stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, ook Latijn » Leeshulp notari?le akte Matheus van Hout en Cornelis van Hout [opgelost]


Profiel afbeelding

Beste lezer,

Graag wat hulp bij DEZE notariële akte.

Corneli(u)s van Hout(en), geboren in Breda en Predikant van beroep trouwt op 16-02-1668, is voor mij tot nu toe de meest verre voorouder die ik met zekerheid van kan stellen. In bovenstaande notariële akte is te lezen dat een Cornelis Matheus van Hout, zoon van Matheus van Hout, in 1657 betrokken is bij een dodelijke vechtpartij.

Ik kan de akte zelf nauwelijks lezen, en ik vraag me af of er eventuele aanwijzingen in staan dat deze Cornelis van Hout de Cornelis is uit mijn lijn. Als hij in 1669 een dochter krijgt is Matheus van Hout een getuige, maar opmerkelijk is wel dat hij later predikant wordt terwijl hij betrokken is geweest bij een dodelijke vechtpartij.

Graag hulp bij eventuele aanwijzingen in het document.

alvast dank,
Erik

Erik

Op het gekrabbel in de marge na is de tekst goed leesbaar. Het betreft een voorval waarbij Cornelis van Hout, zoon van Matheus van Hout die concierge van het stadhuis van Breda is, bij betrokken is geweest. Naast een uitvoerige beschrijving van het voorval wordt verder niets meer duidelijk over familiebanden,

JP Ouweltjes

Beste JP,

 

dank voor uw reactie. Kunt u mij vertellen wat er in de uitvoerige beschrijving staat. U heeft blijkbaar meer ervaring met dit handschrift :)

 

groet,
Erik

Erik

Staat het dan vast dat het hier om een voorvader gaat? Zo niet, dan is vertalen niet heel relevant, toch?

JP Ouweltjes

Ik heb helaas nog geen geboorteakte van Corneli(u)s kunnen vinden.

Maar het feit dat een Matheus van Hout getuige was bij de geboorte van zijn eerste kind en dat Matheus in de akte (1657) optreedt voor zijn zoon Cornelis (die in 1669 gaat trouwen, dus qua leeftijd zou het goed kunnen klopeen) geeft mij wel een sterk gevoel dat het om dezelfde Cornelis gaat.

Erik

Blijkens de trouwinschrijving was die Cornelis van Hout predikant te Gastel. Volgens deze site was Cornelis van Hout te Gastel predikant vanaf 1655.
Verder nog een akte waarin vader en zoon optreden. Een stuk slechter leesbaar, is die al ontcijferd? Er zijn trouwens zeer veel akten te Breda van beiden, hele klus om die allemaal te doorlopen - maar goed, beter te veel dan te weinig...

Peter S2

Hoi Peter,

die vermelding kende ik nog niet. Als hij al in 1655 predikant was, dan is het niet zo waarschijnlijk dat hij in 1657 betrokken is bij een vechtpartij waarbij zijn vader voor hem optreedt. Dat is dan weer een tegenvaller.

Erik

Op 26.6.1642 koopt Matheeus van Hout van Johan van Aerssen een huis en erf eertijds bekend staand als de Coevoet. Dit huis wordt op 12.2.1681 verkocht door Cornelius van Houten, predikant te Gastel.

JP Ouweltjes

"Op 26.6.1642 koopt Matheeus van Hout van Johan van Aerssen een huis en erf eertijds bekend staand als de Coevoet. Dit huis wordt op 12.2.1681 verkocht door Cornelius van Houten, predikant te Gastel."

Uit welke akte komt dit als ik vragen mag? :)

Erik

Indexen oud-notarieel 's-Gravenhage [link] levert nog het volgende op:

Matheus Heindricksz van Hout, notaris Lambert Rietraet, inv.30 fol.40v dd 26.1.1630

Matheus van der Houte, notaris Johan van der Lisse, inv.24 fol.155v dd 4.10.1630.

Matheus van Houte, boswachter van Zijne Excellentie in de baronie van Breda, notaris Lambert Rietraet, inv.31 fol.119 dd 31.5.1631

Matheus van Hout, getuige, notaris Jacob Cornelisz de Vos, inv.129 fol.12v dd 12.12.1633

Matheus van Hout, vettewarier (vethandelaar), notaris Lambert Rietraet, inv.35 fol.240 dd 16.9.1637

JP Ouweltjes

Meer stukken over dat proces bij de Raad van Brabant:
LINK
LINK2

Peter S2

Koopakte: link

Verkoopakte: link

JP Ouweltjes

Attestatie voor Cornelis van Hout, theologie student, van Breda naar Leiden, 13.6.1663 (link)
Hij zal toch wel student geweest zijn voordat hij predikant werd. Onschuldig

Peter S2

Het jaar 1655 kan in de prullenbak denk ik.

JP Ouweltjes


Zo ziet het er wel uit ja. Dan is het toch plausibel dat de Matheus van Hout uit de akten zijn vader is.

"De hervormde Gemeente Roosendaal bezit twee avondmaalsbekers met het zelfde meesterteken en jaarletters. Hieruit kunnen we concluderen dat de maker een bekende zilversmid moet zijn geweest in zijn tijd. De aanschaf vindt plaats onder ds Cornelis van Hout die de 70 jarige ds Becude in 1665 opvolgt."

Kijk, 10 jaar later, in 1665 dus, verkeerd getypt denk ik. Ik zal de site contacten.

ErikPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!