stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 3778

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Gezien de linten met de penningen en het feit dat deze foto uit de nalatenschap van mijn grootmoeder M.G. Groot (1892-1979) komt, heb ik het sterke vermoeden dat dit een foto betreft van een senaat (bestuur) van de Utrechtse studentenvereniging Unitas Studiosorum Rheno-Trajectina. De zittende man op de voorgrond zou dan de Rector (voorzitter) zijn gezien de hamer die hij in zijn hand houdt. Mijn oma zelf staat er niet op, want die droeg geen bril (zijzelf was in 1915 Vice Ab-actis van de senaat van Unitas, Rector was toen G.H. den Hertog, Ab-actis J.J.J. Koster, Fiscus A.C. Bouman, Assessor Y.C. Muller en Assessor II M.H. Rodenburg). De foto stamt in ieder geval uit de periode na oprichting van Unitas (1911) tot ca. 1919 (mijn oma werd in juli 1916 tandarts en 16 september 1917 tot assistent tandheelkunde aan de Universiteit Utrecht benoemd; pas in september 1919 verhuisde ze naar Nijmegen om zich daar als tandarts te vestigen en na haar huwelijk vertrok zij in 1924 naar Hong Kong dus ik verwacht niet dat ze toen nog veel contact met haar oude vereniging onderhield).

Om het zoeken naar het antwoord op onderstaande vraag hopelijk nog wat te vergemakkelijken hierbij nog wat namen van eerdere senaten.

In februari 1912 geconstitueerd: E. Jansen, Rector, J.J. Preuninger, Ab Actis, mej. M.W.C. Francken (Franken), Pro-rector, A.R. Straatsma, Fiscus, J.A.G. Krijger, Vice-Ab Actis, J.L. Bouma, Assessor I en P.A. de Planque, Assessor II. Volgens J. Bierens de Haan, A.J. de Beaufort e.a. (red.), Het Utrechtsch studentenleven 1636-1936 (Utrecht 1936) p. 433, n.1, waren in de in 1912 benoemde eerste senaat van Unitas G.A. Leverveld Vice-Ab actis en J.L. Gregory Assessor in plaats van de hiervoor genoemden in die functie en zoals die op blz. 12 van het 4de blad van de krant Het nieuws van den dag van 3 februari 1912 staan vermeld).

Senaat als maart 1913 samengesteld: G.B.J. Keiner, Rector, W.G. de Haas, Ab Actis, J.A. Raams, F.L. Nuppérus, mej. W.C. Lichtenbelt, M.J. Smit en E. Smedes.

De senaat op oorkonde uit december 1913 t.g.v. 100-jarige herdenking herstel Utrechtsche Hogeschool: Joh. A. Raams, Rector, W.G. de Haas, Ab Actis, (niet goed leesbaar), Fiscus, E. Smedes, Pro-rector, mej. W.C. Lichtenbelt, Vice-Ab actis, F.L. Nuppérus, Assessor I, A.J.W. Grolman, Assessor II.

En in het voorjaar van 1914 werd de senaat als volgt samengesteld: P. Serton, Rector, M.P. van Ameyden, Ab Actis, E.A. Hulst, Fiscus, A.J.W. Grolman, Pro-rector, J.C. van den Boch, Vice-Ab Actis, mej. W.C. Lichtenbelt, Assessor I en J.P.A. Brand, Assessor II.

Verder heb ik nog wat namen van na 1915 maar vóór1919, maar weet niet exact van welke senatus: W. Schuurmans Stekhoven, Rector, H.F. ten Hoopen, Ab actis, F.W.J. Westra, Fiscus, M. Spoon, Pro-rector, Mej. Louize J. Th. Wirth, Vice-Ab actis, S. van 't Eind, Assessor I, W.J. van Ramshorst, Assessor II, en F.W.J. Westra, Rector, W. van Haselen, Ab actus, H.J. van Driel, Fiscus, S. van 't Eind, Pro-rector, mej. E. de Vries, Vice-Ab actis, L. Tichelaar, Assessor I, B.H. van den Berg, Assessor II.

De senaat die het in ieder geval niet is, is die welke staat afgebeeld in de Lustrumalmanak uit het jaar 1917 (J.H. van Maaseveen, Rector en latere minister van Buitenlandse Zaken voor RKSP/KVP, H.W.M. Hupkes, Fiscus, E.A. Russel, Pro-rector, Mej. L. Mijs, Vice-ab actis, H. van de Sande Bakhuijzen, Assessor I en S.M. van Brakel, Assessor II).

Dus ... wie herkent een familielid??

Vraag over deze afbeelding gesteld

Wie weet welke senaat van de Utrechtse studentenvereniging Unitas dit betreft (periode 1912-1919) en wie op deze foto staan afgebeeld (wellicht dat iemand een voorouder herkent)?

Steekwoord(en)

Unitas Studiosorum Rheno-Trajectina Unitas Utrecht Senaat 

Vraagsteller

Jan Schultheiss

Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 2 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Ik neem aan dat u al heeft gekeken in de beeldbank van het Utrechts Archief? Daar zie je dat uw foto inderdaad is gemaakt van leden van Unitas Studiosorum Rheno-Trajectina is, de linten komen overeen. Zie bijvoorbeeld: https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/a6e32d3c-3b91-51f1-9c13-709ff5198a82/media/74fd830a-6b24-3c59-d5ea-e7ef2a007318?mode=detail&view=horizontal&q=unitas&rows=1&page=15&fq%5B%5D=search_i_periode:%5B19010000%20TO%2019220000%5D

 

Hjalmar Teunissen

Bedankt voor de suggestie, Hjalmar. Ja, ik had dergelijke foto's vergeleken (en ook met de foto in de genoemde lustrumalmanak) en vandaar ook mede mijn aanname dat het hier een senaat van de USR Unitas betreft (overigens ook vanwege de provenance van de foto die ik overigens inmiddels aan het Utrechts Archief heb gegeven). Het zou wellicht een senaat uit 1913/1914 zijn bestaande uit: E. Janssen (rector), J.J. Preuniger (ab-actis), … (fiscus), Marie Franken (pro-rector), J.A.G. Krijger (vice ab-actis), J.L. Bouma (assessor I) en C.W. Paap (assessor II). Maar zeker is dit nog niet.

Jan Schultheiss

Heeft u ook een suggestie?