stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Is My Heritage gevaarlijk?



Profiel afbeelding

Hallo Klaas

ik werk al jaren met Aldfaer en beheer daarin meer dan 100 stambomen. Alles in één database. Gewoon een nieuwe Groepen aanmaken. Het icoontje naast de personenlijst is het Groep icoontje. In de helpfile of op internet kun je makkelijk vinden hoe je Groepen maakt. Ik heb ook groepen met landen gemaakt, zodat ik een makkelijk overzicht heb welke Middelkoop'en bijv in Australië voorkomen, ook al zitten ze in verschillende families.

Het voordeel van één database en Groepen is dat je geen dubbeling krijgt en dus alles maar één keer hoeft in te voeren. Minder fouten en makkelijker bij te houden.

Uit hetzelfde bestand maak ik zo'n 10 stambomen die ik als gedcom naar genealogieonline heb gestuurd. Ook heb ik zo'n 60 parentelen uit die database op een eigen website gezet: www.everyoneweb.com/MiddelkoopProject.

Het aantal personen in mijn database is nu meer dan 40.000. Om te testen of alles goed blijft werken heb ik in een kopie van mijn database eens een gedcom van een collega genealoog ingevoerd. Toen zat ik boven de 150.000 personen. Aldfaer werkte nog steeds uitstekend.

Jan Middelkoop - 23 okt 2016 - 23:30

Hi,

ik moet nog beginnen. Moet dus een keus maken over ee programma. Gelden de tips over niet publiceren en toch smartmatches ontvangen nog steeds tav FTB (MH)?

Paul van Uffelen - 11 feb 2017 - 17:23

Het delen van kennis vergroot kennis. Uiteindelijk kan het delen van de kennis ook fouten elimineren. Ik neem mijn opgedane kennis straks liever niet mee het graf in. Daar komt bij dat vaak naar akten wordt verwezen als een wetenschappelijk betrouwbare bron, maar men vergeet dan wel even dat uit onderzoek is gebleken dat zo'n 10% van de geboren kinderen niet van de vader komen die is vastgelegd, maar van buitenechtelijke relaties afstammen. Ook akten kennen dus hun beperkingen, en dit probleem is zeker niet van deze tijd. Het is dan ook fijn dat je met DNA materiaal kunt proberen om ook deze inconsequenties te vinden en hopelijk te kunnen determineren.

Bas 2 - 4 mar 2017 - 00:56

Bas wordt eens wakker !

Tegen delen heb ik niets, ik ben daar juist vóór. Echter op vrijwillige, niet commerciële basis.

Voorts neem ik aan dat "10%" een typefout is.

Dat zou nogal bont zijn. Dus het zou moeten ziijn ca. 1%.

Dag Hans,

Dan zijn we het eens met elkaar, al gebruik ik nu nog wel de betaalde versies. Gelukkig komen steeds meer vrije informatie op het internet beschikbaar (bijv wikitree) zodat uiteindelijke de commerciele partijen wel zullen moeten zakken met hun prijzen. Die zijn momenteel inderdaad belachelijk.  Bij ancestry kun je ook per maand betalen, wat ik dan soms doe om aan veel akten te komen uit bijv. Duitsland. Maar bijv. gedbas.de, openarch.nl, wiewaswie.nl, genealogie online en gedmatch.com zijn al handige programma's om gratis info te verkrijgen.

Bas 2 - 4 mar 2017 - 13:05

Bas, blij dat we het eens zijn.

Een beetje begrip komt wel te pas in deze roerige wereld.

Bas schrijft:

Echter op vrijwillige, niet commerciële basis.

Het delen bij MyHeritage is geheel vrijwillig. Als je wilt dat anderen je gegeven overnemen (direct of indirect) kun je dat gewoon uitzetten in je instellingen.
Je bent altijd baas over je eigen gegevens en eigen stamboom.

MyHeritage is natuurlijk wel commercieel, maar daar kies je zelf voor...

Fred Janssen - 4 mar 2017 - 16:03

Dat je zelf eigenaar bent van je gegevens en dfat je het uit kunt zetten is niet waar! Ik had een stamboom op de site geplaatst en weer verwijderd!!! Tot mijn grote verbazing zijn de gegevens nog steeds op de site en worden zelfs smart matches naar mij gestuurd voor die stamboom. De gegevens worden gewoon nooit verwijderd en blijven op de site staan! Ik vind dat buitengewoon laakbaar. JE BENT DUS GEWOON NIET MEER DE EIGENAAR!

Ed Agter - 10 mar 2017 - 08:41

@Ed Agter.
 Inderdaad, een bezopen situatie. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Voor de rest : Bij twijfel niet inhalen.!

Dus My Heritage en consorten mijden.

Johannes Adrianus Pieter van Weezel - 10 mar 2017 - 09:34

Dan heb je het niet goed gedaan; ik heb heb het vorig jaar getest, de test-boom (die voor mij heel herkenbaar is) is echt weg.

Gaat overigens altijd via een call naar hun (gratis) servicedesk. Dat kun je nog steeds doen. Er staat je echt niets in de weg om die boom te verwijderen.

Fred Janssen - 10 mar 2017 - 09:40

Geachte heer Jansen.
Realiserend dat mijn vraag wellicht polariserend is, wil ik mijn deel van deze discussie afsluiten met :

Waarom ik ontkom ik niet aan het idee, dat u persoonlijke interesse hebt bij My Heritage ?
Waarom een product dat discutabel is gebruiken, als er legio andere optie's zijn ?

Dit gezegd hebbende, groet ik ieder van u, met de wens dat u zoveel mogelijk voldoening heeft van uw Genealogie, op uw manier.
 

Hans van Weezel

Johannes Adrianus Pieter van Weezel - 10 mar 2017 - 12:55

Pardon, dus omdat u het een slecht product vindt moet er iets mis met mij zijn? Wat een onzin. Ik ben gewoon betalend klant bij MyHeritage.

Ik vindt het een prettig product om mee te werken en wordt een beetje moe van de onzin die er over het product verspreid wordt.

Vandaar dat ik een tegengeluid laat horen en daarbij duidelijk maak hoe de vork wel in steel zit.

Fred Janssen - 10 mar 2017 - 13:07

Ik ben deze week gebeld door myheritage, althans een aangetrouwd familielid van mij... En deze persoon heeft mijn eigen nummer doorgegeven. Ik heb gevraagd hoe zij aan het nummer van dat familielid kwamen, maar daar kwam een vaag antwoord uit dat dat destijds ingevuld stond bij de registratie, maar dat kan helemaal niet, want op het moment kende ik deze persoon niet en ik vul eigenlijk nooit telefoonnummers in. In de periode tussen de registratie en het belletje ben ik drie keer verhuisd, dus als ik al een nummer had ingevuld had t een oud nummer moet zijn. Nu heb ik eens zitten zoeken in mijn gegevens en er staat nergens een telefoonnummer genoteerd, wel staan er een aantal 'verhuizingen' genoteerd en de laatste is dus de woonplaats waar ook dat familielid woont. Ik vermoed dus dat ze in mijn gegevens buiten mijn profiel om hebben zitten zoeken en vervolgens via telefoongids namen hebben gezocht in die betreffende woonplaats.

Persoonlijk vind ik dat een beetje onbeschoft, via e-mail hadden ze mij nl. ook kunnen bereiken.

Justme! - 15 mar 2017 - 11:50

@Bas: men vergeet dan wel even dat uit onderzoek is gebleken dat zo'n 10% van de geboren kinderen niet van de vader komen die is vastgelegd, maar van buitenechtelijke relaties afstammen.

Dit enorme percentage blijft een steeds maar terugkerend hardnekkig misverstand. Recent Duits onderzoek kwam op 0,94% onechte kinderen en een Zwitsers onderzoek op slechts 0,65%. Vlaams DNA-onderzoek onder duizend mannen toonde aan dat de afgelopen 400 jaar het percentage waarschijnlijk net iets onder de 1% zit. Een consistent beeld dus.

Over MyHeritage: De site gebruik ik nooit, ik gebruik alleen hun genealogieprogramma Family Tree Builder. Dat vraagt uiteraard steeds of ik met hun site wil synchroniseren en/of ik naar de meest recente versie wil updaten, maar dat weiger ik steeds. Ik lees op het Engelstalige forum van MH dat het lijkt of sinds een jaar de service heel hard achteruit is gegaan. Family Tree Builder 8 rammelt aan alle kanten, mensen zijn al hun notities, foto's kwijt, alle personen komen plots 3x in de boom voor; kortom een zootje en een groot gevaar voor je gegevens dus. Mensen delen de installatiefile van versie 7 die wèl foutloos werkt en de servicedesk van MH zwijgt in alle talen.

Ik vind Family Tree Builder het meest gebruiksvriendelijke genealogieprogramma en ik heb er vele uitgeprobeerd. De koers van MyHeritage lijkt echter exclusief richting online te gaan, net zoals Ancestry dat eerder al hun programma Family Tree Maker afstootte. Ik ben stappen aan het maken om over te stappen maar baal er stevig van dat de programma's onderling niet 100% compatibel zijn qua gedcom's.

Inge 2 - 22 mar 2017 - 11:20

Inge en Bas,  Het is een Amerikaanse site en zou het niet kunnen dat dat hoge percentage voortkomt uit onderzoek in de USA.? Daar ligt het waarschijnlijk veel hoger.

Ed Agter - 22 mar 2017 - 11:40

@Bas MyHeritage Amerikaans? Echt niet, je hebt kennelijk echt geen idee waar je over praat...

Fred Janssen - 22 mar 2017 - 11:59

Beste Ed, MyHeritage is een Israelisch bedrijf en ik denk dat die 10% onechte kinderen gewoon een mooi rond maar hardnekkig brood aap getal is.

Beste Fred, gebruik jij Family Tree Builder naar tevredenheid en welke versie?

Inge 2 - 22 mar 2017 - 13:02

Ok, het is van oorsprong Israelisch. De grootste data hoeveelheid zit in de USA en ik dacht dat die 10% daar vandaan komt. Lijkt me trouwens ook een uit de lucht gegrepen hoeveelheid.

Ed Agter - 22 mar 2017 - 13:03

Elk stamboom programma of website heeft zijn nadelen. Maar het nadeel, dat je bij MyHeritage niet meer de eigenaar bent van de stamboomgegevens is betrekkelijk. Want je in het ogen van vele en ook de wetgever rust er geen copyright op stamboom informatie. Wat nu niet mag is met de gegevens en het werk van anderen welke rechten vrij zijn geld verdienen. Nu werk ik volledig online en er staat geen stamboomgegevens offline op mijn computer. En het voordeel is dat op het moment dat ik een fout maak, direct dit opgemerkt wordt en gecorrigeerd kan worden. Een typo is snel gemaakt. Het nadeel is dat de hele wereld die typo overneemt. Dus als het oorspronkelijk uitzoekwerk is dan moet je zeker met bewijzen komen en deze bewijzen bewaren. Ook dien je bij twijfel niet kopieren, maar een betrouwbare bron raadplegen. En ja, MyHeritage staat toe dat je zonder enig bewijs een stamboom op internet slingert, dus MyHeritage is niet gevaarlijk, maar wel onbetrouwbaar natuurlijk IMHO.  

Jeroen M.W. van Dijk - 21 nov 2017 - 18:20


MyHeritage is zeker zeer commercieel en de verkoopmedewerkers zijn zeer agressief. Dus ze gebruiken technieken die regelmatig voor Nederlandse begrippen over de top zijn. Zij weten mijn telefoonnummer en ik heb ooit in het verleden de betaalde diensten van hun afgenomen. Net als elk bedrijf en dienst zit er positieve en negatieve kanten aan. Gratis bier bestaat niet.

Jeroen M.W. van Dijk - 21 nov 2017 - 18:25







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu