stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 3655

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Deze twee jongedames zijn Tineke en Greetje Buijsman, met Indisch bloed en een Japanse outfit. Het moet ongeveer 1918 zijn. Ze zaten beiden op de vijfjarige HBS, de latere Lorentz HBS in Arnhem. Waarschijnlijk zaten ze op dansles op de school van James Meijer Fils in Arnhem.
Op 12 januari 1918 vond er in de Schouwburg in Arnhem een zeer succesvolle opvoering van een revue plaats, verzorgd door voornamelijk jongeren van rond de 17/18 jaar, veel scholieren dus. De groep noemde zich 'The Rag Pickers'. Ze speelden daarna ook in enkele andere steden. Bij de opzet van de voorstelling was ook de genoemde dansschool betrokken en de muziek werd verzorgd door een 'strijkje' van Utrechtse studenten: Tzigane. Na de pauze werd (waarschijnlijk door dezelfde groep) een mix van succesnummers uit Londense musicals opgevoerd onder de titel: 'Songs and Smiles'. Uit de recensie blijkt dat er zowel voor als na de pauze een Japanse act opgevoerd is, o.a. een scène uit de operette Mikado.
Ik vermoed dat de twee zussen Buijsman hieraan hebben meegedaan en dat de foto hen toont in de kledij van zo'n Japanse act en dat ze daarvoor gekozen zijn vanwege hun 'exotische', 'aziatische' uiterlijk.
De baten van de voorstelling waren voor een goed doel en daartoe werd er ook rond de voorstelling en tijdens de pauze van alles verkocht, zoals foto's van de groep, bladmuziek van de songs, programmabladen en meer. Er moet dus materiaal zijn met meer informatie over deze manifestatie en de deelnemers.

Vraag over deze afbeelding gesteld

Wie kan mij helpen aan meer informatie over deze voorstelling? Zijn er foto's? Staan daar toevallig Tineke en Greetje ook op? Is er een lijst met namen van deelnemers? Ik ben heel benieuwd.

Steekwoord(en)

rag pickers arnhem buijsman 

Vraagsteller

Jef Schaap

Suggesties

Een lid van het Stamboom Forum heeft de volgende suggestie gedaan bij dit zoekplaatje:


Het Gelders Archief te Arnhem bezit het archief van de HBS. Daarin bevindt zich tevens fotomateriaal uit de bewuste periode. https://www.geldersarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=37&mizig=210&miadt=37&micode=2101&milang=nl&mizk_alle=HBS%20Arnhem&miview=inv2#inv3t2

Ingrid Evers

Heeft u ook een suggestie?