.

Bedankt voor het meedenken, groetjes, Bedet

Bedet

Zoals al eerder opgemerkt: zoeken in de Engelse archieven is totaal zinloos.

Jan Clavaux

@Jan, ik had al een aantal Engelse boeken doorgebladerd op zoek naar Ennsel, Munn en Hensely, maar niets kunnen vinden. 

Zoeken in die periode is heel moeilijk en tijdrovend. Zeker in een stad als Amsterdam. Daar is zo veel bewaard gebleven, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet waar je zoeken moet. Jammer dat het krakeelregister, waar Peter S naar verwees een hiaat heeft. 

Dit zal wel een los eindje in de kwartierstaat worden. Ook met een doop van Hendrikje van Keulen alias Pipping (van Groningen volgens haar ondertrouwinschrijving;  ben ik nog niet verder gekomen. Dat zal wel komen omdat de familie na het huwelijk tussen Thomas en Hendrikje in 1738 ineens doopsgezind werd.

Bedet

Voor wat het waard is, de ondertrouw van 1738 is gewoon ingeschreven in het ondertrouwboek van de Nieuwe Kerk (link) waar ook de trouw zelf te vinden is (link) op 20.7.1738. Is er in elk geval één trouw echt gesloten in Amsterdam.

Peter S2

Ondanks dat Thomas mooi kon schrijven, lijkt het hier om een aantal mensen te gaan, die niet of nauwelijks vermogend waren.
Geen een ervan is vermeld in de transportregisters van Amsterdam (koop en verkoop van huizen) en in de tot nu toe beschikbare notariële akten komen zij ook geen van allen voor.
Het gedoe rond het opgehouden huwelijk, het nergens vermelden van een vast beroep, en het gemak waarmee zij van kerkgenootschap wisselden wijzen misschien ook op een lage sociale status, net als het in dienst treden van zoon Thomas als soldaat bij de VOC.

Het zal dus inderdaad bij een los eindje blijven.

Jan Clavaux

@Jan, dankje wel voor je heldere uiteenzetting. Ik had nog wel een notariele akte (testament geloof ik) van dochter Hendrikje gevonden. Zij huwde ene Peter Boekhof(f). Die akte ga ik nog even op mijn gemakje uitpluizen. En ik heb nog een digitaliseringsaanvraag lopen betreffende de weeskamerarchieven, maar verder zal het inderdaad een los eindje blijven. Ik zoek bovenstaande nog uit en richt me dan op een andere kwartiertak.

Iedereen bedankt voor het meedenken en puzzelen, en ik houd toch stiekem Ancestry nog even in mijn achterhoofd.

Bedet

Nog wel wat kruimeltjes in bovenstaande discussie uit de weg ruimen, betreffende de getuigen Tomas Sjoele, Thomas Schalar, Angenita te Velten. Er is een ondertrouwinschrijving uit 1727 van ene Thomas Zhouler (die tekent als Sdouler?, getuige Pieter Perroen) en Angenietje ten Velden (link). Die Thomas woonde aan de Boomsloot; Thomas Hensley woonde daar eveneens (nou ja, in 1725) dus misschien was dat alleen maar een buurman. De online index geeft Houler/Hoeler, dat lijkt me onjuist, ik zal het SA wel aanschrijven - consider it done.

[Edit 2 mei - ik zie nu pas dat mijn link niet werkte, is nu gecorrigeerd.]

Peter S2

Zonder inloggen op de site wiewaswie.nl, getypt 2 woorden met 1 zoekresultaat, nakomeling naamgenoot mogelijk relevant, welke fam.tak?
https://www.wiewaswie.nl/nl/zoeken/

Thomas Hensly = achternaam Hensley, voornaam Thomas, plaats Middelburg, datum 05-08-1804, documenttype DTB Trouwen
(niets vermeld dus blanco in de kolommen: patroniem en scan) getypte details, spelling achternaam dus niet Hensleij,
zie verder ook website Zeeuws Archief, =
bruidegom Thomas Hensly, bruid Jacoba Henrietta van Brussel,
gebeurtenis Trouwen, datum 5 augustus 1804 te Middelburg,
betreft gebeurtenis Ondertrouw datum 5 augustus 1804. /
archief 164, registratiedatum 05-08-1804, akteplaats Middelburg.
collectie: Naamlijsten der ondertrouwde personen binnen Middelburg en Stads-Ambachten 1792-1810 /
collectiegebied Zeeland, niet verder gezocht om alvast door te geven indien nog niet bekend anders dubbelop,
in mijn stamboom achternaam Huese, Heuse, incl. varianten afkomstig uit Zwitserland, ook eindigt op ly,
internationaal genealogie zoeken, Heusly, familysearch, ancestry, -> https://search.ancestry.com/
Hensly misschien verkeerd bij varianten; zie verder. http://www.zeeuwengezocht.nl/nl/

Betreft spelling achternaam Hensley - Hensly :
varianten, https://www.ancestry.com/genealogy/records/thomas-hensly_120391592
-> Thomas Hensly, geboren 1868, zoon van : Henry S Hensley 1837-1885,
Dolly Jane Grant 1839-unknown

= = = =

Betreft DTB periode Amsterdam, achternaam een van de spellingsvarianten, zie begraven Wester Kerkhof, DTB 1113, pag.nr.20vo,
datum dinsdag 26feb1737, kind van Thomas Henslij, in de Blomstraat, Amsterdam.
https://archief.amsterdam/indexen/begraafregisters_1553-1811/zoek/query.nl.pl?i1=1&v1=T*m*&a1=hen*l*&x=12&z=a#A04217000023

Marianne Christina

@Marianne, dank je wel voor je aanvullingen. Vooralsnog schiet ik er helaas weinig mee op. Bij het uitzoeken van mijn kwartierstaat probeer ik de herkomst van Thomas sr. te achterhalen. Zijdelingse informatie is uiteraard altijd welkom. Deze Thomas die in 1804 huwt zou nageslacht kunnen zijn. Maar vooralsnog ligt dit te ver van mijn oorspronkelijke lijn af. Ik stam af van Hendrikje, een dochter uit het derde "huwelijk". Zij trouwt met Pieter Boekhoff.

Groetjes, Bedet

Bedet

Dag "neef", ook ik stam af van Pieter en Hendrikje. Het lijkt erop dat we met Thomas Hensleij onze "brick wall" hebben gevonden. Als ik nog iets tegenkom, dan zal ik dat zeker hier melden.

Fred van Deelen

@ Fred, leuk om een ver familielid tegen te komen hier. Als ik in de toekomst nog iets vind over Thomas, dan laat ik je dat uiteraard weten.

Misschien leuk voor de heb. Via de indexen Amsterdam, bij de notariele akten (daarna word je doorgelinkt en moet je inloggen (kosteloos)) is het testament te vinden van Pieter Boekhoff.

Misschien via een pb, ik ben benieuwd waar onze wegen ons scheiden in de stamboom. Als je interesse hebt, stuur ik je een deel van mijn tak, vanaf Pieter en Hendrikje, naar het heden.

Wellicht zijn er meer gegevens die we uit kunnen wisselen.

Groetjes, van je verre nicht (niet neef!!!), Bedet

Bedet

Vette pech..... ik kreeg zojuist onderstaand bericht betreffende mijn verzoek tot digitalisering van een van de weeskamerstukken.

Tot mijn spijt moet ik u informeren dat uw aanvraag tot digitalisering
is afgewezen.

Archief: 5073 - Archief van de Weeskamer en Commissie van Liquidatie der
Zaken van de Voormalige Weeskamer
Inventarisnummer: 3953 - Gra-Hez


In dit inventarisnummer bevindt zich een kaartsysteem dat niet geschikt
is om te worden opgenomen in het standaard proces voor grootschalige
digitalisering. Maatwerkreproductie is wellicht mogelijk, maar daarvoor
gelden andere tarieven. Hiervoor kunt u contact opnemen met
[e-mailadres verborgen] .nl" [e-mailadres verborgen] .nl.

Met vriendelijke groet,
Medewerkers Archiefbank

 

In de inschrijving van het derde "huwelijk"  van Thomas wordt verwezen naar dit archief. 

Bedet

Eeeh, is dit wel het deel waar je hiervoor moet zijn? Ik weet er zelf weinig tot niets van maar dacht dat je ergens in sectie 2.9.1.1 van de inventaris moest wezen, rond nr.668. Ik meen zelf al in nr.820 te hebben gekeken [edit: dit zal niet een volledige zoekaktie zijn geweest - ik krijg de indruk dat er begonnen moet worden met de betreffende overlijdensdatum, en opmerken dat er per geval steeds later stukjes bij werden geschreven, dus kan er niet zomaar even op 2 juli 1738 worden gezocht. Er zijn wel indices, klaarblijkelijk, ihb op familienamen, vanaf nr. 860, waarin ik niets bruikbaars kan vinden, hetgeen suggereert dat no.820 niet bruikbaar is hier]. Hopelijk weet een ander SF hier meer van.

Peter S2

@ Peter, goh.... geen idee. Ik dacht dat ik goed zat met deze aanvraag.  Ik zal later vandaag eens gaan spitten in de door jou genoemde nrs. Ik heb nu mijn laptop niet bij de hand en tablet ondersteunt helaas geen flash.

Bedet


Poeh.... ik zie door de bomen het bos niet meer. Erflaters, boedelregisters, algemene zaken, rekening-courant boeken..... Ik heb hier geen kaas van gegeten.

Weet iemand waar ik de betalingen kan vinden?

In de indexen ondertrouw staat bij het voorgenomen huwelijk van Thomas Hensleij en Hendrikje van Keulen op 4 juli 1738 in de kantlijn geschreven: hij Weeskamer voldaan den 2 julij 1738.

https://archief.amsterdam/indexen/ondertrouwregisters_1565-1811/zoek/query.nl.pl?i1=1&v1=hendrikje&a1=keulen&t1=van&x=20&z=a#OTR00136000055

Ik zou graag willen weten wat er door wie is voldaan, en ten gunste van wie.

Thomas heeft uit 2 eerdere relaties 5 kinderen (relatie 1 met Sara Munn, Saraa Hensleij uit 1724; en uit relatie 2 met Mari Ensel, Elisabeth, Thomas, Catharina en Maria uit resp 1726, 1728, 1730 en 1731)

BedetPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu