stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Leeshulp notari?le akte Matheus van Hout en Cornelis van Hout opgelost



Profiel afbeelding

Zo ver kom ik gelukkig ook ;). Vraag me af hoe je tot het overzicht van alle namen (Matheus van Hout*) bent gekomen. Toch niet door te lezen in de akten? Ik neem aan dat ze al ergens geïndexeerd zijn.

Verder heb ik nog een leuk stuk gevonden over het Park Valckenberg: Bljkt dat de zoon van Matheus van Hout: Govert van Hout, de eerste echte hovenier van dat park is, en de moestuin heeft aangelegd. Ook een stuk over Matheus zelf, hij was een druk man:

 

Hovenier of tuinman van het Valkenberg was gedurende de periode 1560-1600 Mattheus van (den) Houte geweest, die de prinsen van Oranje als heren van Breda in dat tijdvak in diverse functies, volgens eigen verklaring en die van zijn zoon en opvolger trouw heeft gediend. Behalve het hovenierschap van het Valkenberg was hem namelijk ook opgedragen het toezicht op de huizen en andere .bebouwde en onbebouwde eigendommen, welke deze heren in die tijd in het land van Breda, de Baronie dus, bezaten. Verder voerde hij de titel van houtvester van het Liesbosch bij Breda. Aangezien zijn instructie helaas niet bewaard is gebleven, is het onmogelijk om vast te stellen, hoe hij deze drievoudige taak verrichtte en wat elk dezer functies van hem vergde. Zeker is wel dat geen zijner acht opvolgers in het hovenierschap van het Valkenberg zó overbelast was als deze Mattheus van (den) Houte. Het zijn er natuurlijk meer dan acht geweest tussen 1600 en 1770, waarvan de bescheiden in het Nassau-domein melding maken, doch deze acht zijn er met naam en toenaam in genoemd en van enkele hunner is ook de instructiebrief aanwezig

B.I. Kirk - 18 sep 2018 - 13:51

Toch niet door te lezen in de akten? Ik neem aan dat ze al ergens geïndexeerd zijn.

Archief Breda heeft aktes digitaal geïndexeerd. Den Haag niet; daar rest dus niets anders dan de kaartjes met informatie, die op alfabetische volgorde zijn ingescand en verwerkt tot pdf bestanden, door te lezen. Maar na het lezen van deze indexen volgt dan toch het lezen van de aktes zelf. Dat lukt me vrij goed.

Leuke info over Godert en Matheus heb je gevonden. Ik vermoed dat zoon Godert het werk op Valckenberg en zoon Hendrik (en na hem Matheeus) het werk in het Liesbosch heeft overgenomen. Kleurrijke familie.

JP Ouweltjes - 18 sep 2018 - 13:59

Hier nog wat meer informatie over de familie van Judith Henricx Moonen [link]

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

01 Tusschen Matheus van Houte woonende binnen der stadt
02 van Breda als man ende voocht van Judith Henrich Moonen 
03 dochter Pieter Henrick Moonen sone voor hem selven ende
04 vervangende ende hem sterck makende voor de weeskinderen
05 van jongen Henrick Moenen ende Pauwels Moenen weeskin-
06 deren Janneken Geertruijt ende Engelken Moenen haeren
07 drijen weeskinderen alle in verscheijden stede der vereenigde
08 Nederlanden woonende als erfgenamen van heer ende
09 M[eeste]r Jan Moenen doctor was inder medecijnen impetr[an]ten
10 in ra ter eenre ende Jan Henrick Stijnen ende Jan Jan
11 Pijnenburch woonende inde beijheijt? van Oosterwijck inden
12 meijerije van 's Hertogenbossche enz.

JP Ouweltjes - 20 sep 2018 - 09:22

Zoeken op Jan Moonen doctor in de medicijnen brengt me vervolgens hier: link

De naam Moenen/Moonen etc kom ik eind 15e eeuw al tegen in de diverse tekstbestanden: link

Andere spellingswijzen: Monen, Monik, Monix

Jan Moonen wordt vanaf ca. 1535 genoemd, was tevens kanunnik en had een broer Henrick, dus dat zou wel eens iets kunnen zijn.

Denkelijk ontstaan uit een patroniem.

JP Ouweltjes - 20 sep 2018 - 10:04

.

Pauwel - 20 sep 2018 - 15:42

Ik zie dat de familie Moonen uit Oisterwijk komt. Laat dat nu net zijn waar in 1568 Matheeus van Hout Claesz vandaan kwam toen hij zich als poorter liet registreren in Breda. 1568 klopt ook met zijn werkzaamheden in Breda.

[..] wiens vader Mattheus reeds in de 16de eeuw in dienst van de heren van Breda was, dit gedurende drieëndertig jaar "in verscheydene ampten". Hij stopte met zijn werkzaamheden in 1600. 33 jaar terug kan 1568 zijn.

B.I. Kirk - 4 okt 2018 - 11:58

Het is goed te realiseren dat ook de schrijvers van de bewuste passage hun uitlatingen doen aan de hand van archiefonderzoek, waarbij zij mogelijk aannames hebben gedaan. Dwz zij hebben ook wellicht de inschrijving in het poorterboek gezien, en zijn ervan uitgegaan dat het de juist Matheus Claesz betrof.

Maar in dit geval denk ik dat er geen twijfel hoeft te bestaan. 

Ik vraag me nog af: kwam Matheus ook oorspronkelijk uit Oisterwijk, of woonde hij daar omdat zijn vrouw van Oisterwijk afkomstig was. De naam Van Hout kan verwijzen naar Udenhout [link].

JP Ouweltjes - 4 okt 2018 - 12:12

Dat is inderdaad ook mijn volgende vraag. Ook omdat hij vaak in Den Haag te vinden is. Er zijn gelukkig nog genoeg documenten om te bestuderen :)

B.I. Kirk - 4 okt 2018 - 12:19

Waar ik nog wel mee zit is dat in DEZE akte uit 11 januari 1601, Matheeus is overleden (weduwe wijlen Matheeus Claesz van Houten). Terwijl in in DEZE akte, die naar mijn mening uit juli 1601 is, hij schijnbaar nog leeft.

Wat zie ik over het hoofd?

grt,
Erik

B.I. Kirk - 4 okt 2018 - 12:44

Inderdaad curieus. Ik denk dat de begraafregisters uitsluitsel kunnen geven over zijn overlijden (alsmede dat van de andere familieleden), zie hier

JP Ouweltjes - 4 okt 2018 - 14:22

Strikt genomen blijkt uit de tweede akte (vlgs mij 8 juni 1601) niet dat hij nog leeft. Het is een uitspraak in een procedure waarin aan het begin de beide partijen worden opgesomd. Aan de uitspraak kan heel wat vooraf zijn gegaan. Als ik het goed zie staat op circa 2/3 van het document dat er een request civile is ingediend "opden leste deser maendt junij anno xvj c (1600) lestleden". Wat merkwaardig geformuleerd maar ze formuleerden 400 jr geleden nu eenmaal niet zoals we het nu zouden doen. Kan de zaak dus bijna een jaar gelopen hebben en Matheus onderhand overleden zijn.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 4 okt 2018 - 15:42

Ik heb een overzicht gemaakt van alle personen met "hout" in hun naam tusen 1408 en 1600 via de Bossche protocol bestanden.

Het is niet helemaal zeker (ik kan Matheeus er helaas niet in terug vinden, maar dan is misschien logisch omdat hij op 30 jarige leeftijd naar Breda vertrok) maar ik denk dat de lijn een paar generaties terug gaat in Oisterwijk:

Matheeus Claesz van Hout (+/-1538) - Claes Henriks van den Hout - Henricus Petri van den Houte - Petrus van Hout (overleden voor 1484).

 

Ik denk dat ik nu echt niet verder terug kan haha. Nu alle gegevens verzamelen en opschrijven (ik maak een soort van verhaal met plaatjes als bewijsvoering ipv een "kale" stamboom. Nogmaals bedankt voor alle tips en onderzoeksrichtingen!

B.I. Kirk - 5 okt 2018 - 15:57

Hoi Frans,

Dank voor het meedenken! Dat zou goed kunnen inderdaad. Ik ga de begrafenis bestanden nog napluizen.

groet,
Erik

B.I. Kirk - 5 okt 2018 - 15:58

De lastigheid in de vermeldingen in de Bossche protocollen vind ik de vroege vermeldingen van Claes Hendriksz van den Hout (vanaf 1496) in relatie tot het geboortejaar van Mattheus (ca. 1536). 

JP Ouweltjes - 5 okt 2018 - 17:25

Zag ik zojuist ook. Maar Henrici vanden Hout had ook een zoon: "Hendrik de Hout z.w. Henrici de Hout" (1566). Dus kan dan dat er nog een Hendrik tussen zit :)

B.I. Kirk - 5 okt 2018 - 17:31

Maar we zoeken naar een Claes, toch?

JP Ouweltjes - 5 okt 2018 - 17:32

Je hebt gelijk.. ik denk verkeerd :( Claes (Claas/Nycolaus/Nicolai) zou dan minimaal 60 geweest moeten zijn toen Matheeus is geboren... (stel dat hij 20 jaar is in 1496, Matheeus geboren rond 1536). Dat is niet heel geloofwaardig.

B.I. Kirk - 5 okt 2018 - 17:37

Ik wijs graag nog op het bericht van het archief in Tilburg van een jaar geleden over het online komen van registers van de schepenbank Oisterwijk [link]. De link in dat bericht werkt niet (paar weken geleden geprobeerd, en nu net nog) maar misschien dat iemand daar dat kan oplossen. Uiteraard is een bezoek aan het archief zelf ook zeer de moeite waard na een cursus oud-schrift ;-)

JP Ouweltjes - 5 okt 2018 - 17:54


Haha daar wordt aan gewerkt! :D Dank.

B.I. Kirk - 5 okt 2018 - 18:11







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu