stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 4021

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Friesland, dit is Dirk Anema, geboren op 7 augustus 1899.

Vraag over deze afbeelding gesteld

Wie kan mijn vertellen wat hij voor uniform hij aanheeft en waar hij naar op weg kan zijn geweest?

Steekwoord(en)

Landstra Anema De Vries 

Vraagsteller

Marjanne Landstra

Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 8 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Hij is naar mijn mening een cavalerist (zie ook de rijlaarzen met sporen). Zal een jonge officier zijn, zie de kwast op de "kolbak" (zijn hoofddeksel naast hem).

W. van der Kooij

Super, dat wist ik allemaal al niet, kunt u mij ook vertellen wat dat ding daar vooraan is? Daar waar nummer 3 opstaat? Ik dacht eerst dat hij een houten poot had, maar nu zie ik zijn been erachter.

Marjanne Landstra

Dat is een zogeheten sabeltas (maakt onderdeel uit van het uniform). Mogelijk vormt de "drie" het nummer van het eskadron waar hij dient. Daarover weet ik echter onvoldoende.

W. van der Kooij

Bedankt voor de informatie, ik heb geprobeerd te googlen naar meer informatie over dit uniform en of hij eventueel naar Spanje is geweest in de burgeroorlog maar helaas helemaal niks.

 

Marjanne Landstra

Het lijkt mij niet dat hij gediend heeft als vrijwilliger tijdens de Spaanse burgeroorlog. Zelfs al heeft hij een heel korte carrière bij de Nederlandse krijgsmacht gehad.

W. van der Kooij

Dat "ding" vooraan met de 3 erop is de sabeltas. Dit duidt op het 3e regiment Huzaren. 

Tot medio 1940 kende de Nederlandse Cavalerie uitsluitend regimenten, die elk waren samengesteld uit meerdere eskadrons. Het regiment was tot die tijd zowel de operationele (gevechts)eenheid als het traditieverband. Al kort na Wereldoorlog II werd een begin gemaakt met de opbouw van de moderne Cavalerie. Werd er tot de meidagen van 1940 voor een deel nog te paard opgetreden, vanaf 1945 werd de Cavalerie geheel uitgerust met tanks en pantserwagens en geformeerd in bataljons (naar USA voorbeeld) en eskadrons.

In eerste instantie was er nog geen sprake van regimenten. Teneinde de historie en traditie van die nieuw geformeerde tank- en verkenningseenheden te kunnen “inbedden” in die van vooroorlogse voorgangers (1e t/m 4e Regiment Huzaren), werden in de periode 1946 – 1979 vier huzaren-regimenten (her)opgericht. De na-oorlogse regimenten dienen dan ook niet gezien te worden als operationele eenheden, maar als traditieverbanden waartoe bataljons en eskadrons behoren .Elk regiment ging de traditie voortzetten van zijn vooroorlogse voorganger en kreeg een nieuwe benaming en een nieuwe standaard (cavalerievaandel). Zo zet het Regiment Huzaren van Boreel de traditie voort van het voormalige 4e Regiment Huzaren, het Regiment Huzaren Prins Alexander die van het voormalige 3e Regiment Huzaren en het Regiment Huzaren van Sytzama die van het voormalige 1e Regiment Huzaren. Het huidige Regiment Huzaren Prins van Oranje is de voortzetting van het voormalige 2e Regiment Huzaren.

 

Leon Slag

Dit is mijn Vader Willem Verburg. Geb. 08-07- 1902 te Bodegraven (Meye) Ook bij de Huzaren. Ook lichting nr 3

mieke verburg

sorry: foto niet correct in verhouding geloof ik......

mieke verburg

Heeft u ook een suggestie?