stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » DNA-onderzoek naar joodse voorouders ?



Profiel afbeelding
In mijn familie gaat het verhaal dat mijn grootouders van moederskant (in elk geval mijn grootmoeder) joods zou zijn geweest.
Er zou sprake zijn van een sefardische ( Spaanse of Portugese) afstamming.
Noch het stamboomonderzoek naar namen en afstamming, noch andere omstandigheden kunnen dit, tot nog toe, bevestigen.

Heeft één van u wellicht kennis of ervaring met DNA-onderzoek om dit soort vragen te beantwoorden ?
Of weet een verwijzing om daar achter te komen ?

Bij voorbaat dank voor de hulp !

PJM Kamman - 22 nov 2007 - 15:05

Tikfout hersteld

PJM Kamman - 22 nov 2007 - 15:08

Tikfout hersteld

PJM Kamman - 22 nov 2007 - 15:10

Dank je, Kèren, voor deze reactie.

Het Leidse onderzoek kende ik al, via verschillende wegen, maar ik zoek eigenlijk naar een eenvoudige individuele testmogelijkheid, die betrouwbaar is.

Voor je overige vragen stuur ik je een mailtje.

Peter

Peter Kamman - 22 nov 2007 - 22:56

Peter,

Doen 'n Google-soek met die woorde: "Jewish Genetic Genealogy". Myns insiens sal daar 'n mtDNA-toets gedoen moet word van een van jou grootmoeder se vroulike afstammelinge, soos 'n suster, niggie, of tante van jou, en die uitslag daarvan sal vergelyk moet word met die mtDNA van Sefardiese Joodse families. Dit sal sake vergemaklik as jy ánder vroulike bloedverwante van jou ouma kan opspoor, en húlle getoets kan word.

Sterkte met jou ondersoek!

Piet

Uitgeschreven lid - 23 nov 2007 - 06:16

Beste Peter,

Er bestaat een internationaal project dat zich bezig houdt met DNA-onderzoek op dit gebied.
Meer informatie kunt u vinden op onderstaande link:

http://www.familytreedna.com/public/JewishDNAProject/

En misschien heeft u ook iets aan deze link:

http://www.dutchjewry.org/.

http://www.sephardim.com/

Het is even zoeken, maar er staan heel veel gegevens in databases met Sefardische families.

Veel succes!

Anna.

Uitgeschreven lid - 23 nov 2007 - 08:28

Hartelijk dank, Piet Venter en Anna, voor de waardevolle suggesties en links !

Ik denk dat ik hiermee mogelijk wel een stukje verder kan komen.

Mocht het zo zijn dat voor een genetisch onderzoek het DNA van vrouwen nodig is (van moeder op dochter overgedragen), dan komen in onze familie nog maar twee mensen in aanmerking.
Van één (een nichtje) weet ik dat ze dat niet wil.
Bij een ander (mijn zus) is er, voor mij, een ethisch probleem. Zij kan daar zelf geen toestemming voor geven omdat ze geestelijk gehandicapt is. Ik mag dat, als haar curator, misschien bepalen, maar dan nog: doe je zoiets ?

Peter Kamman - 23 nov 2007 - 11:24

Hetzelfde(joodse voorouders) zei mijn moeder ook vaak, maar ik heb er geen enkel bewijs van kunnen vinden, toch gebruikte de familie honderden jaren Joodse voornamen, Davd/Abraham/Isack/Ester,

Wat ik ooit heb uitgevonden dat het geven van Joodse voornamen ook een traditie was onder Hugonoten en dan kan het verhaal van mijn moeder wel weer kloppen.

Sommige leden van die familie denken nog steeds dat ze Joods zijn!

Bij mannelijke personen is wel te onderzoeken of ze van Joodse afkomst zijn langs de mannelijke lijn.
http://www.familytreedna.com/forum/ geeft voldoende informatie.

Bij vrouwen weet ik het niet of er relevante genetische informatie 'uit te halen is"

henk nijwening - 23 nov 2007 - 12:22

Ook jij, Henk, van harte bedankt voor je reactie en je link.
En boeiend om te horen dat die zekerheid versus onzekerheid ook in andere families speelt.

Behalve het feit dat het heel moeilijk feitelijk te achterhalen is als je familie niet naar de sjoel ging of een duidelijk herkenbare naam gebruikte, zitten er nog andere, soms emotionele kanten aan.

Het is voor mij waardevol om te horen hoe men daarmee omgaat.

Peter Kamman - 23 nov 2007 - 20:18

ook ik wil weten of ik misschien in de verte toch een joodse voorouder heb gehad. Het verhaal ging (altijd weer die verhalen) dat nichten van mijn moeder in de oorlog meer moesten laten zien aan de duitser bij aanhouding omdat ze een erg joods aandoend uiterlijk hadden. Dat wil natuurlijk niets zeggen, maar hoe komen nederlandse meisjes aan zo'n uiterlijk? Ik weet niet precies waar de duitsers opletten.

Inderdaad zeggen joodse voornamen weinig. Ook christelijke mensen kunnen kinderen bijbelse voornamen geven.Dat heb ik wel bij predikanten gezien: de meest exotische bijbelse namen.

Dan nog iets: voor joden zelf telt toch alleen de afstamming via moederlijke lijn? Of is dat een fabel?

Uitgeschreven lid - 23 nov 2007 - 22:30

Ik vind dit te gek voor woorden! Familieverhalen moet je altijd met een zak zout nemen. De een zegt, dat ze van adel zijn geweest, de ander, dat ze van Karel de Grote afstammen.Ga eens serieus te werk. Wie is die grootmoeder, wanneer en waar is ze geboren, wie zijn haar ouders, wanneer en waar zijn die geboren? Kom dan achter je computer vandaan en ga naar het archief. Kijk dan in het Bevolkingsregister welk geloof daar genoteerd staat. En dan kan je altijd nog bezien of er een lijk t.b.v. het DNA-onderzoek zou kunnen worden opgegraven.

J. Hageman - 23 nov 2007 - 23:00

Peter,

Dankie vir jou dankie!
Ek het in my reaksie nagelaat om te noem dat die mtDNA van jou eie moeder ook getoets behoort te word; dit wil sê, as jou eie moeder nog lewe. Die 'merkers' van mtDNA word feitlik onveranderd van 'n moeder na haar dogter oorgedra, en die dogter dra dan dieselfde 'patroon' van 'merkers' weer oor na haar dogter - ás sy 'n dogter het, bygesê. Só kan, terugwerkend, bepaal word wat die 'merkers' van 'n ouma behoort te gewees het, en kan daar dan vergelykings getref word met die 'merkers' van persone van 'n bepaalde etniese groep, soos die Sefardiese Jode, om vas te stel of 'n sekere persoon (in hierdie geval jou ouma) sélf Joods was.
Die mtDNA wat 'n seun van sy moeder ontvang, word nie, soos in die geval van moeder-na-dogter, na die seun se kinders oorgedra nie.
Y-chromosoom DNA-merkers word egter onveranderd van pa na seun 'deurgegee', maar dit is nie hier van toepassing nie, omdat jy wil vasstel of jou grootmoeder Joods was. Jy is dus aangewese op die toetsing van mtDNA van vroulike persone in jou familie - en dan bepaald dames wat óf jou grootmoeder se suster mag wees (as sy een gehad het, en dié dame nog lewe), of, as jou ouma 'n suster gehad het, dán daardie suster se dogter, of dié tante se dogter ('n kleinniggie, dus), of, soos ek gesê het, jou eie moeder (as sy nog lewe), of een van haar susters ('n tante, dus). Verder as dít kan ek nie voorstelle doen nie, veral omdat jy gesê het dat jou niggie onwillig is, en ook omdat jy ietwat van 'n etiese probleem het wat jou eie suster betref.
Miskien moet jy maar so 'n bietjie oorredingswerk doen wat jou niggie betref! Sê vir haar dit is 'n pynlose 'skraping' aan die binnekant van die wang met 'n depper. Dit sal haar ook niks kos nie, want jy gaan mos betaal vir die toets!

Lekker naweek!
Piet

Uitgeschreven lid - 23 nov 2007 - 23:03

Ik begrijp niet helemaal waar u het over heeft. De personen hier zijn allemaal vast in het archief geweest en willen proberen om de verhalen die zo ooit hoorden te koppelen aan de informatie uit de archieven. Dat heeft nikt te maken met een dna-tje dat bewijst dat je van adel bent.

De verhalen die ik heb gehoord en zijn uitgezocht (in archieven!) bleken juist al was het voor een heel klein deel en zat het heel anders dan verwacht- wel waar. In mijn geval ging het verhaal dat iemand zou zijn vermoord. Ook nog door wie, maar dat klopte dan net weer niet. Dus verhalen zijnn juist leuk! en motiveren juist om naar het archief te gaan.

Uitgeschreven lid - 23 nov 2007 - 23:04

In het verre verleden vond ik het wel een interessante optie, toen ik later de familie nader onderzocht zag ik dat ze al vanaf 1750 gewoon in Amsterdam in de kerk werden gedoopt en trouwden, zoals iedere bijna andere Amsterdammer .

henk nijwening - 23 nov 2007 - 23:13

Zwenny wil het niet begrijpen. Geef gewoon op de voorna(a)m(en), achternaam, geboortedatum en-plaats van die grootmoeder en die van haar moeder.Je bent alleen Joods via de moeder. Die voornamen en achternamen spreken dan al boekdelen. En er is helemaal niet in het Bevolkingsregister gekeken. Want anders was die vraag niet gesteld. Dan had men het nl. al geweten. Dit is een schoolvoorbeeld van "SNACKBAR-GENEALOGIE". Achter je computerje allerlei domme vragen stellen zonder zelf degelijk te werk te gaan.

J. Hageman - 23 nov 2007 - 23:18

Je gaat toch hopelijk niet beweren dat ik dom ben.

Denk je nu echt dat na 5 glazen bier iemand verzint dat hij van sefardische afkomst is? Nee dan is hij wel een zoon van Karel de Grote of weet ik veel wie.

Dus ik weet niet over wie je hier nu precies spreekt? Doe je nu niet hetzelfde als wat je de anderen verwijt? Zomaar zonder kennis onzin over andere mensen uitkramen?

Dat bedoel ik niet lelijk. Maar probeer in elk geval te lezen! Natuurlijk ken ik de verhalen van mensen die het zo leuk vinden dat ze frans zijn en dan maar zeggen dat ze hugenoot zijn, alsof dat iets exotisch is. (ik ben vast jaloers, want ik mijn stamboom zit geen enkele fransman ;) Maar je kunt niet zomaar alle verhalen afdoen met onzin.

Uitgeschreven lid - 23 nov 2007 - 23:23

je hebt gelijk, keren, maar met links naar de websites lijken detechnische vragen voor een groot deel beantwoord.

Nou ja, veel wijzer werd ik niet van de websites. Ik zou zelf veel gedetailleerde informatie over dergelijk praktijken willen. Kan het allemaal wetenschappelijk wat ze beloven?

Een andere discussie is of je dat wel wilt. Die discussie is een enkele maand geleden gevoerd (leiden-dna). Ik zou niet zomaar iemand willen overhalen om een dna-test binnen stamboomonderzoek te doen. Ik kan niet weten wat er gevonden wordt, en wil er dan ook niet verantwoordelijk voor zijn.

Uitgeschreven lid - 24 nov 2007 - 00:21

Ik heb niet beweerd, dat Zwenny dom is. Dat moet de lezer zelf maar uitmaken. Maar ze geeft nog steeds geen antwoord op mijn duidelijke vraag. En ik kan Zwenny ook gerust stellen. Ik ben in 1955 met mijn eigen stamboom begonnen, heb nog als enige bezoeker in een stoffig archief met de originele doopboeken enz. in mijn handen gestaan. Dus meer dan 50 jaar ervaring. Evenals de helaas dit jaar overrleden vermaarde genealoog, R.F. Vulsma, een autoriteit op genealogisch gebied (onderzoeker, spreker, auteur en bestuurder).Maar niet iedereen op dit forum heeft van hem gehoord, laat staan van hem geleerd om degelijk te werk te gaan.
Dus Zwenny, met de billen bloot: Kom op met concrete informatie.

J. Hageman - 24 nov 2007 - 08:40

Helaas is het voor mij niet mogelijk om navraag te doen in mijn familie over welke nichten het precies ging. Er leeft nog tante. Ook denichten die ik kende van mijn moeder zijn helaas kort geleden overleden, net als mijn moeder. Die tante zou het moeten weten. Ik ben vooralsnog niet van plan op basis van dit ene verhaal zelf een DNA-onderzoek te laten doen. Als ik rondkijk in mijn stamboom (ik win het natuurlijk niet van mensen die gewoon ouder zijn dan ik, maar ik ben sinds mijn 14 in archieven bezig, een fanatieke genealoog als leraar die dergelijke opdrachten gaf), zie ik niets dat aanwijzing geeft in mijn familie om te denken aan joods voorgeslacht. Het kan ook zijn dat de koude kant van de nichtjes dat joodse inbracht, want het verhaal daarover is waar (mijn ouders waren in de oorlog op een leeftijd dat het geheugen gewoon werkt: boven de 10 jaar oud toen de oorlog begon).

Uitgeschreven lid - 24 nov 2007 - 10:20


Ik reageerde op de vraag van Kamman, over zijn grootmoeder van moederskant. En dat is eenvoudig na te gaan.

J. Hageman - 24 nov 2007 - 10:51







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu