stamboomforum

Forum logoHelpdesk » De auteur heeft zijn profiel verwijderd en er staan ten onrechte privacy gegevens op de site GO.Profiel afbeelding

Hi Moderator,

graag deze pagina verwijderen ivm privacy, de maker van dit profiel heeft zn profiel verwijderd dus kan ‘m niet persoonlijk benaderen:

https://www.genealogieonline.nl/familie-marttin/I1330.php

Met vriendelijke groet,

 

Rick Hermanussen

------------

Moderator F. heeft de titel aangepast en het is aan de webmaster om de verwijdering toe te passen.

Rick Petrus Theodorus Maria Hermanussen - 2 apr 2022 - 18:31 (laatst bijgewerkt 3 apr 2022 — 11:27 door moderator)

Je kunt hem maandag op zijn werk bellen: https://www.genealogieonline.nl/familie-marttin/I58.php

Dat is mogelijk de snelste en meest doeltreffende oplossing.

Succes.

 

P.S.
Het valt me trouwens op, dat hij aan vrijwel iedereen toestemming heeft gevraagd en gekregen,
om hun gegevens te vermelden, tot zijn oudste voorvader, overleden in 1816, aan toe: https://www.genealogieonline.nl/familie-marttin/I2.php

Heeft hij jou daadwerkelijk om toestemming gevraagd, of kan iedereen dat zomaar beweren op Genealogieonline?

Jan CIavaux - 2 apr 2022 - 21:04 (laatst bijgewerkt 2 apr 2022 — 21:45 door auteur)

Hoi Rick, "neem contact op" is (inmiddels weer?) aanklikbaar, je kunt dus contact opnemen:-)

https://www.genealogieonline.nl/familie-marttin/

Pauline Berens EBBI - 7 apr 2022 - 17:05

Hoi Rick, is je probleem inmiddels opgelost? Zoja, wil je dan op de knop Markeer als Opgelost klikken a.j.b.? Dan kan de aandacht van dit forum zich weer richten op nieuwe problemen. Zonee, heb je contact opgenomen met Peter Marttin? Zie

https://www.genealogieonline.nl/contact.php?bron=15261

Pauline Berens EBBI - 28 mei 2022 - 17:57

Hi Pauline, ik heb contact opgenomen maar hij geeft aan niet zelf deze informatie te kunnen verwijderen. Dit was zijn reactie:

“Ik heb zover als mij bekend geen persoonlijke toegang tot de database van Genealogie Online. Dat is ook volstrekt onwenselijk.”

“Ik heb Pauline Berens laten weten dat ze wat mij betreft jouw gegevens en die van jou naaste familie uit het bestand mogen verwijderen.”

Zou je hier graag opvolging aan kunnen geven?

MVG Rick

Dag Rick, bedankt voor je snelle reactie. Kennelijk weet Peter Marttin niet dat hij een nieuwe GEDCOM kan uploaden zonder jouw gegevens. Wil je hem dat a.j.b. laten weten?

Verder geeft hij aan dat ie mij gemaild zou hebben, maar ik heb niets van hem ontvangen😃

Pauline Berens EBBI - 28 mei 2022 - 18:53

Hi Pauline, ik heb Peter weer een bericht gestuurd met jouw info, maar ik vind het wel allemaal lang duren zo…. 🥱🙄

MVG Rick

Hi Pauline,

Op het gevaar af dat ik het onderwerp kaap: Ik kwam afgelopen week ook de namen en geboortedata tegen van een voormalig klasgenoot, en zijn broers en zussen, en neven en nichten, waarvan ik veronderstel dat ze voor het merendeel nog leven. Hun gegevens staan in een notitie bij een reeds overleden voorvader, en zijn daardoor denk ik door de controle geglipt.

De gegevens van deze personen zijn als ik op de bronvermelding afga, ontleend aan het Nederland's Adelsboek, en dus voor wie de weg weet in een bibliotheek wel toegankelijk, maar dat betekent voor zover ik kan nagaan niet dat ze dan ook zomaar op het web mogen. Ik heb de auteur van die stamboom al benaderd, maar heb van hem nog geen reactie gehad. En bij overname uit deze bron ga ik ervan uit dat de betrokkenen niets weten van een publicatie op deze site.

Ik heb dit profiel via de contactpagina al bij Bob gemeld, maar als hij het erg druk heeft, kan ik het ook in een privebericht aan jou doorgeven.

Is dat een idee?

Frank Borman - 28 mei 2022 - 20:45

@Rick, prima, afwachten maar, dit is echt de correcte procedure.

@Frank, stuur niet mij, maar de auteur van een publicatie op GO een verzoek info over levenden te verwijderen en 'n nieuwe GEDCOM te uploaden. Bob Coret gaat over de software, niet over de inhoud van afzonderlijke publicaties. En ik? Ik ga net als jij alleen over m'n eigen publicatie(s)😉

Pauline Berens EBBI - 28 mei 2022 - 21:10

OK, dan laat ik het hier even bij. Ik heb de auteur al aangeschreven, en Bob ook, omdat hij denk ik wel verantwoordelijk is als de auteur niets onderneemt.

Frank Borman - 28 mei 2022 - 21:20

Inderdaad een bericht naar Bob Coret sturen.

Ik kreeg een aantal jaar geleden n.a.v. mijn melding aan hem betreft publicatie van levende personen zonder toestemming de volgende reactie en e.e.a. is ook keurig door hem afgehandeld. Betreffende publicatie is destijds door Bob Coret verwijderd :

Ik heb de auteur van de publicatie aangegeven dat hij de wet Bescherming Persoonsgegevens overtreed door gegevens te publiceren van levende personen zonder hun toestemming. Ik heb hem enkele dagen de tijd gegeven zijn publicatie aan te passen, als hij hier geen gehoor aangeeft zal de gehele publicatie verwijderd worden.

Karen - 29 mei 2022 - 07:11

Overigens is een verzoek om verwijdering van privacy gegevens aan alleen de auteur van een publicatie op GO weinig effectief.
Door "'n nieuwe GEDCOM te uploaden" wordt die "info over levenden" niet uit de index van Google verwijderd en blijft zo alsnog openbaar (vindbaar).
Er zal (daarnaast) dus ook bij Google een verzoek, om verwijdering van deze gegevens uit hun index, ingediend moeten worden.


Zie bijv. ook   Helpdesk » Mijn gegevens gepubliceerd zonder toestemming :
 

Wat Karen schrijft is inderdaad juist. Ik laat je weten zodra er van deze kant actie wordt of is genomen.

Yolanda Lippens - 4 dec 2019 - 18:19


(een maand later bleek, dat deze vraag per abuis op Opgelost was gezet, maar daarna werd het uiteindelijk echt opgelost)

De publicatie https://www.genealogieonline.nl/stamvader-rotterdamse-vermeer/ is verwijderd (ook is er een verzoek ingediend bij Google om de betreffende pagina uit hun index te verwijderen).

Bob Coret - 10 jan 2020 - 15:27

Karen - 29 mei 2022 - 15:02

Op dit moment maak ik me nog niet zo druk om Google. Als dezelfde pagina namelijk opnieuw verschijnt, maar dan zonder de gewraakte notities, neem ik aan dat Google die ook een keer opnieuw in de index opneemt. En dan is de hoofdpersoon nog steeds vindbaar, maar mijn voormalig klasgenoot niet meer, hoewel ik hem net ook vond op archieven.nl ...

Verder zou het denk ik wel mooi zijn als je een pagina kan rapporteren, zoals je dat ook al met een bericht kan.

Frank Borman - 30 mei 2022 - 15:19

Beste Frank, een publicatie op Genealogie Online rapporteren zoals bij een bericht op het Stamboomforum, zou de indruk wekken dat wij de publicatie op basis van die melding kunnen verwijderen. Echter is dit stap 4 of 5 in het proces. De eerste stap(pen) zijn altijd dat de eigenaar van een publicatie (dan meerdere keren) benaderd moet worden met de vraag zijn publicatie aan te passen c.q. te verwijderen. 

Als dat is gebeurd en er na enkele tijd geen reactie is gekomen, dan kan de vraag op de Helpdesk gesteld worden voor verwijdering, alhoewel wij vóór die actie, ook altijd nog een bericht naar de eigenaar sturen.

Voor de rest van de vraag komt er nog een reactie.

Yolanda Lippens - 8 jun 2022 - 14:43

Beste Yolanda,

Er is een andere reden dat ik die opmerking maak, en die is dat Genealogie Online als bedrijf denk ik een soort Facebook is, en dus zelf, in de persoon van Bob, ook verantwoordelijk kan worden gesteld voor schendingen van de AGV. Dit 'afschuiven' naar de eigenaar van de publicatie klopt dan niet helemaal, hoewel ik het qua werklast voor Bob heel goed begrijp.

Bob zit hier juridisch dus anders in dan ikzelf.

Frank Borman - 8 jun 2022 - 15:08

Het is ingevolge de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet toegestaan om gegevens van levende personen te publiceren, tenzij zij hier elk uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven. De eerste verantwoordelijkheid ligt hiervoor bij de "eigenaar" van de gegevens.

Genealogie Online ondersteund hierin door alleen gegevens te publiceren van personen als aannemelijk is dat de persoon is overleden. Via het beheer van de publicatie kan worden aangegeven of bepaalde personen uitdrukkelijke toestemming hebben gegeven. 

Ook in sommige stamboomprogramma's kan vast worden gelegd dat er toestemming is voor publicatie, bijv. in GensDataPro. Dat er voor een persoon toestemming is, komt dan in het door de auteur geuploadde GEDCOM bestand mee. In het geval van GensDataPro gaat dit via een "1 _UNHID Y" code. Dit laatste is het geval bij de publicatie van meneer Marttin. Dus omdat in het GEDCOM bestand staat dat er toestemming is voor publicatie staat er bijv. een pagina over Rick Hermanussen in de publicatie van meneer Marttin op Genealogie Online.

Klaarblijkelijk is dit niet de bedoeling! Naast een uitleg richting meneer Marttin via e-mail heb ik als tijdelijke "workaround" ingesteld dat ik de toestemming via GEDCOM bij zijn publicatie negeer. Oftewel, gegevens van levende personen zijn nu weg uit zijn publicatie. Ook is er een verwijderingsverzoek ingediend bij Google. 

Tenslotte ga ik na verwerking van een GEDCOM bestand waarin "1 _UNHID Y" codes staan, auteurs hiervan op de hoogte stellen zodat ze weten wat de consequentie is.

Aan GensDataPro gebruikers: hoe kun je voor één persoon (of een boel personen) instellen dat deze toestemming voor publicatie heeft gegeven en wellicht belangrijker hoe kun je dit weer verwijderen?

Bob Coret - 8 jun 2022 - 16:30

Hallo Bob,

Waar ik in mijn reactie op doelde, hiermee de thread enigszins kapend, is dat er in het profiel van Louis Christiaan van der FELTZ (1869-1956) in de Stamboom Elsevier, bij de notities, gegevens van levende nakomelingen van hem staan, inclusief geboortedata. Ik kwam die op het spoor, omdat een van die nakomelingen een klasgenoot van mij was.

Van deze notities weet ik dat ze afkomstig zijn uit het Nederland's Adelsboek, en voor abonnees en archiefbezoekers dus in te zien zijn. Ik heb alleen het idee dat ze niet zomaar op de site mogen staan, en dat staan ze nu wel, omdat de hoofdpersoon van het profiel al lang overleden is, en de notitie daardoor door de controle glipt.

Ik laat de link hier nu weg, om te voorkomen dat de pagina een hogere ranking bij Google krijgt, maar met de naam van de persoon en de stamboom kan je hem zo vinden.

Frank Borman - 8 jun 2022 - 16:47

Hallo Frank,

Genealogie Online kan niet bepalen of er in de notities privacy gevoelige informatie staat. Als de persoon waarbij dit notities mag worden gepubliceerd dan worden ook de notities gepubliceerd. Ik zie dit gelukkig niet vaak gebeuren, het is aan de auteur van de publicatie om dergelijke notities dan te verwijderen.

Wat ik me dan wel weer afvraag: is er toestemming gegeven aan Nederland's Adelsboek om gegevens van levende personen te publiceren?

Bob Coret - 24 jun 2022 - 15:02

Hallo Bob,

Als ik het goed heb, heb jij als eigenaar van deze site ook een verantwoordelijkheid. En hoewel ik snap dat het lastig is om notities op data te scannen, tijdens het uploaden, is het ook niet onmogelijk. En in het geval waar ik het over heb, waarbij de auteur niet reageert, denk ik dat je verplicht bent om bij een melding in actie te komen, zoals Facebook dat ook is. Ik heb net ook even gekeken op de site van jurist en mede-genealoog Arnoud Engelfriet, en daar staat een bericht van iemand die My Heritage heeft aangesproken op een publicatie. Jij hebt als host namelijk ook een aansprakelijkheid, en ik heb daar eerder ook al een host op aangesproken na laster via zijn platform.

Ik heb mijn klasgenoot net ook even via LinkedIn benaderd, om te vragen of hij toestemming heeft gegeven voor publicatie in het Nederland's adelsboek. Ik wacht dat antwoord even af, maar ik denk eigenlijk dat het niet relevant is. Het Nederland's adelsboek wordt namelijk in beperkte kring verspreid, en toestemming voor publicatie in dat medium impliceert nog geen toestemming voor openbaarmaking via het web. Daarnaast zou je nog kunnen stellen, dat de gegevens ook niet zichtbaar waren geworden als de auteur van de gegevens uit de notitie zou hebben vertaald naar echte profielen. Die zouden dan namelijk wel door jouw software zijn gedetecteerd.

Frank Borman - 24 jun 2022 - 15:58


Hallo Frank,

Ik ben het met je eens dat als Genealogie Online een melding krijgt ten aanzien van privacy, Genealogie Online daar wat mee moet doen. Eerste stap is de auteur er op aanspreken, als die niet reageert of weigert is Genealogie Online weer aan zet om de er zorg voor te dragen dat de regels (waaronder AVG) worden nageleefd.

Er iets aan doen "bij upload" is een volgens mij technisch niet haalbaar. Het enige wat ik me kan bedenken is om standaard notities niet te publiceren, dat dit een extra handeling is van de auteur die moet verklaren dat zijn/haar notities geen persoonsgegevens bevatten. 

Toestemming voor publicatie in medium A impliceert nog geen toestemming voor herpublicatie via medium B. Vaak krijg ik te horen: "het staat op facebook" of "het staat in de krant", dus ik mag het ook opnemen in mijn offline of online publicatie, dat is inderdaad niet het geval, niet voor persoonsgegevens en niet voor auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Bob Coret - 11 jul 2022 - 15:51Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu