stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Uitleg gevraagd over het percentage dat genoemd wordt bij een DNAtestProfiel afbeelding

Ik heb recent een DNA test (Myheritage) gedaan en heb dat kunnen vergelijken met andere familieleden van zowel vader als moeders kant. (Nichtjes, achterneef). Nu is er een uitkomst die -tot nu toe- alleen voor mij geldt, ik blijk 29% Engels te zijn. 

Wat ik nu graag wil weten is het volgende; kun je stellen dat dit Engelse bloed nog niet heel lang geleden in de familie is gekomen? Welke waarde moet ik hechten aan de 29%? Zou dat van een overgrootmoeder kunnen zijn of zou dat van nog langer geleden kunnen zijn? 

Het ligt niet gevoelig dus ik kan volop gaan zoeken, mits ik begrijp tot in welke generatie ik zou moeten zoeken. Uit de stamboom blijkt niets, die gaat vele, vele generaties terug, wel is er een vader onbekend in 1831. Maar die voorvader deel ik met mijn nichtjes en daar kan het dus niet van zijn. 

Ik vind het zelf nogal een groot percentage en verwacht niet dat ik dit tot 7 generaties terug zou kunnen herleiden. iemand met verstand van zaken die hier iets van weet? De vraag is dus; zegt de 29% iets over hoe recent dit moet zijn?

Alvast dank, Ineke kroon

Ineke Kroon - 15 okt 2017 - 18:08

Hebben die neef en nichtjes hun test ook bij Myheritage laten doen? Zo niet dan verklaart dat mogelijk het verschil. Zie verder

hier https://www.stamboomforum.nl/subfora/31/2/61074/0

en hier https://stamboomforum.nl/subfora/31/2/60943/0

sprangers - 16 okt 2017 - 18:03

We hebben allemaal bij MyHeritage de test gedaan..en vinden elkaar ook terug bij de matches die MyHeritage geeft.

Ineke Kroon - 16 okt 2017 - 18:06

Tja, ik wil niet beweren dat ik iemand met veel verstand van zaken ben, maar ik volg het onderwerp met belangstelling en zolang er niemand anders reageert...

Ik heb uit eerdere discussies over dit onderwerp begrepen dat 29% een zeer hoog percentage is. Is dit percentage opgebouwd uit segmenten op meerdere chromosomen? Zo ja, dan lijkt het me waarschijnlijk dat je "Engelse afkomst" moet zoeken bij een nabije, niet gemeenschappelijke voorouder; je eigen (aangetrouwde) ouder wellicht die het op zijn/haar beurt van een voorouder heeft meegekregen? 

Overigens is het wel zo dat de kinderen van hun ouders niet allemaal hetzelfde DNA meekrijgen. Die kans is 50% per ouder. Dus het zou ook kunnen zijn dat je oom/tante het Engelse kenmerk wel heeft maar dat niet aan je neef/nichten heeft doorgegeven. Het kan ook zijn dat jullie gemeenschappelijke grootouder het andere (niet Engelse) DNA heeft overgedragen aan je oom/tante. Maar naarmate het Engelse kenmerk op meer chromosomen aanwezig is wordt de kans steeds kleiner dat de nichten en neven net steeds de andere helft hebben geerfd. 

Tenslotte, omdat je zegt dat het "niet gevoelig ligt", heb je kennelijk zelf ook al aan de mogelijkheid gedacht van een buitenechtelijke (Engelse) relatie?

Het is interessante materie

vriendelijke groet,

PS. terminologie aangepast 2.5.2019

sprangers - 16 okt 2017 - 22:42 (laatst bijgewerkt 2 mei 2019 — 13:56 door auteur)

dank, ik heb geen levende voorouders meer dus kan er niemand mee kwetsen, het is zoals het is: gewoon boeiend.

Ik hoop dat iemand nog kan bevestigen dat dit hoge percentage alleen uit een (zeer?) recente voorouder voort kan komen, hooguit oma of overgrootmoeder denk ik zelf, maar terug tot 1831 lijkt me al wat te ver.

En ik begrijp uit je verhaal dat het niet totaal onmogelijk is dat achterneef geen Engels DNA heeft maar dat een van zijn ouders die wel had, wat het nogal ingewikkeld maakt. Hopen maar dat meer neven en nichtjes van zijn familietak zich laten testen, dat zou het wat duidelijker kunnen maken. Aan de andere ouderkant zijn nu 4 nichtjes/neven getest, geen enkel stukje Engels DNA, bijna uitgesloten dat ik het daar moet zoeken lijkt me.

Dank voor je reactie, ja echt interessante materie maar moeilijk te interpreteren zonder me er in te verdiepen.

Ineke Kroon - 16 okt 2017 - 23:03

Ik denk dat je conclusie juist is dat je jouw "Engelse afkomst" niet deelt met je nichtjes. En omdat ik begreep dat je alleen met hen je onbekende voorvader uit 1831 deelt, moet je die voorvader dus even vergeten. Ik zou me dus inderdaad hoogstens op de familie van je achterneef richten, maar eerder nog op de niet-gemeenschappelijke voorouders. Overigens zal je je toch echt een beetje in de materie moeten verdiepen (zie de hierboven gegeven hyperlinks).  Ik heb inmiddels gevonden dat Bob Coret  31,7% Engels zou zijn en dat dit volgens MyHeritage betekent dat hij dit waarschijnlijk van een redelijk recente voorouder heeft, hetgeen hij zelf betwijfelt! Lees zelf eens wat hij hierover schrijft: https://blog.coret.org/2017/06/waar-komen-mijn-voorouders-volgens-mijn.html

Ik begreep dat MyHeritage autosomale DNA tests doet (met resultaten gericht op de Amerikaanse markt). Vraag je eens af of dit commerciele onderzoek wel zo relevant was voor jullie voordat je nog meer geld uitgeeft:  zie https://www.forensicon.nl/algemeen/verschillende-soorten-dna/

sprangers - 17 okt 2017 - 12:30

Ja, ben me in aan het lezen maar ik vind de materie (soms te) ingewikkeld. Bedankt voor de link van Bob Coret, die is zeker interessant. Maar er blijven ook veel vragen en DNA matches helemaal doorgronden wordt nog een hele klus voor me. Ik ben vooral pragmatisch ingesteld ; wat betekent het voor mij in dit geval in de praktijk. Een studie naar DNA lag niet in de verwachting toen ik de test deed. 

Ik vermoed dat er inderdaad verschillen zullen zijn tussen verschillende testen, toch vind ik het op praktijkniveau redelijk betrouwbaar gezien het feit dat hij inmiddels 5 verwanten terug vond die helemaal klopten, daar doe je het tenslotte voor.

dank!

Ineke Kroon - 17 okt 2017 - 13:20

Ik weet niet precies hoe Myheritage werkt, ik heb zelf een DNA test gedaan bij LivingDNA die aangaf dat mijn autosomaal DNA 96,4% overeen kwam met Groot-Brittannie en Ierland (heel specifiek 49,4% Zuid-Oost Engeland en 18,7% Oost Anglia). Zoals het bedrijf zelf ook aangeeft, komt dat niet doordat ik een Engelse voorouder heb, maar omdat mijn autosomaal DNA profiel grotendeels overeen komt met het DNA profiel van andere Britten in Zuid-Oost Engeland en Oost Anglia. De reden is dat Nederlanders qua DNA profiel veel op Britten lijken, aangezien er in de historie veel West-Germanen de oversteek hebben gemaakt naar de Britse eilanden. Ik denk dus eerder dat je geen Engelse voorouder hebt, maar dat het Engelse DNA profiel veel lijkt op jou autosomaal DNA profiel. 

Sander Hunink - 20 okt 2017 - 14:28

sorry voor de late reactie. Je reactie (Sander) klinkt mij logisch in de oren, er  zijn veel Zeeuwen (o.a. door visserij,) in Engeland terecht gekomen en vice versa! Weer een nieuwe kijk op dit geheel! Hartelijk dank.

Ineke Kroon - 21 okt 2017 - 20:57

L.s.,

Even een zijsprong. Heeft het zin een DNA match te vergelijken van een voorouder die reeds in 1353 gestorven is? (zijn stoffelijke resten zijn aanwezig) . Ik heb met deze persoon een z.g.n. verwantschap consanguïteit van 0,0004%  en kincode 278274.

Gr Jos

Jos de Swart - 23 okt 2017 - 15:21

Als groentje op dit gebied zou ik niet weten wat hierover te zeggen, ik denk ook niet dat de vraag aan mij gesteld werd maar meer in het algemeen bedoelt is. Misschien krijg je meer reacties als je een nieuw onderwerp hierover start. Wel heel erg bijzonder dat je DNA  hebt van iemand die in 1353 gestorven is.

Ineke Kroon - 23 okt 2017 - 17:53

Bedankt Inneke voor de tip. Heb al een bericht geplaatst bij Fora . Deze voorvader is dus verwant met me en ligt al eeuwen begraven in een kapel in een graftombe in Brussel. Ik vroeg me dus af hoe dat werkt met DNA. Hij ligt in een lodenkist en is naar zeggen nog uitzonderlijk geconserveerd incl haren. (is ook al weer halve eeuw terug dat dit geconstateerd is bij restauratie tombe). Kan je van zo iemand nog bruikbare DNA afnemen? Is inderdaad een algemene vraag. Misschien heeft het allemaal geen zin maar ben gewoon nieuwsgierig. Groet Jos

Jos de Swart - 23 okt 2017 - 18:26

Jos, het is zeker Willem Snickerieme/Duvenvoorde?

Met groet,

Bas Lems - 23 okt 2017 - 20:27

Bingo..meteen raak.

Jos de Swart - 23 okt 2017 - 21:01

Hoi Ineke

 

IK heb precies hetzelfde! Uit mijn DNA test van een week geleden blijkt dat ik 28% Engels ben terwijl ik nog nooit een Engelse ben tegengekomen.  En ik ben tot zeker 1700 uitgekomen. Alleen maar Nederlanders met Duitse voorouders in de 18e eeuw. Ik vermoed dat het dan een grootouder geweest moet zijn en dat 1 van mijn ouders half Engels is. Ik tast nog in het duister. Ik ga binnenkort een andere test uitvoeren. Ik geloof niet dat een verre voorouder een percentage van 28 geeft.

Dit moet een directe voorouder geweest zijn. Kan gewoon niet anders.

Succes nog met erachter komen!

Wen - 10 nov 2017 - 17:57

Dag Ineke, Met veel aandacht heb ik jouw vragen gelezen. Bij mij is een percentage engels op 28,3 % via MyHeritage. Er bestaan reeds twijfels over mijn eigenlijke vader, en dit versterkt het wel. Er is uit een broer zussen DNa test gebleken dat ik maar voor de helft men hen verwant ben.

Frank Beuken - 12 nov 2017 - 02:08

Dag Frank,

Nu zou het interessant zijn het percentage "Engels" bij je broer/zussen te kennen

sprangers - 12 nov 2017 - 11:51

Dat is de volgende stap.

Frank Beuken - 12 nov 2017 - 14:09

Ik dacht even dat zij al een test bij MyHeritage gedaan hadden. Maar het zal mij straks niet verbazen als zij dan ook op zo'n 29% uitkomen gelet op de percentages hierboven van Ineke: 29%, Bob 31,7%, Wen 28% en Frank 28,3%

Ik begin te vermoeden dat MyHeritage het DNA van Nederlanders en Engelsen op een hoop gooit, hetgeen Sander Hunink ook min of meer suggereerde.

sprangers - 12 nov 2017 - 16:14


Het is inderdaad wel wat verdacht.

Frank Beuken - 12 nov 2017 - 16:29Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu