stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Mysterieuze data op gezinskaart



Profiel afbeelding

Goedenavond,

Op een Amsterdamse gezinskaart zie ik bij een drietal kinderen vaag een datum staan (15/12/1921, 22/12/1924 en xx/xx/1926) in kolom 2. Normaal gesproken staat in deze kolom alleen de achternaam van de persoon. Het enige verband dat ik kan zien is dat deze data liggen vlak na de datum waarop het betreffende kind 14 jaar is geworden. Heeft iemand enig idee wat dit zou kunnen betekenen? Bij het stadsarchief Amsterdam konden ze mij helaas niet helpen.

Groet,

Angelo

Schenkers - 16 mar 2015 - 21:36

Is het mogelijk hier een afbeelding van de desbetreffende kaart te plaatsen?

niepoort - 17 mar 2015 - 10:04

Hm, ik zie niet zo snel hoe ik een foto kan toevoegen.

Schenkers - 17 mar 2015 - 11:00

Zit nu in het A'dams Archief, dus als u wat meer details geeft, zou ik kunnen kijken of ik u kan helpen.

Groet,

Paul Jansen

Paul Andre Jansen - 17 mar 2015 - 11:25

Jan Clavaux - 17 mar 2015 - 12:45

Bedankt voor het aanbod! Was helaas niet eerder in de gelegenheid te reageren. Zat zelf in het NH Archief. Ook niks wijzer geworden trouwens.

Schenkers - 17 mar 2015 - 16:17

Dankje Jan! Helaas is mijn laptop net kapot en werk ik met een tablet, maar daarop kan ik niet downloaden. Lekker handig allemaal.

Groet,

Angelo

Schenkers - 17 mar 2015 - 16:27

Kan het zijn dat op die data kinderen gewettigd zijn cq de naam van de (stief)vader hebben gekregen?

B.P. Bultena - 24 mar 2015 - 09:46

Nee, want de kinderen zijn gewoon in een huwelijk geboren en de ouders zijn bij elkaar gebleven. Wel zijn de ouders in 1912 uit de ouderlijke macht ontzet. In de beschikking van de arrondissementsrechtbank staat dat de kinderen naar een klooster moeten. Een aantal kinderen gaat daadwerkelijk, maar ik weet vrijwel zeker dat deze jongste kinderen, waarbij deze mysterieuze data staan, nooit naar het klooster zijn gegaan. Ik probeer dus te achterhalen wat er met deze jongste kinderen is gebeurd. In het NH archief heb ik gekeken of er in de jaren na 1912 misschien een beschikking is geweest waaruit blijkt dat deze jongste kinderen niet naar het klooster hoeven. Maar helaas niks gevonden.

Schenkers - 24 mar 2015 - 10:04

Beste mijnheer Schenkers,

Zonder afbeelding hier blijft het moeilijk...

Een klooster was vaak ook gewoon in gebruik als woonadres voor de daar opgenomen kinderen. Heeft u al geprobeerd om vanaf de moderne tijd, terug in de tijd via de uittreksels persoonskaart van het CBG en de oude bevolkingsregisters tot 1939, langs die weg het spoor terug te volgen, naar gewone huisadressen of kloosters ?

In alle gevallen waarin er iets bijzonders is gebeurd in de verhouding tussen ouders en kinderen (bv. adoptie, overlijden van een ouder, echtscheiding, ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing, ontzetting of ontheffing uit de ouderlijke macht, toevertrouwing door het OM aan pleegouders, arrestatie van de ouders) is vanaf 1909 het voogdijregister een van de beste bronnen, omdat u daar niet alleen rechterlijke uitspraken mee kunt opsporen, maar ook maatregelen van de officier van justitie en handelingen of rapportages van voogdij-instellingen. U noemt deze bron niet. Heeft u die afschriften uit het voogdijregister al opgevraagd of opgezocht?

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 25 mar 2015 - 01:58

Dank voor het uitgebreide bericht! De voogdijregisters heb ik bekeken tm januari 1920, maar nog niet voor de periode daarna, omdat die mysterieuze data mij toen nog niet opgevallen waren. Daar kan ik nog een keer gaan kijken. Van de vader en van één kind heb ik inderdaad een persoonskaart vh cbg. Daarop vind ik geen aanwijzing voor deze data. Ik wacht nog op de persoonkaarten vd moeder en de twee andere kinderen. Wordt vervolgd :-) 

Schenkers - 25 mar 2015 - 17:09

Angelo, goede avond,

Als je me de familienamen van beide ouders op "de gezinskaart" even laat weten, wil ik wel eens even neuzen.

Groet,

John W van wijk

                                               

 

WIJKENSIS - 25 mar 2015 - 19:23

De ouders heten Mari Akkerman, geboren 12-04-1873 en Uke Dusselaar, geboren 23-03-1872. Ben benieuwd of je iets wijzer kunt worden uit de data.

Groet,

 

Angelo

Schenkers - 25 mar 2015 - 20:15

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Zoals op de kaart te zien is betreft het een groot gezin.                                                                                                   De kaart maakt deel uit van een set van 4 ( 3 vervolgkaarten.    Daarop 2 gezinshoofden 14 kinderen 1 Schoonzoon (Machgielsen) 2 nichten en 1 neef: 20 personen, waarvan er verschillende ook nog meerdere malen op de kaarten voorkomen.                                                                                                                                     Hun familienaam bij hun voornaam  werd doorgestreept (kolom 1) of vervangen door een "misterieuze" datum.   Dat doorstrepen was regulier als er binnen het tijdvak van de kaartregistratie iets met de persoon veranderde, zodanig, waardoor hij van de kaart werd verwijderd. Bijv. overlijden, maar ook vertrek naar buiten de gemeente, of het krijgen van een eigen kaart.                                                                                                                               Een eigen kaart kreeg men; als zelf een gezin werd gesticht; als de persoon een betrekking kreeg als Dienstmeid of Dienstbode; Als de persoon naar een instituut vertrok; hierbij kun Je denken aan: gestichten (zwakzinnigen, Doven, Blinden, maar ook Sanatoria, kostscholen, internaten, Oude vrouwen of mannenhuizen, en niet te vergeten: kerkelijke instellingen als Kloosters, Seminaria, patronaten, fraterhuizen, of ...last but not least...de dienstplicht; Kazernes.

Wat mij aan de datums opvalt is dat het datums zijn waarop ieder kind 14 jaar oud werd, telkens enige tijd na hun verjaardag. verlieten zij hun school en gingen zij in hun eerste betrekking ? Werden zij ergens voor/tegen ingeënt? Mijn vermoeden is dat zij de gemeente of het adres kort verlieten, en na hun terugkeer weer op die "misterieuze"datum op de zelfde kaart (lees 4 kaarten) werden bijgeschreven.                                                          Waarschijnlijk naar een kostschool of zelfs een aansterk plaatsen, tbc sanatorium, (via armengeld van de kerk) waar de kinderen langere tijd moesten verblijven.      

Nu Je een afbeellding hebt kunnen anderen beter reageren.  Tja ik ben ook benieuwd.

ps  geef even een mailtje naar harpsichord()aol , als Je de afbeeldingen van alle 4 de kaarten nodig hebt .

en hier een link naar de verklaring van de kolomnummers:                                                                                                         https://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/indexen/gezinskaarten/handleiding/index.nl.html

Vriendelijke groet

John W van Wijk, Tilburg                                                                               

 

       

                   

WIJKENSIS - 27 mar 2015 - 19:46

Hoi John,

Dank voor jouw aanvullingen! Die leeftijd van 14 was ook het enige verband dat ik zag. Het moeten toch belangrijke data geweest zijn anders wordt het niet op zon kaart aangetekend. Misschien dat ik volgende week nog eens naar Haarlem ga om daar in de Voogdijregisters te kijken.

 

Groet,

 

Angelo 

Schenkers - 27 mar 2015 - 20:26

Angelo, 

of Je ook eens een pijl wilt richten op: gesticht St Joseph van Nazareth te Venlo.

dat was een RK kostschool van de RK Armenzorg, waar Rompje Akkerman naartoe werd gebracht.

De bevolkingsregisters in venlo laten het kind echter niet zien.......(online onvolledig? )

WIJKENSIS - 28 mar 2015 - 00:53

Hoi John,

Leuk dat je zo meespeurt! Ik heb alle gegevens op de kaart nagetrokken, van alle personen. Ook Nazareth en de andere twee huizen die erop staan. Daar zijn helaas geen archieven van bewaard gebleven. Enige dat ik weet is dat er vier dochters naar Nazareth zijn gegaan, maar de drie kinderen waarbij die vreemde data staan niet. Hoewel twee van die laatstgenoemde kinderen wel genoemd worden in de beschikking vd rechtbank inzake de uithuisplaatsing. Het derde kindje wordt geboren net na de beschikking.

Schenkers - 28 mar 2015 - 09:48


Ik ben nogmaals naar Haarlem geweest voor de Voogdijregisters. Heb nu t/m 1929 alles bekeken, maar daar komen de kinderen niet meer in voor. Een mevrouw van het archief dacht hardop mee en moest bij de leeftijd van 14 denken aan zoiets als in de kost gaan bij een werkgever, waardoor de kinderen van de gezinskaart afgehaald werden. Maar dat was puur gissen zei ze.

Schenkers - 18 apr 2015 - 23:20







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu