Beste forumleden,
Dit is te lezen op www.genlias.nl
Met dank aan Masje II.
Ik ben er nog stil van.
++++++++++
Genlias > WieWasWieOp 2 juli jl. is de website WieWasWie in beta live gegaan. Genlias blijft daarnaast tot 1 november 2012 gewoon beschikbaar.
6 juli 2012++++++++++
Met vriendelijke groeten,
Ton Mondt
Ton Mondt - 16 jul 2012 - 13:57
Vera Hubers - 16 jul 2012 - 14:42
Dat is zeker jammer Vera.
Ik vraag mij af of wij - als stamboomforum - daar iets aan zouden kunnen doen.
Of is dat een simpele gedachte?
c. schenk - 16 jul 2012 - 15:38
K.J. van Veen - 16 jul 2012 - 15:45
Jammer dat Genlias stopt. Ik ben er altijd zeer tevreden over geweest. Het programma is bijzonder gebruikersvriendelijk en geeft goed hanteerbare resultaten. Originele akten zoek ik zonodig op familysearch en zo werkt het best !
Wiewaswie is minder handig. De zoekresultaten zijn rommelig en bieden voor zover ik kan overzien minder details dan genlias. Dat betekent dus : scans raadplegen en laten die nu geld kosten én mogelijk straks!
niet meer op FS te raadplegen zijn als FS wegens commerciële belangen van wiewaswie op zwart moeten !
Geld voor een abonnement dat ze heel slim aanbieden in euro's per maand, maar dat vervolgens voor een heel jaar afgerekend wordt. Daar doe ik dus niet aan mee.
Het hoeft allemaal niet zo luxe te zijn. Gewoon genlias als index en FS als scanleverancier. Das genoeg.
Zeker als je, zoals ik vroeger, nog zelf naar archieven moest en urenlang in originele BS-akten en gekopiëerde (en in België zelfs originele !) DTB boeken met tienjaarlijkse tafels moest bladeren.
En uiteraard wachten op het uit de depots halen van de akten !
Andr? Sijnesael - 16 jul 2012 - 16:18
niepoort - 16 jul 2012 - 16:51
Het blijft natuurlijk een feit, dat genealogen tevreden zijn over Genlias maar dat we per 1 november 2012 gedwongen worden om een ander systeem te gebruiken, een systeem met o.a. minder zoekfunctionaliteit (zie ook reacties hierboven). Selecteren van tekst om vervolgens als tekstbestand aan een akte te koppelen: vergeet het maar. Nummer van een akte: helaas. Wel de aktedatum (registratiedatum) maar niet de geboorte- of overlijdensdatum. En waarom zouden we het inventarisnummer zo noemen: registratienummer kan ook. En nog meer van dit soort tekortkomingen.
Maar 't is wel populaire tekst en kleurtjes, dat dan weer wel....
Femke A.S. Nijveldt - 16 jul 2012 - 16:53
WieWasWie is een grote ramp.
Onoverzichtelijk en niet gebruiksvriendelijk.
Daarvoor ga ik niet betalen.
Uitgeschreven lid - 16 jul 2012 - 18:29
Blijkbaar was het bij de aftrap van WieWasWie te hoog gegrepen om direct de huidige functionaliteit van Genlias over te nemen en te implementeren.
Het enige wat ik nu als voordeel zie, is dat WieWasWie bij het zoeken een of meer alternatieven in de spelling van een naam aangeeft.
Frank van de Velde - 16 jul 2012 - 19:25
Als ik bij genlias de naam van de man en de vrouw invoer krijg ik een hele rits informatie over dat gezin.
Bij wie was wie is dat weg.
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat men het systeem van Genlias niet overneemt uit commerciele overwegingen immers de aktenummers worden niet meer vemeldt en men krijgt maar informatie over 1persoon.
Zo gaat dat kennelijk, als iets een succes is moet er direct wat gedaan worden om er munt uit te slaan.
Voor de minder draagkrachtigen onder ons wordt het moeilijk om nog aan genealogie te doen.
poelman 1234 - 16 jul 2012 - 20:30
@niepoort: De zoekoptie van het BHIC, die jij bedoelt, maakt 'onder de motorkap' gebruik van Genlias. Met het vervangen van Genlias door WieWasWie zal dus ook die bewuste zoekoptie op de website van het BHIC worden aangepast.
@allemaal: Ik kan me nog wel herinneren dat op forums als deze voortdurend geklaagd werd over Genlias; het zoeken ging traag, de database bevatte veel fouten, het systeem gaf ook veel foutmeldingen, veel gegevens ontbraken, geen scans beschikbaar enzovoort... Ben benieuwd hoe we over een jaar of zo over WieWasWie denken.
Christian van der Ven - 16 jul 2012 - 21:46
Fred van Deelen - 16 jul 2012 - 22:19
@Christian van der Ven: Mogelijk is kritiek geweest op Genlias, maar daar worden wel de archieftermen gebruikt zoals Toegangnr, Inventarisnr, Soort akte, Aktenummer en Aangiftedatum en wordt geen nieuwe, eigen interpretatie gebruikt. Bovendien worden de aktenummer en geboorte- resp. overlijdensdatum vermeld en dat kun je dus van WieWasWie niet zeggen :(
Ik denk dat WieWasWie zich meer richt op populariteit dan op serieus archiefonderzoek door genealogen die gedocumenteerd onderzoek belangrijker vinden dan snelle resultaten.
Femke A.S. Nijveldt - 16 jul 2012 - 22:28
Christian en andere belangstellenden,
Inderdaad was er soms kritiek op Genlias en vooral in de beginfase, maar er was toen nog geen alternatief.
Ook toen werden suggesties aangedragen door gebruikers.
Echter waar het nu om gaat is, dat men Genlias overboord wil gaan zetten op 1 november 2012 terwijl de betaversie van WWW nog verre van ideaal is.
Of op 1 november a.s. inderdaad Genlias op zwart gaat moet nog blijken, daar WWW reeds vele malen de afgelopen perioden hun doelstelling en streefdatum heeft moeten bijstellen.
Het zou WWW sieren om Genlias net zo lang te blijven presenteren tot daadwerkelijk de nieuwe versie dezelfde resultaten zal weergeven als Genlias en de vele extra's.
De uitvoering mag dan bij het CBG liggen, maar de Archieven blijven met het aanleveren van gegevens verantwoordelijk en kunnen ageren als hun gegevens verminkt worden weergegeven en hopelijk gaan de Archieven in de toekomst de gegevens op uniforme wijze aanbieden, maar dat zal denkelijk een utopie blijven.
Groet,
Everardus Rollema - 17 jul 2012 - 00:05
Een aankondiging, die het einde betekent van veel genealogische onderzoek.
De informatiedie Wiewaswie nu biedt, is niet meer dan een telefoonboek. Even een telefoontje plegen, denk je dan, maar wie moet ik kiezen? Ik kwam er vanwege naamsgelijkheid niet uit.
Daarom heb ik zojuist even een naam getest. Een leuke verwijzing naar het Regio Alkmaar, bevolkingsregister van een bepaalde plaats. De door mij gezochte voornaam en achternaam klopt waren leken mij juist. Even naar de internetsite van de Regio Alkmaar en deze gegevens gecontroleerd. Dat kan nu nog.
Helaas geen bruikbaar gegeven, wel een naamgenote, afkomstig uit dezelfde provincie waar ik ook zoek, maar de geboorteplaatsen liggen zo'n 40 kilometer uit elkaar. Lezende de rest van gegevens, waren het geen bruikbare gegevens. Leuk voor iemand, die gegevens zoek van drager van een bepaalde naam.
Na 1 november 2012 ? zou dan een scan moeten bestellen. Betaald en je krijgt de gevraagde informatie. Dan komt de teleurstelling. Het is geen bruikbare informatie.
Nog een voorbeeld. In 1844 trouwde een zoon van een gezin voor derde keer. Bij de getuigen stond vermeld zijn grootvader, oud 84 jaar. Hij was dus nog in leven. De tienjaren tafel van overlijden van die gemeente geraadpleegd tot 1862. Ik mocht 10 keer grootvadersnaam noteren. Help, mij met de naamsgelijkheid, maar wie is nu de juiste. Uiteindelijk was de zesde akte de gezochte persoon. Bij de verdere gegevens waren nog twee akten, die bruikbaar waren voor mijn onderzoek.
Na de ramp in Amerika in 2001 9/11, waren in Frankrijk vijf Concordes aan de grond gehouden, want er zouden vijf mogelijke terroristen aan boord zijn. Indergeval was er naamsgelijkheid. Bij nadere controle was de ene goortmoeder van 84 jaar, de tweede een baby van zes maanden en ga zo maar door. Als ik had toen moeten betalen voor een kopie van de passagierslijsten en vijf keer informatie, maar geen bruikbare informatie voor het gewenste onderzoek naar terroristen. Jammer dan.
Ik heb in de loop van de jaren vele akten van Burgerlijke Stand geraadpleegd. Had ik van elke akte een kopie gevraagd, dan had ik nu zo´n 20 strekkende meter aan ordners met kopieen gehad.
Dat heb ik niet gedaan. Een kort uittreksel is vaak genoeg. Dat kan straks niet meer.
Verder heb ik geen belang bij gevens van vele getuigen bij een huwelijk, heel vaak onverwant, goede bekenden van bruid en bruidegom staat er dan. Soms is het de veldwachter, de klerk van de secretarie en ga zo maar door. Leuk voor een onderzoek van de dorpsgeschiedenis.
Verder sla de formuliertekst sla ik over, ik kan hem bijna citeren.
Als ik nu voor elke scan moet gaan betalen en met de kennis van bovengenoemde voorbeelden, is mijn conclusie, zeer simpel: einde van de hobby, die Genealogie heet.
Groeten van Terkos
Terkos - 17 jul 2012 - 12:38
H@n D@@men - 17 jul 2012 - 19:42
Hoe moderne technology het openbare verleden kan verwoesten; is het enige wat ik nu zie.
Vernieuwing is zeker niet altijd een verbetering voor de gebruiker, wordt maar weer eens aangetoond.
Sterkte voor de toekomst toegewenst aan alle huidige Genlias gebruikers.
Zullen we maar een Condoleance register openen ?
Groet Herman
Herman - 17 jul 2012 - 21:43
Andr? Sijnesael - 18 jul 2012 - 14:38
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.