stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Is genealogie nog leuk?



Profiel afbeelding

Ik stel de vraag "is genealogie nog leuk" om een beejte provoceren. Ik volg hier de berichten een beetje en bespeur een zekere frustratie. Het is een gevoel dat ik deel...vandaar een paar ideeen over de huidige ontwikkelingen.

 

WiewasWie.nl

Een waardeloos overheidsproject dat veel kost en niks nieuws oplevert. De website is onhandig, heeft maar weinig nieuwe gegevens en functioneert vaak niet. Genlias gebruikte ik meerdere keren per week. Genlias functioneerde prima. Nu dat genlias.nl verdwenen is, zoek ik bijna nooit meer gegevens uit de burgerlijke stand op.  Wiewaswie.nl zal ik blijven boycotten. Ik heb geen zin te betalen voor een site waar niemand om gevraagd heeft. 

 

Ik wordt een beetje moe van al die archivarissen die in de laatste jaren per se allemaal op twitter zitten, de sociale media revolutie 2.0  preken, en daarnaast nog een beetje "erfgoedondernemer" willen spelen. En het liefst er nog wat bij snabelen als "speaker" op een of andere cursus.

In plaats van historisch onderzoek te faciliteren en ons erfgoed te beheren, hebben sommigen het alleen nog maar over netwerken, internet etc.  En wat moet ik denken van archivarissen die door heel Europa reisen om een congres te bezoeken. Ik heb laatst een blog van een archivaris gezien die vaker voor zijn werk naar het buitenland reist dan de gemiddelde Nederlander in meerdere jaren. Ist dat echt nodig in tijden van bezuinigingen?

 

Stamboomforum.nl

Ook hier proef ik een zekere frustratie. Het platform dat Bob aanbiedt is natuurlijk heel erg mooi, maar ik kan me ook vinden in de mensen die kritiek uitoefenen op hem.  Hij heeft eerst mensen naar zijn gratis site weten te trekken, en heeft er vervolgens een bedrijf van gemaakt.  Hier heeft iemand ook al gesuggereerd dat Bob de site zal proberen te verkopen. Ik weet niet of dat zo is, maar ik zou het een teleurstelling vinden.

Ik snap ook niet die mensen die Bob zo nodig moeten verdedigen. De goede man ("informatie architect", "Ondernemer") zal zeker wat van IT weten, maar ik heb nog nooit ook maar een stuk echt genealogisch onderzoek gezien.  Het gaat allemaal maar wederom over twitter, netwerken, ondernemerschap. Ieder zijn eigen ding, prima, maar ik vraag me ook af waar de passie voor genealogie en historisch onderzoek zijn gebleven?

Snel even wat "links leggen" en snel een stamboom opbouwen….het is allemaal leuk en aardig, maar ik zie steeds minder gedegen genealogisch onderzoek; aan het einde van de dag is dat vaak toch het resultaat van geduldig zoeken in archieven en gedigitaliseerd materiaal.  Ook tijdschriften als Gens Nostra zijn er niet beter op geworden in de laatste jaren.

 

Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet tegen het internet of commercie,  maar soms lijkt het wel of de passie, de liefde voor genealogisch onderzoek een beetje verloren zijn gegaan. Meer respect heb ik voor initiatieven zoals die van geneaknowhow.net,  genver.nl, geneaal.nl, de blog van Richard Keizjer. dat zijn echte liefhebbers.

 

Ben Smit - 6 mar 2013 - 12:37

Om met het eerste te beginnen:

Genealogie op zich nog best wel leuk vooral als je daar geschiedenis bij betrekt en hoe je dit vast legt; maar het geen erom heen m.b.t. de mens waar toch alles omdraaid wordt steeds minder.

Eigelijk heb ik het gevoel dat alleen mensen die minder of niet (meer) werken sterk vertegenwoordigd zijn.

Maar misschien is dat wel een hele groet misvatting.

Het tweede: wiewaswie zal altijd wel een vraag blijven; een regelrechte mislukking en is een kwestie van tijd als we er allemaal vanaf durven te blijven. Wat daarvan komt ?

Zeker wat je aanhaalt m.b.t. social media (wat daar sociaal aan is is mij echt een raadsel).

Sociaal is toch voor elkaar opkomen en ondersteunen in goede en slechte tijden. Er wordt daar alleen maar gegroepeerd (het zogenaamde erbij horen), terwijl ik meer van het algemeen belang ben.

En probeer op dit forum op die manier een steentje bij te dragen.

Netwerken kan handig zijn maar niet door je ergens tussen in te drukken; je moet met vooraf gestelde doelen daar wat doen en het anders laten, want het kan ook averechts werken (zoals hierboven in het eerste bericht).

Ik ben toch echt niet onhandig; zit inmiddels op Twitter, maar ook op Linkedin maar merk dat dit echt niets voor mij is. Facebook probeer ik derhalve daardoor maar helemaal niet. Ik voel me er helemaal niet thuis en heb wel wat zinnigers te doen, dan iets te melden elke keer in enkele regeltjes.

Terwijl het commercieel voor mij best wel interressant kan zijn wil ik dat toch echt niet.

Mij komt het ook over als interressant doen en ga zo maar door; maar als het systeem een dagje niet goed werkt, zijn ze er in paniek en kunnen ze niet meer ""werken"", terwijl ik dan zou zeggen dan toch lekker niet of zoek het serieuse probleem.

Het is eerder een middel van goedkoop en gratis reclame om je butget op orde te houden.

Maar de mensen die daar zitten met zulke hoge opleidingen zijn eigenlijk diegene die de boel behoren aan te zwengelen met hun dikke salaris van >40.000 p.j.

Bob verdedigen is echt grote onzin. Hij heeft het één en ander aangehaald met deze site en dan weet je (als je de ogen open houdt) hoe het kan gaan lopen en de verantwoordelijkheid die dat met zich mee brengt; wil je niet af gaan als een gieter.

Ik heb het al vaker gezegd hij heeft een eigen belang hier, maar heeft door zijn sociale eigenschappen wel een sociaal medium houdtbaar opgezet en niet meer dan dat.

Maar ""janken"" over Bob is echt onzin.

De maatschappij veranderd in een rap tempo; dat heeft consequenties voor het doen en laten en oog voor elkaar hebben, vooral bij die mensen die alleen maar valuta zien.

NL is al aardig naar de gallemiessen aan het gaan, of ik, jij of jullie nu wat doen of niet het gebeurt gewoon mede door politiek en vooral media.

Het leuke van alles is bij mensen die nu nog wel wat hebben en daar alleen maar naar kijken, gebeurt dat stukgaan even goed.

Ja Genealogie is leuk (leuk is een eigenwaarde) mits je op de details let en hoe je daar mee omgaat.

Nu heb ik een heleboel zinnen op gehoest waar van heel veel zullen zeggen, hierdoor wordt het niet leuk meer; is klink klare onzin.

Voor de één is het zoveel mogelijk informatie verzamellen, voor de ander is het een bepaalde situatie uitzoeken.

Maar het doel is voor de buitenwereld hetzelfde, de inhoudelijk beleving niet.

Zet niet alles maar prompt op het Internet, want je krijgt er geheid spijt van.

Maar alles thuis houden is ook geen optie.

Herman - 6 mar 2013 - 13:22

Ik ondersteun U volledig in Uw vraagstelling en Uw redenatie.

Groet;

Harm

poelman 1234 - 6 mar 2013 - 13:23

Hangt het beleven van deze hobby af van het al dan niet functioneren van bepaalde websotes?

Ga naar een archief, graaf je door de oude papieren documenten, dat is en blijft geweldig!


 

Jan K. (genealinks.tk) - 6 mar 2013 - 13:25

Jan K.

natuurlijk hangt het genealogisch plezier niet af van een paar websites...dat is juist mijn punt. Ik. zou juist meer mensen willen zien in de archieven....ik mis juist de passie, de nieuwsgierigheid, het gevoel voor geschiedenis, gedegen onderzoek...

Ben Smit - 6 mar 2013 - 13:41

Tijden veranderen, de wereld veranderd mee of we nu willen of niet. Heel vroeger, en nu heb ik het over 30 jaar geleden begon ik met genealogie. Ik woonde in Groningen, en pendelde tussen het gemeente en rijksarchief omdat het ene daar lag en het andere weer hier. Balen als er opeens een Fries familielid opdook, dan moest je naar het archief in Leeuwarden. Opa en oma woonden net buiten Groningen, in Peize hemelsbreed nog geen 15 kilometer, maar officieel wel Drenthe. Oma beviel in het ziekenhuis, kind is geboren in Groningen, oma beviel thuis, kind geboren in Drenthe.

Genlias kwam.. geweldig, archieven gingen online. Lekker alles gratis downloaden, of screenprintjes. En ja archieven zijn niet gek, dus sommige archieven maakten dat onmogelijk. Genlias verdween, wiewaswie kwam, een draak van een site, maar goed, wel (af en toe) beschikbaar. En natuurlijk duikt de commercie op, er moet worden betaald. Maar vroeger kostte een kopie in het archief ook 1 gulden, Joost mag weten waarom, kopietjes van beter kwaliteit kostten in de kopieerwinkel 5 cent.  

En natuurlijk klagen we graag, maar ik doe ook onderzoek in Duitsland. Wat een drama daar. Tot een paar jaar geleden moest je eerst aantonen dat de directe familie was voor gegevens van het Standesamt. Ik zoek vooral in Zell (Mosel) en heb goed contact met afdeling burgerzaken, maar overal moet ik voor betalen, en ik moet een gerichte vraag hebben. Deze archieven liggen niet in het Archief te Koblenz dus ik ben afhankelijk van burgerzaken. De laatste keer vermoedde ik dat een echtpaar kinderen in Zell had gekregen in de periode 1840-1860. Na twee weken kreeg ik bericht dat ze “iets” hadden gevonden en of ik even 50.04 Euro wilde overmaken, dan sturen ze het op. Geen idee wat, en vermoedelijk roept het nog meer vragen op, die ze tegen betaling wel willen opzoeken. Zelf zoeken in de boeken mag niet, en in Koblenz willen ze best kijken in de jaarindexen die ze wel hebben, tegen betaling. Maar aangezien de familie tussen 1810 en 1939 in Zell heeft gewoond, wordt dit een uiterst kostbare zaak. Kopietjes van geboorte bewijzen kostten 5 euro per stuk, en het zoeken 25 euro per 30 minuten.

Dan liever, hoe vervelend ook, een abonnement op wiewaswie.

Bert de Jong - 6 mar 2013 - 13:49

Twintig dertig jaar geleden was archiefbezoek een survival tocht. EErst een paar uur in de trein en dan kwam je ergens in een zaaltje waar ze mekaar de hersens insloegen om een leesapparaat te bemachtigen en waar mensen rustig tien indexboeken mee naar hun tafel namen en als je er wat van zei kon je een grote bek of een pak slaag krijgen.

Als je dan vandaag de dag in een archief komt is het lekker uitgestorven en vaak ben je zelfs de enige en kan je in de gelegenheid om een praatje te maken met de archivaris die je dan uitgebreid kan helpen. INternet heeft er dan toch maar mooi voor gezorgd dat het gajes this blijft achter hun computer te Wiewaswieen en te Genliassen en de archieven zijn er voor de echte liefhebbers of de serieuze onderzoekers waar je rustig in stilte kan werken. WAt mij betreft dus niks Vroeger was alles beter

bram - 6 mar 2013 - 14:22

" mensen rustig tien indexboeken mee naar hun tafel namen en als je er wat van zei kon je een grote bek of een pak slaag krijgen. "

In welk archief was dit in hemelsnaam?

" INternet heeft er dan toch maar mooi voor gezorgd dat het gajes this blijft achter hun computer te Wiewaswieen en te Genliassen"

Dit gajes is maar wat blij met het bv. het KB archief online. Het was zonder internet en de mooie zoekfuncties nooit gelukt om daar informatie uit te halen. En wat denkt u van facebook en andere soortgelijke sites. Ik heb meerdere (levende) familieleden over heel de wereld teruggevonden, zelfs mensen waarvan de familie dacht dat ze in de oorlog waren omgekomen.

Natuurlijk blijven de archieven geweldig, maar waarom stad en land afstruinen als het online ook kan. Bovendien als u 30 jaar geleden al een pak slaag kreeg, staan ze misschien nu wel met pistolen. Hahaha

Bert de Jong - 6 mar 2013 - 15:24

vervallen > http://www.stamboomforum.nl/hulp/2/24739/0/de_regels_op_dit_forum_belangrijk

Macy - 6 mar 2013 - 16:00

Genealogie is zeker nog leuk. Maar we moeten wel bedenken dat iedereen een andere invulling geeft aan dit leuk zijn. De een blijft letterlijk vastzitten aan de manier zoals het vele jaren terug gebeurde, dus met de trein en dan nog een gratis pak slaag in het archief. Tegenwoordig zijn er gelukkig nog genoeg genealogen die archieven bezoeken en daar is niets mis mee. Maar anderen die de faciliteiten van deze tijd willen/kunnen benutten zijn net zo blij als de eerste groep, temeer daar velen aan huis gebonden zijn door allerlei omstandigheden en door gebruik te maken van internet toch bezig kunnen zijn met genealogie. Weer anderen hebben een mix van beiden en ook daar is niets verkeerds aan. Kortom laat iedereen het op de manier doen die hem/haar blij maakt en een waardevolle invulling geeft aan de hobby. Maar vooral niet willen dat een ander het op jou manier moet doen en van de zelfde dingen blij moet worden als jij, want alle mensen zijn nu eenmaal anders. En al helemaal geen waarde oordeel geven over anderen, want daarmee geef je alleen maar een waarde oordeel af over jezelf. 

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim - 6 mar 2013 - 16:13

verwijderd

Macy - 6 mar 2013 - 16:28

In welk archief was dit in hemelsnaam?

PRaktisch overal beste man. Praktisch overal. In het ARA had je de zgn. genealogenkuil dat heette bij het peroneel de leeuwenkuil en dat was niet voor niks.

ALs je naar het rijksarchief in Arnhem ging moest je vroeg van huis, want daar stonden op de gang buiten de studiezaal plastik stoeltjes net als bij de tandarts en daar kon je een paar uur op gaan zitten wachten en elke keer als er iemand wegging uit de studiezaal mocht er weer één persoon naar binnen. In het Centraal bureau stonden ouwe mannen aan elkaar te duwen en te trekken als er een leesapparaat vrijkwam. Ging je even plassen dan was je je leesapparaat kwijt gegarandeerd. EN aan de Amsteldijk in Amsterdam was de kast met tienjarige klappers altijd helemaal leeg want iedereen had een stapel op zijn eigen tafel want anders deed een ander het wel.

U hoort mij dus niet klagen over internet, alleen maar toejuichen dat het bestaat, want de archieven zijn weer een oaze van rust waar het heerlijk werken is. OP het moment dat ik dit schrijf zit ik op weg naar huis vanuit De Citadel en ik heb de hele dag misschien hooguit 50 mensen gezien

bram - 6 mar 2013 - 16:29

Genealogie kan heel leuk gemaakt worden. Veelal ligt dat aan jezelf. Je moet internet zien als een hulpmiddel bij het zoeken naar genealogische en geschiedkundige informatie. Dat je bij Genver vele dtb, BS en ander aktes kan inzien is een verdienste van Jakkes en niet te vergeten de Mormonen. Als Family Search enkele uren of dagen niet geheel optimaal functioneert beginnen velen in paniek te raken. Of dat hun leven op het spel staat indien ze die avond de sleutel van hun onderzoek niet hebben gevonden. Ook op heel veel sites van archieven zijn de betreffende DTB's en BS te vinden al dan niet via een zoekprogramma.

Zelf ben ik ook op verscheidene genealogische sites te vinden om daarop wat informatie te zoeken. De ene site is prettiger mee te werken dan een andere site. Het zei zo! Indien nodig ga ik naar de archieven toe, en dat is vaker dan dat men zou denken. Reizen van 1 tot 3 uur heen is dan geen uitzondering. Langer dan 5 uur in het archief bezig zijn kan ik niet. Wandel en geniet nog van de stad waar ik op dat moment bevind en wat specialiteiten van de plaats zoals eten en drinken proeven. Regelmatig bezoek ik het betreffende archief vaker, omdat in een of andere akte weer naar dat betreffende archief wijst. Ook de plaatsen waar de betreffende persoon gewoond of vastgezeten heeft bezoek ik, zoals Veenhuizen en voormalig museum Blokhuispoort in Leeuwarden. Lekker een dagje uit van maken.

Indien je in je familie iemand vind die een zwaar vergrijp heeft gedaan, moet je zeker je pijlen daarop eens gaan richten. Ga zijn/haar levensloop na, vanaf de geboorte tot het overlijden, men zal versteld staan, dat over de persoon zoveel te vinden is. Men zou een boek over die ene persoon kunnen schrijven. 

Verschillende genealogen, vooral jongeren, zijn wat blij dat in hun familie iemand bevind die met justitie in aanraking is gekomen. De rest van de familie nemen ze maar bij, maar de hoofdzaak is die persoon en/of familie waar naar men het onderzoek richt. Enkele richten zich weer op een verdwenen familiebedrijf en gaan dat grondig onderzoeken. 

Genealogie is meer dan alleen het verzamelen van namen, het interessante is wie achter die naam schuil gaat. Genealogie moet zeer zeker geen stress worden, dan kan men het beste direct mee stoppen. Ziet het als een uitdaging om iets gerealiseerd te krijgen dat een ander nog niet heeft gedaan. Heb plezier in deze hobby en lach eens om jezelf als je een fout of blunder hebt gemaakt, of niet goed heb gekeken in het betreffende archief en dat je weer 3 uur moet reizen om het betreffende boek in handen te kunnen nemen.

Bezoek vaker een archief. Succes met deze mooie hobby.

mvg, Masje II

Masje II - 6 mar 2013 - 19:47

Al 30 jaar met genealogie bezig. Eerst als broekie dat bij verschillende archieven werd weggekeken als ik op de motor aankwam. Later toch geaccepteerd, het was echt een kwestie van doorzetten.

Toen kwam Genlias, in het begin een drama, vaak niet bereikbaar, steeds weer inloggen, maar wat een vooruitgang ! Ieder jaar wat dagen (en geld !) sparen voor archiefbezoek om de vondsten uit te diepen en andere bronnen in te zien.

Nu is er Wiewaswie, opnieuw een drama. Bij Genlias verwachtten we niets, dus alles wat je vond was meegenomen. Bij Wiewaswie werden we lekker gemaakt met het vooruitzicht direct "alle" scans van een acte te kunnen downloaden en andere snufjes. En daar is bijna niets van waargemaakt. Terwijl we wel mochten "meegenieten" van alle onenigheden op commercieel gebied.

Op het moment ligt mijn hobby vrijwel stil, ik kan met Wiewaswie nog niet zo goed overweg, dus het (ont)spannende zoeken mis ik nu, moet me nu meer verdiepen in de werking van Wiewaswie dan in het zoeken van personen.

Het tweede punt is dat ik (bij voorbaat excuses, ik wil niemand kwetsen) het idee heb dat veel mensen alleen maar voorouders aan het verzamelen zijn, hoe meer hoe beter, en de aankleding (hoe leefden zij) laten liggen.

Op het laatste gebied ben ik ook nog maar een beginner, weet vaak niet goed hoe of waar te zoeken (in het archief) en mis hierin support of contact.

Maar net zoals vroeger, toen ik moest doorzetten om wat te bereiken, geldt dat nu nog steeds en ik weet zeker dat het straks toch weer gaat kriebelen en ik het weer oppak.

Dus ja, voor mij is genealogie nog steeds leuk, alleen jammer dat door commerciële instanties een "gat in de markt" is gevonden met gebruikmaking van het enorm vele voorbereidende werk van heel veel vrijwilligers.

Rob van Z. - 6 mar 2013 - 20:44

http://www.stamboomforum.nl/hulp/2/24739/0/de_regels_op_dit_forum_belangrijk

Macy - 7 mar 2013 - 02:45

Als pure beginneling ben ik blij met alles wat ik op het internet kan vinden over mijn verre voorouders.

Wegens persoonlijke omstandigheden is archiefbezoek voor mij niet weggelegd en dat vind ik best jammer.

De zogenaamde social media daar doe ik niet aan mee.

Genver/FamilySearch vind ik geweldig, ook al is dat doorbladeren vooral in de grote steden soms ook goed voor vierkante oogjes en een muisarm :)

Met WieWasWie zullen we het moeten doen en ik begin ook te merken dat er meer archieven aan toe gevoegd worden.

De mensen die op b.v. dit forum zo snel voor iedereen klaar staan en in een mum van tijd informatie gevonden hebben, daar heb ik bewondering voor. Ik kan dat niet zo snel hoor.

Al met al ben ik best tevreden en hoe mijn voorouders hebben geleefd, daar zal ik mijn fantasie voor moeten gebruiken.

A. Schmidt - 7 mar 2013 - 08:51

 

Overigens vreemd dat deze bijdrage verschoven is naar de rubriek "hulp gevraagd/ aangeboreden".

De bijdragen waarin kritiek op Bob Coret geuid is zie ik helemaal niet meer in de rubriek "actualiteit". Censuur?

...

Ben Smit - 8 mar 2013 - 12:37

Beste Ben,

Ik ben het helemaal met je eens en ik boycot dan ook WWW.

Een uitstekend alternatief is www.archieven.nl (zoeken via personen oip deze site)

WWW haalt trouwens zijn gegevens uit deze archieven.

Zelf ben ik alweer 10 jaar bezig met genealogie en doe voornamelijk onderzoek via het internet.

Veel orginele scans staan in diverse databases via o.a. de website van www.genver2.nl ook veel DTB's.

www.genver.nl heeft ook een grote database alles netjes gerangschikt en van de site van Familysearch gehaald. 

Nou kun je wel zeggen ga naar de archieven zelf, okee, dat doen ik dan ook weleens, al is het maar voor de gezelligheid.

Maar straks als ik wat ouder ben en niet meer goed vooruit of achteruit kan ben ik blij met mijn internetaansluiting op mijn kamer in het bejaardentehuis (als die er nog zijn).

Dus de stelling IS GENEALOGIE NOG LEUK wordt door mij met een volmondig JA beantwoordt, het is namelijk helemaal niet saai om via al die websites die elkaar de loef willen afsteken een goeie te vinden.

Door al die concurentie kunnen wij ons voordeel halen.

Ik wens jullie dan ook allemaal veel zoekplezier.

Groet

ien lejeune - 8 mar 2013 - 15:09

Ja het is nog leuk!

Wiewaswie is waardeloos, niets is makkelijk te vinden en dat je daar voor moet gaan betalen is helemaal van de zotte. Ik betaal niet, als ik dan op internet niets meer kan vinden, ga ik wel naar de archieven toe.

willie1960 - 11 mar 2013 - 11:47


Ik ben het helemaal met je eens.

Het beeld dat je schetst past volledig in de tegenwoordige tijd. Het gaat niet meer over de inhoud maar over personen en hun beeldvorming, image geheten. 

Theo A. Strijker - 12 mar 2013 - 12:03







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu