Het begrip ‘genealogie’ is afgeleid van de Griekse taal. ‘Genea’ betekent geboorte of geslacht en ‘logos’ is ‘woord’, ‘verhandeling’ of ‘leer’. Genealogie is ook het werken aan de eigen familiegeschiedenis. Deze boeiende maar tijdrovende hobby wordt steeds meer beoefend. Wie wil er eigenlijk niet weten wie zijn of haar voorouders waren, waar ze vandaan kwamen en wat ze deden? Nieuwsgierig is de mens nu eenmaal altijd naar zijn afkomst geweest, ook in vroegere eeuwen.
De vroegste stamreeksen vinden we in het Oude Testament van de Bijbel, stamreeksen van Adam, Abraham, David en Jezus. Het Europa van de vroege en latere middeleeuwen kende eveneens belangstellenden voor genealogische begrippen in de personen van Koninklijken bloede, ridders en adel.
Vanaf de 17e eeuw werd er steeds officiëler over adellijke families geschreven.
In de 19e en 20e eeuw wordt genealogie meer en meer beoefend door de ‘gewone man’. In die tijd werden verenigingen en tijdschriften opgericht. Het zoeken naar de voorouders is als het ware een begin maken aan een bijna oneindige legpuzzel, waarvan je in de loop van de tijd steeds meer losse stukjes vindt en aan elkaar kunt passen.
Een genealogie, parenteel, stamreeks of kwartierstaat
Zowel een genealogie als een parenteel is een standaard uitwerking van een stamboom. Het startpunt is de oudst bekende voorvader, gevolgd door zijn nazaten. Bij een genealogie worden daarbij alleen de mannelijke nakomelingen (met vrouw en kinderen) vermeld. In een parenteel worden tevens de vrouwelijk nakomelingen (met man en kinderen) vermeld.
Een stamreeks is een overzicht van alle voorouders in mannelijke lijn, van heden naar verleden.
Een kwartierstaat is een overzicht van alle voorouders in mannelijke en vrouwelijke lijn, van heden naar verleden. Per generatie verdubbelt het aantal personen. Een kwartierstaat lijkt een beetje op een omgekeerde parenteel. De naam is ontstaan uit de vier kwartieren van een wapenschild, waarin men dan de wapens van de vier grootouders plaatste.
Elke generatie terug betekent een vermenigvuldiging van het aantal voorouders met 2.In het onderstaande schema staan de theoretische aantallen voor de eerste vijftien generaties.
Generatie Personen I 2 II 4 III 8 IV 16 V 32 VI 64 VII 128 VIII 256 IX 512 X 1024 XI 2048 XII 4096 XIII 8192 XIV 16384 XV 32768 XVI 65536 XVII 131072 XVIII 262144 XIX 524288 XX 1048576
Johannes Craamer - 21 jul 2014 - 21:29
Dank je wel, Johannes!
Ik plaats even de link:
http://genealogie.hcc.nl/genealogie/genealogie/genealogie-verklaard
Er staat Copyright © 2014 onder, maar een kniesoor die daar op let.
Jan Clavaux - 21 jul 2014 - 22:03
kniesoor? mwah ..
dient een genealoog niet iets aan bronvermelding te doen?
Jan K. - 22 jul 2014 - 07:54
Wikipedia geeft dit mooie overzicht van de genoemde nummering (SOSA nummering)
Die Kekule-Nummer, auch Nummerierung nach dem Sosa-Stradonitz-System oder kurz Sosa-Nummer genannt, bezeichnet die Nummer einer Person in einer Ahnenliste oder Ahnentafel nach Stephan Kekule von Stradonitz. Diese Nummerierung, die sich international durchgesetzt hat, war bereits 1590 durch Michael von Aitzing angewendet worden, dann 1676 durch Hieronymus de Sosa und 1883 durchFrancis Galton.
Der Proband erhält unabhängig vom Geschlecht die Nummer 1, sein Vater die Nummer 2, die Mutter die Nummer 3. Hat eine Person die Nummer n (z. B. 2 für den Vater), dann erhält deren Vater die Nummer 2·n (also Verdopplung und damit die Nummer 4 für den Großvater väterlicherseits des Probanden), die Mutter 2·n + 1 (hier also die 5). Der Vater von 10 erhält die Nummer 20 die Mutter erhält die Nummer 21.
Alle männlichen Vorfahren haben demzufolge gerade Zahlen, alle weiblichen ungerade.
Die Generationsnummer kann von jeder Kekule-Nummer
durch den Logarithmus zur Basis 2 ermittelt werden:
Hierbei wird davon ausgegangen, dass die Generation 0 den Probanden (Kekule Nr. 1) repräsentiert.
Weitere Beziehungen sind:
Anzahl der Verwandten bei Betrachtung von
Generationen:
Frans Mirandolle - 22 jul 2014 - 14:26
Andr? Sijnesael - 23 jul 2014 - 09:19
Citaat:
De conclusie is dan dus dat we al snel vele malen van dezelfde voorouders afstammen. Dat is vaak al te zien in de kwartierstaat die nog samen te stellen is, waarbij we niet zelden al van 2 of soms 3 kinderen uit één gezin afstammen.
Voorbeeld:
Voorouders van 300 jaar terug (8 generaties).
Mijn moeder stamt af van een zoon uit het 1e huwelijk
Mijn oom (gehuwd met de zus van mijn vader) stamt af van een dochter uit het 1e huwelijk
Mijn vader stamt af van een zoon uit het 2e huwelijk
J. H. van Veen - 23 jul 2014 - 09:43
klopt, kwartierstaatverlies
ik heb inmiddels al bij een flink aantal bekenden onze gemeenschappelijke voorouder gevonden.
Frans Mirandolle - 4 aug 2014 - 21:00
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.